COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 003 738
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 14 010
И какво: понеже РЗИ не си върши работата, дискотеки и гимназисти затворени, щото друго нямаме сили да наложим. Ами аз пък не съм ок, нито училищата да се нарочват за най-големите бациларници, нито децата да седят заложници на кризата.
То се вижда къде са огнищата - на работни места, в домове за стари хора, в бита.
Най- лесно е да затвориш училищата и да нарочиш тийновете. 😱
И ги поставяме в патова ситуация: ако спаднат случаите - заради тях е, ако скочат - ами не може да отворите - скачат.
Че даже и сигурно било как те носели заразата. Чудесна солидарност и взаимна подкрепа имаме в обществото.
Хайде по-полека с определенията. Нима искаш да кажеш, че деца прекарали няколко седмици в собственият си дом със собственото си семейство са заложници? Това вече е прекалено! Друг е въпросът ако някой не може да ги изтърпи вкъщи. И да, училищата в които не се спазват мерки са бациларници.
А защо не децата да се заразяват от мама и тати... Мама работи с 20 човека, пие кафе с колежките, ходи на магазин, тати с 10,пие бира с приятели.... Родителите ходят по институции... И т. Н.

# 14 011

Не знам. Повечето ми любими ресторанти така или иначе затварят около 23 часа, а последни поръчки в кухнята приемат около 22 часа. Дори не мога да се сетя за ресторант, който да е до 23 часа и който не е част от верига.
  Не забравяйте, че София не е България, не всички ресторанти са вериги, ресторантите не са дискотеки, но в тях се вихрят купони то зори с оркестри. Тука май всеки не вижда по-далеч от собствения си хол.

# 14 012
  • София
Скрит текст:

Не знам. Повечето ми любими ресторанти така или иначе затварят около 23 часа, а последни поръчки в кухнята приемат около 22 часа. Дори не мога да се сетя за ресторант, който да е до 23 часа и който не е част от верига.
  Не забравяйте, че София не е България, не всички ресторанти са вериги, ресторантите не са дискотеки, но в тях се вихрят купони то зори с оркестри. Тука май всеки не вижда по-далеч от собствения си хол.

И така да е - заяждането е излишно и мярката е пълна смехория. 23:30 в София (и в повечето големи градове) може да е едно прилично запиване и дори един кратък бар, докато последният затвори. Вечерен час, който отива към 12 през нощта - а аз си мислех, че маските навън са най-голямото безумие...

# 14 013
Защото, Барса, децата са безсимптомни.
Докато мама, ако се разболее, ще усети. И ще си остане вкъщи да се лекува.
А децата никой не знае дали са болни, но заразяват през това време.
Как не разбрахте коварността на вируса?

# 14 014
https://www.hln.be/binnenland/na-de-lockdownhamer-moeten-we-lere … ichting~ac91d712/

След „локдаун чука“ трябва да се научим да „танцуваме“ с вируса; Ван Ранст обяснява

Сега, когато новият локдаун е само въпрос на време, теорията на инженера Томас Пуейо за „чук и танц“ се появява отново. Локдауна на „чука“ има смисъл само ако след това правителството се научи да „танцува“ с вируса, за да държи вируса под контрол, казва испанецът. Вирусологът Марк Ван Ранст обясни Нови факти (Радио 1).

През март Пуейо публикува есе, описващо какво могат да направят страните, когато корона вирусните инфекции нарастват експоненциално. Десетки милиони хора го четат. Дали локдауна има ефект е извън спора. Проблемът е, че локдауна не само забавя вируса, но и икономиката.

„Не е напълно неочаквано, че чукът ще бъде изваден за втори път“, каза Ван Ранст. „Последният път не получихме пълния ефект. Заседнахме по около осемдесет случая на ден и трябваше да доведем това до по-малък брой. Купувате повече време между различните огнища/избухвания, които така или иначе биха дошли ”. „Така че трябваше да продължим да удряме чука по-дълго и по-силно“, добави водещият Ливен Ванденхаут.

Проследяване на контакти
Ако правителствата не се научат да танцуват с вируса, локдауна е безсмислен, повтори Пуейо преди няколко дни пред холандската обществена телевизия NOS. Ван Ранст обясни това. „След като чукът е бил задействан, започва междинен период, „танцът “. След това трябва незабавно да можете да разопаковате/отпуснете с добра тестова стратегия и да настроите стабилно проследяване на контактите. Ако има локално обостряне, трябва незабавно да вземете карантинни мерки. Всички неща, които не са минали безупречно. "

Така че „танцът“ е истинската работа. Много дълъг период, който трябва да продължи до пристигането на ваксина, с която (в дългосрочен план) може да се получи имунитет сред населението. "

„Те не участват“
Всички мерки за безопасно пазаруване, спорт и заведения за хранене бяха напразни, беше запитан вирусологът на KU Leuven. „Не, това забави нещата. Полагат се огромни усилия. Проблемът е, че тези усилия са последвани от 85-90% от населението, докато 10% не се интересуват от мерките. Те не участват, което води до обостряне. Предприемането на мерки без подходящо прилагане - което е трудно, признавам - позволява на няколко души да прецакат останалото.“

Антверпен
„Изблиците не са необичайни, вижте Антверпен миналото лято. Тогава много строги мерки като вечерен час и други ограничения овладяха ситуацията. По този начин малките пожари могат да бъдат потушени. Тогава губернаторът и кметът на Антверпен „танцуваха“ добре. Това наистина доведе до планина от критики срещу нас. Хората ни се подиграваха, а други започнаха дела. Но беше необходимо. ”

„Локдаунът е необходим, за да спечелите време и да направите ситуацията по-малко уморителна. Сегашният не може да се поддържа дълго. Когато (чрез заключване/локдаун) успеете да намалите броя на случаите до малък брой, проследяването на контакти може да си свърши идеално работата. Откриване на контактите на заразен човек, но също и проследяване на източника на инфекцията. С 20 000 случая на ден това е изключително трудно да се извърши. Нещо подобно е невъзможна задача за нашия здравен сектор. Трябва да признаем, че проследяването на контакти работи по-добре във Фландрия, отколкото в Брюксел, и със сигурност по-добре, отколкото във Валония, където е възникнало основното огнище в момента ”.

„Вирусът не прави нищо без нас“
Вторият локдаун все още не е обявен официално, но Ван Ранст вече гледа напред. Не може да се изключи евентуално трети локдаун, "но е невъзможно да се предвиди." „Вирусът няма да направи нищо без нас. Това не зависи от мерките, зависи от това как населението следва мерките. Там няма големи тайни. Всичко, което трябва да направите, е да сведете до минимум риска от разпространение на вируса. Изобщо не е приятно, но е необходимо. ”

# 14 015
И какво: понеже РЗИ не си върши работата, дискотеки и гимназисти затворени, щото друго нямаме сили да наложим. Ами аз пък не съм ок, нито училищата да се нарочват за най-големите бациларници, нито децата да седят заложници на кризата.
То се вижда къде са огнищата - на работни места, в домове за стари хора, в бита.
Най- лесно е да затвориш училищата и да нарочиш тийновете. 😱
И ги поставяме в патова ситуация: ако спаднат случаите - заради тях е, ако скочат - ами не може да отворите - скачат.
Че даже и сигурно било как те носели заразата. Чудесна солидарност и взаимна подкрепа имаме в обществото.
Хайде по-полека с определенията. Нима искаш да кажеш, че деца прекарали няколко седмици в собственият си дом със собственото си семейство са заложници? Това вече е прекалено! Друг е въпросът ако някой не може да ги изтърпи вкъщи. И да, училищата в които не се спазват мерки са бациларници.
А защо не децата да се заразяват от мама и тати... Мама работи с 20 човека, пие кафе с колежките, ходи на магазин, тати с 10,пие бира с приятели.... Родителите ходят по институции... И т. Н.
Да, обикновено така става, но после когато детето отиде на училище може да зарази други деца и учители, които пък после да заразят своите семейства и така до безкрай. Когато в училището обаче се спазват мерки, този риск намалява.

# 14 016
Мама ще се усети няколко дни след заразяването, нали?

# 14 017
Barsa и възрастните, и тийновете са разпространители. Но би трябвао възрастните да имат малко повече отговорност.  Ти съгласна ли си тийновете да са на училище с всички западни мерки - постоянно маски, карантиниране и тестване, когато са контактни? Ако да - за мен това е разумен компромис.
А относно броя на контактите - на работните си места не са чак толкова много хората, които са в помещение 30 заедно на площ от 30-40 кв.м. Също така, възрастните обикновено  нямат след работа спорт, курс по английски и събиране с приятели на по бира всеки ден. А ако така си карат родителите, то наистина само пълен локдаун може да помогне.

# 14 018

Знам за семейство, в което първа проявява симптоми жената (учителка в ДГ). След няколко дена и мъжът. Правят си тестове, включително и на по-малкото дете - и тримата са положителни. На по-голямото дете ПСР не са правили, но пък гаджето му проявява симптоми,и то също излиза положително. И двете деца са в перфектно здраве, но явно по-голямото е успяло да предаде на гаджето си заразата. Аз само от този частен случай си правя изводи, че децата са идеалните разпространители:
1. Майката се заразява от ДГ;
2. Едното дете е пренесло заразата извън семейството, както си се чувства съвсем добре.
Надявам се и от РЗИ да проучват подобни случаи, и да стигат до верните заключения.

# 14 019
  • София
Германия ни сложи в черния списък

Като част от превенцията срещу коронавирусната инфекция от 1 ноември 2020 г. Германия обявява цялата територия на България за „рисков регион“, което налага ограничителни мерки за пътуващите от страната ни граждани.

По информация на посолството ни в Берлин за всички, които пристигат в Германия от „рисков регион“ и през последните 14 дни са имали престой в такъв, е в сила задължително изискване за тест за коронавирус. Само наличието на отрицателен тест е основание за освобождаване от 14-дневна домашна карантина.

# 14 020
Вчера четох във форума за вит. Д и попаднах на тази статия:
https://www.bb-team.org/articles/4614_ednogodishen-eksperiment-s … TUM0Z54YTMSKY9xwo
Реших да я споделя тук, защото мисля, че е актуална.

Пазете се и бъдете здрави!

Това не бива да се разпространява, защото може да увреди някого много сериозно!
Дневните дози витамин Д при деца и възрастни без риск от хиповитаминиза са 400 единици, бременни 600 единици, а при риск от хиповитаминоза е 1000 до 2000 единици.

Дози от порядъка на 4000 до 10000 единици каквито се спрягат тук се използват за лечение на специфични заболявания, изписват се от специалисти, но при нормален индивид ще доведат до сериозно предозиране!!!
Няма изобщо да коментирам остаталати глупости, написани в статията. Много внимавайте каква информация ползвате. Не вярвайте на интернет (знам малко е оксиморон моето мнение), но не мога да замълча.

Имам професионални познания и категорично твърдя, че тази статия е фактологично невярна, а информацията е опасна.

Щях да си замълча, ако не беше опасно това, към което се призовава там.

Докладвах на модератор.

# 14 021
  • София
https://www.bb-team.org/articles/4614_ednogodishen-eksperiment-s … TUM0Z54YTMSKY9xwo

Дневните дози витамин Д при деца и възрастни без риск от хиповитаминиза са 400 единици, бременни 600 единици, а при риск от хиповитаминоза е 1000 до 2000 единици.

Дози от порядъка на 4000 до 10000 единици каквито се спрягат тук се използват за лечение на специфични заболявания, изписват се от специалисти, но при нормален индивид ще доведат до сериозно предозиране!!!
Няма изобщо да коментирам остаталати глупости, написани в статията. Много внимавайте каква информация ползвате. Не вярвайте на интернет (знам малко е оксиморон моето мнение), но не мога да замълча.

Имам професионални познания и категорично твърдя, че тази статия е фактологично невярна, а информацията е опасна.

Докладвах на модератор.

Това не е вярно.. Дневната доза за витамин Д е 1000 единици за хората до 45-годишна възраст и 2000 за тези над. Мога да те насоча към професор, завеждащ клиника, който се занимава с остеопороза и превенция на остеопороза и с който на дълго и на ширико коментирахме дневната нужда на човек от витамин Д.
400 е безкрайно малко

# 14 022
  • Там,където се събуждам щастлива.
Пак се почва с окайването на децата... Пролетта беше - децата не могат да излязат в парка, ужас на ужасите, после - децата не могат да ходя на МОЛ, ужас на ужасите. Сега децата навсякъде могат да ходят, но пак са "заложници", не е ясно на какво.
70% от по-големите, тези, които вече са ДО, са най-недисциплинирани - нито носят  маски, нито спират да се събират, нито спазват дистанция.

Така се създава кекаво поколение. Последните 30 години се вихри тази мода.
Плодовете ще берем десетилетия.

В Нидерландия днес бройката е около 11 200 заразени. Цифрата на хоспитализирани е стабилна от около три дена, което се счита положително. В интензивното има увеличение, но не е много голямо.

За миналата седмица има свръхсмъртност от +600.

Последна редакция: пт, 30 окт 2020, 18:00 от Kalinka

# 14 023

Докладвах на модератор.

Това не е вярно.. Дневната доза за витамин Д е 1000 единици за хората до 45-годишна възраст и 2000 за тези над. Мога да те насоча към професор, завеждащ клиника, който се занимава с остеопороза и превенция на остеопороза и с който на дълго и на ширико коментирахме дневната нужда на човек от витамин Д.
400 е безкрайно малко

Кажи го на  т.нар task force, който публикува клиничните гайдлайнс на endocrinology society! Те не са разбрали, че 400 единици е нищожна доза, защото точно тази е препоръчителната доза. 
Казах, че имам професионална компетентност; с колегата професор може да подискутираме, но аз говоря с факти, не си измислям и не си правя експерименти.
Казах, при индивиди не в риск дозата е 400 единици, а при тези в риск дозата е 1000 до 2000 единици!
Ако държиш, напиши ми лично съобщение и ще ти обясня откъде е моята компетентност.

# 14 024
  • на пъпа на Златията

Спокойно .
То сега започват гриповете . А дечицата ги ловят .И не се знае  какво  ще последва като се натрупат заедно . Така че  споровете са излишни , да се убеждаваме в едно или друго . 
А има и други заразни болести които ловят дечицата по това време .
Не случайно дечицата ги пускат грипна ваканция в България .

Общи условия

Активация на акаунт