Дистанционно обучение за учениците-Teмa 7

• 32 200
  • 801
  •   1
Отговори
# 345
На мен не ми харесва, че след края на извънредната епидемична обстановка задължително се връща присъствено. По принцип лошо няма. Но при политическите неуредици - ако опозицията докара предсрочни избори и вземе да ги спечели, както за тях вирус нема, може и епидемичната обстановка да отпадне.

# 346
  • Бургас
Нито мерките. Нито за тържеството на 15.09 ..нищо не е качено на сайта на нашето.
Според мен е умишлено...да могат да въртят нещата както на тях им е удобно.

В нашият сайт пише, че информацията за 15ти ще бъде качена 14ти. 😁 Разбира се, защо да не спазим старата българска традиция всичко да е в последния момент.

# 347
В нашето училище на 15 искат само първи и пети клас. Другите на 16.09.

# 348
  • София
Мисля, че заявлението за намерение трябва да се подаде до 15ти, но сега като има нова бланка не ми е ясно, трябв али да се подава и заявлението?
Аз не разбрах откъде дойде този срок. Промените в закона още не са обнародвани, а и в самия законопроект не видях такъв или какъвто и да е друг срок за подаване на такова заявление. Самите текстове са написани така, че не предполагат да има конкретен срок. Дидева е цитирала по-горе текстовете на чл. 115а, които въвеждат въпросната промяна и в тях няма предвидено времево ограничение за подаване на такова заявление, напротив - редакцията им предполага възможност за подаване през цялата година. Наред с това, в доклада на Комисията по образование преди 2-ро четене се предлага създаването на § 15 в Преходните и заключителни разпоредби на същия закон /не знам дали е прието/, според който за учебната 2020/2021г. обучението по чл. 115а, ал. 4 и 5 /които включват ОЕСР за повече от 30 дни по избор на ученика/ може да се извършва независимо дали е обявена извънредна епидемична обстановка. Всичко това навежда на извода, че този избор /подаването на заявлението за него/ следва да е възможен през цялата учебна година.

# 349
Гледам, че на бланката пише РУО-Бургас. Предполагам, че е примерна и е изготвена от участник в семинара, който е от Бургас. Предвид това, че е предвидено за учебната 2020/2021 година обучението по чл. 115а, ал. 4 и 5 да се осъществява независимо дали е обявена извънредна епидемична обстановка, заявлението ще претърпи някаква редакция в тази посока. Естествено, ако са приели този текст, но изхождайки от това, чие е предложението, предполагам, че е приет.

# 350
  • Варна
Sanaka,
по-нагоре писах. Доколкото разбрах от коментарите във фб групата срокът до 15-ти касае родителите, които няма да пуснат децата си на училище, за да могат да извинят отсъствията им, понеже новата форма очевидно няма как да стартира все още. Иначе за заявленията по закона срок няма на този етап, то още и закон няма.

# 351
  • Sofia

Заявлението за намерение е в свободен текст. Подава се в училището (адресирано е до директора) и искате входящ номер.
Но не разбрах дали трябва едновременно с това да се подаде и в съответното РУО.
Аз засега съм подала само в училището.
Кога успя да го подадеш? Имаше ли някакви обструкции? Най-малкото- кисели погледи и съскане?
Нещо за срокове каза ли се?
Обадих се на директорката да я питам как и къде мога да подам заявлението и дали има бланка. Каза ми, че мога да го изпратя на мейл и тя ще ми даде входящ номер. Така и стана. Тогава все още нямаше бланка и ми каза да е свободен текст.
Не беше лошо настроена, прояви разбиране.
Тогава за срокове нищо не ми каза - аз исках да го подам още същия ден, а не да чакам.
В понеделник трябва да й се обадя да видя дали не трябва пак да пращам заявлението, но този път с предвидената бланка и дали ще трябва да го пращам и на РУО, защото това не ми е ясно.

# 352
В понеделник смятам да се обадя в училището. Родителска среща до този момент не е обявена за класа на детето ми. Малко съм напрегната, защото мъжът ми е с астма (два пъти е лежал в болница с дихателна недостатъчност) и никак не искам да си играем със здравето му и с живота му. Засега посланието е: "Можете да преминете към ДО, обаче детето ви ще се обучава в едни центрове, които още не сме изградили и нямаме ясна представа какво ще представляват". При това положение е доста ужасно да трябва да изберем сега или никога (до 15.09) ДО. Дъщеря ми е 12 клас, езикова гимназия. Как би учила езика, как би получавала допълнителните часове от избрания профил? Разумното за нас би било да започне присъствено, а да се ориентираме към ДО ако 1) започнат да се появяват заразени в училището или 2) епидемичната обстановка в страната много се влоши или 3) в училище учители и/или ученици започнат да не спазват мерките. Също интересен въпрос е дали мога да я спра от присъствено училище да кажем 3 седмици преди кандидат-студентските изпити (има и през март), за да не се окаже карантинирана точно в момента, когато ѝ се решава следващата година. Следващ въпрос - какъв наистина ще бъде редът, ако ученикът вземе и се разсополиви? Добре, спираме го за някой друг ден. После непременно ли трябва да се набутаме в поликлиниката за бележка или само изчакваме? При какви обстоятелства отиваме за преглед, при какви преценяваме ние (да кажем, хрема без температура, след 3 дни я няма - какво ще му гледа лекарят на това?) и какво се случва с отсъствията? Здравно-профилактичните карти по служебен път ли ще ги получават? И други дребни въпроси, като - решили сме засега да не ползва ГТ, да ходи с велосипед - има къде да го заключва, но да не вземат да направят проблем (очаквам всичко, даже и нелогичното).
Дано да имат информация и да могат да ми отговорят.

# 353
  • Варна
Изчакайте да излезе законът и наредбите към него. Няма как да е "сега или никога" да изберем обучение, което още не е нормативно регламентирано. И аз изчаквам по същите причини като вас.

# 354
Нашето училище НЕ спазва предписанията още от 1 учебен ден - предвидено е общо тържество на двора за ВСИЧКИ ученици. На едно място.

Обмислям да заведа детето направо за СЛЕД тържеството когато ще имало бла бла в класната стая. Въпросът е как то ще влезе - след като всички се натъпчат по стаите ли ? Мисля да попитам класната...

Училището ви не е в нарушение. Тържественото откриване на учебната година може да е за всички ученици, ако бройката на децата е малка, ако дворът на училището е голям, ако класовете са позиционирани на различни места в откритото пространство и т.н.
Не се паникьосвате и оставете детето ви да има един чудесен първи учебен ден. Това са спомени за цял живот 👍

# 355
  • София
Много е рисковано за зрелостник да  мине на ДО при такива неизяснени обстоятелства, процедури, качество и всичко, каквото се сетиш.  Трябва да е наистина въпрос на много сериозни обствоятелства, че да се навия детето ми да е на ДО ако е в ЕГ и го чака кандидатстване, а останалите да са на присъствено.

# 356
  • Варна
В нашето явно има заповед на директорката да не се излиза навън в междучасията, а не е до мързел на госпожите. Говоря с приятелки с деца в други училища, казват им да предвидят дрехи за студено време, защото децата ще са максимално време навън или им организират стъпаловидни часове пак с цел да не се засичат в междучасията много хора и да излизат. Единствено при нас се налага някакъв затворнически режим. Ще видя първата седмица какво ще се случи, ако наистина е така къде според вас мога да пусна сигнал, жалба, каквото и да е - РЗИ, РУО? Изобщо имам ли шанс да променя нещо?

# 357
Аз мисля, че 3 дни отсъствие по семейни причини трябва да се увеличат. Така няма да се налага за всеки сопол да ходим до личен лекар.

# 358
Нашето училище НЕ спазва предписанията още от 1 учебен ден - предвидено е общо тържество на двора за ВСИЧКИ ученици. На едно място.

Обмислям да заведа детето направо за СЛЕД тържеството когато ще имало бла бла в класната стая. Въпросът е как то ще влезе - след като всички се натъпчат по стаите ли ? Мисля да попитам класната...

Училището ви не е в нарушение. Тържественото откриване на учебната година може да е за всички ученици, ако бройката на децата е малка, ако дворът на училището е голям, ако класовете са позиционирани на различни места в откритото пространство и т.н.
Не се паникьосвате и оставете детето ви да има един чудесен първи учебен ден. Това са спомени за цял живот 👍

Аз не се паникьосвам. Не сте ме разбрали. Просто е алогично да ги омешят хубаво, а на 16.09. да слизат по отделни стълбища, и т.н.

А..и хубав спомен няма детето ми..ни от първия 15.09..ни от втория...че и от третия..😉

# 359
Благодаря за отговора.
При нас миналата година беше треперенето да не се окажем в карантина по време на кандидатстудентската кампания. Наложи се да взимам отпуска поне седмица преди датите на всеки изпит, в.т.ч. и матурата, за да е сигурно, че нищо такова няма да се случи. Беше много напрегнато и притеснително.

Общи условия

Активация на акаунт