Проблеми с фаворитизиране на деца, пренесено на внуци

• 15 661
  • 333
  •   1
Отговори
# 255
Най-вероятно децата им са наясно на кого и какво е давано.Не е ясно на съпругите им и те се ядосват и дърлят.

# 256
Най-вероятно децата им са наясно на кого и какво е давано.Не е ясно на съпругите им и те се ядосват и дърлят.

Тъкмо това щях да напиша. Много половинчато е обяснено какво са дали на брата. Уж много пари отиват там, купували се неща за внучето, обаче ми направи впечатление, че дрехите за внучето били събрани от роднини?

# 257
Точно! Дрехите за голямото втора употреба, братът изплаща заем, но на нея несправедливо й се види...
И се домъкнал бил, когато те отишли след ИП!? Еми и той тогава е отишъл да види родителите си! След ИП Simple Smile
Със сигурност на него му е било по-мъчно за собствените му родители, отколкото на снахата за свекърите.

# 258
Да, тя авторката е от 1 година в това семейство, но вече много наясно със семейната история, родословното дърво, приходи и разходи. Сметки без кръчмар е нейното и изобщо не е окей да си вре носа в чуждите дела - нали сега си има семейство, да се разпорежда в него.

# 259
Забелязала съм, че ако на едната снаха детето е слънчице, а на другата ревлив и капризен гном, втората винаги се оплаква от делене на внуците. И друга класика - според снахата внуците на дъщерята са по-любими и на тях се обръща повече внимание. А ако всичкото това време, в което се следи кои внуци получават повече време, внимание, подаръци и грижи, се ползваше за нещо друго, тези жени нямаше да се оплакват, че все не им стига времето.

# 260
На едните са дали пари на заем, а другите искат пари за подарък. Има огромна разлика.

# 261
Съжалявам, ако съм те обидила! Не знам колко си годишна, но допреди 90та година, ясли и градини имаше доста повече, отколкото сега. Просто някои родители избираха да са волни и свободни. Но не си го признаваха открито, ясно защо Simple Smile
Моля, не се обиждам, става въпрос за началото на 60-те на миналия век.При майчинство за първо дете 8 месеца и родители току що започнали работа в новооткрития Нефтохимически комбинат Бургас, все някой е трябвало да гледа децата.Едновременно със строежа на завода са започнали и строителството на жилищните комплекси и естествено детски градини и училища.

# 262
  • София
По мое време майчинството е било 10 месеца,  родителите ми са работели по разпределение в близки до София села (пътували са всеки ден), а бабите масово са се пенсионирали рано (на 50 г.), не са работили или са работили надомно (моите и двете са работили надомно - сега модерно му казваме хоум офис Simple Smile).
Мен ме гледаше едната ми баба от 10 месеца до 3 г., когато тръгнах на градина. В това време тя шиеше на ишлеме. Не от желание за волен живот на нашите, а защото излизаха в 6 и се прибраха след 19 ч. В нашия квартал имаше наблизо само 1 градина с по 30 деца в група и яслата беше само седмична. По-добре баба, отколкото седмична ясла.

# 263
  • Paris, France
Скрит текст:
здравейте,
 омъжена съм в чужбина за холанцец, които се славят като доста стисната нация. Аз самата съм израстнала в такова семейство и това е нещо, което ме отвращава от дъното на душата ми. За щастие съпругът ми е доста щедър и разбран и никога не сме имали такива проблеми. Не мога да кажа обаче същото за свекърът и свекървата. проблемът е, че те много ясно фаворитизират брата на моя съпруг- той е музикален техник и не изкарва достатъчно пари, така че те са му купили апартамент в Амстердам, за който той плаща доста нисък заем и не може да си позволи да купи нещо самостоятелно (на 35г). Съпругът ми от друга страна е учил и те не са му помагали след като той се е изнесал от тях- преди 3 години ние двамата си купихме сами апартамент и те дойдоха да ми помогнат за 2 дни с преместването и боядисването- толкоз! Сега обаче на хоризонта се появяват внуците и разликата почва да става осъзнателна. Ние имахме проблеми със забременяването и когато им споделихме, те отговориха, че и техният внук бил тогава болен и на брата на съпруга ми също не му било лесно?!?! След това се оженихме на скромна церемония и те дойдоха с празни ръце без картичка дори и казаха, че не са имали време да купят подарък (и двамата са пенсионери), но ние да си изберем нещо, а те ще го купят после (това беше преди 1 година)!?!??? след време успях да забременея и когато отидох им отидохме на гости за първи път от 5 месеца (Корона), се беше доблякъл и другия им син с детето си да прекара уикенда у тях. Майката беше сготвила веган ядене за любимия си син, а аз умрях от глад и болки в корема (беше твърде пикантно за мен). Отделно купуват различни неща за първородния си внук и са събирали дрехи от роднини за него, но когато ги помолихме за пари, защото вече бяхме направили основните покупки, ни заявиха, че това е твърде безличен подарък и предложиха стол за хранене за 180 евро (който ние първата половин година няма да ползваме). Това са хора с възможности, които живеят в много скъпа къща и ходят по 5 пъти на почивка, но могат да отделят 180 евро за нас като младо семейство! Сега се караме със съпруга ми, той е свикнал на това им отношение и се оправя сам. Казва да сме благодарни, че поне нещо искат да ни купят и да си изберем нещо, а аз съм бясна и не искам сватовете дори да дойдат за раждането или след това. Моля ви помогнете ми със съвет! Те са невероятно стиснати към нас, а в същото време дават мило и драго за другия си син/внук (не само пари, но и време, любов) .дори у тях има 5-6 снимки на тях, а само една на нас. Сигурна съм, че това отношение ще се пренесе и върху вниците им, а няма да причиня това на нероденото си дете. Какво да правя?

Ние не можем да променим манталитета на свекърите ти, нито твоя.

Не зная дали дават повече на другия си син или ти нещо не си разбрала. Не са му купили апартамент, а са му помогнали с първоначалната вноска. Ако му го бяха купили нямаше да плаща заем. Може би, в някакъв момент са им паднали пари от наследство, застрахователна полица, премия, бонус и са ги разделили по равно. С тези пари братът е внесъл за жилище, а мъжът ти е учил или пътувал или ги е профукал някъде.

Свекъроте ти не са длъжни да ви помагат, нито твоите родители. Дават колкото могат и искат.

Пишеш, че сте много добре в живота, а си правиш тънки сметчици за 180€. Ехооооо. Наистина ли не можете без тези пари? Твоите родители не могат ли да ви ги дадат?

Братът на мъжа ти не се е довлякъл с детето, а е отишъл да види родителите си и брат си и е завел детето да го видят. Като не ти харесва говориш с мъжа си и повече не ходиш с него там. Така направих аз и от над десетилетие не съм виждала суратите на децата на брата и сестрата на мъжа ми. Не го спирам, обаче да се вижда с тях и да води децата ни. В това отношение западняците са толерантни и разбират чуждата нужда от лично време и пространство и нежеланието за контакт с хора, с които не ни е интересно или не харесваме.

За екскурзиите - е, какво друго да правят пенсионери? И българските и те миткат. Не мога да се сърдя на моите родители, че обикалят света по круизове и хотели вместо да ми превеждат пенсиите си и да идват да гледат децата. Същото със свекарите. Нито родителите ми, нито свекъроте ми желаят да водят децата ми с тях без поне един от нас да е там. На запад това е голяма отговорност, а и нямат родителски или попечителски права.

Да сравняваш грижата по единственото им, засега, внуче с евентуалната грижа към вашия нероден Петко е смешно. Като се роди детето ви ще гледат да има всичко необходимо и за него.  Не знам защо пресмяташ от сега. 2 деца съм отгледала без столче за хранене, а като бебета и аз и мъжът ми сме имали. Ние не искахме такава вещ.

Синът ни се роди 3 месеца преди термин и чак тогава тръгнахме да купуваме необходимото. Беше вече изписан когато купихме количката. Не сме умрели. Ще получите толкова подаръци от Сульо и Пульо, че даже няма да употребите всички дрешки и дрънкалки. Може би затова свекъроте нищо не купуват.

В западняците харесвам това, че не са сноби и оползотворяват легълца и дрешки. Люлката от сина ми я дадохме за бебето на брата на ММ, а след 4 месеца ни я върнаха за дъщеря ни и после я дадохме на друго бебе. В нея са спали 3-4 бебета по 2-3 месеца всяко и е на практика нова, но е удобна, защото се побира до леглото и може да се люлее или закрепи да седи като легълце.

За лютата, веганска храна си имаш уста. Моите свекъри готвят с по 5 люти чушки, но като им казахме, че дъщеря ни не може да яде люто спряха докато тя е у тях. Аз редовно си исках по повече люто в манджата и ми слагаха.

Моите родители и свекъри са обратното на твоите и често ни е много досадно. Непрекъснато дрънкат и дзвънкат да питат какво искаме, имаме ли нужда от пари, от не знам си какво си, намерили екскурзия- искаме ли да идем, пратили витамини, дрешки, плодове, сокове и да седим да ги чакаме. Добре сте си по-далече.

Не е като да не ви помагат. Все пак са ви боядисали къщата. Не зная от колко време си там, но едно боядисване струва колкото поне половин минимална, месечна заплата. Помогнали са ви и с пренасянето, а нямате деца и сте могли да опаковате и разопаковате сами. Допреди 3 години мъжът ти е живял все още у тях и така е спестил пари от наеми и режийни.

Какво да правиш питаш - спри да гледаш в чуждата паница за начало и спри да се караш с мъжа ти! Той нищо не може да промени, а и не иска. Започни да искаш и изискваш от твоите, собствени родители, брой снимките ви у тях, поставяй сама други!

Нероденото ви дете можете да си го гледате и сами. В Холандия работната седмица е 4 дневна от по 8 часа или 32 часа седмично. След като печелите добре няма проблем да платите един ден на детегледачка или някой от вас временно да работи на половин ден. След това могат да дойдат да ви помагат твоите родители и баби или направо да пратите отрока на отглеждане в България. Въпросът е решен 🤩.

# 264
Имам известен опит с делене, знам за какво иде реч, но и аз съм на мнение, че тук случаят не е фрапантен. Забелязват се някои дразнещи тенденции, но с диалог ще се оправят нещата. Кажи, че за същата парична равностойност искаш, примерно, креватче. Изберете си подарък за сватбата и да го купуват. Една количка би била удачен вариант и най-големите разходи за бебето покрити. Обясни, че не ти понася люто и друг път ще се съобразят. Ако усещаш неприятно отношение към твоето дете, просто ограничи контактите с баба и дядо. Подарете им електронна рамка с ваши семейни снимки, като се роди бебето.
Не е такава голяма драмата, ще се наредят нещата.

# 265
Всеки “на Запад” подарява почти всичко с gift receipt или със съвсем нормална касова бележка, за да можеш да върнеш или замениш подаръка, ако е нежелан или неподходящ. Да се крие цената е абсурдно и смешно, когато всичко е на клик разстояние. Не разбирам драмата с бъдещ подарък за нероден Петко, но не очаквам авторката да се “довлече” в собствената си тема и да разясни.

# 266
Типичен български манталитет 🙄 Момиче , гледай си собственото семейство , а не в чуждата паничка , защото от толкова чепкане колко били дали свекарите на мъжа ти и колко на брат му , ще останеш без семейство . На чужди пари сметка не се прави , достатъчно сте големи сами да се справяте с живота . Дори свекърите да имат по спецално отношение към другото си дете , не виждам мъжът ти каква вина има за това . Тези отношения са между него и роднините му и теб не те касаят .

# 267
Един актуален виц Simple Smile
"Британски учени откриха, че никой на никого не е длъжен за нищо –  83% от българите са шокирани..."

# 268
"Британски учени откриха, че никой на никого не е длъжен за нищо –  83% от българите са шокирани..."

И аз днес го четох. И се зачудих. Само 83% ли?

# 269
  • Paris, France

И аз днес го четох. И се зачудих. Само 83% ли?

Да. Останалите 17% живеем/сме живяли във Великобритания, Холандия или друга западноевропейска  държава и това отдавна не ни шокира 🥳

Общи условия

Активация на акаунт