НПМГ - 5

• 60 109
  • 724
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Мен ме интересуват други неща за бъдещите петокласници - много ли е високо нивото за изучаване на математика, в какъв обем ще бъде натовареността на децата с домашни, като цяло какъв ще бъде обучителният процес, за да мога да преценя дали НПМГ е лъжица за устата на дъщеря ми.
Иначе големи ученици с разнообразна дисциплина има във всяко едно училище.

Винаги съм се чудил на такива дилеми - какво означва "да преценя дали НПМГ е лъжица за устата на дъщеря ми"!? Ако детето няма някакви медицински, психически, интелектуални или характерови особености - не решавате вие, а резултатите от изпитите. Ако дадени изпити са взети - то мястото на детето е там, ако - не, мястото е другаде.
Има много други фактори, различни от взети изпити, които могат да имат значение за това дали едно училище е подходящо за дадено дете или не.
Тя може да се вземе изпитите без проблем, просто защото може да не я затруднят. Може да я приемат без проблем, но самото обучение след това може да е много над нивото й. Може да не се справя, независимо, че си е взела изпита и са я приели.
Имам по-голям син. Него го приеха в желано от него училище. Завършва първата си година там с отлични резултати и вчера ми сподели, че ако не бил работел с баща си по математика преди НВО изобщо е нямало да може да се справи в училище по математика, защото е нямало да има това математическо мислене, което е придобил от работата с него. Иначе със задачите на НВО щеше да се справи и да го приемат без проблем. Както има и такива деца, чиито резултати са тройки. Аз не бих искала това за дъщеря си. Примерно мястото й не е в СМГ, та дори и да си вземе изпита. Просто си познавам детето. 😊

Изпитите след 4 клас са много различни от формата на НВО - според мен могат да се издържат успешно в случай, че детето има афинитет към математиката и полага  достатъчно усилия, за да решава задачи (Като съотношението при всяко дете е различно).

Според мен Ясен имаше предвид, че щом детето е успяло да се справи с натоварването, което е свързано с подготовката за изпита, ще се справи с подготовката за уроците в училище. А след това, ако самото дете не желае и няма амбиции, никой не го кара да се подготвя и явява на състезания. Много родители споделят, че 5ти клас е голям шок за повечето деца - много учители, предмети, труден материал по математика и голямо препускане. След 4то класния зор, 5ти клас беше песен за моето дете, въпреки че заетостта му в училище беше доста по голяма. Предимството на многото часове по математика е, че има достатъчно време да се упражнява материала.

Това че не се неглижират другите предмети може да бъде само похвално. Със системно слушане в час и системна подготовка, без много усилия, средно статистическото дете може спокойно да има 5-6.

Допълнителният плюс е, ако учат на блокове, така за следващия ден децата имат да готвят 2-3 предмета.

# 511
В следващите редове ще прочетете излияние от една клета майка на седмокласничка. Накратко - последната се представи прилично на НВО-то и със сигурност има бал за мечтаната от мен 9 ФЕГ, но детето има и сравнително добра оценка от областен кръг на олимпиадата по химия и съдейки по минималните балове за НПМГ (за паралелката по Природни науки + Английски + Химия + Биология) на първо класиране от предходната година има реален шанс да успее да се класира за нея.  Оттук  и моята дилема - 9 ФЕГ vs. НПМГ. Знам, че подобна съпоставка вероятно ще ви прозвучи несериозна - но ще оценя всяко субективно мнение. Дъщеря ми иска да се пробва в НПМГ, защото химията и е интересна , аз обаче имам своите опасения, че този "интерес" ще изтлее много бързо, ако "заплува с големите риби в езерото" ... Екзистенциалният ми въпрос е - дали да я натисна за езиковата гимназия или да се съобразя с нейното мнение, което, апропо се мени като синоптична прогноза за месец май.

# 512
  • София
Има обаче и една друга поговорка.
Апетитът идва с яденето. 😉
Успех на детето, каквото и да решите!

# 513
Yaroslava довери се на детето! Simple Smile
Нямам дете в нито едно от двете училища.

# 514
  • София
Екзистенциалният ми въпрос е - дали да я натисна за езиковата гимназия или да се съобразя с нейното мнение, което, апропо се мени като синоптична прогноза за месец май.
Мисля, че трябва да се съобразиш с нейното мнение Simple Smile И какво значи да заплува с големите риби. Щом има висок резултат на областен кръг на олимпиада, значи е равна с рибите на това ниво Wink

# 515
Да...  после винаги мога - изключително отговорно и по родителски - да ѝ кажа "ами ти сама си го избра..." , което на фона на алтернативата - звучи наистина изкушаващо. Но целта - в края на краищата - не е такава.
Чудя се само - дали едно не амбициозно и по-скоро интровертно дете - ако попадне в една силно конкурентна среда - би се справило?

# 516
аз напълно те разбирам. но наистина тя трябва да реши. обясни й какво те притеснява, какви са + и - според теб и просто да реши какво й се учи повече - и да си го почва.

# 517
  • София
Това му е хубавото на НПМГ - има място за всеки. И за екстроверти, и за интроверти. И за амбициозни деца, и за деца с интереси извън учебна сфера. И добри учители, и приятелска среда. А, бе, за всекиго по нещо. Grinning
Звучи шеговито, но си е чистата реалност.

# 518
Това му е хубавото на НПМГ - има място за всеки. И за екстроверти, и за интроверти. И за амбициозни деца, и за деца с интереси извън учебна сфера. И добри учители, и приятелска среда. А, бе, за всекиго по нещо. Grinning
Звучи шеговито, но си е чистата реалност.
Това звучи окуражаващо. Благодаря Simple Smile

# 519
Много ми харесва описаното. За съжаление на мен ми споделиха нещо доста по-различно, при това много близък човек, който няма причина да ме лъже....Disappointed

# 520
  • София
Soul free, сподели го. Обикновено истината има две страни.

# 521
Много ми харесва описаното. За съжаление на мен ми споделиха нещо доста по-различно, при това много близък човек, който няма причина да ме лъже....Disappointed
Моля, споделете какво имате предвид? Не е необходимо да навлизате в подробности или конкретика - просто с две думи - какво ви притеснява?

# 522
Не знам как да го опиша без да се познае човекът, ако прочете. В най-общи линии, че някои преподаватели имат любимци и си позволяват с някои от децата да правят неуместни забележки, граничещи с обиди. Информацията е от родител на преди 10-ина години учило дете в гимназиален етап...

# 523
  • София
Много време е минало от тогава.
Не казвам, че не се е случвало, но аз не съм чула за такова нещо.

# 524
Благодаря за мнението. Мен лично ме дразни реферирането към децата, които учат в НПМГ -  като НПМГенийчета и това е едно от нещата, които силно ме притеснява.

Общи условия

Активация на акаунт