Студенти в Австрия - тема 1

• 64 102
  • 778
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Скъпи съфорумки, изненадващо бързо има резултати от изпита на ТУ Виена и имам приет студент. И другите деца от класа са приети и е пълно щастие, защото продължават да са си заедно.

# 721
  • столицата
Честито!

# 722
Скъпи съфорумки, изненадващо бързо има резултати от изпита на ТУ Виена и имам приет студент. И другите деца от класа са приети и е пълно щастие, защото продължават да са си заедно.
Браво на децата! Ако е удобно може ли да споделите от кое училище са?

# 723
Успех ма новите студенти!
Дано са намерили/намерят общежитие/квартира

# 724
  • София
Децата са от НПМГ и трябва да кажа, че всички положиха много усилия, за да научат допълнително немски език. Избраха си специалност информатика. Всички имаме общежитие. Дори ни предложиха опция за избор с кого да са в общо WG.  Не е евтино, но ми се стори много хубаво. Наемът е 480 за самостоятелна стая и с още един съквартирант обща кухня, баня и тоалетна , като съквартирантът е приятел/съученик.

# 725
  • София
Да попитам къде се хранят децата на обяд, които учат във WU? Има ли стол или прилични (ценово) закусвални или ресторантчета наоколо? Или си правят сандвичи?

# 726
  • Варна
Да попитам къде се хранят децата на обяд, които учат във WU? Има ли стол или прилични (ценово) закусвални или ресторантчета наоколо? Или си правят сандвичи?
Има “стол”, така наречената Менза, като има 3-4 менюта, може да се види на сайта им. Има и места със сандвичи, пекарна в двора, Била в съседна сграда. Програмата на сина ми беше с дупки от по 2 часа между предметите и се прибираше да си хапва режимно ( живее на 10мин). Всъщност май само преди изпити, изкарваше по цял в университета/ библиотеката за да се подготвя, в понеделник имаше 2 часа преди обед, а петъка му беше свободен. Това е за програмата на АЕ, Galmar ще каже как е при немската програма.
За девойката ли проучваш?

# 727
  • столицата
В немската програма нямаха досега много лекции и тя се храни май повече вкъщи. В мензата ходеше в сряда и петък, защото в сряда имало шницел, а в петък риба Simple Smile Но последно се възмути, че за пореден път са вдигнали цените и май още повече намали посещенията в мензата. Иначе има пекарна Анкер и другите варианти, които Савове е посочила.
В мензата се плаща с карта-пластика, в която си зареждаш предварително пари. Тези карти явно ги издават на студенти и преподаватели. Ако курсът ви е към унито, вероятно ще им издадат на децата.
Ето тук могат да си гледат менюто за деня. Има вегански, италиански/пици и спагети май / и други - https://www.wumensa.at/
Преди имаше общо меню, което включваше основно плюс малка салата плюс малка супа и малка безалкохолна напитка. В един момент започнаха да таксуват всяко ястие поотделно и от 7 евро сметката беше станала над 10 евро. Дъщеря ми каза, че в резултат от това доста са намаляли клиентите и сега гледам, че май пак са възстановили тази възможност като комбинация./поне пише там нещо на немски, което аз приемам, че е това/ С уговорката , че не знама немски:)

И само да се допълня, че наемът от 480 евро си е перфектен за Виена.
Браво  на групата от НПМГ! Това деца от паралелката с НЕ ли са?

Последна редакция: сб, 24 авг 2024, 13:03 от galimar

# 728
  • София
Здравейте, трябва да пътуваме другата седмица за Виена. Чета, че чакането по границите в Сърбия и България и Сърбия и Унгария е твърде дълго. Смятате ли, че през Словения и Хърватска ще е по-бързо? Пътят се удължава с около 200 км, но е вероятно да отнеме по-малко време? Persevere

# 729
  • София
Galimar, да курсът е към WU и се чудех дали ще работи мензата през септември и дали може да се ползва от лица, които не са точно студенти. Моята щерка стриктно внимава какво яде и пекарна май няма да я устрои.😉 Ама ще се оправи някак, няма да загине от глад;)

Последна редакция: сб, 24 авг 2024, 14:21 от Skiorche

# 730
  • столицата
Скиорче, със сигурност ще работи септември. Аз миналата година посетих мензата през август и работеше. Реших да видя къде и какво яде детето ми.
Плодовете и зеленчуците им, според мен, са  по-скъпи от тези в Бг и по-безвкусни. Поне тези от магазините. Не съм купувала от пазарите им.

# 731
  • София
[quote author

И само да се допълня, че наемът от 480 евро си е перфектен за Виена.
Браво  на групата от НПМГ! Това деца от паралелката с НЕ ли са?
[/quote]

Да, съгласна съм. Имам предвид, че щеше да е по- малко, ако е в двойна стая, а не самостоятелна. Приятелче в Айндховен каза, че такова нещо като апартамент за двама там би било 1000 евро.
И да, от немската паралелка са, но всички учеха допълнително. С нивото от училище не можеше да вземат TestDaF C1.

# 732
  • Бургас
Нашият апартамент за двама във Виена е 1200 евро /нов и с кухня/, но се надявам в бъдеще да намерят нещо по-изгодно.

# 733
Скиорче, със сигурност ще работи септември. Аз миналата година посетих мензата през август и работеше. Реших да видя къде и какво яде детето ми.
Плодовете и зеленчуците им, според мен, са  по-скъпи от тези в Бг и по-безвкусни. Поне тези от магазините. Не съм купувала от пазарите им.
А аз ходих за 5 дни и на едно пазарче купих кайсии , оказаха се български с продавачи българи Grinning
Има всичко, мисля аз.
Стига време да има.

# 734
  • столицата
В момента, заради студентите има засилено търсене на жилища. Познат на дъщеря ми още е без квартира. Не че няма, но вече останаха по-скъпите варианти.
Галчудо, вашето решение е много добро. Хем имат покрив, хем на място могат по-спокойно да търсят. Но ако са включени всички консумативи и ако като място апартаментът е удобен, също си е много добра сделка. Имайте предвид, че например общежитията около WU са си от 600 евро нагоре. Но пък удобството, което Савова описа по-горе - да си скокнеш до вкъщи в дупката между лекциите, също не е за пренебрегване. 

Общи условия

Активация на акаунт