Четвъртокласници 2020/2021

• 42 590
  • 746
  •   1
Отговори
# 105
Тази година съм учител. Пълен норматив, два предмета водя. До 28.10 всичко беше добре. От 29.10 до 20.11 ( за сега) гимназистите са онлайн, съответно аз работя от вкъщи. Трудно е. Цял ден вися на лаптопа, времето не стига, очите ме болят вече. За капак щерката от понеделник също е онлайн. Тя е втора смяна, заповедта спусната в 10,40 - 3-12 клас онлайн до 20.11. Нямам възможност да й вися на главата, добре, бе поне има допълнителните занимания в асоциация Дислексия и присъствено при ресурсната. Много се старае  жената, прави за детето повече отколкото е длъжна - по време на дистанционното помага и по други предмети, не само по математика. Но си е връщане назад това дистанционно. Най - малкото до 9.11 детето беше свикнала да разчита на себе си, вечер ме е питала само ако нещо й трябва помощ за руски или математика. Сега дърпа назад и психологически. Но според нейната директорка държавен приоритет са само 1 и 2 клас, затова само те са присъствено. Само, че има голяма разлика дали се учи език, математика или т.нар. разказен предмет. По вторите е много по-лесно. При гимназистите също - по литература могат да напишат и тежестта е за колегите да проверят и рецензират всяка работа, много е трудно от екран, очите ми замина а за две седмици. Обаче по език например дъската липсва, възможностите за обясняване са ограничени. Липсва ми и визуалния контакт. Единственият плюс за мен като учител гимназиален етап е, че го няма шума от класната стая в някои класове. Онлайн влизат заинтересованият и понеже са по-малко някои успяват да дръпнат леко.
При щерката обаче от 20 минути час онлайн 10 теминети минават във въпроси от половината класа за едно и също нещо. Госпожата им си удължава часовете... Вчера от 3,15 до 16,40 са били пред екрана с 10 минути пауза само. А часът дори беше почнал, когато щерката се включи след ресурсната.

# 106
И ние сме присъствено засега.
Има две карантинирани деца / брат и сестра близнаци/ с болен родител.
Директорката ни е в болница- зле била.
12 болни персонал от 72- ма / учители и непедагогически/.
Ох, и тук станахме отчетна, ама като това ни вълнува.

Спукват ги от проекти- по всичко. Само по БЕЛ има вече пет оценки.

# 107
  • София
Точно за анкетите исках да пиша и аз. В една от паралелките при 30 ученика имаше 31 гласували. Е, за каква достоверност може да става въпрос, не знам. 50/50 са нещата и при нас и отново решението е да продължават присъствено. Вкъщи сме болни, кой повече, кой по-малко, без четвъртокласника. Като му изтече карантината след 3 дни, не ми е ясно кой ще го води и взима от училище. Май ще подавам молба за дистанционно, натам вървят нещата, всеки да се спасява поединично...
При нас е по-различно. Анкетата не е, за да се вземе общо решение за класа, а за да се предостави на всеки тази форма на обучение, която е избрал за конкретната седмица /следващата седмица можеш да избереш друта форма/. Едновременно една част от класа е дистанционно, а другата - присъствено, съобразно избора на всеки родител, като различни учители водят присъствените и онлайн часовете - не е хибридно включване в присъствения час на класа, имат си отделни програми.

# 108
При детето ми болни учители до сега не са имали от тези, които влизат в нейния клас. Обаче вариант част от децата в трети и четвърти клас да са присъствено не ни беше даден. В тяхното училище в началото на годината имаше две ученички от 11 клас болни и бяха класът под карантина и един трети клас беше под карантина заради болен учител. Не знам какъв им е проблемът освен организационен - госпожите по езиците влизат в различните степени един и същ учител и им се дублират часове онлайн на гимназията, (че ги смъкнаха от 8,20, а не от 7,30) и присъствено в прогимназията и началния курс. И проблемът не се реши, защото 1 и 2 клас са присъствено само.

# 109
Точно за анкетите исках да пиша и аз. В една от паралелките при 30 ученика имаше 31 гласували. Е, за каква достоверност може да става въпрос, не знам. 50/50 са нещата и при нас и отново решението е да продължават присъствено. Вкъщи сме болни, кой повече, кой по-малко, без четвъртокласника. Като му изтече карантината след 3 дни, не ми е ясно кой ще го води и взима от училище. Май ще подавам молба за дистанционно, натам вървят нещата, всеки да се спасява поединично...
При нас е по-различно. Анкетата не е, за да се вземе общо решение за класа, а за да се предостави на всеки тази форма на обучение, която е избрал за конкретната седмица /следващата седмица можеш да избереш друта форма/. Едновременно една част от класа е дистанционно, а другата - присъствено, съобразно избора на всеки родител, като различни учители водят присъствените и онлайн часовете - не е хибридно включване в присъствения час на класа, имат си отделни програми.

Да, разбрах те и затова харесах поста ти. Но, ако не се лъжа, твоите са в частно училище. Мога само да изкажа адмирации за такава организация. В държавните, уви, нещата не стоят по същия начин...

# 110
  • София
Да, така е. Голямата е в държавно училище, но гимназия, а там към момента нещата се решават централно. И там ни пуснаха анкета /преди да се реши на централно ниво/, но щеше да е общо решение за всички, в зависимост от мнението на мнозинството.

# 111
Ако анкетите са в школо(както ги пускат в нашето училище) - при нас има много родители, които са регистрирани и двамата. Особено ако са разделени. Щом са дали възможност за регистрация, защо да не се гласува?
Иначе сме присъствено.

# 112
  • София
Ние още сме присъствено. Нямам информация за масово болни деца. По 1-2 деца  най -много миналите седмици. От самото начало обаче, от 15.09. имаме опция за ДО, родителите на няколко деца от класа ни са предпочели изобщо да не ги водят дори 1 ден в клас. Т.е.ако има болни директно си влизат при другите деца в ДО.
Драми засега няма. Пускат анкети колко сме готови да учим он-лайн. Аз попълних първите няколко анкети , че имаме устройства и имаме познания за ДО. Последната анкета дали искам детето да мине он -лайн не я попълних. Понеже, честно, не знам какво да отговоря.  Thinking
Хем ме е страх от вирусите. Хем се надявах да карат присъствено поне до Коледа. Хем аз ходя на работа и нямам никаква опция за хоум офис. С баща им  вкъщи стояха.... ама малко и на него му е трудно вече
Той стоя с тях от март до септември плътно и беше трудно.. Confused За децата беше кофти...
И нищо не отговорих. 50/50 съм в мнението си. Пък уж знам, че тъй и тъй няма да ни се размине.

Но тази форма се оказа добра. Учат в клас и едновременно други деца гледат он -лайн часа.
Който има дори малко сополи, си остава вкъщи и гледа през компютъра. тегаво е за учителите, но като компромисен вариант става.

# 113
  • Пловдив
И при нас от вчера има дете под карантина вкъщи и класната пусна линк, в който да следи "на живо" какво се случва в клас.
И в междучасията са с карантинираните дете и смятам, че това е добър вариант.
Обмисляме варианта, да ги оставим на домашно обучение моите и двамата, поне до Коледа. Все още разучавам кое как става и каква всъщност е процедурата.
Днес слушах министъра - май януари всички ще минат онлайн Rolling Eyes

# 114
Разбира се, колкото глави, толкова и мнения, стана изпокарване, класната се обиди.... и такива работи за присъственото в момента. Изстрадала работа.
Защо се е обидила класната? Тя е искала ДО ли?
Аз се надявам поне до Коледа да изкарат присъствено. Че минат ли веднъж онлайн, връщане няма.

# 115
За съжаление адекватността на ръководството (или по-точно липсата на такава) си личи точно в такива кризисни ситуации. Явно нашето е решило да я караме по мангъровски. Докога, не знам. Преди началото на уч. година класната ни обясни как ще протича т.нар. ОЕСР в случай на карантинирано дете, да речем. Хубаво, ама Тиймса ни го активираха някъде около месец след това, точно преди тя да излезе в болнични (а преди това доста деца, включително и моето изкараха някакви хреми и отсъстваха), а някъде по това време и беше казала на децата, че лаптопът, който ѝ е предоставен за целта, се оказало, че няма камера. Което ми е малко странно, защото аз за лаптоп без камера не знам, ама да речем, че може да не е работила. Реално при нас дистанционно или ОЕСР не виждам как би могло да се реализира, при липса на учителка и адекватни технически средства, а присъственото, като свършат заместниците - също - ще сме в патова ситуация.

# 116
Разбира се, колкото глави, толкова и мнения, стана изпокарване, класната се обиди.... и такива работи за присъственото в момента. Изстрадала работа.
Защо се е обидила класната? Тя е искала ДО ли?
Аз се надявам поне до Коледа да изкарат присъствено. Че минат ли веднъж онлайн, връщане няма.

обиди се от неадекватната реакция на половината родители.

# 117
Нашата също обидчива го раздава. Не дай си Боже да не се сетиш какво е трябвало да отговориш в анкетата, че да я подкрепиш. Ще преживея, че анкетите не са за да си изразиш мнението, ама поне да казват верните отговори, родителите не сме медиуми 🙂

# 118
Doro, аз не съм с отншение като твоето към нашата класна. Мила и старателна жена е, с отношение към децата, отличен професионалист. Поведението на някои от родителите, обаче, си беше за обиждане. Крайно време е да се разбере, че вайбър групите на класа не са за махленски спорове, както и че всеки, който има глава на раменете си, има свое мнение. В случая кратко и ясно е посочена анкета, а вайбър групата на класа не е полето, където всеки да изложи възгледите и теориите си за пандемията.

# 119
Класният затова е класен, за да задава правилния тон и параметри, и "правилата на играта".  Няма място за обиди към родители, заради нескопосаното и примитивно поведение на някои от тях. Децата в 4 клас още се манипулират много удобно с такова жертвено поведение.
Иначе ясно, всеки случай е различен.

Общи условия

Активация на акаунт