Операция на щитовидна жлеза -18

• 59 863
  • 795
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Здравейте,
Аз съм с Хашимото от 20 години. Проследявам хормоните на около три месеца и се опитвам да поддържам добри нива. Антителата са доста завишени, мъча ги ,но много трудно се повлияват. От 2015 на ехографията се видя,че има  възли на ЩЗ. И оттогава ги наблюдаваме. Преди седмица бях на контролен преглед и след направената ехография се видя,че имам по два възела с размери около см на двата лоба. Ендокриноложката ми назначи изследване на тиреоглобулин ,който е 2,71 (3,5-77). Според нея не е необходима операция и е достатъчно да се наблюдават.  Обаче аз мисля да потърся второ мнение.
Така като прочетох темата д-р Пандев и д-р Сечанов са добрите лекари. Опитах се да си запиша час за консултация при д-р Пандев и ми казаха,че е карантина,да се обадя на 24.03. А дали някой има впечатления от лекарите в болница Иван Пенчев в Майчин дом.

Последна редакция: пт, 12 мар 2021, 18:15 от tsvety_georgieva

# 211
Здравейте,
Аз съм с Хашимото от 20 години. Проследявам хормоните на около три месеца и се опитвам да поддържам добри нива. Антителата са доста завишени, мъча ги ,но много трудно се повлияват. От 2015 на ехографията се видя,че има  възли на ЩЗ. И оттогава ги наблюдаваме. Преди седмица бях на контролен преглед и след направената ехография се видя,че имам по два възела с размери около см на двата лоба. Ендокриноложката ми назначи изследване на тиреоглобулин ,който е 2,71 (3,5-77). Според нея не е необходима операция и е достатъчно да се наблюдават.  Обаче аз мисля да потърся второ мнение.
Така като прочетох темата д-р Пандев и д-р Сечанов са добрите лекари. Опитах се да си запиша час за консултация при д-р Пандев и ми казаха,че е карантина,да се обадя на 24.03. А дали някой има впечатления от лекарите в болница Иван Пенчев в Майчин дом.
Идете в ендокринните кабинети в приземието на Майчин дом, там ще ви видят на ехограф, мисля че е без час, сутрин, просто се чака. Много жени (бременни) се тълпят там за д-р Начев, че е много хвален. Д-р Шигарминова също мога да препаръчам там, навярно и другите са с много опит.

# 212
Начев е добър специалист, освен това е много деликатен и изчерпателен. Не напразно хвален, от личен опит споделям. Успех на всички !

# 213
Здравейте, много съм притеснена. Имам аденом на щитовидната жлеза който го наблюдават вече 15 год и всяка година ходя на преглед. Тази седмица отидох да си мина прегледа и на ехографа се вижда че има и 4 кисти като бонус. Пуснаха  ми веднага ТSH, CRP, Калцитонин които са ми в норма. Но Тиреоглобулин е извън норма при норма до 78
Моят резултат е 300 в едната лаборатория след което повтори в друга и там е 500
Някой от вас имал ли е такъв висок Тиреоглобулин и само при рак ли може да се повиши?

# 214
Здравейте, много съм притеснена. Имам аденом на щитовидната жлеза който го наблюдават вече 15 год и всяка година ходя на преглед. Тази седмица отидох да си мина прегледа и на ехографа се вижда че има и 4 кисти като бонус. Пуснаха  ми веднага ТSH, CRP, Калцитонин които са ми в норма. Но Тиреоглобулин е извън норма при норма до 78
Моят резултат е 300 в едната лаборатория след което повтори в друга и там е 500
Някой от вас имал ли е такъв висок Тиреоглобулин и само при рак ли може да се повиши?
Като кисти или като възли ги определят? Доколкото знам с ехограф по структурата може да се допусне дали е подозрително. Аз не знам дали нещо друго може да покачи толкова Тиреоглобулина, не съм запозната. Не Ви ли предложиха биопсия или предстои да ходите пак при лекаря с резултатите?

# 215
Да предложиха ми биопсия, казаха ми че ги виждат като кисти

# 216
Здравейте, момичета! Оперирах се при Сечанов преди 2 седмици и всичко мина благополучно, отока ми почти изчезна. До вчера, когато прекалих с чистенето и домакинската работа и вечерта усетих подуване и като се погледнах в огледалото- все едно съм втори ден след операцията, като изсипана! Възможно ли е нещо да ми е станало от пренатоварване?

# 217
Здравейте, момичета! Оперирах се при Сечанов преди 2 седмици и всичко мина благополучно, отока ми почти изчезна. До вчера, когато прекалих с чистенето и домакинската работа и вечерта усетих подуване и като се погледнах в огледалото- все едно съм втори ден след операцията, като изсипана! Възможно ли е нещо да ми е станало от пренатоварване?
Хм, не съм чувала досега за подобна картина - изчезнал оток и пак появил се. Вероятно звучи да е от претоварване/напрежение, но дали е притеснително не знам. Обадете му се утре и го попитайте за най-сигурно.

# 218
PEPANP , не ви предупредиха да се пазите?! Не е трябвало да се претоварвате и да вдигате тежко!

# 219
Да, каза ми да се пазя поне една седмица, а минаха вече две! Пък и се чувствах енергична. Не че съм вдигала тежко, просто си изчистих къщата. Свързах се с доцент Сечанов и ми каза да си правя компрес със спирт два пъти дневно и ако не спадне, в петък да отида да ме види. Но тази сутрин определено съм по- добре и отокът е понамалял. Исках да разбера дали и някой друг му се е случвало да се преумори и да  си направи бела за няма нищо.

# 220
Да, каза ми да се пазя поне една седмица, а минаха вече две! Пък и се чувствах енергична. Не че съм вдигала тежко, просто си изчистих къщата. Свързах се с доцент Сечанов и ми каза да си правя компрес със спирт два пъти дневно и ако не спадне, в петък да отида да ме види. Но тази сутрин определено съм по- добре и отокът е понамалял. Исках да разбера дали и някой друг му се е случвало да се преумори и да  си направи бела за няма нищо.
От спирта да знаете, че ще ви се излющи кожата (от опит). С Репарил  гел да се маже е ок също (за същото ми беше предписано).

# 221
Момичета, помагайте. Трябва да мина консулт при онкокомисия. Проблемът е, че първата ми комисия беше във София и от тогава не съм ходила, защото всичко е наред и от болницата казаха, че не е нужно. Сега съм във Варна и не съм регистрирана тук, тъй като буквално ми казаха "като си се оперирала в София и си минала там - там си ходи".
Знаете ли как мога да поискам консулт от онкокомисия без да съм регистрирана във Варна?

# 222
Здравейте, момичета!

От 1 г. съм с диагноза Хашимото. Пия Л-тироксин, често ми се променя дозата, че Тсх варира от над 7 до 0.06. Имам възли и в двата лоба, всеки възел е по 2 см. ТАТ 651, МАТ 251. Щит.жл: увеличена 1-2 степен с плътно еластична структура. ССС-РСД ясни тонове. Това са данните от амбулаторния лист. Препоръчват ми операция за отстраняване на жлезата и възлите.
На 40 г.съм, нямам деца и планирам бременност. Опасенията ми за операцията са, че тотално ще разбърка хормоните ми и не зная колко време ще ми отнеме за регулиране на Тсх. Знам, че на моята възраст е късно за бременност, но така се стекоха нещата.
Мин.год. забременях, но всичко приключи в 7 г.с., причината не е ясна. Тсх от февруари е 2.57. Не зная какво да правя. Операцията ще ме избави от възлите и жлезата, но най-вероятно ще ме отдалечи от мечтата ми за бебе.

Има ли и други като мен?

# 223
Ако жлезата не е здрава може да рискувате самата бременност, аз лично първо направих операцията.Бях с неизяснен стерилитет и е възможно това да е бил проблема.Имах открита Базедова болест.Вече не ми се чакаше,емоционално копнеех много за дете, бях на 31г., забременях ин витро 2 месеца след операцията, при мен бързо влезе всичко в норми.

# 224
Rosita, от моя опит и от споделен прочетен опит, обичайно след премахване на жлезата много по-лесно се контролира и държи в желани граници ТСХ само със синтетичния хормон (има малки и специфични изключения на хора и с други проблеми, които споделят, че тсх им "скача"). Това е по отношение на притеснението Ви свързано с плановете, а за това дали се налага да се отстрани жлезата, слушайте лекарите си. Сега с тсх над 2,5 и да заченете, пак ще трябва да го контролирате и сигурно ще е трудно - първите месеци тсх скача. Също така много жени има тук и в групата във фейсбук, които имат деца след операцията. Аз самата все още не съм  се отказала от планове за второ дете, въпреки че тази година ще навърша 41, съответно съм се допитала до много специалисти и всички изтъкват, че липсата на жлеза и фактът, че съм хоронозаместваща терапия не са предпоставка за проблем. (Пуснете си сама генетичен тест за тромбофили, обичайно лекарите насочват към него чак след 2 неуспешни бременности, а е често разпространено).

Последна редакция: ср, 17 мар 2021, 18:21 от Anikka

Общи условия

Активация на акаунт