Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Какъв процент от доходите си спестявате с цел пасивни доходи?

 • 19 862
 • 739
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 17 148

Ей, тея левичари нямат умора. Той и народът ни е ляв поне на 3/4, де. Те затова десните бягат навън - тук няма начин гласът им да се чуе даже и с честни избори.

# 46
 • Мнения: 91
добре де, да речем след 20 години колко наема ще са необходими за издръжка на семейството?
Ако сега са необходими 1000 лв., то след 20 години колко ще е месечния разход на семейството? Трудно е да се предвиди.

# 47
 • Мнения: 3 173
Явно не се включват деца, храна, дрехи, кола, пичивки като полезни разходи. Само гърч.. нали богат ще се става, а след 20г и лекарства ще трябва да се купуват.

# 48
 • Мнения: 17 148
добре де, да речем след 20 години колко наема ще са необходими за издръжка на семейството?
Ако сега са необходими 1000 лв., то след 20 години колко ще е месечния разход на семейството? Трудно е да се предвиди.

Наемите и цените на имотите общо взето следват стандарта и инфлацията. Ако сега наемът от 2 тристайни стига за определен стандарт и след 30 години ще стига. Вярно, тогава цените ще са нагоре, ама и наемите също.

# 49
 • Мнения: 91
Два наема, че и тристайни. Имам чувството, че съм в чужбински форум понякога.

# 50
 • Мнения: 17 148
Два наема, че и тристайни. Имам чувството, че съм в чужбински форум понякога.

Не се хващай за детайлите, илюстрирах идеята. Докато гледаш дърветата и не виждаш гората, няма много надежда за теб.

# 51
 • Мнения: 10 010
Примерът, който дадох по-горе за човек, пестящ 50% от 2,000 лв нетна заплата и живеещ с 1,000 лв на месец, се базира на факта, че според официалните данни 10% най-богати българи получават 1,270 лв заплата на член от семейството. (Линк по-долу.) Предполагам, че е бруто, но не се уточнява. Да кажем, че това се равнява на 1,000 лв нето. Тоест този "беден" човец, който ще живее в големи лишения, направо трябва да се премести при родителите си, те да го издържат, защото 1,000 лв не стигат до никъде, ще живее като един от 10% най-богати българи.

Това вероятно включва и невръстните деца, които дават своя икономически принос към семейните финанси?...

ПС - не се обиждайте, но е смешно такова говорене наедро. Това данъци, амортизации, празни месеци, щети, ремонти на имотите под наем - за нищо ги нямате. Само смятате да прибирате пари Simple Smile В мечтите е така, разбира се, но на практика е друго.
В живота хората се женят, раждат си деца, доходите им варират, понякога остават без работа, друг път минават на по-ниско заплащане, започват да имат повече разходи... И обикновено ипотеката дори на едно жилище им е достатъчно усилие за цял живот.

Последна редакция: нд, 13 сеп 2020, 08:15 от EmmaT

# 52
 • София
 • Мнения: 27 639
Точно заради тези пресмятания, ние се отказахме да бъдем наемодатели. Освен това, трябваше първо да направим ремонт и обзавеждане на жилището за наем.
Както и да е. Според Кнсб месечната издръжка за живот на 4 членно семейство е 2504 лв. Ние също влизаме баш в тази цифра.
 
Тази година имахме планове за повишаване на доходите, но те вървят с големи разходи засега. Та, първо трябва да излезем на нулата, а после вероятно ще започнем да спестяваме.

Последна редакция: нд, 13 сеп 2020, 13:44 от Rockstar

# 53
# 54
 • София
 • Мнения: 27 639
Аха, 15/ от годишните доходи. Дойдохме си на думата. Мисля, че е възможно.

# 55
 • Мнения: 17 148
Статията е интересна, но има едно далеч по просто правило - трябва да харчите под 3% от авоарите си на година. Т.е. ако ви трябват 36 000 лева годишно трябва да сте спестили 1,2 милиона. Не звучи приятно, но това е истината.
Но има уговорка - това с 3-те процента е емпирично правило и гарантира неограничен срок за живот в пенсия. И понеже всичко е ограничено гарантира и наследство за децата. Ако обаче целта е да стигнат за 30 години процентът може да е доста по-висок, респективно парите много по-малко.

И пак казвам, това е емпирично правило, базиращо се на исторически статистики и математика. Бъдещето може и да ни изненада.

П.П. И всъщност са 4%, но то е гранична стойност, затова давам 3%, като по-тежко условие Simple Smile

# 56
 • Мнения: 569
Хубаво е човек да има само плюсове.Хубаво е да има пасивни доходи.Но къде слагаме две деца-образование,здраве?Човек не е вълк единак.Ами помощ при здравословен проблем на родител и т.н?Нещо сметките не ми излизат и при добър над средния доход на мене и мъжа ми.Все пак в този живот има и минуси не само плюсове.

# 57
 • Мнения: 39 014

Според тази статия съм се справила добре.

# 58
 • Мнения: 7 843
В статията пише куп безсмислици. Сложете 20 долара в сметка с висока доходност, хаха Simple Smile Смех.

# 59
 • Мнения: X
Ох, пак това инвестиране и пасивни доходи. Откъде ще дойдат трилионите пари за милионите инвестиращи бачкатори още никой не е обяснил, но важното е първо да си дадем/те парите. Тази пирамида тепърва ще я строят.
По въпроса, 10% за фонд Разни. Там влизат засега ремонти, подаръци, сПешна внезапна покупка (пр.счупен уред, повредена мебел и под.). Още не са стигнали за пасивен доход за след 30 години.
П. П. Пак съм писала сМешна вм. сПешна. Grinning

Последна редакция: нд, 13 сеп 2020, 23:23 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт