Студенти в Австрия - тема 1

• 64 906
  • 778
  •   1
Отговори
# 180
  • Варна
Честито ! Направо е като самостоятелна квартира!...но предполагам че и наема "хапе" сериозно.
Скрит текст:
Самостоятелна стая с бокс и санитарен възел за 675€, същата в Ротердам беше 910€, та тази ми се видя на добра цена 🤓 Перално има на всеки два етажа, има тераса на покрива, стаи с телевизор, стаи за учене

# 181
ох, 400 евро над наема на щерката,.
на цената на нормална квартира е всъщност, но поне е обзаведена. 

# 182
  • столицата
Ре-те, вашият наем е супер нисък. Моето е на 415 евро сама, с обща кухня. Но около WU още миналата година плащаха по 700-800 евро

# 183
Ре-те, вашият наем е супер нисък.
Мисля че наемът е нисък защото вероятно веригата държи наемите ниски, но пък сигурно по този начин се заемат много бързо стаите. Аз нали ви казах че ние кандидатсвахме още февруари март, не се знаеше дали ще я приемат даже. И вече в общежитието което си беше избрала някъде около медицината беше ситуирано нямаше нито една свободна стая, затова й предложиха на нойдегер гасе ( зад ратхауса) и тя се съгласи.
Две години и половина по-късно се измести от там по различни причини една от които че ги гонеха лятото и оставянето на багажа в фитнес залата на общежитието беше разрешено само първото лято. Нея я захвана ковида на бакалавриата и й беше все едно къде ще е,  а в старото общежитие и мебилирането беше старичко и креватите в стаята бяха един срещу друг. Кухнята беше много малка а за десет стаи. Наистина и там цената беше с 20-тина евро по-висока от текущата стая в общежитието, вероятно заради ситуирането - доста централно и близо до уни.
Текущото общежитие е доста настрани от центъра - до Волксопер. Но голяма част от семинарите й не са в помещение, водят се онлайн, а ходят натам насам когато има концерти, представления, прожекции, конференции и др ( такава й е специалността). Обзавеждането в момента е много добро. Лошо е че стаите една с една няма да си приличат. и на етажа и по етажите. Като се пренесе първоначално на новото място беше в стая, където бюрата бяха решени много добре, но леглата бяха на два етажа и там не беше никак удобно. Изчакаха със съквартирантката (с която са заедно от началото дето се казва) няколко месеца, да се освободи хубава стая и като стари наематели ( които се ползват с преференции от веригата) се пренесоха в по-подходяща стая където са до сега ( последна година магистър)
Снимки от нета ще ви сложа, но наистина за текущото общежитие всичко изглежда реално точно така.

Скрит текст:
Нейното е ето това
https://www.home4students.at/en/our-dormitories/dormitories-vien … y-boltzmanngasse/
Кухнята размерът е може би 3 на 4 метра, огледално има  също маса и хладилницити със шкафове но на място на кухненския плот има врата.

Стаите са много дълги, креватите са с хубави табли и гардероб помежду им така че вечерта всеки може да си прави нещо на кревата без да свети в очите на другия.

Ето това за сравнение е старото общежитие. Някой си е поиграл снимките да изглеждат прекрасни а помещенията големи.

https://www.home4students.at/en/our-dormitories/dormitories-vien … y-neudeggergasse/

стаи

кухнята беше направо килер. около 2,00 метра широка

# 184
  • Варна
Скъпо-евтино, тази година ще е така. За самостоятелна стая с всичко необходимо и на 5мин. от университета - цената ни устройва.

# 185
Скъпо-евтино, тази година ще е така. За самостоятелна стая с всичко необходимо и на 5мин. от университета - цената ни устройва.

стаята е страхотна, то си е напълно персонализирана площ и като знам че търсихте в последния момент си е чудесен вариант. Както казах квартирите за по един човек  в немного добър район и с по-лоша мебилировка  са горе долу на същата цена, а докато ги намериш е доста търсене обикаляне, така че сте точно в десятката - тази е  направо чудесна!

На нас съвсем честно преди шест години наемът щеше да ни е непосилен. Тогава имаше едни страхотни контейнерни къщички - двуетажни  -в  комплекс - общежитие,  някъде настрани, в зелена зона, с възможност за пътуване с метро или достъп по велоалеи с колело. Цените тогава там бяха около 1000 евро, но беше страхотно като замисъл и реализация . Така че има различни възможности, според, това какво може и иска родителя за детето си, което е хубаво.

# 186
  • столицата
Да, всеки си преценя според това, което търси и възможностите си, разбира се. Важното е децата да се чувстват спокойни и да им е уютно. Ние например държахме на самостоятелна стая/детето/, със  собствен санитарен възел / и двете,но особено аз около Ковида/.
Общата кухня се оказа чудесно място за социализация.
Тези контейнери и аз съм ги виждала. Изглеждаха много идейно и уютно, но не знам как са с изолацията.
Подарих си билети за коледните базари Simple SmileДано не ми мине котка път!

# 187
Зависи и на какви деца ще попадне. Това е страхотна житейска школа. Щерката уцелиха страхотен етаж. Има едно ядро от 5-6 човека които са си там от началото. Учат заедно в кухнята, вечерят много често заедно, играят настолни игри, гледат филми. Готвят заедно или за всички. Понеже почти всички работят в  сферата на обслужването всеки мъкне от работа храна и после в общата група пуска съобщение че има за ядене.  Всяка стая има отделен хладилник в кухнята, но когато нещо не ти стига особено като готвиш , вземаш от някъде а после връщаш. Картофи, лук моркови и доста други са общи, защото се купуват както знаете на гаци за една луковица купуваш 2 килограма гаца. Много добре разбирам че е въпрос на хора, при тях не се случи ни един използвач. Две от децата се гаджосаха.  Ходят заедно на екскурзии, на концерти из европа.  Бях на гости на едното дете в Прага, после на другото в едно австрийско село. При нас в бг никой не желае да дойде Simple Smile ако е за море - то и морето ни не струва...

Галимар честито - на семеен  празник, с детето , какво по-хубаво. ние също ще ходим трета коледа и нова година, но вземаме апартаментче, защото сме трима на гости.

# 188
  • столицата
А, аз не за Коледа, а предколедно и после си я забирам с мен към БГ-то.

# 189
  • Варна
Скрит текст:
Зависи и на какви деца ще попадне. Това е страхотна житейска школа. Щерката уцелиха страхотен етаж. Има едно ядро от 5-6 човека които са си там от началото. Учат заедно в кухнята, вечерят много често заедно, играят настолни игри, гледат филми. Готвят заедно или за всички. Понеже почти всички работят в  сферата на обслужването всеки мъкне от работа храна и после в общата група пуска съобщение че има за ядене.  Всяка стая има отделен хладилник в кухнята, но когато нещо не ти стига особено като готвиш , вземаш от някъде а после връщаш. Картофи, лук моркови и доста други са общи, защото се купуват както знаете на гаци за една луковица купуваш 2 килограма гаца. Много добре разбирам че е въпрос на хора, при тях не се случи ни един използвач. Две от децата се гаджосаха.  Ходят заедно на екскурзии, на концерти из европа.  Бях на гости на едното дете в Прага, после на другото в едно австрийско село. При нас в бг никой не желае да дойде Simple Smile ако е за море - то и морето ни не струва...

Галимар честито - на семеен  празник, с детето , какво по-хубаво. ние също ще ходим трета коледа и нова година, но вземаме апартаментче, защото сме трима на гости.
Общежитието е доста голямо - 590 стаи, като има и апартаменти. Като минус засега отчитам, че нямат общи кухни на етажа, както и че не е само за студенти ( по коридорите срещнахме и възрастни). Пише си с един украинец (от горния етаж) и с един сърбин... идвали да го питат за прахосмукачка (а ние метла и лопатка не успяхме да намерим там на място). Ще видим като заживее как ще се чувства.

# 190
  • столицата
Ха-ха, Савова, аз пък си търся нашенските мопове. Не повярвах на детето, че няма, но наистина се оказа така.

# 191
Значи да купувам парцал от Бг!
Това е нашето . Самостоятелна стая, баня и кухня споделени с още една стая . https://www.akademikerhilfe.at/en/canisiushaus/30

# 192
при нас чистачката идва един път седмично да части стаите и всеки ден общите помещения У кухня коридори стълбища перално. Нашите са си взели една от онези четки метли с лопатка за всеки случай. Отдавна искам да й взема една от онези прахосмукачки като дето са вертикални с кабел, бяха по 150 лева, но тя все не та не. Казва че била обраснала с много неща. Така си е, за  толкова години й стана общежитието като къща.

МАриета Йо - много  просторно изглежда !

# 193
Мерси. Да видим на живо…
Обажда се, говорил с управител, имало пълноценна фурна, не само котлони и МВ. Хладилник.
Това за чистенето ми е интересно. Дано има нещо. Ако не - ще се справят.

# 194
Много полезно инфо за общежитията.
Моята щерка на първо време ще живее при леля си, после след втората година вероятно ще се оглежда за нещо самостоятелно.

Савова, кое е вашето общежитие? Извинявам се, ако съм пропуснала.

Между кои банки избирате за безплатна студентска сметка? Ерсте банк, други?

Последна редакция: чт, 21 сеп 2023, 16:51 от Free Soul

Общи условия

Активация на акаунт