Студенти в Нидерландия - 8

• 60 309
  • 751
  •   1
Отговори
# 105
  • дядовата ръкавичка
biborana, а какво стана с вашия случай с tution fee loan?

# 106
Здравейте, мами!
Някой знае ли как е обстановката с въпросният Ковид в момента в Холандия?

Моята щерка мърмори, че затварят по-рано магазините. След 21 часа напреди имало храна на половин цена и доста по-малко хора. Сега ако отиде след 20:30 има шанс да ме може да си вземе нищо, та е започнала да си прави списъци, че през ден е на тренировки до 21 часа и може да остане гладна Simple Smile
Практиките им били с малко хора и все още влизат в ограниченията, лекциите тотално са минати онлайн. В библиотеката нямало никой и било рай да се учи за разлика от общежитието, където купона вървял.
Все още можело да се седи по 3-ма в заведенията, но в кухнята в общежитието се събирали до 20 човека и не им пречело, че не са навън.

В март месец голямата се беше върнала за ваканцията в България и като затовриха границите - остана тук. Плащахме квартирата, дори не намалиха наема, защото няма такава клауза в договора. През август изпразни всичко и духна от Холандия, сега си е в къщи и онлайн върви всичко. Но тя е академична специалност.

# 107
Добро утро, някой има ли опит със здравната застраховка? Синът ми има към AON Start + , наложи му се да ходи на лекар и оттам го препратиха към специалист. Взеха му 30 евро за прегледа при джипито, не ми е казал за специалиста колко. Трябва да си ги търси от застрахователя, но там не ми е много ясно - от AON искат да представи доказателство, че първо ги е искал от здравния си осигурител според ЕЗОК. Понеже не познавам системата, имам чувството, че просто ще трябва да ги прежалим тия 30 евро. По-притеснително е за прегледа при специалист, тъй като той щял да му назначава и процедури, което вече няма да е 30 евро със сигурност. Благодаря предварително и хубав ден!

# 108
  • No Line On The Horizon
Добро утро, някой има ли опит със здравната застраховка? Синът ми има към AON Start + , наложи му се да ходи на лекар и оттам го препратиха към специалист. Взеха му 30 евро за прегледа при джипито, не ми е казал за специалиста колко. Трябва да си ги търси от застрахователя, но там не ми е много ясно - от AON искат да представи доказателство, че първо ги е искал от здравния си осигурител според ЕЗОК. Понеже не познавам системата, имам чувството, че просто ще трябва да ги прежалим тия 30 евро. По-притеснително е за прегледа при специалист, тъй като той щял да му назначава и процедури, което вече няма да е 30 евро със сигурност. Благодаря предварително и хубав ден!

Нямам личен опит, но ето тук има информация https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1021&langId=bg&intPageId=1747

Свържете се с Zilveren Kruis в Холандия, за да поискате възстановяване на разходите си.
Zilveren Kruis, Groep Buitenlands Recht
Postbus 650
7300 AR Apeldoorn
Тел.: + 31 33 445 68 70
Ел. адрес: gbr@zilverenkruis.nl

# 109

Здравейте, моят син миналата година имаше същият проблем с AON Start +, плати 60 евро при лекаря и му отказаха да ги възстановят, поискаха документ колко му е възстановил осигурителя от ЕЗОК. В България като се върна не му се занимаваше да си ги търси(почти съм сигурна, че нямаше да му платят нищо) и си останаха за наша сметка.

# 110
biborana, а какво стана с вашия случай с tution fee loan?
Айяла, обсъдихме и отложихме този въпрос, защото:
1. Сега ученето е най-важно. След 2 седмици са първите изпити, а за БСН регистрация в друга община ще загуби много време.
2. Тази година адаптирането е по-важно от планирането. И първите 4 месеца (до началото на януари) можем да изчакаме да видим какво ще стане. Когато имаме новини, ще пиша.
Изпаднах в нервна криза през август, когато белгийците обявиха карантина за нас и се провали пътуването й за търсене на квартира в Маастрихт. Какви ли не черни мисли ми минаваха през главата - ще стои в хостел, ще се провали следването и т.н. А сега се оказва, че белгийците са ни направили услуга и е по-добре, че не наехме квартира - ходи само 1 път седмично на упражнения, всичко  друго е онлайн. Ако минат изцяло онлайн, тя ще се върне в София, но няма да се плаща наем за празна квартира,

# 111
Biborana, къде живее сега детето?

# 112
  • No Line On The Horizon
Аз пак да попитам при кандидатстване за заем за такса през Apply via Mijn DUO може ли да стане, защото на сайта пише че може, но на самия формуляр пише да се изпрати по поща и е посочен адрес и само ако имаш нидерландска националност може през Mijn DUO.

# 113
Здравейте,

Как синът ми да си запише личен лекар. Става въпрос за студент в Фонтис.

Благодаря Ви!

# 114
  • La casa de Mickey Mouse
Аз пак да попитам при кандидатстване за заем за такса през Apply via Mijn DUO може ли да стане, защото на сайта пише че може, но на самия формуляр пише да се изпрати по поща и е посочен адрес и само ако имаш нидерландска националност може през Mijn DUO.
Дъщеря ми подаде заявлението през портала. След това и поискаха да представи оригиналите на някои документи, които тя занесе лично.

# 115
  • дядовата ръкавичка
Здравейте,

Благодаря Ви!

Сложно е с личните лекари. От университета на сина препоръчват SGE International, но там не приемат нови пациенти. Аз писах на 10на практики, само една ми върна, че може да се запише, но са с холистичен подход и освен това си заплащаш прегледа и след това си търсиш парите от НЗОК (както стана дума по-горе). А дали и колко ще получиш оттам е трудно да се каже.

Синът също си изкара DigiD, но още не е кандидаствал за заема.

# 116
  • No Line On The Horizon
Дъщеря ми подаде заявлението през портала. След това и поискаха да представи оригиналите на някои документи, които тя занесе лично.

Mini Mouse, дъщеря ти не я ли третират като местна? Аз влезнах в портала, но всичко е на нидерландски.

# 117
Здравейте,

Благодаря Ви!

Сложно е с личните лекари. От университета на сина препоръчват SGE International, но там не приемат нови пациенти. Аз писах на 10на практики, само една ми върна, че може да се запише, но са с холистичен подход и освен това си заплащаш прегледа и след това си търсиш парите от НЗОК (както стана дума по-горе). А дали и колко ще получиш оттам е трудно да се каже.

Синът също си изкара DigiD, но още не е кандидаствал за заема.

Да в портала пише че не приемат нови пациенти, затова попитах. А синът ми си направи здравна застраховка loonzorg. След като притежава застаховка, необходимо ли е да се минава през личен лекар.

# 118
  • La casa de Mickey Mouse

Mini Mouse, дъщеря ти не я ли третират като местна? Аз влезнах в портала, но всичко е на нидерландски.
Не, не я третират като местна, няма холандско гражданство. Има БСН номер като гражданин на държава членка на ЕС.

# 119
  • No Line On The Horizon
Още един леко глуповат въпрос. Трябва ли да разпечатва формуляра, подписва и сканира или може пдф-а да се подпише електронно на таблет/екран.

Днес или утре ще отиде до офиса на DUO в Хага, но не знам дали ще я пуснат без уговорка да зададе въпросите. В нашия случай не ми става ясно дали може да кандидатсва за заем и за Statutory tuition fees, и за Institutional tuition fees, като се прилага и декларация Verklaring instellingscollegegeld. Във формуляра може да се отбележи само едната такса.

Общи условия

Активация на акаунт