Сексуално образование в начален етап! Що за дивотия!?

• 11 787
  • 312
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Аз съм на принципа - подавам толкова информация, колкото се иска, не повече. И аз мисля, че когато детето не е готово за нещо, просто не го възприема и това е.

# 181
  • София
Докато се рових за повече инфо по темата попаднах на тази анкета
Стори ми се подходяща като илюстрация на нееднозначното възприемане на предложенията.
Аз бих казала възраст 11-12 за представяне на информация от страна на училищата, но интересно че такава опция няма.
Долното според мен е притеснително - не искам да промиват главата на детето ми с джендърски идологии и как полът му не бил заложен с раждането, а бил негов личен избор. Моя син знае че има мъже които се чувстват като жени и ако види мъж, който е облечен странно или носи червило най-вероятно е такъв. Това му се видя доста смешно. Разговорът беше провокиран от думата "гей", която беше чул и ме питаше какво е.
Цитат
От друга страна, въпросите, свързани със сексуалност и сексуално поведение, ценности, права и сексуалност и разбиране на джендърната проблематика се адресират по-рядко в училищата.

Също така се смята, че родителите и настойниците, както и учителите, са способни да обсъждат такива важни въпроси с днешната младеж. Половината от учителите обаче не разполагат с адекватна подкрепа в това начинание, като едва една трета са получили учебни материали от министерството на образованието и около една десета са получили обучение в тази област.

А виж, тук въпросът е в най-добрия случай спорен и сложен. И доколкото няма яснота защо съществуват тези аномалии или как се получават не се сещам как може да бъде преподадена каквато и да било научно приета истина (като такава не съществува). На собствения си син разказах всички възможни теории и/или ситуации, които съм срещала - от трихромозомните хора до повишените или понижени нива на секреция на тестостерон по време на утробното развитие или различните степени на проникване и обратно възприемане от мозъка (пак там) при момчетата - да си призная, това, като механизъм поне, аз самата не мога да си го представя много добре, но все пак му казах, че съм чела такова нещо - както и възможните чисто психологически причини (свързани, в повечето случаи, с насилие в детството)... но никак не съм убедена, че има смисъл в училище да се изучават спорни теории, които не са намерили (все още, може би) достатъчно данни, които да ги подкрепят или отхвърлят... Вероятно достатъчно е да им се каже, че хората биват най-различни в най-различни отношения и така, както има хора, които си боядисват косите сини или си слагат татуировки има и мъже, обличащи се като жени и обратното и нито едно от описаните проявления не може и не бива да е причина да се отнасят по какъвто и да било начин зле с тях - просто всеки човек си има особености. И че, въпреки, че не е подсъдно, не е добра идея да пробват да носят дрехи на другия пол, да си боядисват косите сини или да си поставят татуировки преди пълнолетието, когато ще са, поне според закона, по-наясно със себе си и с това "кой съм аз и защо". И ако непременно трябва да изберат някое от тези действия като израз на пубертетски бунт най-добре да си боядисат косата, понеже това би нанесло най-малко трайни поражения на тялото и психиката им.

Хайде да се уточним - за деца на каква възраст говорим, когато става въпрос за отсяване на знание? Вие говорите за деца на доста голяма възраст, вече пубери. Но бас държа, че когато са били в малките класове, че и в пети клас дори, изобщо не им е дремело какво им приказвате, че чак и да го запомнят като станат пубери в гимназия. Разбирам, че собственото дете винаги е по-по-най, но като родители имаме някакви бъгове за това как възприемаме децата си.

Не, не е по-по-най - аз съм по-по-най - по-най-досадна. Умея да повтарям утопително едно и също достатъчно на брой пъти, за да стане ама НАИСТИНА досадно, но пък мнооого добре запомнено. Подозирам, че Уиш също периодично е повтаряла скучната информация по някакъв повод или под някаква форма, така че добре да се закрепи в мозъка. Дори само за да може детето бързо да изрецитира "урока" и да се отърве от поучението за минимално време.

# 182
Но бас държа, че когато са били в малките класове, че и в пети клас дори, изобщо не им е дремело какво им приказвате, че чак и да го запомнят като станат пубери в гимназия.
Изгуби баса. Това съм говорила още като са били 5-6-годишни. И то няма нищо общо с идеята за "моето дете е по-по-най". То е толкова елементарна част от живота, че не знам как изобщо може да ти хрумне да го свързваш с тази идея/

# 183
  • Най-красивата страна
Случва се ромки да раждат на 12-14години.
Не съм чула българка,арменка или туркиня да е родила на 12години..
Значи с ромките -и с децата и с родителите им,трябва да се работи отделно,да им се обърне повече внимание.
Нужно им е сексуално образование,да.

Забременяват и правят аборт момичета на 15 години-ами в рискова група са,да.Нека да работят социалните с такива деца и с родителите им.

Не вярвам някой родител да е против да се говори на децата за човешкото тяло,менструация,за хигиена,за безопасен секс...
Но зависи на каква възраст и каква информация ще получи детето.
И не на последно място-от кого.
За мен например това е много важно.

# 184
Да, важно е от кого детето ще получи тази информация. За предпочитане е това да е учител, а не някой от улицата или нета.

# 185
  • Варна
Не е лошо да е учител, защото не малко деца се стесняват да започнат темата с родителите.

# 186
  • Най-красивата страна
Да,учител трябва да е.Или медицинско лице.
Не някой от улицата и не някаква лелка от незнайна организация..
А с 12-14 годишните бременни ромки трябва здраво да се работи,ама май няма желаещи..

# 187
  • София
Има. Гетата са пълни със здравни медиатори, работи се усилено. На много места дава резултат, но просто трябва време.

# 188
  • София
Забременяват и правят аборт момичета на 15 години-ами в рискова група са,да.

Това не е вярно. Момичето, което тук търсеше съвети за незаконен аборт, си беше живо българче от не-рискова група с традиционно здраво, образовано и консервативно семейство.

Две от приятелките ми - от мое време - от училище бяха правили аборти (по два броя) преди 18 годишната си възраст. И двете бяха от семейства на висшисти с много висока култура (разбирайте - големи библиотеки, фонотеки и каквото друго се сетите) и много отговорно отношение към децата и родителството. Но... някак не бяха успели да набият достатъчно дълбоко в главите на дъщерите си, че здравето и живота са по-важни от лИбоФта и че необезопасеният секс с голяма вероятност в един или друг момент ще донесе нещо... опасно. И че единствената форма на вяра, която следва да проявяват или предоставят, е да не поставят себе си или партньора в потенциална опасност. Че предоверяването не е признак на отдаденост, а на глупост, а изискването на такова е форма на насилие. И т.н. и т.н. Неща, които няма как да влязат изобщо в главите през облака от розови хормони, но могат да бъдат твърдо забити със здрави пирони отдолу още преди облакът да литне.

Не е лошо да е учител, защото не малко деца се стесняват да започнат темата с родителите.

Не, не се притесняват. Просто не знаят, че има такава област, че да подхванат разговор, пък и да знаеха, не би им било особено интересно. Във възрастта, в която могат да изпитват стеснение, вече безвъзвратно е изтърван правилния момент да се проведе разговора.

Последна редакция: пн, 14 сеп 2020, 15:45 от katiABV

# 189
  • Най-красивата страна
Абсолютно вярно е,че малолетните майки на възраст 12-14 години са точно ромки.
И да има някое българче и турче,то  ще е изключение.
Аз лично не знам да има 12-14 годишни родилки от друг етнос освен от ромския.
В родилното ги видях с очите си .

На 16-17 години-да.Има и българки и туркини.
Но не мога да сравнявам 17 годишната с тази на 12-13.
На 16 години момичето има право дори да се омъжи със съгласие на родителите,а средното образование в България не е задължително.
Но момиче на 12-13 години е малолетно,секса с малолетна си е педофилия  , а образованието на тази възраст е задължително.
Да,ама ромките продължават да се женят и да раждат на 13г...
Не всички разбира се,но не са малко малолетните майки и в никакъв случай не мога да ги сравнявам с останалите етноси.

Има училища в които учат предимно роми.
Там да се наблегне на сексуалното образование...

# 190
  • София
Вие май не разбирате, че нежелана бременност може да се получи във всяко семейство, независимо какво им е набивано в главите. Щом възрастните бременеят непланирано, то какво очаквате за пуберите? Неслучайно написах това за групите и как при западняците (май бяха американци) много пубери казват, че са изнудени, при това  И без предпазни средства. Със сигурност на повечето им е набивано в главите, и часове по здравна култура са имали, ама ей на, като се стигне до реалната ситуация, всичко заминава! Не ми обяснявайте, че семейството не обяснило. Такива случаи са направо класика, срещат се често и при зрели жени, които не винаги имат близост съвсем по страст и винаги с предпазни средства! Иначе нямаше да са пълни болниците за абортите и нямаше да има "едното ми дете е непланирано", да не говорим за деца от различни мъже, че случаи, в които майката не е сигурна от кого е детето, а бащите остават изненадани, че някой е помогнал в семейното планиране в тяхно отсъствие. Непланирано означава  без предпазни средства.

# 191
  • София

Явно ние с Уиш сме изключения, синът й - също, дай Боже и щерката, и моят син да са от "изключенията", които се съобразяват с предварително взетите решения, а не се подават на случайни моментни хрумвания.

Нежелана бременност НЕ може да се случи навсякъде. Може да се случи там, където няма превенция и мисъл. Има си презервативи, има хапчета "след грешка" при скъсан. Сега... не е невъзможно, не. Презервативите дават само 97% (или там някъде гаранция). За мен... е достатъчно. И ако някой (мое дете) тръгне да ме убеждава, че то понеже липсващите 3% (или 1 ли беше)... по-скоро ще си спомня за огромния процент "грешки" при липса (или неправилна употреба) на предпазно средство.

Последна редакция: пн, 14 сеп 2020, 16:29 от katiABV

# 192
  • София
Сори, ти живееш в някакъв измислен свят! непланирани и нежелани бременности има постоянно, при млади момичета и при зрели жени.

# 193
  • София

В моя свят няма. И, видно е, не само в него. Тъй като аз не съм някакъв велик гений, още по-малко пък - моралист можем смело да предположим, че причината е другаде. Примерно в навреме взетото твърдо решение.

Впрочем, по същия начин взех решение, че никога няма да сядам след алкохол зад волана още преди да започна курсовете на 16 (т.е. решението съм го взела на 14-15) - и да, съблюдавам го. Дори и след "една малка биричка". Въпреки изкушението, въпреки убежденията, че то "хич няма да те хване" - което е напълно вярно.

# 194
Сори, ти живееш в някакъв измислен свят! непланирани и нежелани бременности има постоянно, при млади момичета и при зрели жени.
Забрави да добавиш и "неграмотни".

Общи условия

Активация на акаунт