Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Какъв процент от доходите си спестявате с цел пасивни доходи?

 • 19 868
 • 739
 •   3
Отговори
# 690
 • Мнения: 244
chrissy, аз се интересувам от тази конференция, но нямам възможност да я гледам. Би ли споделила какво точно казаха за инвестиции в земеделски земи и на какво ниво беше разговорът?
Питам от чисто любопитство, защото вчера си говорих с едно момче, той ми цитира тази конференция като някакво велико събитие.

# 691
 • München, Deutschland
 • Мнения: 4 527
Идди, аз не съм чула изобщо да се е говорило за земеделска земя, но тези 2 или 3 лекции, които реших да пропусна, бяха точно имотните, освен ако там нещо са казали...

Изгледах 2 за имоти, в това време се появяваха въпроси от аудиторията, но те почти не бяха отразявани, защото повечето потребители го ползваха наистина за чат, а не само когато имат въпрос. От тези 2 видеа, които гледах, едното беше статистики, извадени от НСИ - колко нови имота са регистрирани по градове, каква е средната квадратура, какви са най-търсените имоти - беше изцяло насочено към жилищни имоти и строителство. Съвсем малко интерпретационен момент имаше, просто беше събрал релевантни статистики в няколко слайда.

Второто видео беше за това как да вземем решение дали да живеем под наем или да купим в зависимост от това на колко % от дохода възлиза наемът/заемът, аналогично и дали си заслужава да се вземе имот като инвестиция. Сметката обаче, беше изключително опростена и не включваше много параметри, когато се смята рентабилност на една инвестиция. Беше по-скоро за най-най-груба ориентация кога си заслужава да се замислиш за покупка и кога - не. От истински ROI calculation беше мнооого далече, нито отчиташе сългосрочни тенденции.

Най-общо за имотите/презентациите за тях - по мое лично мнение, не се разгледаха недвижимостите така, както би ги разглеждал един инвеститор.

Пример: всички даваха примери как покупка на жилищен имот в София през 2007-2008 е било набутвация, защото едва 2017-2018 е върнал стойността си (средно погледнато), а това нещо има да се финансира с лихви, както и инфлацията и покупателната стойност на парите изобщо не е отчетена. Дотук добре. Но в същото време, разказваха за силното покачване на цените за последните години (не следя имоти заради ниската за мен обща възвращаемост и дългосрочността на инвестицията, но става дума за актуалните покачвания, поне в София), като общо взето даваха точно обратната гледна точка на първата. За анализиращ човек, но без поглед в областта, единствената смислена информация е, че има добри и лоши моменти за покупка, както и че кривата на цените е изглеждала еди-как си. Добре, че ми каза, брааат, тва никога нямаше да се сетя е тъй кат си седя на дивана... Rolling Eyes

През цялото това време никой не погледна дългосрочните пазарни цикли, например (само 1 пример от многото, които не разгледаха). Доколкото разбирам, имало е отделна презентация за циклите на имоти, но всяко едно разглеждане на цените на имотите на случаен принцип за последните 5-6 или 13 години и опитите за насочване на мнението, така, както беше направено и в двете изгледани от мен презентации, за мен е извадено от контекст и безсмислено.

Общо ми липсваше почти навсякъде аргументация за или против даден asset class, както и такава защо един би се представял по-добре от друг според дадения лектор.

Реално можеш да си зададеш много въпроси след конференцията, но отговорите отново следва да потърсиш сам. Тези въпроси всеки финансово грамотен и четящ човек би си ги задал и без конференцията. За мен беше доста повърхностно цялото нещо и ориентирано към широката начинаеща публика и в този смисъл - не така интересно като съдържание.

# 692
 • София
 • Мнения: 10 877


Лекциите са някакво начало за хората, които нямат много представа от инвестиране, колебаят се кога, как и с какво да започнат или просто им е любопитна тематиката.

За хора от години на капиталовите пазари; такива, които редовно следят икономически и финансови новини
 
Втория вид хора не са интересни за провеждащите  подобни конференции. Те си знаят кое и как, инвестират си на сигурно.
Интереса е към позабогателите начинаещи, чули как трябва да се разделят наличните средства за имот, инвестиции, ценни метали. Вълнуват ги хора, които ще сключат договор с някой фонд на база на резултатите от 2020 и няма да прочетат ситния текст, че може не само да не спечелят, но и много да загубят.
Лектори почти винаги стават хора, които не могат и 5 Е да спечелят на пазара. Но пък печелят от  лекции и насочване към определен фонд.
Мнението ми не е препоръка за нищо, пиша си просто.

# 693
 • München, Deutschland
 • Мнения: 4 527
Странно би било някой да се върже толкова лесно и да се включи в някой фонд така просто... Но сигурно си права.

Иначе сред лекторите имаше хора, за които си личи, че правят пари от инвестиции, а не само си приказват, то след 5 изречения ставаше ясно, просто те застанаха на нивото на останалите лектори и на общото ниво на семинара.

# 694
 • инфантилно и разглезено хлапе
 • Мнения: 883
Интереса е към позабогателите начинаещи, чули как трябва да се разделят наличните средства за имот, инвестиции, ценни метали. Вълнуват ги хора, които ще сключат договор с някой фонд на база на резултатите от 2020 и няма да прочетат ситния текст, че може не само да не спечелят, но и много да загубят.
Лектори почти винаги стават хора, които не могат и 5 Е да спечелят на пазара. Но пък печелят от  лекции и насочване към определен фонд.
Мнението ми не е препоръка за нищо, пиша си просто.

Аз умишлено пропускам лекциите и съветите на всевъзможни финансови експерти и гурута, които съветват хората "инвестирай в това" или "продай онова"... Не ща да си пълня главата с празни приказки.

Ние хората(може би с изключение на шепа избрани Smiley ) не разполагаме със свръх-естествени способности да виждаме в бъдещето, следователно бъдещите събития, както на финансовите пазари, така и на всеки в живота, са непредсказуеми.
Следователно прогнозите и съветите на разни финансови гурута просто не струват.

Пак ще се повторя - за хората разбиращи английски препоръчвам канала на Ben Felix в Ютуб - полезен е за хора, които искат да си повишат цялостно финансовата култура, и за хора, които могат да четат между редовете...

Последна редакция: пн, 11 яну 2021, 18:12 от BlueIce

# 695
 • София
 • Мнения: 1 619
.

Последна редакция: чт, 14 яну 2021, 12:42 от Meredith_Grey

# 696
 • София
 • Мнения: 2 091
Ако можеш да купуваш апартаменти със заем и да плащаш вноска по-малка от наема, ти трябва да ПРЕПОДАВАШ лекции по инвестиции, не да се учиш от тях Simple Smile

# 697
 • София
 • Мнения: 1 619
.

Последна редакция: чт, 14 яну 2021, 12:42 от Meredith_Grey

# 698
 • München, Deutschland
 • Мнения: 4 527
Някой дали може да препоръча материали/ консултант, чрез които мога да си ги изясня Simple Smile

https://www.investopedia.com/
Уикипедия за най-общи обяснения.

То като напишеш това, което те вълнува, ще излязат хиляди статии в гугъл - отваряш и четеш. Лично аз не мисля, че има един-единствен източник, от който човек да научи всичко. То си е постоянно учене, защото след като научите основите, започвате да следите пазарите, което може да бъде и full-time job, според вида инвестиция, начина на инвестиране, хоризонта и какви нива на възвращаемост се целят.

# 699
 • София
 • Мнения: 2 091
Ами това беше моят личен опит, затова и го споменах.

Това е и основен принцип в бизнеса. Ако има някаква печеливша ниша, разширяваш, докато може.

За полезни съвети, аз съм учил икономика. Определено е изключително полезно. Но не се сещам къде може да се намери синтез на принципите. В икономиката са пръснати по различните предмети. Да, могат да се синтезират, за да е по-кратко, но нямам идея кой го прави това.
Това не са инвестиционни принципи, а всякакви икономически. За цени, за произвоство, за счетоводство, за амортизация, за лихви, за финанси.
Човек трябва да има цялостна картина, икономически, и да може да мисли.

# 700
 • София
 • Мнения: 1 619
.

Последна редакция: чт, 14 яну 2021, 12:41 от Meredith_Grey

# 701
 • София
 • Мнения: 2 091
Ами без да се заяждам, само вметка, в икономиката се учи, че добрият бизнес разчита и на собствено финансиране и на кредитно финансиране. Така по-пълноценно се ползват възможностите.
Като вече се "играе" с дългосрочно/краткосрочно финансиране, има си и ипотеки на бизнес активи, има си и оперативни краткосрочни кредити и всякакви такива. И накрая се получава "букет", с който работиш.
И шах да е, имаш различни фигури, с различни предимства и недостатъци.

Съответно, има "здравословен" % на кредитирането, спрямо личното участие, който се препоръчва в бизнеса. Забравил съм го, много години минаха, но ми се върти в главата нещо около 30% кредит.

# 702
 • София
 • Мнения: 1 619
Само дето аз писах за лични финанси, не за бизнес Simple Smile

Жалко, че в повечето полезни теми в този форум винаги има поне един паразитен потребител, който тотално прецаква идеята на темата. Трия, няма смисъл.

# 703
 • Мнения: 26 970
Жалко. Мередит, отдавна не съм те засичала, но те помня като балансиран и разумен потребител. Бих прочела с удоволствие написаното от теб, дори да не се съглася с всичко.

# 704
 • София
 • Мнения: 382
Само дето аз писах за лични финанси, не за бизнес Simple Smile

Жалко, че в повечето полезни теми в този форум винаги има поне един паразитен потребител, който тотално прецаква идеята на темата. Трия, няма смисъл.
Тя идеята на темата от вече доста страници е прецакана. Нищо общо с темата и заглавието. Изписаха се един куп странични неща в повечето случаи и не много полезни, а само мерене на....
Както всъщност в голяма част от темите във форума, както си отбелязала.

Общи условия

Активация на акаунт