Колко пари е нормално да се даде като подарък за сватба

• 96 476
  • 897
  •   1
Отговори
# 720
Според мен всичко си е до разбирането на човека за организирането на сватба. Аз лично ако правя сватба ще е защото искам и защото имам финансовата възможност. Няма да правя предваритално сватба и да смятам евентуално колко пари ще получа от гостите, та да се мъча да си покривам поне половината част от разходите по сватбата.

Е то по принцип е така. А и всичко трябва да се плати предварително, та не е много реалистично да платиш с парите от пликчетата.

Иначе отново казвам - това с куверта и малко отгоре си е ориентир. Иначе като дойде една такава дама като от горния пост с 2000 лева за подарък и повече никой няма да отиде на сватба, защото не може да си позволи. А реалността изобщо не е такава. Нито пък тия ориентири са "задължителни".
Ние за средно близки хора оставяме 250-300 лева.
Като кумувахме сметката отиде далеч над това, но се подразбира мисля.

За моминските и ергенските не ми се говори... Някои приятелки щяха да умрат, ако нвма стриптизьори. Мен пък ме е гнус. Та добре че се падна в пандемията, че кой знае какво щях да получа.

# 721
  • Melmak
Истината е точно такава- почти всичко се плаща предварително. Ние и на дижея платихме преди събитието, поне това което бяхме говорили - твърдата цена за услугата. Разбрахме се овъртайма само да доплатим, защото не знаем предварително колко ще бъде.

Фотографът ни беше само с капаро, останалото при получаване на готови снимки, което е месеци след сватбата.

Всички неща се плащат предварително, само сметката в ресторанта няма как да знаеш колко точно ще е заради поръчките от бара (освен ако не са и с куверти за напитките).

Така че човек прави сватба по силите си. Ние не сме очаквали някой да ни я плаща. Дори пликовете с картичките отворихме ден след сватбата, за да четем какво са ни написали приятелите!

Като човек, който е бил на много сватби преди нашата, седи въпросът колко да се даде. Просто не искахме да дадем малко, като разбира се всичко е било съобразено с възможностите. Това с куверта е неписано правило и така е прието. Който не желае, не го спазва. Който се чуди, може да се ориентира по това ако желае. Не знам защо пет страници се разисква как гостите не са длъжни да плащат масраф. Не са длъжни и никой не очаква. Като ходите на рожден ден също давате подарък. Не отивате без подарък, защото не сте длъжни да плащате масраф, защото рожденика всичко си има или нещо си друго. Нормално е да се подари подарък, просто понякога е трудно да се прецени какъв/колко. И от там идва цялото нещо с куверта, ориентир, нищо повече!

# 722
Като са се охарчили, ще минат и без партита. Простираш се според парите.
С второто изречение съм съгласна.
Колкото до моминско и ергенски партита, те се организират по принцип от кумата и кума, канят се само близки приятели/ли и те си поделят разходите, младоженците не плащат нищо.
Така е било на всички момински, на които съм била, така беше и на моето.

# 723
  • Mediterraneo
А спокойно можеш да се ожениш и без такива изгъзици. И да спестиш неудобството на кумата и приятелите си да плащат безсмислен масраф.

# 724
А спокойно можеш да се ожениш и без такива изгъзици. И да спестиш неудобството на кумата и приятелите си да плащат безсмислен масраф.
Аз примерно не съм казвала, че искам моминско. Кумата ми просто ми каза 'почвам да ти организирам моминското, извън обичайните заподозрени, искаш ли и някой друг?' Grinning Нямах особен избор Grinning

# 725
  • Beyond the stars

То рядко е желание на булката/младоженеца Bowtie
Освен ако изрично са предупредили, че не искат такива мероприятия. Инициативата е изцяло на кумове и приятели. Аз поне на бутикови и ултра скъпи instagramable изпълнения не съм присъствала, та масрафът е колкото нормално излизане в петък вечер в общи линии.

# 726
Парите, които е “нормално” да се дадат зависят от много неща, но според мен най - главното е човек каква възможност има.
Братовчед ми, който ми е като брат, се ожени, докато бях студентка. Много близък ми е, израснали сме заедно, но нямам възможност и това е, събирах някакво време и отделих около 150 лева да дам.
Моя приятелка се жени миналата година - бяха ни покрили нощувките, с мъжа ми дадохме 500 лева.
Братовчедка ми (не особено близка) се жени също миналата година, не не покриха нощувките, дадохме 300 лева.
Сега за нашата сватба през есента, приятелка ми се обади да ми каже, че няма да може да присъства, защото нямат възможност. Те са с малко дете, мъжът е болен и като цяло са доста зле финансово. Обясних и, че няма за какво да се притеснява, ние сме осигурили нощувки на всички, а подаръци не търсим, важно е да присъстват нашите близки хора.
В крайна сметка, важен е човек да се разполага според бюджета си, за мен човек, който ще даде 20 лева и 2000 лв, ще ми е еднакво близък.

# 727
Ами да, някои това казваме, други смятат, че е редно да си платят в плик 32.54% от куверта😆

# 728
Само 32,54%, как така?! Целия куверт+Диджей+ фойерверки+ ансамбъл и т.н. Все пак гостите са длъжни да покрият всички изгъзици на младоженците. 😀

# 729
  • Melmak
Не, казваме, че кувертът е ориентир. А не, че който не може да даде х пари, да не идва.

Разбира се, че зависи колко възможност имаш към момента.

# 730
Само 32,54%, как така?! Целия куверт+Диджей+ фойерверки+ ансамбъл и т.н. Все пак гостите са длъжни да покрият всички изгъзици на младоженците. 😀
Само една потребителка влетя с такива изказвания и никой не я подкрепи, останалите казваме да се дава според възможностите, защото нито се покрива нещо, нито някой очаква да избива масраф.

Че кувертът (не) е ориентир го дъвчем 200 пъти вече😆

# 731
Пошегувах се

# 732
Не, казваме, че кувертът е ориентир. А не, че който не може да даде х пари, да не идва.
И в такава посока и в такъв контекст  имаше изказвания, назад в темата.

# 733
  • Melmak
Но са единични, не са получили особено одобрение.

# 734
Таз тема е за помощ, когато някой не е сигурен колко да даде и как да определи колко. Като нямате този проблем и сте решили, наистина не виждам какво се коментира.

Общи условия

Активация на акаунт