Четвъртокласници 2020/2021

• 42 591
  • 746
  •   1
Отговори
# 120
Записвам се в тази тема, за да следя. Направо ми се реве, щерката до сега е докарала по математик 3,00 среден успех...нямам идея как ще мине матурите. По БЕЛ може и да се справи някак с 3, но математиката не ми се мисли. Решаваме с нея правим диктовки, тестове и не става Disappointed Relieved

# 121
  • София
Това не са матури, а НВО и съвсем не е задължително - ще завърши и ще премине в по-горен клас дори да изкара 0 точки на НВО или изобщо да не се яви на него. А както вървят нещата с вируса, твърде вероятно е пак да няма НВО за четвърти и десети клас. Не че тройките не са повод за притеснение, но не заради НВО.

Последна редакция: пн, 16 ное 2020, 16:03 от sanaka

# 122
  • София
Записвам се в тази тема, за да следя. Направо ми се реве, щерката до сега е докарала по математик 3,00 среден успех...нямам идея как ще мине матурите. По БЕЛ може и да се справи някак с 3, но математиката не ми се мисли. Решаваме с нея правим диктовки, тестове и не става Disappointed Relieved
Не иска да учи, не разбира нищо или я мързи и друго я влече, или какво?
Как така не става?
Това е важно, не за друго, хайде математик няма нужда да става, но е много важно отсега да разбере, че ако малко учи и малко мисли математиката изобщо не е сложна и страшна. Да не се плаши поне. Това е най-важно и тогава може да има напредък. Сложи ли щампа, трудно е и не го разбирам ще влачите така до 12сти клас със стрес и мъки  за самото дете.

# 123
Не иска да учи, не разбира нищо или я мързи и друго я влече, или какво?
Как така не става?
Това е важно, не за друго, хайде математик няма нужда да става, но е много важно отсега да разбере, че ако малко учи и малко мисли математиката изобщо не е сложна и страшна. Да не се плаши поне. Това е най-важно и тогава може да има напредък. Сложи ли щампа, трудно е и не го разбирам ще влачите така до 12сти клас със стрес и мъки  за самото дете.
А сега си представете, че има деца, които въпреки всички усилия НЕ разбират математиката, БЕЛ, инструкции, условия и подобни. Деца, за които докарването на Среден (3) е равносилно на Отличен (6) или дори повече. Понякога Среден(3) от един се постига с неимоверно повече усилия отколкото Отличен (6) от друг.
За пишете детето на ментална аритметика, но на индивидуални уроци. Това доста помага, но не е панацея и резултатите не идват бързо.

# 124
  • София
Бих заложила на стандартното учене, както се учи в клас и никакви други методи на смятане и учене. Това може да обърка допълнително дете което и без това е зле. Пък и после след менталната аритметика се връща в клас и още по-неразбираемо става. И така до 12сти клас? Може да е добър метод, но за жалост е добре да се придържаме кък класическите разяснения на задачите, за да сме в крак с Г-жите. Иначе кашата е пълна

# 125
Абсолютно не съм съгласна. Стандартните методи и програми са разработени на база слабите страни на деца с дислексия и дискалкулия, например. И не само.
Стандартните методи разчитат на автоматизиране и липса на всякаква мисъл и творчество. И като учител, и като родител твърдя, че американизираните тестове и оценяване на учениците, съответно и начините на преподаване са неефективни. А ако дете има някакво обучително затруднение, т.е учи различно, то работата по нестандартни методи е просто належаща, за да може детето да усвои поне част от материала, който госпожите преподават.
От личен опит на родител на дете с дислексия, дискалкулия и диспраксия твърдя, че менталната аритметика помага и то много.

# 126
Има ли някакъв шанс госпожа, която предава на други деца дистанционно да я консултира( частен урок онлайн) . Може би на детето му трябва по-различен подход и едновременно стандартен за материала по матем. в този клас. Вие се стараете, но на децата си им трябва техния език за да схванат и учителят, който ще потърсите да сондирате няколко мнения как обяснява. Или си помолете учителката за лични консултации, тя има такива

При нас в училище имаше деца, на които матем. им куцаше, но нашата класна ги привика в нейните консултации и нещата значително се подобриха. Класната води и матем., но в час не се успява с тези на които им е проблем. Добре, че тя усеща и веднага ги вика и там значително по-разбираемо за тях обяснява.

# 127
По програма задължително би трябвало да имат 1 час седмично за консултации. Обратната връзка с учителя е много важна. Говорили ли сте за проблемите на детето с преподавателя, той/тя на какво мнение е? Ако ѝ е толкова трудно, задължително е нужна допълнителна помощ - ако вие не се справяте, учителят може да даде съвет как да подходите - първо консултации, ако не е достатъчно, евентуално ресурсен или уроци. Твърде рано е да я оставите едва да изкарва 3-ки, трудното тепърва предстои и действително НВО ще е най-малкият проблем. Успех!

# 128
Благодаря, че се включихте момичета.

Мама Ру пробвах с ментална аритметика, след 1 месец каза, че това не е за нея, не й било интересно...

Класната ни не е критерии, в час се обгрижват знаещите деца, едната й двойка по математика е за това, че не решава задачите толкова бързо колкото другите деца... решаваме задачи в нас доста, когато седя до нея и наблюдавам процеса без да се мешам всичко е отлично, направя ли крачка в страни и се почва едно блеене, писане  на произволни числа...ужас е Cry Когато говоря с класната - почти всяка седмица, тя казва , че детето си е добре, но била малко разсеяна Close
Прави ми впечатление, че има ужасно много пропуски в материала. Неща, които са включени в тестовете, тя казва, че не са ги учили...

Определено не е от най-бързо мислещите деца, доста е разсеяна, но на мен НВО или матури или каквото и да е ми е важно, това е вид оценка на знанията.  Математиката е супер лесна стига да нямаш пропуски в нея, аз съм математик по душа, винаги ми е била песен, просто цифри и пространства, но моята щерка явно не я схваща.

# 129
Коя е заповедта, според която всяко дете може да мине на ДО, по желание на родителя?
Че нашата госпожа нещо се ослушва.
Благодаря предварително, ако някой сподели.

# 130
  • София
Здравейте, не знам точно коя е заповедта, но днес в училище занесох декларация и заявление, което ми дадоха от училище+ епикриза за заболяване+всички други последваще изследвания свързани с болестта на баба, която живее с нас.

Коя е заповедта, според която всяко дете може да мине на ДО, по желание на родителя?
Че нашата госпожа нещо се ослушва.
Благодаря предварително, ако някой сподели.

# 131
  • София
Не е заповед, а закон - ЗПУО:

Скрит текст:
Чл. 115а. (Нов - ДВ, бр. 82 от 2020 г.) (1) Когато поради извънредни обстоятелства присъственият образователен процес в училището е преустановен, както и в случаите по чл. 105, ал. 1, 3 и 5, с изключение на обявяването на ден за честване на празника на общината, след заповед на министъра на образованието и науката обучението на учениците, записани в дневна, вечерна, задочна, индивидуална и комбинирана форма на обучение и в дуална система на обучение, се осъществява, доколкото и ако е възможно, от разстояние в електронна среда чрез използване на средствата на информационните и комуникационните технологии.
(2) В иновативни училища като елемент на иновация по отношение на организацията, свързана с подобряване на качеството и с повишаване на резултатите от обучението, се допуска присъственото обучение в училището за учениците от V до XII клас в дневна, вечерна, комбинирана или задочна форма, както и по чл. 108, ал. 5, т. 1 да бъде съчетано със синхронно обучение от разстояние в електронна среда, но за не повече от 20 на сто от задължителните и/или избираемите учебни часове по един или повече учебни предмети, за които това е приложимо.
(3) По избор на ученика при условията на чл. 12, ал. 2 и след заповед на директора на училището, при наличие на необходимите технически и технологични средства, обучение от разстояние в електронна среда за не повече от 30 учебни дни може да се осъществява и за ученик, записан в дневна, вечерна, задочна, индивидуална или комбинирана форма на обучение, както и в дуална система на обучение, който по здравословни или други уважителни причини, удостоверени с документ, не може да посещава училище.
(4) При обявена извънредна епидемична обстановка, когато присъственият образователен процес в училището не е преустановен, при наличие на необходимите технически и технологични средства, обучението в дневна, индивидуална или комбинирана форма от разстояние в електронна среда може да се извършва за отделен ученик за повече от 30 учебни дни до края на извънредната епидемична обстановка:
1. ако поради здравословни причини, удостоверени с медицински документ, присъствието на ученика в училище поставя в риск живота или здравето му;
2. ако поради здравословни причини, удостоверени с медицински документ, присъствието на ученика в училище поставя в риск живота или здравето на лица, с които той живее на един адрес;
3. по избор на ученика или родителя при условията на чл. 12, ал. 2 и след разрешение на началника на регионалното управление на образованието.

(5) В случаите по ал. 4, т. 1 - 3, когато училището не може да осигури провеждането на дистанционни учебни часове, възможности за обучение от разстояние в електронна среда могат да се предоставят от друго, определено от регионалното управление на образованието училище, което предлага такова обучение или организира дистанционна форма на обучение.
(6) Обучението от разстояние в електронна среда включва дистанционни учебни часове, самоподготовка, текуща обратна връзка за резултатите от обучението и оценяване.
(7) Обучението от разстояние в електронна среда се извършва от учителите в рамките на уговорената продължителност на работното им време, като изпълнението на нормата преподавателска работа се урежда в държавния образователен стандарт за нормирането и заплащането на труда.

# 132
Много благодаря!
Значи, дори ако няма заболявания ученикът, може да мине дистанционно?
Сигурно е?
Че питам за една позната, а тия закони са ми пълна мъгла откъм тълкуване.

# 133
  • София
По-сигурно от разписано в закон нямам как да бъде. Simple Smile

# 134
Благодаря, че се включихте момичета.

Мама Ру пробвах с ментална аритметика, след 1 месец каза, че това не е за нея, не й било интересно...

Класната ни не е критерии, в час се обгрижват знаещите деца, едната й двойка по математика е за това, че не решава задачите толкова бързо колкото другите деца... решаваме задачи в нас доста, когато седя до нея и наблюдавам процеса без да се мешам всичко е отлично, направя ли крачка в страни и се почва едно блеене, писане  на произволни числа...ужас е Cry Когато говоря с класната - почти всяка седмица, тя казва , че детето си е добре, но била малко разсеяна Close
Прави ми впечатление, че има ужасно много пропуски в материала. Неща, които са включени в тестовете, тя казва, че не са ги учили...

Определено не е от най-бързо мислещите деца, доста е разсеяна, но на мен НВО или матури или каквото и да е ми е важно, това е вид оценка на знанията.  Математиката е супер лесна стига да нямаш пропуски в нея, аз съм математик по душа, винаги ми е била песен, просто цифри и пространства, но моята щерка явно не я схваща.
Добре, но малко разсеяна, звучи, като че детето се справя добре, а не че едва успява да реши за среден. Настоявайте повече, в крайна сметка тя е пряко човекът, от когото зависи отношението към учебния процес на детето - питайте я къде според нея са най-големите ѝ трудности, на какво да наблегнете, как можете да подобрите успеха ѝ. Искайте си го този час за консултации - той е точно за деца със затруднения и ви се полага. Така и класната ви ще види, че има заинтересованост и няма да ви неглижира, ще ѝ обърне повече внимание.

Общи условия

Активация на акаунт