Операция на щитовидна жлеза -18

• 57 713
  • 795
  •   1
Отговори
# 285
  • Варна
Здравейте. Новичка съм тук. Диагностицираха ме с възел 3,5 см в левия лоб. Минах биопсия при д-р Райков резултата Tirads 4 доброкачествен. Имах насточена операция за 8 март , но поради забраната сега чакам 07.06 ме приемат в Св. Марина и ще оперира др. Ненков. Имам падане на гласа от време на време и задух с кашлене. Питам ви имахте ли разминаване на предварителната биопсия и на хистологията , че минаха 7 месеца от биопсията и ми се появиха екстрите 😉

Заради размера на възела ли ще има операция? Иначе и аз се оперирах при Ненков пред 4 месеца. При мен нямаше разминаване, но на биопсията излезе степен 6. Предполагам разминаване е възможно при 5 примерно, където не е толкова сигурно.

Цялата жлеза ли ще махат? Стискам палци всичко да е наред!

# 286
Здравейте. Новичка съм тук. Диагностицираха ме с възел 3,5 см в левия лоб. Минах биопсия при д-р Райков резултата Tirads 4 доброкачествен. Имах насточена операция за 8 март , но поради забраната сега чакам 07.06 ме приемат в Св. Марина и ще оперира др. Ненков. Имам падане на гласа от време на време и задух с кашлене. Питам ви имахте ли разминаване на предварителната биопсия и на хистологията , че минаха 7 месеца от биопсията и ми се появиха екстрите 😉

Здравей. Аз за съжаление имах - доброкачествена биопсия се оказа карцином след операцията. Но пък този карцином излезе най-доброто от лошите, така че - всико ми е наред.

# 287
Здравейте,
Какви стойности на TSH поддържате след операция? При мен не е отстранена цялата жлеза. Знам, че е най-добре да са около 2, но по-висок, около границата добре ли е? И при вас променя ли се дозата на Л тироксина сезонно?
Благодаря, бъдете здрави! Nature Sunny

# 288
Аз съм без жлеза от над 2г, пускам вече през 6месеца, за сега всичко е ок, веднъж само бе към 4, иначе е към 1 или 1 и нещо, пия 100мкг лтироксин.През тия 2г бях и бременна, тогава бе по-различно, но като цяло за сега всичко е ок.

# 289
Здравейте,
Какви стойности на TSH поддържате след операция? При мен не е отстранена цялата жлеза. Знам, че е най-добре да са около 2, но по-висок, около границата добре ли е? И при вас променя ли се дозата на Л тироксина сезонно?
Благодаря, бъдете здрави! Nature Sunny

Между 1 и 2, по-скоро към 2. Пия 125мг елтироксин. Лятото намалявам дозата на 100мг. Следя се на 3 месеца, защото трябва около месец за да се регулира след смяна на доза.

# 290
Операцията е наложителна поради размера и се надявам на добра хистология. Притеснявам се от задуха и кашлицата , че ги нямаше до скоро .

# 291
Здравейте,
Извинявам се ако питам нещо, което е коментирано, но не успях да открия конкретен отговор.
Имам проблем с паращитовидна жлеза и ми предстои операция за премахване на аденом.
Бях преди седмица в Ендокринологията в Майчин дом при доц. Шинков, заради (не съвсем) случайно установен висок калций (имах проблеми и търсих причината). Докато бях там калция беше стигнал 3,4. Правиха ми биопсия и ми казаха че е първичен хиперпаратиреоидизъм и трябва да се опрерира бързо, заради високия калций.
За да са сигурни дали има 1 или 2 аденома обаче ме пратиха на сцинтиграфия, като съм записан след няколко дена.
Проблема е, че съм от провинцията и направлението за сцинтиграфията ми пристигна едва вчера по куриер, заедно и с един лист подписан от д-р Ганчев, на който от едната страна пише какви неща да си нося за хоспитализацията, а от другата е отбелязано какви изследвания трябва да се направят. Листа е нещо като бланка.
Идеята беше веднага след сцинтиграфията да взема диска и да се обадя на д-р Ганчев за да се уговорим да ме приемат.
Сега обаче се чудя дали тези изследвания (кръвни, ЕКГ, консултация с кардиолог, УНГ и т.н.) трябва да ги направя преди да се явя в болницата или се правят на място в ендокринологията когато ме приемат?
С една дума имам само 2 работни дни преди да ида в София за сцинтиграфията и евентуалния прием, а не знам дали да се готвя за операция....
Някой ако се е сблъсквал с това, ще бъда благодарен да ми обясни как протича приема в хирургията там и какво се прави преди самия прием.

# 292
Здравейте,
Извинявам се ако питам нещо, което е коментирано, но не успях да открия конкретен отговор.
Имам проблем с паращитовидна жлеза и ми предстои операция за премахване на аденом.
Бях преди седмица в Ендокринологията в Майчин дом при доц. Шинков, заради (не съвсем) случайно установен висок калций (имах проблеми и търсих причината). Докато бях там калция беше стигнал 3,4. Правиха ми биопсия и ми казаха че е първичен хиперпаратиреоидизъм и трябва да се опрерира бързо, заради високия калций.
За да са сигурни дали има 1 или 2 аденома обаче ме пратиха на сцинтиграфия, като съм записан след няколко дена.
Проблема е, че съм от провинцията и направлението за сцинтиграфията ми пристигна едва вчера по куриер, заедно и с един лист подписан от д-р Ганчев, на който от едната страна пише какви неща да си нося за хоспитализацията, а от другата е отбелязано какви изследвания трябва да се направят. Листа е нещо като бланка.
Идеята беше веднага след сцинтиграфията да взема диска и да се обадя на д-р Ганчев за да се уговорим да ме приемат.
Сега обаче се чудя дали тези изследвания (кръвни, ЕКГ, консултация с кардиолог, УНГ и т.н.) трябва да ги направя преди да се явя в болницата или се правят на място в ендокринологията когато ме приемат?
С една дума имам само 2 работни дни преди да ида в София за сцинтиграфията и евентуалния прием, а не знам дали да се готвя за операция....
Някой ако се е сблъсквал с това, ще бъда благодарен да ми обясни как протича приема в хирургията там и какво се прави преди самия прием.
Принципно, при мен това баха изследвания които ми искаха преди операцията. Но при мен ситуацията беше различна, бих ви посъветвала да се обадите на д-р Ганчев и да го попитате, друго няма какво да ви посъветвам. Успех!

# 293
Здравейте,
Здравей! Аз съм от 4 години без жлеза заради карцином, но и аз съм сега суспектна за аденом на паращитовидната, от година-две само ме следят, калция ми е 2.63 (до 2.7 е стигал), но вече се вижда и на ехограф вероянтия аденом. Ще се радвам да споделиш след време опит.
Иначе по въпроса ти - ака имаш предвид изследвания преди операция, ами когато преди години ме оперираха в Майчин дом - не, не ти правят там изследвания (а би трябвало в крайна сметка се по каса), та предния ден си ги правих на частно.

# 294
Благодаря ви за отговорите, никой не ме беше предупредил за тези неща и никой нищо не обяснява.
Като гледам може би няма да успея да си направя всички необходими изследвания, така че може би ще трябва да отложа малко операцията, но мисля да ида на място и да уточня след сцинтиграфията.

Иначе кръвните изследвания са лесни, ама къде да обикаля човек да търси кардиолози, УНГ и прочие и то в рамките на 1 ден? Не знам, може би в София е по-лесно, но на мен в това състояние всичко ми се струва трудно Wink

Щеше да е добре, ако има такива кабинети в Майчин дом и да те преглеждат преди самия прием....

Обещавам да споделя повече информация, когато имам такава.

Последна редакция: нд, 23 май 2021, 20:19 от Itzo@

# 295
Говорете с Ганчев и доизяснете. Попитайте дали не може там да се направят. След операцията в Майчин дом имах и операция в Лозенец пак по същия проблем с карцинома на щитовидната - ами приеха ме, кардиолог, снимаха белия дроб, кръвни изследвания и на другия ден операцията. Все пак сме по каса, не знам защо в Майчин дом минават метър и минават пациентите така дефакто. Също и навярно не е нужно да е в един ден всичко, дори съм сигурна, че не съм ги минала в един ден. Иначе можете да си запазите часове и в поликлиника и в някоя болница (например Вита, но ще ми е по-солено). Съответно например унг може да минете във вашия град и пр. Попитайте го колко дни по-рано трябва да са изслидванията, може би само кръвните да са по-непосредствено преди операцията. Успех!

# 296
А какво ви е мнението ви за д-р Калин Видинов? Не знам дали заради тази тема, но първоначално мислех да се свържа с него, още повече, че има и регистрация в healee....

# 297
А какво ви е мнението ви за д-р Калин Видинов? Не знам дали заради тази тема, но първоначално мислех да се свържа с него, още повече, че има и регистрация в healee....
Чела съм само много доволни от него пациенти (вкл.в групата ни във Фейсбук Живот без щитовидна жлеза - и като човек, и като хирург.

# 298
здравейте, нова съм в материята, затова вашият съвет ще е полезен за мен Simple Smile декември бях на преглед при ендокринолог заради ускорен пулс /който се оказа такъв поради друга причина/, при което ми направиха и ехография на щитовидната жлеза и беше открит възел с размери 11/11/17 мм - чета на повечето места, че хората споменават само едно число за големина /диаметър/ на възела, предполагам, че е най-високото число? заключението тогава беше да направим проследяване след 6 месеца, за да се види как се променя възелът /така или иначе не знаем от колко време е наличен, защото това ми беше първото изобщо посещение на ендокринолог и ехография/; тези дни ходих пак и новите размери са 12/12/18 мм, а в описанието е посочено, че е хетерогенен, с повишено кръвоснабдяване по периферията, структурата на паренхима е нормоехогенна и хомогенна, не се визуализират увеличени лимфни възли, още добави, че не вижда и калцифициране, TSH, FT4 и FT3 са ми в норми, и през декември, и сега

лекарят предложи за мое спокойствие и информация да се направи биопсия на възела, независимо, че от опит би казал, че е много по-вероятно да е доброкачествен; така или иначе при такива неща е по-добре да се знае рано и навреме, така че юни месец ще действам в тази посока, като, доколкото разбрах, мога да избирам между Майчин дом и Софиямед; на първото място обаче е вероятно да се чака около месец за дата, а в Софиямед ще стане по-бързо - къде бихте ме посъветвали да предпочета да се направи биопсията, откъм качество, доколкото май няма бърза спешност?

благодаря на отзовалите се Simple Smile

# 299
Не мога да кажа от към качество, кое от двете места, сигурно ще споделят впечатления други. Но правилно казвате, че не е за бързане, т.е.спешна работата. Също искам да добавя, че един милиметър разлика си е в рамките на допустима неточност при ехографията.

Общи условия

Активация на акаунт