COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 003 262
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 13 980
  • София
За да има смисъл от маските, те трябва да се носят масово. От всички. А не от който прецени (страх го е).

# 13 981
  • София
Аз съм категорична, че ще последва лек спад след спирането на гимназистите и дискотеките. Само че това не е добра новина задължително.
Моя приятелка е била контактна с доказано заразена. Возили са се в една кола, седели са на една маса и т.н., близък контакт. Приятелката ми е с отявлени симптоми - температура, главоболие, хрема, лек гърлобол. Информирали са РЗИ нееднократно - ни вест, ни кост. Ако така ще борим пандемията - ще я преборим за отрицателно време - няма заразени, няма пандемия.
И докато всяка наредба оставя не врати, ами цели порти за нарушение, ще виждаме и дневни дискотеки, и маски от тензух (виждала съм, да), и прочее...

# 13 982
.... и точно спирането на горните класове и затварянето на дискотеките е катализатова за 2, 3 седмици да обърнем хода на епидемията..
@ Никола, бързаш - та те дори още дискотеките не са ги затворили  ...
Дам. Обаче той вече направи извод, че случаите не се увеличават, заради затворените дискотеки и гимназии. Те оня ден хлопнаха гимназиите, но нищо. Баш те са били причината и за бум-а и за спад-а...Joy
Е да де, ама те нещата не стават за от оня ден до днес. Поне две, три седмици трябва да минат. Мислех, че вече на всички е ясно, но явно не като те чета как ти е смешно.

# 13 983
И какво: понеже РЗИ не си върши работата, дискотеки и гимназисти затворени, щото друго нямаме сили да наложим. Ами аз пък не съм ок, нито училищата да се нарочват за най-големите бациларници, нито децата да седят заложници на кризата.
То се вижда къде са огнищата - на работни места, в домове за стари хора, в бита.
Най- лесно е да затвориш училищата и да нарочиш тийновете. 😱
И ги поставяме в патова ситуация: ако спаднат случаите - заради тях е, ако скочат - ами не може да отворите - скачат.
Че даже и сигурно било как те носели заразата. Чудесна солидарност и взаимна подкрепа имаме в обществото.

# 13 984
  • София
Скрит текст:
И какво: понеже РЗИ не си върши работата, дискотеки и гимназисти затворени, щото друго нямаме сили да наложим. Ами аз пък не съм ок, нито училищата да се нарочват за най-големите бациларници, нито децата да седят заложници на кризата.
То се вижда къде са огнищата - на работни места, в домове за стари хора, в бита.
Най- лесно е да затвориш училищата и да нарочиш тийновете. 😱
И ги поставяме в патова ситуация: ако спаднат случаите - заради тях е, ако скочат - ами не може да отворите - скачат.
Че даже и сигурно било как те носели заразата. Чудесна солидарност и взаимна подкрепа имаме в обществото.

Аз точно това исках да кажа - че докато РЗИ не си свърши работата, ако ще и в землянки да влезем, изпълзяването ще е шокиращо. А при спад на заболелите съм категорична, че училищата трябва да се отворят, а не да държим чалготеките до последно, ама гимназистите първи да ги заковем зад лаптопите.

# 13 985
  • През девет планини в десета...
Малко оф топик, но мисля, че е важно за нивта на витамин Д.
Онзи ден бях при един от най-големите светила, които се занивамат с остеопороза. Човекът каза - по-младите до 45-годишна възраст имат нужда от 1000 единици витамин Д, по-възрстните от 2000 единици. Това нещо се равнява на 15 мин печене на слънце с половината тяло голо (по бански например), за възрастните 30 мин. Ако се печете само с ръцете и лицето открити, това не е достатъчно.
Според него все повече лекари се обединяват около идеята, че витамин Д е от ключово значение за лечението на Ковид и колкото по-добро е нивото на витамина, толкова по-леко се кара
Може ли витамин Д да се събира от слънцето през стъкло /прозорец /?

# 13 986
Aбсолютно сигурно е. Където има събиране на много хора за дълго време е неизбежно, децата не са изключение, последното мащабно научно изследване в Индия доказва това.

# 13 987
  • вкъщи
Моя приятелка пък е с положителен тест и симптоми вече седмица, от РЗИ  още не са и връчили предписание за карантина, а те всички си седят вкъщи и чакат. Искат да си отидат на вилата , поне да излизат на двора. Освен нея другите в семейството нямат симптоми и са добре засега.
Всеки ден звъни и чака, оттам ни вест ни кост.То по тази логика можеха свободно да си ходят и заразяват.
Никой не следи, никой не проследява контактни.Аз също съм контактна на семейството отпреди 8 дни, но няма нищо засега слава Богу.

# 13 988
РЗИ били затрупани до главата и отгоре. Явно изнемогват.

# 13 989
  • София
Щях да съм на вилата преди седмица. Вярно ли има хора с толкова ограничено мислене?
В смисъл? Ако е с положителен писиар, и си иде на вилата, а РЗИ установят, че е напуснала карантината си, не само глобата е цветуща, ами веднага ти образуват и досъдебно.
Как да кажа, ненужни, излишни разходи...., па нека мисленето е ограничено.

Той и да не я открие кварталния - пак тя ще си плаща глобата.

# 13 990
Очевидно РЗИ регистрира позитивните/контактните и информацията достига до ЛЛ.

Вчера ЛЛ на детето се обади и ме заразпитва с кого то е било контактно, защо е карантинирано.... Навярно класната е дала позитивен тест и е предаден списък на класа, защото последно тя (класната) не се чувстваше добре, но не се беше изследвала.

Явно, има някакво прехвърляне на задължения към ЛЛ. Въпрос на тяхна лична съвест, организираност и натовареност е изпълнението на делегираните задължения.

# 13 991
.... и точно спирането на горните класове и затварянето на дискотеките е катализатова за 2, 3 седмици да обърнем хода на епидемията..
@ Никола, бързаш - та те дори още дискотеките не са ги затворили  ...
Дам. Обаче той вече направи извод, че случаите не се увеличават, заради затворените дискотеки и гимназии. Те оня ден хлопнаха гимназиите, но нищо. Баш те са били причината и за бум-а и за спад-а...Joy
Гимназии и класове със заразени ученици започнаха да хлопват кепенци в най засегнати райони, преди още да се вземе решението на национално ниво, изцяло да минат горните класове на ДО без значение от локалното  рапространение. Но съм съгласен че още е рано да се твърди че има спад, трябва 2, 3 седмици да видим ясна тенденция на плато и последвал спад, за да твърдим че сме спрели растежа на вируса. Съгласен съм че мащабният и кординиран ефект от спирането на дискотеките в комплект с До-то за горните класове ще го видим след 2, 3 седмици голям ли е, малък ли е, ще го има ли.
Цитат
Аз съм категорична, че ще последва лек спад след спирането на гимназистите и дискотеките. Само че това не е добра новина задължително.
Защо да не е добра новина, това ще е чудесна новина, ако толкова лесно спрем растежа на вируса, и обърнем хода на епидемията. Мен честно казано не ми се вярва че толкова лесно ще стане, защото из Европа при есенният стил на живот вируса показва че е страшно трудно да бъде спрян, и какви ли не мерки се взимат и тепърва все още се чака ясна и дълготрайна тенденция на обръщане на хода на събитията. В Чехия вече започна тази тенденция но там са и най строги мерките и няма как да не дадат резултат. Бързо оздравяване на твоята приятелка.
Цитат
То много лесно да затвориш училищата и да нарочиш тийновете. 😱
Ние българите сме царе в плюенето и сме го превърнали в национален спорт. Но когато са нужни практически действия, а не плюене хич ни няма. Какво да направи РЗИ като вируса нарастна 10-но от лятото насам. А техният капацитет си остава все същият, и търсят доброволци защото физически няма как да си вършат работата при такива нива на заразата. Няма как, невъзможно е, за това търсят доброволци. Доброволците ще получават възнаграждение, работното им време ще е от понеделник до петък от 8.00 до 17.00 ч. От тях ще се изисква да въвеждат данни в единната информационна система, и прозвъняване на карантинирани и контактни лица.
Само че няма хора, няма доброволци, продължават да изнемогват, за това аз призовавам всеки който ще плюе защо не си вършат работата, да вземе да стане силен в действия а не само в плюене като започне да им помага.

# 13 992
Може ли витамин Д да се събира от слънцето през стъкло /прозорец /?
Не. Нормалното стъкло филтрира УВ лъчите.

# 13 993
След регионите Упсала и Сконе (Малмьо), които вече въведоха специални местни съвети за своите жители., Тенгелето вчера спусна нови препоръки за още три региона - Стокхолм, Вестра Йоталанд (Гьотеборг) и Йостерйотланд.

След консултация с лекарите по контрол на инфекциите в Стокхолм, Вестра Йоталанд и Йостерйотланд, Шведската агенция за обществено здраве взе решение за по-строги общи съвети.

От 29 октомври всички жители на горните три региона, са призовани да:

- се въздържат от престой в закрити среди като магазини, молове, музеи, библиотеки, бани, басейни и фитнес зали. Могат да се правят необходимите посещения например в хранителни магазини и аптеки.

- се въздържат от участие в, например, срещи, концерти, представления, спортни тренировки, мачове и състезания. Това обаче не се отнася за спортни тренировки на деца и младежи, родени през 2005 г. или по-късно.

- ако е възможно, избягвайте физически контакт и всякакъв социален контекст с хора, различни от тези, с които живеете. Това означава, наред с други неща, възпиране от организирането или участието в партита, семейни сбирки или подобни социални събирания.

- работете от вкъщи ако е възможно. По този начин облекчавате градския транспорт и по-малко хора се движат в общността.

Това е простото, но трудно послание към жителите на трите региона, в които случаите на инфекции и хоспитализации се увеличават с тревожна скорост.

- Хората не виждат все още високата смъртност и мислят, че ситуацията е спокойна, но не е, казва Мария Роцен Естлунд, лекар по контрол на инфекциите в Стокхолм.

- Ситуацията е сериозна, въпреки че повечето хора са леко болни. Но трябва да променим поведението си, за да не се озовем там, където бяхме миналата пролет. Най-доброто, което можем да направим, е да спазваме физическа дистанция.

- Днес подадох искане до окръжния административен съвет да ограничи публичните събирания до 50 души, за да се ограничат задръстванията. Въпреки че забраната за събиране до 50 души беше променена наскоро на 300 души, няколко региона като Упсала, Сконе, Вестра Йоталанд и Йостерйотланд отказаха да я въведат и запазиха в сила събирането на до 50 души както през пролетта.

- Реших да регламентирам, че броят на участниците ще остане 50 и няма да достигне до 300, както е планирано.

Неспазването на съвета не е свързано с никакво наказание. Но Андерс Тегнел казва, че може да се очаква, че новите препоръки ще имат ефект.

- Сигналите от Упсала са доста положителни, Упсала вече въведе тези по-строги мерки преди повече от седмица и изглежда, че оказват влияние.

Новите по-строги препоръки са  валидни от 29 октомври и през следващите три седмици. Но според Тегнел може да се стигне до още по-строги мерки ако се види, че разпространението на инфекцията не започва да върви в правилната посока.

- Моля се, моля и призовавам всички. Сега трябва да мислим във всеки един момент, за да запазим физическата дистанция и да задържим кривите надолу.

- Започваме да се приближаваме до тавана на това, което здравеопазването може да поеме. Заедно, както през пролетта, можем да изместим тази крива и да избегнем тежестта върху здравеопазването.

- Върнете се назад и помислете за съветите, които имахме през цялото време. Стойте си вкъщи, ако сте болни, дръжте се на дистанция, опитайте се да работите от вкъщи, не допускайте социални контакти извън семейния ви кръг. Не посещавайте близки в домовете за възрастни дори ако сте леко неразположени. И се тествайте, ако имате симптоми.

- Ние вярваме и се надяваме, че тези съвети ще спрат кривата на разпространение и по този начин ще се справим с тази пандемия, но всеки един от нас трябва да поеме своята лична отговорност. Знам, че вече сте уморени от всички тези препоръки, но ще трябва да се справим с пандемията за дълго време напред - още през пролетта казах, че това ще бъде дълъг маратон, а не спринт, завършва Тегнел.

https://www.aftonbladet.se/tv/a/Kyy6oy/folkhalsomyndigheten-skar … en-i-tre-regioner

# 13 994
РЗИ били затрупани до главата и отгоре. Явно изнемогват.
Ами да пренасочат персонала от дискотеките, на които държавата ще плаща.
Имаме хора без работа заради пандемията, на които плащаме всички.
И хора, които се скъсват от работа. Всички тези административни задачи, проследявания, уведомявани я и т.н. могат да се вършат от тези, чийто бизнес е временно затворен.

Общи условия

Активация на акаунт