НПМГ - 5

• 60 903
  • 724
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Здравейте,
Смятате ли, че приемът на ученици след 4 клас може да наложи намаляване на броя паралелки след 7 клас?
Със сигурност.

# 151
  • София
Говори се, че ще отпадне една паралелка Х и Б и паралелката СХН.

# 152
  • София
Много изненадващо решение.
Как ще се подбират децата за природните науки?
Ако има дори един пълен випуск с петокласници, ще трябва да се отвори доста място за тях. Като станат три випуска (пети, шести и седми клас), как ще разпределят настоящите ученици? Отпадането на три паралелки ми се струва недостатъчно. Трябва наполовина да намалят гимназистите.
Аз рязко се заинтересувах, тъй като след каката идва и номер две с вероятност за такава насока.Sunglasses

Всъщност сега се замислих, че вероятно е да приемат не 9 паралелки, а 3 нови паралелки петокласници и тогава би могло да отпаднат три от горен курс на тяхно място.

# 153
Много изненадващо решение.
Как ще се подбират децата за природните науки?
Ако има дори един пълен випуск с петокласници, ще трябва да се отвори доста място за тях. Като станат три випуска (пети, шести и седми клас), как ще разпределят настоящите ученици? Отпадането на три паралелки ми се струва недостатъчно. Трябва наполовина да намалят гимназистите.
Аз рязко се заинтересувах, тъй като след каката идва и номер две с вероятност за такава насока.Sunglasses

Всъщност сега се замислих, че вероятно е да приемат не 9 паралелки, а 3 нови паралелки петокласници и тогава би могло да отпаднат три от горен курс на тяхно място.

Приемът след 4 клас ще е само в паралелки с математика.

# 154
  • София
В коментарите под новината споменават за 2 паралелки по - малко, а не 3, но не е ясно кои. За мен би било непонятно какво оправдава да се намаляват паралелките с биология и химия, за които има огромен интерес и конкуренцията е между около 500 супер подготвени деца, които се борят за 100 места. СХН пък е нова и уж модерна специалност. Може би най - непривлекателна е географията. Не искам да обидя "географите", но за мен най - силните специалности са биология и химия и е странно точно от тях да намаляват приема.

# 155
  • София
За мен изборът е логичен. Редно беше НПМГ да запази всичките си профили. И за географите има място на тази земя. Най-голям е броят на паралелките Б/Х. СХН по същество до някъде дублира математическите, като практически математическа паралелка е по-добре, с оглед на приетите 3 проф.предмета.
А каква е целта? Предполагам, отглеждане на собствено конкурентно поколение НПМГениичета.

# 156
Аз получих мейл с молба да потвърдя участието в курса по Б защото има много желаещи деца. Интерес има, не разбирам защо да се "окастря" за сметка на други. Не съм възпитаник на НПМГ, но там виждам място за "сродни души" затова й насочих моето дете. Софтуеристи и програмисти с лопата да ги ринеш по другите училища. Алтернативна на това училище няма. Както казва синът ми "Майката Природа ни вика".

# 157
  • София
Е, то и паралелки с биология и химия има и в други училища, ама .... Smirk
Не бих казала, че която и да е паралелка е излишна, всеки иска най-доброто за детето си!

# 158
  • нейде там, където ....
Аз съм със смесени към негативни емоции за приема след 4 клас.
Има ли нещо официално за това, че ще намалеят паралелките след 7 клас? Надявам се да е премислено и едното да не е за сметка на другото.

# 159
Е, то и паралелки с биология и химия има и в други училища, ама .... Smirk

Но не толкова колкото с компютърни специалности. По принцип всичко е "мода" и се губи цялата картина за образованието, перспективите, пък дори и логистиката на децата.

# 160
  • София
Аз съм със смесени към негативни емоции за приема след 4 клас.
Има ли нещо официално за това, че ще намалеят паралелките след 7 клас? Надявам се да е премислено и едното да не е за сметка на другото.
Чакаме да го обявят, предполагам с план приема -  март-април.

# 161
Едно мнение в друга тема ми направи впечатление.
Писах в седмокласната тема - доста училища очакват разширения с нови корпуси по "Региони в растеж". Вкл. НПМГ.
Да се надяваме, че ако все пак свиването на броя на паралелките в гимназиален етап се реализира, ще е временно.

# 162
Здравейте и от мен. Майка съм на четвъртокласничка. Чета ви от около 2 години, понеже бях решила след 7 клас детето като се е ориентирало вече какво иска да учи, да си избере специалност в НПМГ (ако не е нещо с езици). Току що видях обявление, че другата година ще има прием за 5 клас математика. Това дали означава, че като влезе математика ще е профилирана от сега и след 7 клас няма да има повторен прием? Тя е силна в математиката, но ми се струва рано да се профилира от сега.

# 163
След седми клас всички кандидатстват отново за местата от държавния план-прием. Някои ученици дори не успяват да се класират в училището, в което са завършили основното си образование, въпреки че са го писали на първо място в заявлението си. Профилиране в прогимназиален етап няма. Това, че даден предмет се изучава засилено, се дължи на съответния избор на избираеми и факултативни часове.

# 164
  • София
Приемът след 7 клас е отделен и няма запазване на местата за настоящи ученици на училището. И седмокласниците от СМГ кандидатстват наново както всички.

Общи условия

Активация на акаунт