Колко пари е нормално да се даде като подарък за сватба

• 96 399
  • 897
  •   1
Отговори
# 765
Здравейте! Канени сме на сватба с моя приятел юни месец,мислим да оставим 200 двамата ( по 100 на човек). Имаме други разходи,апартамент стигаме,по лекари ходим и просто нямам как да им оставим повече пари..
Сватбата няма е нищо уау,ще сме само най -най близките.

Колкото можете, толкова давате - без значение дали сватбата е уау, или не. Не е най-важното нещо парите, а това, че сте уважили с присъствието си младоженците на този специален повод. Wink
Дано сте здрави!

# 766
200 е съвсем нормално

# 767
Ходих на сватба на 31 май в Плевен. Аз и мъжът ми оставихме 300, защото ни бяха поели нощувка. Ако нямаше, 200 мисля за нормална сума за моя бюджет.

# 768
Всеки оставя колкото може, но според мен за големите градове като София е хубаво да се остави повече, поне да се покрие куверта. Ние сме канени септември в Пасарел Лейк, в сайта видяхме, че кувертите са по 200лв, еми няма как да оставим по 100 и мислим по 200 от човек.

# 769
Малко се отклонявам от темата... Близко дете догодина е абитуриент. Колко трябва да приготвим двама души? То вече и баловете станаха малки сватби и се притеснявам от сега.

# 770
  • Down south
Попитайте в абитуриентската тема.

# 771
Малко се отклонявам от темата... Близко дете догодина е абитуриент. Колко трябва да приготвим двама души? То вече и баловете станаха малки сватби и се притеснявам от сега.
Колкото имате възможност и желание.
Аз съм писала и тук, и в абитуриентската тема, едва ли хората се оценяват по подаръка. За родителите, а и за детето е важно, че някой споделя празника му.
Ние миналата година не сме имали "малка сватба" за абитуриента, но беше много емоционално тържество. Кой колкото желае и има възможност му даде, а имаше и материални подаръци.

# 772
  • Най-красивата страна
Бяхме на сватба преди десетина дни.
Луксозен ресторант,много близки роднини.
Платена нощувка в хотел.
Аз,съпругът ми и детето,което е на 16г.

Дадохме 500лв.
Подарък златна монета.Защото ни беше обяснено предварително,че ако държим да подарим нещо,нека да е злато.
Явно е някаква нова мода това.
Цвете купихме- в саксия.
Булката отглежда само орхидеи.Живеят в къща и имат зимна градина.Почти всички и подариха орхидеи.
Също така на тази сватба нямаше малки деца под 10 години.Пак по желание на младоженците.
Естествено имаше обидени ,които не дойдоха ..
Имаше гости,които подариха само злато ,имаше и такива,които дадоха само плик,но по-близките роднини подарихме и двете.
Имаше фото будка.Който иска се снима с младоженците,като снимките също ще бъдат платени от тях.
Имаше дрес код.Всички го спазихме.
Менюто беше разкошно.
Мисля,че всички присъстващи останаха доволни.

На абитуриентска бях също преди месец.
На дъщеря на приятелско семейство.
Там дадохме по 50лв.на човек.

# 773
На сватба на колега на мъжа ми бяхме преди месец. За гостите бяха организирани  две нощувки, тъй като имаше от цялата, страна, а ние  пътувахме от другия край на България.  Сватбата беше в малко градче. Семейството е заможно и за сватбата не беше пестено от нищо. Дадохме 4-цифрена сума. После имало подмятане, че сме дали малко. Меркантилността на цялата история много дълбоко засегна ММ. Интересно че разсъждава така, сякаш сме се изложили и това не му дава мира вече цял месец.

Последна редакция: чт, 26 юни 2025, 13:03 от _re_ge

# 774
Според мен е много тъпо младовенжите да оюакшат гостите да плащат за техните разхищениа. Щом са замовни така са пртеценили,да не пестат..ехен проблем.
И аз не знам колко е редно да се даде...

# 775
Много е просташко да се обсъжда, кой колко дал.
Това за децата под 10г не ми допада. На мен също ми досаждат с викане и тичане, но никога не бих поставила такова условие. Някои семейства си ходят навсякъде с децата, а на други няма кой да ги гледа.
Никога не съм водила сина ми по такива събития, но ако ми бяха поставили такова условие, щях да си помисля, дали да отида.

# 776
  • Down south
Съгласна съм, че обсъждането на подаръците  е недопустимо.
Относно изискването за присъствието на децата под определена възраст или се съобразяваш с изразеното в поканите, или не отиваш.

# 777
Е да де, ама има риск да не дойдат близки хора.
Ние на нашата сватба взехме аниматор за децата и си бяха почти през цялото време в друга зала. Не, че много сме държали да присъстват и да заемат маси, куверти и аниматор, но те си вървят с родителите и няма как да поканим половин семейство.

# 778
На сватба на колега на мъжа ми бяхме преди месец. Имахме платени две нощувки, тъй като пътувахме от другия
край на България.  Сватбата беше в дълбока провинция. Семейството е заможно и за сватбата не беше пестено от нищо. Дадохме 4-цифрена сума. После имало подмятане, че сме дали малко. Меркантилността на цялата история много дълбоко засегна ММ. Интересно че разсъждава така, сякаш сме се изложили и това не му дава мира вече цял месец.
Много е просташко това обсъждане кой колко е дал, но повечето хора, за съжаление, го правят. Вероятно сте дали 1000 лв., което е голяма сума, похарчили сте и за път, прическа, евентуално тоалет, отделили сте от времето си да присъствате на събитието,  вместо с тази сума да отидете например на спа.
Интересно ми е какви суми са оставили др.гости.
Вече ще ме е страх да ме поканят на сватба Simple Smile

# 779
Бяхме на сватба преди десетина дни.
Луксозен ресторант,много близки роднини.
Платена нощувка в хотел.
Аз,съпругът ми и детето,което е на 16г.

Дадохме 500лв.
Подарък златна монета.Защото ни беше обяснено предварително,че ако държим да подарим нещо,нека да е злато.
Явно е някаква нова мода това.
Цвете купихме- в саксия.
Булката отглежда само орхидеи.Живеят в къща и имат зимна градина.Почти всички и подариха орхидеи.
Също така на тази сватба нямаше малки деца под 10 години.Пак по желание на младоженците.
Естествено имаше обидени ,които не дойдоха ..
Имаше гости,които подариха само злато ,имаше и такива,които дадоха само плик,но по-близките роднини подарихме и двете.
Имаше фото будка.Който иска се снима с младоженците,като снимките също ще бъдат платени от тях.
Имаше дрес код.Всички го спазихме.
Менюто беше разкошно.
Мисля,че всички присъстващи останаха доволни.

На абитуриентска бях също преди месец.
На дъщеря на приятелско семейство.
Там дадохме по 50лв.на човек.

С толкова много условия, направо не бих отишла. То орхидеи, то златни монети, то децата под 10 години проблем, егати хората.

Общи условия

Активация на акаунт