Студенти в Нидерландия - 8

• 60 453
  • 751
  •   1
Отговори
# 240
Таксата се определя всяка година, около 2хил.евро е. Като за първата година е намалена на 50%. Може да се вземе под формата на студентски безлихвен заем. Квартира/общежитие -варира в зависимост от града, размера, дали е обзаведено . Но ориентировъчно стартира в най-евтините варианти 250 евро, като таван няма, средно 350-450. Колко пари ще харчи за храна и допълнения също е относително - стартират обикновено с минимум 200 евро, но повечето са поне 300 на месец. Ще има доп.разходи - обзавеждане, колело, учебници, спорт, транспорт.
Пак казвам, че всичко е до дете.

# 241
  • София
Да, разбира се, ще започна да чета всичко написано, просто като за начало ме интересува съвсем обща информация, най-вероятно ще се учи нещо компютърно или инженерно, заслужава ли си да се учи в Холанди, сравнявайки с България, и съвсем ориентировъчно колко ще струва, че ако е някаква невъзможна цифра, да се отказваме овреме
Синът ми сега е за първа година студент - Civil Engineering HZ Univercity. Първата година таксата за университета е около 1070 евро, от втората година е двойна. За момента разходите на месец са му около 650евро - 400 за общежитие и 250 за лични разходи. Това са доста ориентировъчни цени - наемите варират много в зависимост от града и условията. Уговорката ни е от втората година да започне работа, той даже от сега се ослушва и оглежда за оферти, но сме си направили сметката да го издържаме около година. След това евентуално той ще успее да поеме поне половината от месечните си разходи + има опция да получава студентска субсидия, ако работи поне 56 часа месечно /378 евро/ и дефакто ще може сам да се издържа. За нас остава само годишната такса.
Отделно, ако нямате възможност, може детето да вземе студентски заем. Ето тук са описани подробно начините на финансиране. https://britanica-edu.org/blog/vzmozhnosti-za-finansirane-na-sle … anata-na-laletata

# 242
Към последния пост само бих искала да допълня, че студентския заем също е обвързан с работа поне 56 часа месечно. И предвид опита на дъщеря ми, от момента на подаване на документи, до момента на получаване на субсидията минаха точно 5 месеца.

# 243
  • No Line On The Horizon
Дъщеря ми е в университетски колеж. Освен споменатата такса, която е намалена наполовина през първата година, има още една такса от 2385 евро на година. Кандидатства за кредит за такса, като максимума, ако бъде одобрена ще е 288 евро на месец.
В общежитие е и наемът е 575 евро, но има финансиране за самостоятелни стаи, като в нейният случай ще е 199 евро на месец, т.е. наемът й става 374 евро.
Месечната й издръжка е около 250 евро. Като основно са за храна и телефон.
Нашите планове са също от догодина да започне работа, за да се включи в издръжката.

# 244
  • Бургас
Благодаря на всички за информацията, така като изчислявам месечно ще са необходими поне 1000-1500 евро, честно казано очаквах по-големи суми, направо съм в недоумение как децата ви харчат по 200-300 евро за храна на месец, на моя синковец тази сума не би му стигнала и в България.
Може ли някой  съвсем приблизителнода да каже какви са изикванията за прием, моят младеж ще има диплома може би около 5.50, сега се яви на IELTS и изкара 8, нещо друго ще му трабва ли

# 245
Благодаря на всички за информацията, така като изчислявам месечно ще са необходими поне 1000-1500 евро, честно казано очаквах по-големи суми, направо съм в недоумение как децата ви харчат по 200-300 евро за храна на месец, на моя синковец тази сума не би му стигнала и в България.
Може ли някой  съвсем приблизителнода да каже какви са изикванията за прием, моят младеж ще има диплома може би около 5.50, сега се яви на IELTS и изкара 8, нещо друго ще му трабва ли

Обърнете се към консултантска фирма. Повечето дават безплатни консултации.
Ще ви кажат доста подробности в зависимост от специалността и университета. Ще е и по-бързо отколкото да изчетете темите. Тези въпроси са много общи и консултант ще ви свърши работа като за начало, без да поемате какъвто и да било ангажимент. Като ви разкажат - ще има над какво да мислите и да питате по-конкретно

# 246
  • No Line On The Horizon
Сумата за храна е много относителна. В нашия случай дъщеря ми не се храни навън, нито поръчва готова храна.
Всеки университет, а понякога и отделна специалност, има различни изисквания. Например при нас имаше условие диплома 5,50. При повечето случаи е максимум 5,00. Също така за САЕ имаше условие да не пада под 185 на модул.

# 247
Има деца, които харчат повече. Но бидейки далеч и самостоятелни, трябва да се научат, че имат определен бюджет и да го разпределят правилно. Да, няма да ги оставим да гладуват, но това е момента да се стегнат финансово. Поне по мое лично мнение, защото деца и семейства всякакви.
А за изискванията си проучете детайлно спрямо всяка специалност и университет. Дъщеря ми е специалност с прием "нумерус фиксус" - имаше изискване за входящ изпит от различни дисциплини. Изискаха й и допълнителен изпит по математика на неизучаван материал.
Изискванията по английски, диплома, положени матури ги има за всяка специалност на страниците на университетите.
Проучете си и типа университет, към който ще се насочите - приложен или академичен (всеки си има своите плюсове и минуси).

# 248

С храната е индивидуално - дъщеря ми харчи 100-120 евро на месец, като се включва и минералната вода (чешмяната не става за пиене). Но тя е 50-килограмова вегетарианка. Готви си сама. Насила яде плодове и зеленчуци - не й харесва вкусва им, всичките били като пластмасови. Но не можем да очакваме един млад мъж да оцелее с такава дажба Simple Smile.

Учебниците се оказват голям разход - ако върви така за годината ще са 1000-1200 евро. Тя учи европейско право, явно законите се сменят и учебниците се актуализират. Предлагането на второ употреба почти липсва.

Допълвам, за да не пиша нов пост. Вероятен вариант е обучение изцяло он-лайн. Като разход остава само таксата и учебниците. Мисля, че всички университети и специалности предлагат изцяло онлайн обучение. За останалите е "квази присъствено" - само 2-3 часа седмично, не съм прочела някъде да е 100% присъствено.
Ако пандемията продължи и догодина ситуацията ще е същата.

Последна редакция: ср, 04 ное 2020, 16:38 от biborana

# 249
  • София
Кажете на децата да си купуват употребявани учебници, от второкурсници или съответно следващите курсове. Между тях си редовно разпространяват и на pdf, има и библиотеки. Абсурдно е да хвърляте такива пари за учебници, които ще им трябват буквално за един блок.

# 250
Кажете на децата да си купуват употребявани учебници, от второкурсници или съответно следващите курсове. Между тях си редовно разпространяват и на pdf, има и библиотеки. Абсурдно е да хвърляте такива пари за учебници, които ще им трябват буквално за един блок.

КалиБери, и аз, и детето сме практични... Но поне в началото и при социалната изолация тази година  е много трудно намирането на втора употреба и пдф. По-добре е родителите да калкулират средства за нови, а ако успеят да намерят по-евтино, добре дошло.
 В конкретния случай купуването на учебници втора употреба е МНОГО трудно, защото:
1. Слабо предлагане
  1.1. Задължително е последно издание, което досега е 2019 г.  Изучават правото на 6 (или 7) държави + ЕС и промените в някое законодателство води до нов учебник. Може да звучи странно, но голяма част ги няма в пдф.
Реално може да купува от 1-2 випуска, а някои си пазят учебниците до завършване. 
1.2. Учебниците са специфични, не знам дали изобщо се ползват в друго УНИ. Гледали сме и сайтове за втора употреба и там рядко се появява предлагане.
2. Малко време за търсене - имат максимум 7-10 дена да намерят учебник. Казват им учебника в началото на периода (един период е 4 или 8 седмици, последната седмица е  за изпитите). Веднага започват с домашните (курсови работи, асаймънти или както там ги наричат). Почти веднага почват и 10-минутни тестове.
3. Бавна доставка - дори за новите учебници е драма. Не поддържат наличности. Понякога се налага да поръча в книжарницата и да чака 3-5 дена за доставка.
4. Учебниците НЕ трябва да са надраскани. Могат да ги ползват по време на изпит и задължително трябва да са абсолютно чисти. Това прави силно нежелателно онлайн поръчка, трябва да ги огледа.

Написаното до тук е валидно за всички. Тя не живее в самия град и това допълнително затруднява търсенето.
Разбира се, че търси варианти за втора употреба. Намери момиче, което се е отказало от тази специалност и предложи да й продаде всичките си стари ненадраскани учебници. Но ... другото момиче в момента не е в града, а книгите са на склад.

Като теглим чертата,  тя е отишла там да учи, учебниците са приоритет. Затова поне в началото купува нови и заляга на четенето.

# 251
# 252
Наложи се да поръчам два хартиени учебника. Единият поръчах от ebay - дефектно отпечатан баркод и съответно преоценен на над 50%. Другият беше от Марктплатц, отново над 50% по-евтин. И двата пристигнаха в рамките на 3-4 дни. Всички останали учебници им бяха осигурени в електронен вариант. Друг вариант, предлаган от университета на дъщеря ми - студентско сдружение на нейния факултет, който предлага учебници с минимум 18%(по спомен) намаление.
Варианти определено има.

# 253
Преди малко се чухме с детето, сериозно се замисля дали да се прибира за Коледа, тук ще има карантина, там след като се върне, също.Не решихме нищо, ще го мислим.

# 254
Не съм чула за официална информация да сме въвели карантина на влизащи от Нидерландия. Има ли някъде написано нещо подобно?

Общи условия

Активация на акаунт