Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Какъв процент от доходите си спестявате с цел пасивни доходи?

 • 20 431
 • 740
 •   2
Отговори
 • Мнения: 137
Какъв процент от брутните доходи на семейството си спестявате с цел да ги инвестирате в нещо, което ще ви носи пасивен доход като наем или дивиденти? На запад добива популярност течението FIRE (financial independence, retire early), при което млади хора спестяват 50% и повече от заплатата си, за да могат да я инвестират и да живеят от пасивния доход, който им носят инвестииците им без да имат нужда да работят след 30, 40 годишна възраст. Смятате ли, че в България е възможно?

# 1
 • Мнения: 17 284
Да, бе, 50%, не ме смехувай. Ти да не мислиш, че на запад реки от мед и мляко текат? И там едва изкарват със заплатата си и ако успеят да отделят нещичко настрана пак добре.
Това, за което пишеш, го правят юпитата и други високо платени младежи със заплати по над 150 000 долара. Масата  може само да си мечтае за такива екстри.

И у нас е същото - ако имаш заплата над 6 - 8 хиляди се получават нещата.

# 2
 • Мнения: 3 681
Млад човек, който спестява 50%... значи останалите 50% са му достатъчни, за да живее и да си плаща наема, ако е под наем. Каква ще е тая заплата!
Не мисля, че в България е възможно.
И пак зависи какво значи млад човек. За някого на 45 човек е млад. Simple Smile Тогава да, възможно е.

# 3
 • Мнения: 250
И аз това си помислих,че младите не спестяват или поне повечето.Аз на млади години никога не съм мислила да спестявам.Сега съм почти на 40 години и се замислям,но нямам тази възможност.

# 4
 • Пловдив
 • Мнения: 1 851
Хубаво, ама фантазия...
Айде аз да съм един некадърен /считам се още за млад/ човек на 38, на който дохода му стига, колкото да издържа себе си и детето.
От там нататък общувам с разни други млади хора между 25 - 40 г. и за нито един от тях не знам да спестява някакъв процент по описаната идея.
Някой се опитват да спестяват или плащат ипотеки, за ад имат жилище, в което да живеят, а не с инвестиционни планове да се издържат от наеми.
Тук се сетих и за 1 колега, който има 2 допълнителни жилища, които отдава под наем. Едното купи с кредит и всъщност наема му изплаща кредита /някой ден този наем може и да му е доход, ама чак да се издържа с него трудно/. Второто купи с лотарийна печалба. Обаче не виждам как сега или някога в бъдеще тези 2 наема биха му стигнали да издържа себе си и жена си /да предположим, че на старини децата им вече ще се самоиздържат/.

# 5
 • Мнения: 363
От заплата 4000 (и нагоре) лева да спестиш 50% е едно. Хем би трябвало да е по-лесно да се направи (ако не живееш разточително), хем е и по-сериозно  като сума, която да ти носи дивиденти дългосрочно.
От заплата 1000 лв. чисти как да спестиш половината, че чак и да го правиш систематично...
Иначе идеята не е лоша, стига да имаме доход, който да я направи постижима изобщо. Отделно у нас като че ли и културата на инвестиране все още не е толкова развита и повечето хора разбират само и единствено апартаментите като инвестиция.

# 6
 • Мнения: X
То че може да спестиш 50%, може - дори повече. При една заплата 1500лв в София, 300лв наем със съквартирнати, 100лв сметки - 400. 10 кила макарони, 10 кила ориз, 1 пакет сол и 3л олио да са 100лв. И на ти - 66% спестени.

Ама туй живот ли е?

Последна редакция: чт, 10 сеп 2020, 16:35 от Анонимен

# 7
 • София
 • Мнения: 6 409
...млади хора спестяват 50% и повече от заплатата си, за да могат да я инвестират и да живеят от пасивния доход, който им носят инвестииците им без да имат нужда да работят след 30, 40 годишна възраст.

Това е пълна фантасмагория и там, и тук. Явно говорите за хора на 20+, дето да спестяват за след 10 години и то в такъв размер, че да им покрива жизнените нужди над 30-годишна възраст за поне 40-50 години напред. Приказки изпод шипковия храст. И каква ще е тая доходност на инвестицията, която да го осигури? Освен организирана проституция и наркоразпространение...

# 8
 • Мнения: 363
Е, ако получават 150 000 долара годишно, а живеят с 50 000, това са 100 000 долара които за 10 години са тъкмо милион. И това, без да броим силата на сложната лихва. С нея може да се окаже, че като нищо може и да им стигат. Има хора, които го правят (но и много от тях се "пенсионират" в страни с по-нисък стандарт, и там го удрят на лайф из лайф).
В САЩ съвсем не е невъзможно, особено ако си лекар или адвокат. Тъкмо докато си изплатиш студентските заеми, си стигнал такава прилична заплата, и можеш да се занимаеш с FIRE. Въпросът е пак един служител в Макдоналдс, или един учител дали може да го постигне, ако не работи на още две места и не живее като скот.

# 9
 • Мнения: 1 206
За България това не е възможно.Има си финансово правило да се спестява 10% от дохода,какъвто и да е той.Но това е за известна финансова сигурност при непредвидени обстоятелства.
Сега ,ако си наследил 2-3 апартамента и да ги даваш под наем,това е друго.

# 10
 • София
 • Мнения: 6 409
Дълбоко се съмнявам, че в страната на неограничените възможности, всички дипломиращи се адвокати и лекари на 20+ успяват да се пласират с месечна заплата $12,500 чисто и да харчат 30% от дохода. Това е по-възможно около 30-те, и то пак са по-скоро сред изключенията.
Сложната лихва, както и да я въртим, трябва да докара трайна доходност от 10-15%, което пак е нереалистично, тъй като пазарът има флуктуации дори и при blue chip-ценни книжа.

# 11
 • Мнения: 363
Аз точно за след трийсетата им година говоря, след като междувременно са си изплатили студентските заеми. От около 30 до 40-42 години, и са готови, но отново, само хората, които получават такива заплати, които биха им го позволили. Аз лично ще успея да спестя 25 до 30 пъти годишните си разходи (което е основен постулат на FIRE движението), ама друг път.

# 12
 • София
 • Мнения: 6 409
Да, за след 30-тата година може да имаме реализирал се човек с такъв доход, съгласна съм. Включих се, защото авторката говореше за възползване от доходността на инвестициите след 30-тата година, което е в сферата на научната фантастика, дори и за САЩ. И въпреки всичко има много ако-та: разумен инвестиционен избор, бичи пазар, умения за спестяване и т.н. и т.н.

# 13
 • Мнения: 568
Не е лоша идеята при условие ,че взимаш заплата над 3000лв.,мъжът и той,имаш самостоятелно жилище,родители,които ти приготвят зимнината ,така става.Ако сложим и някой наем да взимаш да.Иначе абсурд да спестиш с цел пасивни доходи.

# 14
 • Мнения: 17 284
Не е чак абсурд. Има друга подобна тема и там писах. Някои младежи, с добро образование и добър доход още на 22-23 години, спокойно могат да ударят един "кикстарт" на инвестиционния си портфейл, ако не харчат всичко за живот, лукс и демонстрация на лайфсатйл. Да, ще живеят при мама и тате (какво толкова лошо има за един несемеен човек не разбирам), няма да купуват все най-новите флагмански телефони, скъпи коли и почивки и ще спестяват. Имат поне 5 безгрижни години за това, стига да осъзнават ползата за бъдещето. За съжаление и тези, които могат, не го правят, а "живеят".  Което за мен е двойна загуба - веднъж, защото пропускат да спестят пари и второ, защото човек може да се забавлява и с малко пари и лека полека да вдига летвата с времето. Но ако от самото начало се почне с екзотични екскурзии в 5* хотели после какво? На Луната ли? Много бързо ще дойде пресищането, ако веднага се втурнат да гребат с пълни шепи само, защото могат.

Общи условия

Активация на акаунт