Студенти в Австрия - тема 1

• 64 929
  • 778
  •   1
Отговори
# 195
  • Варна
Много полезно инфо за общежитията.
Моята щерка на първо време ще живее при леля си, после след втората година вероятно ще се оглежда за нещо самостоятелно.

Савова, кое е вашето общежитие? Извинявам се, ако съм пропуснала.
https://zimmerei.apartments/ Точно както изглежда на снимките е. Мисля пусках и от нашата стая.
Вратата на банята и тоалета е стъклена/прозрачна с отвор (без дръжка). Казах му да й залепи нещо за да я вижда, ако я забрави отворена и да не стане някоя беля.

Днес му поръчах фраер от Амазон до пощенския клон, който е долепен до общежитието.
Като отидохме за настаняването, около рецепцията по земята имаше кашони с пратки, кой как и кога си ги взема не разбрах, затова за по-сигурно като ми даде доставка до пощата - избрах нея. Другата седмица ще видим как ще се случат нещата.

# 196
Днес му поръчах фраер от Амазон до пощенския клон, който е долепен до общежитието.
Като отидохме за настаняването, около рецепцията по земята имаше кашони с пратки, кой как и кога си ги взема не разбрах, затова за по-сигурно като ми даде доставка до пощата - избрах нея.

Точно така ги оставят , често се разписва някой друг, Стоят така вътре във фоайето на общежитието и всеки си го взема като се върне. Кашоните, които й пращам по Спиди ( до 32 кг  за 42 лева мисля че бяха) също ги оставят там. Преди, ако не си беше в стаята ( има индивидуални звънци) ,  ги оставяха в някаква близка концентрационна точка ( което въобще не е пощенски клон, а някакво Дели наоколо), обаче сега ги оставят направо вътре във фоайето.  И по-добре за да не мъкне до общежитието от делито.   До сега никога нищо на никого не е изчезвало и въобще нямало е нещо откраднато в това общежитие. Един път бяха изчезнали някакви дрехи от пералнята и се оказа че някой ги в сгънал и сложил в шкаф в пералното да не се мърсели и не се виждали къде са. Щерката казва, че й се е случвало да й пише в групата на общежитието  някой момък и да й казва че има кашон долу във фоайето , а тя го команд'и да й го качи горе на последния етаж. И те го качват, щото тежи. Пратките които поръчвам по амазон.де са с безплатна доставка до австрия. Аз  почнах да поръчвам за себе си разни неща до нея там и тя да ми ги носи за Бг или аз да си вземам като отидем при нея. Много по-изгодно ми е ценово. Последно някой каза за комплект от 4 книги по амазон.де платил 26 лева доставка.

Последна редакция: чт, 21 сеп 2023, 17:37 от _re_ge

# 197
_re_ge за колко време отиват пратките по Спиди?
Ще събираме багажа уикенда и мисля да го пратя. В Понеделник - вторник да стигне след като се регистрира следващия понеделник. Хич не ми се дават грешни пари за чекиран багаж, но да видим. Поне ред чаршафи, възглавница и завивка неговите си иска…
Приятелка ми каза, че ползва от тук предплатени карти https://www.hot.at/guthaben-aufladen.html
Как си правят карти за градския транспорт?

# 198
_re_ge за колко време отиват пратките по Спиди?
Пращаме го в събота и четвъртък е при нея. Имат изисквания към размера на кашона.

# 199
  • столицата
Мариета, моята зи зарежда картата за ГТ онлайн. Вижте дали не може да си я направи директно през сайта от първия път. 75 евро беше за семестър. От септември се води началото.

# 200
Galimar
Към коя фирма беше вашата карта?

# 201
Galimar
Към коя фирма беше вашата карта?
Може да се купи физически или през Приложението на виенските линии.  Всичката информация на сайта им.
https://www.wienerlinien.at/web/wl-en/tickets-for-students
https://shop.wienmobil.at/en/products

# 202
Много благодаря!
 А банка?

# 203
Много благодаря!
 А банка?
Дъщеря ми  има в Bank Austria, но тогава избрахме тази опция  защото имаше някакви преференции за теглене от банкомати с българската й банкова карта на която превеждахне пари. Не сме ползвали револют тогава, беше преди 6 г. После тези преференции ги махнаха, но банковата и сметка остана като официален неин реквизит, по нея получава всички плащания, демонстрира добра кредитна история ако ще кандидатства за гражданство. Нямам някаква особена причина горещо да препоръчам именно тази банка.

# 204
  • столицата
Ерсте банк

# 205
Благодаря, май и щерката ще открие сметка в Ерсте банк.

Сега се колебае за предплатена сим карта към Лика или към Yesss. За Ликата четох препоръка тук, а Yesss някой да ползва и да сподели мнение?

# 206
Здравейте, при нас конфигурацията е: Общежитие home4students/Sensengasse, банкова сметка в Ерсте банк, тел.номер с предплатен план XOXO Smoochy, остава да си направи регистрация в Магистрата за т.нар. легален мигрант в Австрия. 
С ваучера от университета си купил калъф за лаптопа и прозрачна чанта за библиотеката, не можело с плътни да се влиза там. Миналата седмица се е засякъл в общежитието с момче от съседен клас от училището му, но то е с немски език във Виенския. Те вече са започнали лекции, само от първата презентация 150 нови думи на немски, очакваме и при нас с английския да е така Simple Smile

# 207
Миналата седмица се е засякъл в общежитието с момче от съседен клас от училището му, но то е с немски език във Виенския. Те вече са започнали лекции, само от първата презентация 150 нови думи на немски, очакваме и при нас с английския да е така Simple Smile

Всичко ще се оправи, много е страшно в началото но ако е целеустремено детето ще стане. Не е нечовешко усилие. Посилно е на всеки който се стреми към някакви цели.

Дъщеря ми започна балкалавър ЖиП с немски с изискване за сертификат ( С1) и каза че не й било лесно от българчетата. Лесно им било на някакво легендарно столично училище, а тя независимо от сертификата изпитвала затруднения. Каза че и самият начинпо който говорели виенчани в началото й бил суперсложен. Знае думата но изговорът е различен. От мисля около 1000 първокурсници, които приемаха в специалността й,  след първата сесия с някакви изпити, които тя наричаше Щеопи ( изпити с нещо като взел невзел с количество точки , имаш право да ги вземаш два пъти след което губиш студентски права, мисля че бяха 6 изпита) , та след първи семестър оцеляха само малко над 300 първокурсници. Тя беше сред тях , като два от изпитите й се наложи да се явява втори път защото не и достигнаха точките  за взел. Общо взето първите може би две години някак се нагаждаше с езика. Сега 6 години по-късно й казват че говори немски с някакъв местен акцент. По магистърската програма им четат семинарите ту на немски и ту на английски ( без да са обявени предварително за такива. Каза че имало много австрийчета които изпитвали затруднения с англисйкия по този повод) , те самите на презентациите които правят могат и на немски и на английски така че и двата езика трябва да са на на добро ниво за магистър.

# 208
  • столицата
Ре-ге, каква специалност беше дъщеря ти? Журналистика ли?
И във WU започват със STEOP изпити и едва след като ги вземеш, може да продължиш с другите. Мисля, че има право на 4 опита като последният е пред комисия.
Интересно НЕГ ли е легендарната столична гимназия? В интерес на истината моето дете се оплакваше, че не разбира един конкретен преподавател , но му разбираше лекциите, изпратени онлайн. Вероятно е имал особеност в говора. Като цяло ги разбираше австрийците от началото още, но английският беше по-често използваният език особено в общежитието. Важното е да не се шашкат децата дори и да не доразберат нещо. Вече почти всичко им се праща и онлайн.  Ще се справят.

Последна редакция: сб, 23 сеп 2023, 14:40 от galimar

# 209
Първите два пъти беше тип тест за време. На трети пас е с преподавателя на четвърти е с комисия. Тя каза че трети и четвърти са мъка с много малка вероятност да си вземеш изпита. На трети пас е възможно да ти дадат материал  непредаван на лекции , но влизащ в  учебника на текущия преподавател. Втори курс примерно тя си избра от избираемите един предмет за два семестъра, без да прецени че няма да се справи. Първи семестър и беше ок, понеже лежеше на нейни знания зарафи интересите й. Втори семестър настана страшна мъка. Каза че, преподавателят преподавал така все едно им припомня неща които едва ли не знаят. При него не можа да вземе изпита тестово на два пъти и на третия са й дали канджита, за които нямала никаква представа, не били преподавани . Реши въобще да не ходи на комисия, защото ако и там не стане си губи правата заради избираем предмет. Анулира двете части на този предмет, загуби точките натрупани първи семестър и записа друг избираем предмет, с който си компенсира загубеното. От тогава не записва предмети които са в кръга на хобитата й.

Да бакалавърът й беше журналистика и публицистика. Магистратурата кривна в театър кино медия стадис.
Не зная за кое училище в столицата става въпрос не съм питала, но каза че нивото им било много добро особено в писането.
В общежитието си говориха на немски защото всеки искаше да практикува езика. Около нея всички бяха с немски програми. Само един момък от Казахстан с английски, нещо от компютърните науки, но той също горещо желаеше да  комуникират на немски, защото му бил слаб, а му трябвал.

Искам да кажа че макар и С1, реално като отиде там вероятно не беше С1. Но полека лека нещата винаги стават.С много работа.

Общи условия

Активация на акаунт