Студенти в Нидерландия - 8

• 60 342
  • 751
  •   1
Отговори
# 495
Знае ли някой дали резултатът трябва да е разпечатан или може да е на файл на телефона?
Проблемът е, че дъщерята лети на 03.01. и понеже лабораториите ще почиват на 01.01., единствения шанс е да направим тест на 02.01. Но ако не е излязъл резултатът до 11 часа, кога тя ще мине секюрити, може да ѝ го пратим по месинджера, въпросът е дали ще го признаят така или трябва да е на лист (навярно и печат на лабораторията).

Резултатът трябва да е от сертифицирана лаборатория със сертификат на английски език. Дъщеря ми лети на 2-ри и прави тест днес в Токуда със запазен час, за да е готов утре и да си вземе сертификат (потвърдено е от лабораторията, че ще е готов). Моят съвет е направете тест утре, но задължително проверете дали резултата ще е готов до края на деня и дали ще имате сертификат.

На сертификата не пише час, а само дата, така че тези 72 часа са условни. Дъщеря ми се прибра успешно в събота. Серитфикатът й е проверен още на регистрацият на багажа, после на гейта и послед Нидерландия също.

Така не стават ли повече от 72 часа?

# 496
Синът ми отпътува тази сутрин . На нашето летище са минали много бързо , проверени тестове, паспорти. На Айндховен само паспортна проверка. Декларациите не са им взели. От 04,01, понеделник,  са на редовно онлайн  обучение, всеки делничен ден от 9 до 17. Един или два дни седмично  имат занимания в университета.
Рязко се връщат във въртележката.

# 497
При синът ми няма занимания в университета, затова и реши за сега да си е тук.
Така като гледам се съмнявам следващите два-три месеца да имат занимания в университета, което не е добре.

# 498
Здравейте!
Майка съм на 12-токласник, условно приет ICT Fontys и ICT HZ-Vissilingen.
Без да задавам излишни въпроси, (изчетохме темите от 2014, консултирахме се UNIFY, детайлно изучихме сайтовете на университетите и ICT програмите, младежа проведе и разговор с HZ ) бихте ли споделили ЗА и ПРОТИВ посочените университети.
Предварително благодаря!

# 499
  • София
Здравейте!
Без да задавам излишни въпроси, (изчетохме темите от 2014, консултирахме се UNIFY, детайлно изучихме сайтовете на университетите и ICT програмите, младежа проведе и разговор с HZ ) бихте ли споделили ЗА и ПРОТИВ посочените университети.
Предварително благодаря!
Синът ми е в HZ - друга специалност.
+++ Влисинген е много приятен, малък град на брега на морето.
+ Университетът има общежития /APV е агенцията, която ги стопанисва/ В APV работят главно български момчета, което е голям плюс. Взеха ни с кола от жп гарата и ни докараха багажа.
+ Сградата е хубава, стаите са големи, обзаведени и за прилични пари. Има самостоятелни стаи и двойки. Имат кинозала, фитнес и други екстри в сградата.
+ Сградата на унито е хубава.
+ Бройката на студентите е малка и се обръща внимание на всеки.
- Университета е леко далеч от общежитието за ходене пеша. Със велосипед е 5-10мин.
- Сградата на общежитието е до болницата - понякога нощем се чуват сирени от линейки

# 500
  • софия
Здравейте и за много години!Имам син,който учи в Холандия, но питането ми е за сестра му.Тя е на 16г.и иска да му отиде на гости към края на месеца .Не е пътувала сама със самолет и  не съм сигурна, че ще се оправи .Та ако някое от децата ви  лети до Айндховен след 19.01 /още не съм купила билет/само да я ориентира къде и как на летището .Благодаря и успешна година

# 501
Здравейте!
Предварително благодаря!

Аз съм разочарована от Фонтис. Никакво отношение, пълна мъгла какво се случва с кандидатурата ти, получаваш някакъв имейл, че си условно приет и след това 4 месеца ни вопъл, ни стон.
Другите два университета, с които работихме, Тилбург и Саксион обработваха документи сравнително бързо, държаха ни постоянно информирани за стъпките, получихме официален документ за условен прием, след това постоянно имаше информация и насоки за новите студенти.
Щом като не показват грижа към бъдещите студенти т.е. да ги обгрижват и дозарибяват, не очаквахме, че след като ги приемат ще има някаква грижа.

# 502
Благодаря на споделилите,
Silent Smile, съжалявам за разочарованието, при нас също само получихме Admission Letter от Fontys и това е, докато HZ го поканиха на среща със студент от същата програма, който отговори на много въпроси. Подозирам, че обяснението е, че мащабите на двата университета са твърде различни и  от там начина на работа.
Ивка, общежитията във Влисинген и Мидълбърг само за първокурсници ли са или се предлагат за цялото обучение?

Ще се радвам да се включат и тези с преки наблюдения за самите програми ICT.

# 503
Здравейте и за много години!Имам син,който учи в Холандия, но питането ми е за сестра му.Тя е на 16г.и иска да му отиде на гости към края на месеца .Не е пътувала сама със самолет и  не съм сигурна, че ще се оправи .Та ако някое от децата ви  лети до Айндховен след 19.01 /още не съм купила билет/само да я ориентира къде и как на летището .Благодаря и успешна година

Elena,
Дано някой се включи. Аз ще пътувам в началото на февруари, но още не знам дата.

В България на гранична полиция трябва да представи документ от двамата родители, че сте съгласни да пътува сама- нотариално заверен с дати на пътуването и до къде.

Айндховен е изключително малко летище и вероятността да не се оправи , според мен е нула.
Слизайки от самолета, всички пътници стигат до залата пеша, вървейки заедно, Никой не може да отиде никъде другаде. Стигат на опашка пред гишетата за паспортна проверка.
След паспортната проверка е малка зала с лентите за багаж ( в края на тази зала е единствения изход, след който те чакат посрещачите)
Летището е съпоставимо по размер с това в Пловдив

# 504
  • No Line On The Horizon

В България на гранична полиция трябва да представи документ от двамата родители, че сте съгласни да пътува сама- нотариално заверен с дати на пътуването и до къде.

Малката ми дъщеря е с пълномощно за пътуване без придружител, в което не се цитира документ за самоличност, за да не се налага да го сменяме при нужда и е без посочен период на пътуване. Вече 4 години го ползва - с него може да излиза от държавата с всеки от нас поотделно, но може да пътува и сама.

# 505
  • София
Благодаря на споделилите,
Silent Smile, съжалявам за разочарованието, при нас също само получихме Admission Letter от Fontys и това е, докато HZ го поканиха на среща със студент от същата програма, който отговори на много въпроси. Подозирам, че обяснението е, че мащабите на двата университета са твърде различни и  от там начина на работа.
Ивка, общежитията във Влисинген и Мидълбърг само за първокурсници ли са или се предлагат за цялото обучение?

Ще се радвам да се включат и тези с преки наблюдения за самите програми ICT.

По принцип са само за първокурсници. Той в момента е в Мидълбург, APV имат нова сграда и той се премести там, защото програмата му е в Мидълбург. Първоначално и ние се притеснявахме за общежитието, дори беше питал и от APV му казаха, че може и след това да остане /специално за Мидълбург, защото сградата е голяма и явно още има място/, обаче май няма да се възползва. Първата година всички си намират приятели и след това се изнасят, като си наемат цяла къща. Най-вероятно и той това ще направи. В Мидълбург има и втора фирма, даваща общежития. Wilex или нещо от сорта. Нас ни спря това, че дават необзаведени помещения, но според синът ми те са по-хубави.
Да добавя... Новата сграда на общежитието в Мидълбург е на метри от Унито и дефакто си е почти в центъра на града. Така че за там почти няма да му се налага да ползва велосипед.

# 506
  • Бургас
Здравейте, синът ми ще пътува на 01.02. за седмица, за да се изнесе от квартирата и датата му за връщане е 07.02. споделете моля, дали би имал проблеми с оглед препоръчителна 10 дневна карантина, която очевидно няма да успее да направи. В сайта на МВнР на Нидерландия прочетох това: Cross-border commuters (including students and school children) do not have to self-quarantine. Как го тълкувате и въобще някой имал ли е ситуация близка на нашата? Благодаря на всички , които се отзоват с инфо.

# 507
Няколко страници назад се пита няколко пъти същото нещо.

# 508
Здравейте, синът ми ще пътува на 01.02. за седмица, за да се изнесе от квартирата и датата му за връщане е 07.02. споделете моля, дали би имал проблеми с оглед препоръчителна 10 дневна карантина, която очевидно няма да успее да направи. В сайта на МВнР на Нидерландия прочетох това: Cross-border commuters (including students and school children) do not have to self-quarantine. Как го тълкувате и въобще някой имал ли е ситуация близка на нашата? Благодаря на всички , които се отзоват с инфо.

Elijoli,
ето тук е отговорът на въпроса Ви: https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/tackling-n … o-self-quarantine
Цитирам: "Трансграничните студенти и ученици няма да са под карантина, ако:
- трябва да присъстват физически в образователната институция. Например, не могат да участват в уроци онлайн; и
- учат в холандска образователна институция и живеят постоянно извън Холандия;

Както виждате има 2 условия - необходимост от лично присъствие и нямат резиденс в Нидерландия. Какво бих направила На Ваше място:
1. Ще пиша до общината, че заради епидемията няма да живея в Нидерландия, напускам квартирата и искам да
спрат (прекратят) резиденса ми. Така изпълнявам второто условие. Но не е достатъчно, за да не ме сложат под карантина.
2. По време на престоя ще отида да си извадя нон-резидънс БСН номер - прави се само в 17 общини лично и след предварително присъствие- ето Ви линк: https://www.government.nl/topics/personal-data/question-and-answ … -records-database

Успех.

# 509
  • Бургас

Elijoli,
ето тук е отговорът на въпроса Ви: https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/tackling-n … o-self-quarantine
Цитирам: "Трансграничните студенти и ученици няма да са под карантина, ако:
- трябва да присъстват физически в образователната институция. Например, не могат да участват в уроци онлайн; и
- учат в холандска образователна институция и живеят постоянно извън Холандия;

Както виждате има 2 условия - необходимост от лично присъствие и нямат резиденс в Нидерландия. Какво бих направила На Ваше място:
1. Ще пиша до общината, че заради епидемията няма да живея в Нидерландия, напускам квартирата и искам да
спрат (прекратят) резиденса ми. Така изпълнявам второто условие. Но не е достатъчно, за да не ме сложат под карантина.
2. По време на престоя ще отида да си извадя нон-резидънс БСН номер - прави се само в 17 общини лично и след предварително присъствие- ето Ви линк: https://www.government.nl/topics/personal-data/question-and-answ … -records-database

Успех.
Няколко страници назад се пита няколко пъти същото нещо.

Общи условия

Активация на акаунт