Студенти в Австрия - тема 1

• 64 896
  • 778
  •   1
Отговори
# 165
  • столицата
Чули ли сте нещо, че от догодина и студентите ще плащат ГИС? 250 евро

# 166
https://mcshark.at/xoxo/

Пробвайте и този линк, има въпроси и отговори във връзка с XOXO активиране, както и контактна форма и телефон.

много благодаря!

Чули ли сте нещо, че от догодина и студентите ще плащат ГИС? 250 евро

Какво е ГИС? Глобал интернет нещо си ли? Откъде е новината?

# 167
  • Варна
Чакаме си полета към в къщи и се сетих за здравните осигуровки. Какъв документ трябва да представим в НАП, че е студент? Днес се записа в университета и му дадоха само карта.

# 168
Документ / уверение че е студент. Така зная аз.

Savova, ти ме замисли. Какво значи записа се? Трябва да отиде преди първия учебен ден?
Отивам да чета…

# 169
  • Варна
Документ / уверение че е студент. Така зная аз.

Savova, ти ме замисли. Какво значи записа се? Трябва да отиде преди първия учебен ден?
Отивам да чета…
Записването при него ( Виенски Икономически университет) става на място до 5.09. Направиха карта със снимка, студентски номер и срок. Дали да му лист с трите му нови пощи, пароли за достъп и ваучер за магазина за подаръци. Това е.

П.П. Благодаря galimar. Ще го накарам да провери като се наспи, че снощи полета ни закъсня с малко повече от час и се прибрахме по никое време.

Последна редакция: чт, 24 авг 2023, 10:43 от k_savova

# 170
  • столицата
Савова, от някъде се разпечатваше една бележка, че е студент, превежда се от заклет преводач и се носи. Да погледне някъде през профила си. Беше някакъв текст от 5 реда. Ако не го откриете, ще питам специално.

# 171
Изискванията на НАП за здравни осигуровки на студенти:

"Студентите, следващи в чужбина редовно обучение, е необходимо да представят в офисите на НАП удостоверение или служебна бележка, подпечатани с мокър печат и подписани от служебно лице от съответния университет. Ако документът е генериран по електронен път, трябва задължително да съдържа отпечатан текст, че важи без подпис и  печат. Документът трябва да съдържа имената на студента,  периода, в който той е учил там (само за изминали семестри или години, но не и за предстоящи от обучението му) и дата на издаване. Важно е да бъде посочено, че лицето е редовен студент, а не напр. курсист по език или друга учебна форма. Удостоверението или служебната бележка трябва да са преведени на български език от лицензиран преводач."
Дано да Ви е полезно.

# 172
Изискванията на НАП за здравни осигуровки на студенти:

"Студентите, следващи в чужбина редовно обучение, е необходимо да представят в офисите на НАП удостоверение или служебна бележка, подпечатани с мокър печат и подписани от служебно лице от съответния университет. Ако документът е генериран по електронен път, трябва задължително да съдържа отпечатан текст, че важи без подпис и  печат. Документът трябва да съдържа имената на студента,  периода, в който той е учил там (само за изминали семестри или години, но не и за предстоящи от обучението му) и дата на издаване. Важно е да бъде посочено, че лицето е редовен студент, а не напр. курсист по език или друга учебна форма. Удостоверението или служебната бележка трябва да са преведени на български език от лицензиран преводач."
Дано да Ви е полезно.

Уверението дъщеря ми си го генерира през Сайта от студентския си профил и ми го праща по мейла. то се генерира в момента в който си плати таксата за семестъра. Не владея немски , виждам че й пише името и нещо като семестър ( зимен, летен)  с година. Нося го на лицензиран преводач, все на едно и също място. Всеки пък ми вземат пълна сума за превод макар че по същество само сменят годината Simple Smile . Четох в София споделиха потребителки , че приемали в нап и нелицензирани преводи ( това след първото официално с лицензиран превод подаване ) но при мен на местно ниво не се е случвало. Задължително лицензиран превод и оригинал на пълномощно за сверка ( пълномощно което сме направили аз да я представлявам пред навсякъде). В НАП попълвам бланката и прилагам превода и копие на пълномощното а оригинала нося за сверка. Ако не го подам три месеца след изтичане на предния период със здравно осигуряване почва излиза в регистъра в Бг като човек с просрочени вноски . Никога не съм се замисляла как се отразява това на обслужването на ЕЗК. никога не съм просрочвала толкова че да изпада в режим на неосигуреност.

Имам позната при която не подават по няколко семестъра и после подават за две години накуп, За да няма прекъснато ЗОП. Но тя твърди че детето не ползва никакви здравни услуги и често си е вкъщи, та ако има нещо лето до БГ. Не става въпрос и за Австрия в случая.

# 173
  • Варна
Благодаря ви момичета за помощта. Днес ще дам уверението за превод и ще пратя младежа да си го занесе и да види да си оправи здравните.

# 174
Да споделя развръзката за ХОХО.
Общо взето се оказа, че очакванията ни са различни от това което се предлага и ние затова се отказваме от тази опция.

Какви бяха плюсовете: добри цени на минути и мегабайти
Какви са минусите
1. Не е както ние мислихме предплатена услуга подобно на Лика Мобайл, а план,  за който се сключва договор. паралелно с купуване на сим карта но това дори не е толкова голям минус.
2. Съществения минус е че навсякъде се оплакват че ако имаш нужда от съпорт по някаква причина или дори искаш да прекъснеш плана/ договора нямаш такава реална възможност. Хора се оплакват, че им  се налага да продължават да плащат плана, защото не могат да се свържат с кастъмърсъпорт телефона а на мейл не им отговарят - ако все пак им отговорят след наистина много месеци. Дъщеря ми също се опитваше многократно да се свърже с тях по телефона и каза че или не вдигат или вдигат и веднага затварят. НА мейл все още не са й отговорили . Тя ходи до офис на МСшарк, където са й казали че за проблеми единствения начин е  да говори с кастъмър съпорт телефона, те могат само да й помогнат да "сключи" договора с предварително избран от нея план, което по принцип е процедура за която не ти трябва никакъв посредник ако си поръчаш да ти доставят симкарта ПЛЮС избран вече план ( което беше нейната грешка, тя поръча само карта без план, мислейки че активира картата и избира възможности през профила на клиент, подобно на картата на Лика) , всичко се задейства (планът влиза в сила) с активиране на картата. За прекъсване на договора МСшарк  не отговарят.

Общо взето излиза че това не е нашия вариант,  Теди, моля те не го приемай лично!

Дъщеря ми ще продължава за сега с Лика Мобайл, които са точно типа предплатена услуга. Проблем е че техните добри преференциални цени са само за нови абонати, а тя е абонат от 3-4 години и затова предложенията им за номера като нейните  не са съвсем изгодни, но пък за сега не са обвързващи с план, което я прави свободна да търси друго предложение, ако ще е план поне да бъде нормално обслужваем.

Надявам се да съм ви била полезна с всички детайли

# 175
Общо взето се оказа, че очакванията ни са различни от това което се предлага и ние затова се отказваме от тази опция.

Какви са минусите
1. Не е както ние мислихме предплатена услуга подобно на Лика Мобайл, а план,  за който се сключва договор. паралелно с купуване на сим карта но това дори не е толкова голям минус.
2. Съществения минус е че навсякъде се оплакват че ако имаш нужда от съпорт по някаква причина или дори искаш да прекъснеш плана/ договора нямаш такава реална възможност. Хора се оплакват, че им  се налага да продължават да плащат плана, защото не могат да се свържат с кастъмърсъпорт телефона а на мейл не им отговарят - ако все пак им отговорят след наистина много месеци. Дъщеря ми също се опитваше многократно да се свърже с тях по телефона и каза че или не вдигат или вдигат и веднага затварят. НА мейл все още не са й отговорили . Тя ходи до офис на МСшарк, където са й казали че за проблеми единствения начин е  да говори с кастъмър съпорт телефона, те могат само да й помогнат да "сключи" договора с предварително избран от нея план, което по принцип е процедура за която не ти трябва никакъв посредник ако си поръчаш да ти доставят симкарта ПЛЮС избран вече план ( което беше нейната грешка, тя поръча само карта без план, мислейки че активира картата и избира възможности през профила на клиент, подобно на картата на Лика) , всичко се задейства (планът влиза в сила) с активиране на картата. За прекъсване на договора МСшарк  не отговарят.

Общо взето излиза че това не е нашия вариант,  Теди, моля те не го приемай лично!

Дъщеря ми ще продължава за сега с Лика Мобайл, които са точно типа предплатена услуга. Проблем е че техните добри преференциални цени са само за нови абонати, а тя е абонат от 3-4 години и затова предложенията им за номера като нейните  не са съвсем изгодни, но пък за сега не са обвързващи с план, което я прави свободна да търси друго предложение, ако ще е план поне да бъде нормално обслужваем.

Какви са минусите
1. Не е както ние мислихме предплатена услуга подобно на Лика Мобайл, а план,  за който се сключва договор. паралелно с купуване на сим карта но това дори не е толкова голям минус.
2. Съществения минус е че навсякъде се оплакват че ако имаш нужда от съпорт по някаква причина или дори искаш да прекъснеш плана/ договора нямаш такава реална възможност. Хора се оплакват, че им  се налага да продължават да плащат плана, защото не могат да се свържат с кастъмърсъпорт телефона а на мейл не им отговарят - ако все пак им отговорят след наистина много месеци. Дъщеря ми също се опитваше многократно да се свърже с тях по телефона и каза че или не вдигат или вдигат и веднага затварят. НА мейл все още не са й отговорили . Тя ходи до офис на МСшарк, където са й казали че за проблеми единствения начин е  да говори с кастъмър съпорт телефона, те могат само да й помогнат да "сключи" договора с предварително избран от нея план, което по принцип е процедура за която не ти трябва никакъв посредник ако си поръчаш да ти доставят симкарта ПЛЮС избран вече план ( което беше нейната грешка, тя поръча само карта без план, мислейки че активира картата и избира възможности през профила на клиент, подобно на картата на Лика) , всичко се задейства (планът влиза в сила) с активиране на картата. За прекъсване на договора МСшарк  не отговарят.

Общо взето излиза че това не е нашия вариант,  Теди, моля те не го приемай лично!

Дъщеря ми ще продължава за сега с Лика Мобайл, които са точно типа предплатена услуга. Проблем е че техните добри преференциални цени са само за нови абонати, а тя е абонат от 3-4 години и затова предложенията им за номера като нейните  не са съвсем изгодни, но пък за сега не са обвързващи с план, което я прави свободна да търси друго предложение, ако ще е план поне да бъде нормално обслужваем.

Благодаря за разясненията. При тези условия, май ще ги изключим като вариант. Ние вчера взехме от "Hofer" карта и ваучер за 10 евро на "HoT". Достатъчно мегабайти, но няма разговори с ЕС, а само в Австрия. Временно решение, за да има австрийски номер за банковата сметка и адресната регистрация. По-късно вероятно ще пренесем номера към "Лика Мобайл" или нещо подобно ако намерим на техните условия. Настанихме младежа в общежитието, но докато стигнем в Общината за адресната регистрация стана 12:05 и там един борсук не пожела да си отвори устата да ни каже, дали сме на правилното място. Само повтаряше като стара грамофонна плоча " Понеделник от 8:00 до 12:00" и накрая се скри вътре..... Бюрокрация като у нас - работят по 4 часа и това явно им се вижда много и ги мързи да ти дадат информация с едно изречение. Нямам думи.

# 176

Благодаря за разясненията. При тези условия, май ще ги изключим като вариант. Ние вчера взехме от "Hofer" карта и ваучер за 10 евро на "HoT". Достатъчно мегабайти, но няма разговори с ЕС, а само в Австрия. Временно решение, за да има австрийски номер за банковата сметка и адресната регистрация. По-късно вероятно ще пренесем номера към "Лика Мобайл" или нещо подобно ако намерим на техните условия. Настанихме младежа в общежитието, но докато стигнем в Общината за адресната регистрация стана 12:05 и там един борсук не пожела да си отвори устата да ни каже, дали сме на правилното място. Само повтаряше като стара грамофонна плоча " Понеделник от 8:00 до 12:00" и накрая се скри вътре..... Бюрокрация като у нас - работят по 4 часа и това явно им се вижда много и ги мързи да ти дадат информация с едно изречение. Нямам думи.

Ликата която купува дъщеря ми има не само австрийски минути, а и към ЕС, защото понякога й звнят по работа от Германия и ако не може да вдигне им звъни каъо се освободи. Понякога пък си купува само мегабайти, понякога комбинирано - минути и мегабайти. Но и нищо да няма за момента като предплатена услуга, ние можем да я търсим на австрийския номер, защото плановете ни имат минути към ЕС. Това е удобното, защото има провайдъри при които ако няма заредено нещо номерът е недостъпен, както при хохо.

Адресната регистрация беше най-тромавата проседура от всичко. Стана най - бавно.

# 177
Здравейте, нов отиваме на 28ми.
Имаме час за настаняване на 2 Октомври сутринта в 9 или 9.30 не помня. Задача едно е регистрация в общината. Предполагам по район става?
На 3ти е започването на учебната година.
Коя банка избрахте? Някаква идея? Предполагам имат безплатни програми за студенти / младежи до 26г като в Бг.

# 178
  • Варна
Регистрацията по райони- 1020 без записан час е всеки ден преди обед, проверете във вашия бецирк как е. Документ за самоличност и “мелдецетел”, при нас беше принтиран и попълнен от наемодателя. Може да се свали от интернет. В кметството имаше образец и на български език.
Сметка направи в Ерсте банк- без такса студентска до 28г.
В неделя престои заминаването и на моя първокурсник. В началото на месеца отидохме с багажа и го настанихме в общежитието, регистрация в общината и сметка в банка.
Скрит текст:
  Доволна съм от общежитието, всичко му е на 5 минутки - Университета, супермаркети, фитнес, спирката на метрото. То метрото върви под прозореца му, добре че не е денонощно, но ще свикне. Стаята е слънчева и чиста.
Взехме стол и сложихме перде, има и външна щора.

# 179
Честито ! Направо е като самостоятелна квартира!...но предполагам че и наема "хапе" сериозно.

Общи условия

Активация на акаунт