Студенти в Австрия - тема 1

• 64 887
  • 778
  •   1
Отговори
# 150
Благодаря _re_ge. Heart
Дъщеря ви може да ползва всякакви здравни услуги, примерно преглед при вирусно заболяване, не само при спешни състояния?
Понеже ЕЗОК покрива спешна и неотложна помощ, но предполагам България като плаща здравна осигуровка за студентите, тя покрива всякакви други прегледи, вкл. зъболекар?

# 151
Благодаря _re_ge. Heart
Дъщеря ви може да ползва всякакви здравни услуги, примерно преглед при вирусно заболяване, не само при спешни състояния?
Понеже ЕЗОК покрива спешна и неотложна помощ, но предполагам България като плаща здравна осигуровка за студентите, тя покрива всякакви други прегледи, вкл. зъболекар?

Абсолютно всичко до сега е ползвала ( дори сега ползва физиотерапия по направление ), но  без зъболекар. Там не знам как са нещата, дано някой друг се включи. Има си във Виена Т.н. личен лекар. Включително неща, които в БГ са й платени напълно,  са и там безплатни - примерно инхалери и други перпарати за астма и алергии, десенсибилзацията срещу тежки алергени. Всички тези неща за изцяло платни в бг. И изцяло безплатни там. Плаща си единствено 10 евро обработка на рецепта, което е несравнимо със сумите, които плащахме за всички тези неща в БГ. До сега е ползвала какво ли не и по какъв ли не повод и спешно и временно и хронично. С картата може всички. Нищо не са й отказвали.

# 152
Благодаря много! А как се записва за личен лекар?

# 153
Много полезно _re_ge!

# 154
  • столицата
Аз също знам, че ЕЗОК покрива само спешна медицинска помощ. Как с нея се записва личен лекар? Вероятно ако студентът работи и работодателят го осигурява , би имал право, но това е друга ситуация.
Аз лично бях направила за миналата година допълнителна здравна застраховка. За щастие не се наложи да ползва, но познато дете ползва услугите по застраховката.

# 155
Аз също знам, че ЕЗОК покрива само спешна медицинска помощ. Как с нея се записва личен лекар? Вероятно ако студентът работи и работодателят го осигурява , би имал право, но това е друга ситуация.
Аз лично бях направила за миналата година допълнителна здравна застраховка. За щастие не се наложи да ползва, но познато дете ползва услугите по застраховката.

Това не е верно. Писала съм по повода вече не един път, мога да бъда прочетена и в предни теми. Галимар, мисля че ти казах и предния път като настоя че нямало такова нещо , че грешиш.
Дъщеря ми си има личен лекар от първата година. Казаха й че трябва да си избере някой по интернет и да отиде лично и да пита, да си представи картата за да реши специалистът дали ще я обслужва. Препоръчаха й такъв и тя така и направи. Избра си един още първи курс първи семестър и си ходи при него - за какви ли не проблеми. той й издава направления и за специалист - ходи на кожен, на пулмолог, а кардиолог, на алерголог, на невролог и сега на физиотерапия. Всеки път когато е болна от грип или ОРЗ ходи на преглед при него - основен и вторичен. Изписват й лекарства. Понякога витамини и добавки ако нещата са леки, в краен случай АБ, имахме две усложнения след грип -  бронхит. Трябва да кажа че реакцията им е суперадекватна. Дават й бележки ако изпуска лекции или упражнения, а й трябва покрит хорариум. Разбрах че при него сега работи и един млад лека негов подчинен. Тя е доволна и от него.

От здравната каса изключително  много искат да си минимизират разходите за ваша сметка и затова ви дезинформират. Аз си имах доста проблеми с техните нагли лъжи покрай нейната астма, точно като заминаваше за Виена. Същите глупости ми говори техния юрист-консулт в техния офис. В крайна сметка се оказа че истината няма нищо общо с това , което ми казваха. Този личен лекар я изпрати почти веднага на алерголог, направиха й тестове, предприеха десенсибилизация ( всичко безплатно, тук в БГ с  години плащахме всичко - изследвания, десенсибилизация, поставянето на инжекции,  доплащане за лекарствата по здравна каса не беше малка сума) , Там ходи всеки месец и й изписват лекарства като астматик. Плаща както казах само 10 евро обслужване на рецепта. Първо там се ориентираха по българската рецепта от алерголог, после се оказа че единия инхалер нещо влияе на сърцето, смениха го с друг вече там и сега тук в бг , педиатърката й тук по здравна каса й изписва същия ако се върне в бг  за по-дълго. Тя си има рецептурна книжка в бг а там пациентско досие.
 А в здравна каса тогава ми казаха че болни деца не ходили студенти в чужбина, защото в чужбина никой нищо не покривал. Да си стояла в БГ.

Последна редакция: ср, 23 авг 2023, 11:45 от _re_ge

# 156
Боже що за отговор…
По пътя на ЛОГИКАТА, детето е осигурено от здравна каса в Европа и би следвало в коя да е европейска държава да ползва еднакви права. Следва да има ЛЛ в страната, в която пребивава.
Същото, предполагам, важи и за деца студенти/учащи от др държави в Бг.
Но темата е безкрайна…
Благодаря за споделеното!

# 157
  • столицата
Ре-ге, знам, че си писала за това и друг път и благодаря за споделянето на вашият опит. Темата живо ме вълнува и затова съм разпитвала други студенти и съм чела по темата в официалния сайт на ЕЗОК и за здравното осигуряване на студенти в Австрия. Наистина не съм попаднала на подобен подход от друг личен лекар. Ще е полезно да споделиш практиката/името му.  Може и на лични.
Сега пиша от телефона, но утре бих могла да споделя австрийските сайтове, от които съм черпила информация по темата.
Но ако има възможност за ЛЛ на място, бих била в пъти по-спокойна.

# 158
Споделям ФБ страницата на ЛЛ на щерката на лични!

Това е мобилния оператор свързан с А1/Austria, който използва дъщеря ни :  https://www.xoxo-mobile.at/

Благодаря Ви.

От днес 01.08.2023г.има промяна в този план. Вече е възможно предплащането на семестър, година и две години, за което се получават отстъпки в зависимост от това за колко месеца предплатиш (нещо като безплатни месеци).  Информацията я има на същият линк.

Дали има някои новозакачен към този оператор?
моята Щерка си е поръчала и получила СИМ но не може да влезе в профила с номер /или имейл с които е била поръчката; и парола ( указани на картончето на Сима) Чела в интернет че по принцип често имали такива проблеми и понякога отговаряли след месеци. Ами ако въобще не я отразят ... иначе каза че самата поръчка става много лесно и бързо съвсем по друг протокол. Но като поръчаш и платиш вече не било толкова лесно.
Някакви насоки?

# 159
Споделям ФБ страницата на ЛЛ на щерката на лични!

Това е мобилния оператор свързан с А1/Austria, който използва дъщеря ни :  https://www.xoxo-mobile.at/

Благодаря Ви.

От днес 01.08.2023г.има промяна в този план. Вече е възможно предплащането на семестър, година и две години, за което се получават отстъпки в зависимост от това за колко месеца предплатиш (нещо като безплатни месеци).  Информацията я има на същият линк.

моята Щерка си е поръчала и получила СИМ но не може да влезе в профила с номер /или имейл с които е била поръчката; и парола ( указани на картончето на Сима) Чела в интернет че по принцип често имали такива проблеми и понякога отговаряли след месеци. Ами ако въобще не я отразят ... иначе каза че самата поръчка става много лесно и бързо съвсем по друг протокол. Но като поръчаш и платиш вече не било толкова лесно.
Някакви насоки?

Все още не сме пристигнали в Кремс. След 2 седмици ще имам впечатления. Картата нова ли е или е смяна на плана на съществуваща карта?  Освен това във Виена има физически магазини "MCSHARK" от където директно можеш да си закупиш карта. Там не могат ли да окажат помощ при активирането, или искат картата да е закупена от тях? Трябва да се търси начин, пожелавам Ви успех.   https://www.google.com/search?sca_esv=559310888&rlz=1C1GCEU_ … I#rlfi=hd:;si:;mv

Последна редакция: ср, 23 авг 2023, 13:30 от FBID807613122760926

# 160
Някакви насоки?

Писах на дъщеря ми, но за съжаление не си спомня как се е логнала за първи път в приложението преди 4 години. Предлага да пробвате с тел. номер изписан слято/без интервали вместо имейл и евентуално в комбинация за парола с Kennwort или Pin/Puk.

# 161
Писах на дъщеря ми, но за съжаление не си спомня как се е логнала за първи път в приложението преди 4 години. Предлага да пробвате с тел. номер изписан слято/без интервали вместо имейл и евентуално в комбинация за парола с Kennwort или Pin/Puk.
Опитвала е всичко възможности и многократно. Всякакви цифри и числа по картончето.защото с Кennwort не се е получило. Даже за един час блокирали на всеки трети опит. А тя опитвала много пъти.  Благодаря все пак.

Картата нова ли е или е смяна на плана на съществуваща карта?  Освен това във Виена има физически магазини "MCSHARK" от където директно можеш да си закупиш карта. Там не могат ли да окажат помощ при активирането, или искат картата да е закупена от тях? Трябва да се тъси начин, пожелавам Ви успех.   https://www.google.com/search?sca_esv=559310888&rlz=1C1GCEU_bgBG … I#rlfi=hd:;si:;mv

Картата е нова, получена с заявка. С нов номер към който е прикачен мейла й. Тя я е активиорала и иска да влезе в клиентски профил, но не може. При позвъняване (опитвахме) номерът веднага дропва.

Ще я изпратя да пита. Много благодаря!

# 162
Може би трябва да създаде нов клиентски профил за новата карта (нов телефонен номер е все пак). Не е сигурно, но все пак е вариант. Да не би да се бъркат с номера от предишния акаунт и от там да иде грешката.

# 163
Може би трябва да създаде нов клиентски профил за новата карта (нов телефонен номер е все пак). Не е сигурно, но все пак е вариант. Да не би да се бъркат с номера от предишния акаунт и от там да иде грешката.
.

Пише на инструкцията че в клиентски профил се влиза с номера указан на картата или имейл ( указан при закупуването й)  и парола .всички тези данни ги има на картончето към което е била прикачена картата.  ( без имейла, него го е въвела при поръчка на сим картата). Тя е минала активацията, но сега трябва да прегледа като клиент възможности за закупуване на услуги.  Та точно като клиент не може да влезе. Тя ще е нов клиент на този провайдър,  а не че просто сменя вида на услугата. Махнала е Ликата и на нейно място е сложила тази карта. Телефонът й позволява две карти и до сега лика и А1 не са се бъркали едно с друго. но нещо не се получава. Каза че в МСШарк обслужват айфони и се надява да й помогнат. Възможно е грешката да е нея и нещо малко да недоглежда или недочита.

# 164
https://mcshark.at/xoxo/

Пробвайте и този линк, има въпроси и отговори във връзка с XOXO активиране, както и контактна форма и телефон.

Общи условия

Активация на акаунт