Студенти в Австрия - тема 1

• 64 125
  • 778
  •   1
Отговори
# 135
  • СОФИЯ
548 евро. Беше 465. Това за самостоятелна стая.
Наемите са различни в различните райони, зависи и от жилището де, кв.м., състояние, дали са включени режиините разходи и т.н. Преди време бях гледала някакви сайтове, но не съм запазила. На мен две малки жилища ми предлага близка приятелка и не мисля че наема е по пазарни цени. За 3 бецирк пак е по-висока цената от общежитието. За общежитието ОК е първо локацията, с метро стига бързо и до унито и до центъра. Второ, там вече завърза приятелства. Има състуденти от университета, има и български деца. Разбирам причината да вдигат наема, но ако го вдигнат с още 100 ще е на ръба и може да се наложи друг вариант. Плащаме и през лятото, за да запази стаята. Иска втория семестър на следващата година да ходи по еразъм в Мадрид. Тогава какви ще ги мислим...не ми е много ясно, че е само за един семестър, но гледам да не се натоварвам с мисли за това от сега.

# 136
  • столицата
При Еразъм евентуално може да го преотдаде тайничко на някой друг Еразъм студент. Гледам във фейсбук много такива студенти търсят за по семестър стая.

# 137
  • СОФИЯ
Дай линк моля. Може и на ЛС.

# 138
Във Виена това може ли НЕтайно?
В холандската тема чета, че там май може легално

# 139
Дъщеря ми каза че в тяхното общежитие драстично са вдигнали само единичните стаи. Горе долу такова, както пише мама Саня. Стаите с две легла с вдигнати незначително - от от 280 и нещо на 300, което е около 5%. Тя си мислеше да се мести в единична стая но после реши че не си струва разхода. Но тя много се разбира с детето с което дели една стая, а то беше решило да завършва миналото лято и да се връща в бг. В един момент обаче реши друго, провлачи си специално магистратурата,  намери си работа, няма да се връща в бг и така пак са си двете.

Аз си също не виждам смисъл нещата да се обсъждат на лични. Нали всички сме в едни обувки.

Последно  дъщеря ми, дойаъо се чудеше какво да прави си намери  квартира на спирката на метрото преди ШонБруна (по близо до града така да се каже). Беше за едно голямо помещение с кухненски бокс за малко над 600 евро. Можеше да се използва от двама, но тя в крайна сметка реши, че първо ще направи магистратура и тогава ще мисли за местене.

Последна редакция: чт, 03 авг 2023, 02:34 от _re_ge

# 140
  • Пловдив
Здравейте!
Дъщеря ми се е ориентирала към Akademie der bildenden Künste Wien със специалност Архитектура. Има ли някой с впечатление от това учебно заведение.
Благодаря ви!

# 141
  • столицата
https://www.facebook.com/groups/vienna2023students/
Тази група във фейсбук. Вероятно има и други подобни.

# 142
Това е мобилния оператор свързан с А1/Austria, който използва дъщеря ни :  https://www.xoxo-mobile.at/

Много много  благодаря за линка и от името на дъщеря ми. Подаде молба за смяна на оператора  със запазване на същия австрийски  номер. Ликамобайл се оказва че е британска фирма и сега нещо сменя плановете по картите, като условията са изгодни само и единствено за нови ползватели и тя им казва довиждане.

# 143
Радваме се, че сме ви били полезни Simple Smile

# 144
Сега малко за Кремс.
Кандидатствахме в края на март. След изпратените документи; мотивационно писмо, препоръка на английски от госпожата по информационни технологии, хорариум за 12 клас, диплома за първи гимназиален етап и академична справка за оценките в 10 и 11 клас – преведени от заклет преводач –  втора стъпка: Есе на английски по една от предложените от университета теми – все свързани с ИТ. След одобряване на есето – онлайн интервю с декана на катедрата по ИТ.  Общ разговор за проверка на нивото по английски и основни познания по ИТ. Преди края на април имахме потвърждение за условен прием след представяне на диплома за завършено средно образование. Горе –долу тогава кандидатствахме и в общежитията – 3 на брой. В едното ни отказаха , защото нямало самостоятелни стаи, в другото ни предложиха на двоен наем самостоятелно настаняване в двойна стая,  в тестото ни STUWO ни намериха самостоятелна стая в двоен апартамент. Там беше едно бягане да платим първия наем и депозит за 3 дни, но и с това се справихме. Следва получаване на диплома и превод на английски или немски и изпращане на копие. На втория ден дойде потвърждение за приемането и банкови атрибути за плащане на таксата за първия семестър и така на 1 юли вече бяхме приети информатика на английски. Следва организационната част – билети, резервации, куфари, багаж и т.н. Задължително европейска здравно – осигурителна карта и многоезично копие на акта за раждане – издава се от общината срещу 5 лв. за 2 дни. То е необходимо за адресната регистрация. Освен това ще е необходима и една декларация за това кой ще осигури издръжката по време на следването, но тя може да се попълни и там. Малко дълго се получи, но исках да премина всички фази на 3 месечната сага. Дано а е полезно ако не за тази – за следващата година.

Здравейте, много полезна информация. Сина ми е 12 клас тази година и иска да кандидатства в Кремс и не намирах информация за това, какво трябва като оценки, и виждам, че трябва дипломата за първи гимназиален етап и оценки от 10 и 11 клас. Но нали оценките за 10 клас са в дипломата, трябва ли да се включат и те или само от 11 клас и хорариума за 12 клас? Много благодаря

# 145
Набързо погледнах първоначалния ни списък
Academic transcripts - това мисля бяха оценките от 10 и 11 които се подават във форма на университета, попълва се от училищната администрация.
Diploma - това вече Юни, като излязат дипломите
Motivation letter
Interview
CV

Някъде ни искаха и препоръки, не помня в кое уни - дали тук или в друго.
Някъде ни искаха предполагаеми окончателни оценки. Защото подаването на документите е рано през учебната година. Но да не Ви подведа.
Може за Холандия да са били тези последните 2 неща.

Ако се интересува от IBM имам запис на разговор с декана на Факултета - мога да го пусна.

Успех!

# 146
Здравейте, много полезна информация. Сина ми е 12 клас тази година и иска да кандидатства в Кремс и не намирах информация за това, какво трябва като оценки, и виждам, че трябва дипломата за първи гимназиален етап и оценки от 10 и 11 клас. Но нали оценките за 10 клас са в дипломата, трябва ли да се включат и те или само от 11 клас и хорариума за 12 клас? Много благодаря

Здравейте, по принцип за дипломата от първи гимназиален етап явно ги интересува само това, дали е успешо завършен и с какъв успех. Освен това в тази диплома са всички оценки 8-10 клас и не са отделени кой предмет в кой клас е учен - има и усреднени оценки. Понеже кандидатствахме в Кремс и в Маастрихт(Нидерландия), документите бяха подготвени и за двете места и не са връщани или да са искани допълнителни, освен удостоверение от училището след успешния предварителен прием - към коя дата се очаква да се дипломира (около 20.06 след резултати от матурите и получаване на дипломите за средно образование). Успех.

# 147
Много Ви благодаря. Всичко добро..

# 148
Здравейте, въпрос за здравното осигуряване. Доколкото четох, повечето деца са със ЕЗОК и плащат осигуровки в България? Това достатъчно ли е да покрие евентуални нужди от прегледи в Австрия? Някой да плаща здравна осигуровка в Австрия?

# 149
Държавата плаща здравна осигуровка на студент в ЕС. Вие само подавате всеки семестър уверение в НАП  с легализиран превод че детето е записано студент. До 26 г. навършени имате това право. Дъщеря ми е студент от пет години, втора година магистър. Никога не сме правили допълнителна застраховка. Няма услуга, която да не й е била покрита. Издаваме й ЕЗК или тя самата или аз с пълномощно и й го пращам. С нея си е Австрия. И до сега й е покривала дори спешна помощ.
Плащате като здравно осигуряване единствено месеците до началото на студенството. По спомен юли август и септември.

Общи условия

Активация на акаунт