Колко пари е нормално да се даде като подарък за сватба

• 93 910
  • 897
  •   1
Отговори
# 780
  • Melmak
За децата го разбирам, в началото и аз исках child free сватба. В един момент осъзнах, че много от децата на приятелките ми са бебета и няма да ги доведат така или иначе. След това се примирих, че ще имаме 5-6 деца. Дори имаше родители, на които като дадохме поканите питаха дали децата са поканени. Така че не всеки го приема обидно. Аз аниматори не съм наемала, не съм търсила, децата си се забавляваха едни с други и играеха, танцуваха. Не сме имали ексцесии, защото все пак родителите са възпитани хора.

Иначе е супер грозно да се коментира кой какво е дал. Направо не мога да повярвам тая сватба за парите ли я правят? Ние сме много благодарни на всички за подаръците и дори чак на втория ден след сватбата отваряхме картичките и четохме посланията. Беше най-милото нещо, специални картички, мили пожелания. Едни от приятелите ни бяха сложили и персонална табелка за врата с фамилното ни име като семейство. На мен това много ми топли душата, а не цифрата на банкнотата.

Бяхме на кръщене на близка приятелка на децата. Реших да им подарим злато, за спомен да им остане. Повечето бяха взели играчки, но аз не съм майка и не разбирам от тези неща, плюс това всеки ще им подари нещо такова. Родителите много се зарадваха и благодариха. Знам, че децата сега не разбират какво са получили, но след години ще им остане.

# 781
Ние юлище ходим на сватба, но ще е малка, без преспиване, само ходене в ресторант, познати на мъжа ми са - мисля си за 200 лева.

# 782
  • В.Търново
Когато се кани дадено семейство, та то се кани цялото заедно с децата. Вече родителите си преценяват дали ще заведат децата. Обидно  и неуважително е. Аз категорично не бих приела такава покана, не бих и пратила такава.

# 783
Много е спорен въпроса с децата. Виждала съм сватби съсипани от деца, оставени от родителите си да правят каквото искат. Съжалявам, но сватбата е един път.

# 784
  • Melmak
Когато се кани дадено семейство, та то се кани цялото заедно с децата. Вече родителите си преценяват дали ще заведат децата. Обидно  и неуважително е. Аз категорично не бих приела такава покана, не бих и пратила такава.

Вие сте абсолютно свободна да не приемате покани, които не се вписват във вашите разбирания. По същия начин младоженците решават кого и как да поканят на сватбата си. Тя е личен празник и правилата диктуват младоженците. Вие дали желаете да уважите празникът им, решавате сама.

# 785
  • Down south
Приемането на покана не е задължително, нито отиването.
Изпращаш подарък и толкова.

# 786

Ако ми изпратят покана с 1000 условия и подарък няма да им изпратя. Ще им пратя много поздрави.

# 787
И без условия да е, който иска отива, който не иска-не но е възпитано да уведоми, че няма да присъства. Подарък също не е задължителен. Въобще, подаръци, присъствие, всичко трябва да е на добра воля, а не по"протокол".

# 788
  • Melmak
Твое право е да им пратиш много поздрави. Със сватбите често много маски падат!

# 789
А вие изпращате ли подарък, ако не можете да отидете на сватба? Аз бих, само ако са ми близки приятели/ близки роднини. С една моя близка приятелка не успяхме да си отидем на сватбите и после си разменихме подаръци.

# 790
  • Melmak
Да, случвало се е да пратим. Хората са ни приятели, просто нямахме възможност да ги уважим. На нас също ни пратиха подаръци хора, които не успяха да дойдат.

# 791
Значи вие можете да пратите сто условия, но хората не могат да ви пратят много поздрави? Да, определено много маски падат, като се почне с безкрайните фасони.

# 792
  • Down south
Цитат
Ако ми изпратят покана с 1000 условия и подарък няма да им изпратя. Ще им пратя много поздрави.
Предполагам е въпрос на възпитание и култура.

При покана за сватба, връщаме отговор с потвърждение за присъствие или с извинение за   отсъствие. При второто изпращаме подарък.

# 793
А вие изпращате ли подарък, ако не можете да отидете на сватба?
Изпращам дори когато не съм поканена, ако човекът ми е скъп, и разбера за събитието. Пращала съм на добри познати, на бивши колеги и ученици.

# 794
  • В.Търново
да, да, значи децата ми не са канени, при което се показва неуважение към мен като "приятелка" или "роднина", а пък ще очакват подарък...

Jane122, а аз не съм присъствала на сватби, на които децата да развалят празника, никога. Как може едно дете да развали празника?Това са някакви снобски разбирания.

Сватбите не са това, което бяха. Сега 100 условия, ама дрескод, ама подаръчета, ама игри, жартиери, ама помпозни украси, безбожни такси за водещи, арки, ама 10лв за рязане на парче, ама пристигане на младоженците с вертолети, деца да не присъствали, сигурно след време ще има претенции и стари хора да няма,  и какво ли още не....

Последна редакция: сб, 28 юни 2025, 12:46 от Русалка_1

Общи условия

Активация на акаунт