ОКТОМВРИйки 2020 - тема 6

• 38 820
  • 724
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Ако гърдите ти са много напълнени, подути и синкави - значи са отекли. Често се случва отичане на гърдите на 3тия-4-тия ден след раждането. Тогава консултантите препоръчват слагане не на топъл, а на студен компрес. Т.е. третира се като при цицина.
Аз изгледах 10 лекции за кърменето и всички са категорични за това - студен, а не топъл (ако говорим за оток). Когато болката и напрежението в гърдите е съпроводено и с втрисане и други грипоподобни симптоми, може би и да става дума за мастит. Тогава наистина внимавай с тия топли компреси, да не се допрецакаш.
Ако искаш мога да ти потърся конкретните изказвания, запазила съм си видеата. Или се чуй с консултант по телефона. Не се мъчи. Успех.

# 601
JayRay, от моя изстрадал опит с цедене с първото дете те съветвам да се свържеш с консултант. Моите кърмещи приятелки имаха различни от моите проблеми и само консултантката ми помогна, с търпение и последователност. Успех! 🍀🍀🍀

# 602
Ох много ми е трудно да си ги представя тези два часа под наблюдение в родилното, особено след емоциите от раждането - на майката не позволяват да става предполагам (ако изобщо може), бебето не го дават да го гушнем да го успокоим като плаче...не разбирам защо така е измислено.

# 603
Jay ray, 15 ml. ми звучи супер много. Според мен трябва да слагаш през два часа, ако е заспало на гърда, без да е изсукало всичко, може и по- често. Добавката те вкарва в една спирала, от която колкото по-рано излезеш, толкова по-добре Hug
Из полезна статия по въпроса

Eleanorrigby, забравих да ти пиша преди. Моето се кокори, разглежда, от време на време приплаква (предполагам, че и тях нещо ги понаболява след раждане). Говорих й и й пях песничките, които съм й пяла в корема за успокоение. Не се притеснявай, бързо ще минат. Аз можех да ставам, но не ми даваха - наблюдаваха къпвенето. По правилата на болницата ме придвижиха до стаята в стол. По-трудно ми беше да седна в него, отколкото да вървя

Последна редакция: нд, 04 окт 2020, 16:48 от Amelin

# 604
  • Sofia
Така, относно, това където вмомента е поставено бебето на Амели, това се нарича реанимационно легло за новородени, всички родилни зали са снабдени с такива и там се обработва новороденото, когато се роди. Отгоре светлината го топли, има изводи за кислород и вакуум. Както за родилките, така и за бебетата най-рискови са първите 2 часа - бебето тряба да се адаптира и да се следят жизнените му показатели. А при родилката трябва да се следи кръвотечението отдолу и как и колко се контрахира матката. Особено за майката това са най-рисковите 2 часа след раждането (било то секцио или нормално). за това не се дава нито вода ,нито храна, нито да ставате. Напълно нормално е да сте разделени , после ще бъдете заедно. Не се притеснявай.

# 605
  • Пловдив
Po3u, за първи път чувам за националната банка, жалко, можеше да сме в помощ на някого.

JayRay, аз съм така - прибрах се от болницата с тройни гърди. Помпата мен ме спаси: през 3 часа х 15 минути. Храня го на поискване, не успея ли да изцедя достатъчно - дохранвам. Взех си и чай на Хип. Примирих се, че няма да кърмя, заявих го на околните и вече съм в мир със себе си, ще направя всичко възможно да цедя максимално дълго времи, ако ще и да са две хранения за денонощие.

# 606
  • София
Десислава, а защо храниш на поискване и цедиш, а не му даваш направо от гърда?

Съжалявам, ако ви се намесвам така, иска ми се да помогна ако мога Simple Smile

# 607
  • Пловдив
Не иска да засуче, пробвах го на всяко хранене, лапва, плюе и писва истерично...в болницата може би нещо стана, защота там държаха на кърмата, не даваха АМ, аз в началото нямах /или така си мислех/, той 2 дена почти нищо не яде, защото явно и сила да засуче не е имал, отделно, че аз не пускам...тогава през нощта едната акушерка донесе доза АМ, таткото на другия ден ми донесе помпа...сега вкъщи лявата гърда пуска тройно на дясната и пак не иска да суче.

# 608
За по- лесно изцеждане и слизане на кърмата Ви препоръчвам да пиете чай от цветовете на копър. Изпитано и от мен и от други познати- напрежението изчезва и кърмата потича много лесно.

Честито бебе Христина, Amelin! Да сте живи и здрави и скоро да се гушкате спокойни и щастливи вкъщи!

Passion G, аз съм чувала за чай от семена на копър против колики, но не знаех, че има и от цветове на копър. Ще можеш ли да постнеш снимка как изглежда опаковката на този чай , или от къде точно си го купила.

Иначе с баткото беше 4 месеца мъка и комбинирано хранене - цедих и с Медела помпа, пих лецитин, чай Хип, бирена мая, боза, нещо хомеопатично на пилули и до там.  Виках и консултант, но просто бебо беше адски злояд (и АМ не щеше) + че първите 5 дни не беше при мен и нещата не се получиха дългосрочно.

Сега обаче имам нова надежда за това бебе и пак ще опитам всичко живот и здраве.

# 609
  • Пловдив
Аз си бера най- обикновен копър от двора на баба. Но да- той като прецъфти пак стават семенца. Иначе в билковите аптеки трябва да има. При мен това беше спасението първите дни.

# 610
При мен бебето засука веднага, коластрата тръгна, вече имам и кърма. Но зърната ми се разраниха много още първия ден и болката е ужасна. Стягам зъби и слагам бебето, но до колкото мога да търпя. Цедя и с помпа на същия принцип. Утре ни изписват и ще пробвам всички методи, дано има подобрение. Знам, че този дискомфорт е само в началото, но много ми действа психически и емоционално. Нямам търпение да се прибираме вече, тези 5 дни в болницата ми се сториха безкрайни.

# 611
  • София
Не иска да засуче, пробвах го на всяко хранене, лапва, плюе и писва истерично...в болницата може би нещо стана, защота там държаха на кърмата, не даваха АМ, аз в началото нямах /или така си мислех/, той 2 дена почти нищо не яде, защото явно и сила да засуче не е имал, отделно, че аз не пускам...тогава през нощта едната акушерка донесе доза АМ, таткото на другия ден ми донесе помпа...сега вкъщи лявата гърда пуска тройно на дясната и пак не иска да суче.

Хубаво е, че в болницата не са давали АМ.
Причините за слабото засукване обикновено са две: или много силна, или много слаба струя. И при двете детето се дави и не му е особено приятно, особено ако вече пие от шише. В този случай трябва известно търпение от страна на майката и отърваване от мислите "Бебето ми е гладно, заради мен", за да привикне отново.
С помпа обикновено се изкарва поне 50% по-малко от съдържимото в гърдата, заради различния механизъм на сукане. Тези 15мл ако бебето ги изсуче ще са минимум 30.
Ако мислиш, че му е силна струята и се дави, то може да пробвате поза ти да си легнала, а то върху теб да си намери гърдата и да засуче, тогава налягането не е толкова силно. Ако му е трудно обратното - бебето лежи, а ти върху него подаваш гърда. Но трябва да се види и захапка, хубаво ли е обърната долната устничка, как му е юздичката - тя понякога е пречка за добро засукване.
Моят съвет е, ако не успяваш да се оправиш сама, да викнеш безплатен консултант вкъщи. Помагат и то много, дори по телефона може да се чуете по вайбър и да дадат насоки:
https://www.podkrepazakarmene.com/consulting
https://lllbg.org/kontakti/

# 612
  • София
Благодаря ви момичета за съветите!  При мен мисля, че проблемът тръгна от това, че в болницата се наложи вливане на антибиотик, който беше несъвместим с кърмене и той пи само от шише. Оказа се, че имам и плоски зърна, така че той само близва и веднага бута и почва истеричен плач. Засега изцеждам и няма да взимам силиконови зърна, помпата се ползва да омекотява зърната (изцежда само по капка-две). Овладяхме ситуацията засега без външна помощ (добре, че са мамите да дават кураж), а пък как ще продължи ще видим.

# 613
JayRay, и аз мислех, че съм с плоски зърна, но консултантката каза, че няма такова нещо. Бебе засука след втория месец и си ги издърпа екстра. Бях отчаяна, но не спирах да предлагам и гърда, въпреки че цедях денонощно. Той реве, аз рева, накрая захапа. Нямах и количества. Като засука, нов проблем, как да компенсираме количеството. Не давах добавка след всяко кърмене, а предлагах на поискване, а на обяд едно цяло хранене АМ. С времето АМ се измести за следобед, после за вечерта, като заедно с това се намали и количеството АМ. Получих помощ и как да храня от шише, има статии (Хедра), така че да не е твърде лесно с шише и да се доближава до темпото на сукане от гърда. Нов проблем, щото и мойто беше мудно, поспаливо. Абе с всичко се справихме, но искаше много упоритост и постоянство. 💕🤞🍀

# 614
JayRay, уточнявам, че нямам никакъв опит в кърменето и съвета, който ще ти дам е от мои приятелки, родили наскоро. Казаха ми, че силиконовите зърна имат оформящ ефект за твоите собствени и така кърменето потръгва. Иначе и те са имали проблеми в началото. И все пак не бива да е на всяка цена, важно е и ти да се чувстваш добре физически и психически!

Общи условия

Активация на акаунт