COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 002 132
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 21 825
Ще има ли изолации и след ваксините?Ако много хора си сложат и придобият траен имунитет,няма да е нужно.Нали сега е социалната изолация,докато ваксината излезе за масова употреба?Нещо се обърках.

# 21 826
Хайде първо да произведат ваксината, да стане достъпна у нас, въпросът дали да се ваксинираме, или не, да дойде на дневен ред, и тогава някои уж медицински лица да започнат да я дискредитират, може ли?

Наистина е тегаво да се четат страници наред някой какво не би направил, макар и гарнирани с претенции за някаква професионална компетентност, вече имаме кофти прецедент за маските.

# 21 827
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Е нали си го изкарал , ако детето се зарази защо аз да продължавам карантината , при положение че вече съм оздравяла . Детето е ясно , че остава в карантина. Нещо не мога да схвана.
Защото си с близък контакт с болен -- ти поемаш от вируса, не се заразяваш, но не е доказано дали не го разнасяш.
Айде пак - изяснихме го това, ако не си заразен (изкарал си го, ваксиниран си), няма как да го предадеш.
И не, не оставаш в карантина в горния случай, детето остава.
Беше изяснено в темата, да. Просто някои не са прочели и си пишат едно към гьотере, ама буквално. И последното, заради което Бо Джо е в изолация, е щото можел той да заразява. По-скоро, защото не е доказано колко е имунитета, а неговите антитела май намаляват или направо ги няма, вероятно.

Скрит текст:
Gabito, ако имаш време, бни ли дала инфо защо не се доверяваш на mРНК ваксина - само защото ще е първата по рода си...или?

Написах какви са правилата в UK и защо.
Това, че в темата е изяснено нещо, не означава, че и учените са го изяснили.
Кьорфишеци на Бо Джо са това, лично аз се съмнявам да е научно обосновано. На него и без друго му е трудно покрай брекзит - дюшеш му идва тая карантина, пък и дава личен пример, най-малкото, дори и пресилен.
Това, че ти се съмняваш е твое право,
но за NHS Test and Trace няма никакво значение кой си и дали си преболедувал. Има значение дали си бил в близък контакт с положителен за повече от 15 мин.

Незабавно се самоизолирайте, ако:
     имате някакви симптоми на коронавирус (висока температура, нова, продължителна кашлица или загуба или промяна на обонянието или вкуса)
     сте с положителен тест за коронавирус - това означава, че имате коронавирус
     живеете с някой, който има симптоми или е с положителен тест
     някой във вашия балон за подкрепа има симптоми или е положителен тест
     ви е казано да се самоизолирате чрез NHS Test and Trace или приложението NHS COVID-19
     пристигате във Великобритания от страна с висок риск от коронавирус
https://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/self-isolatio … e-and-what-to-do/
Лейди, съвсем правилно си разбрала, че мнението си мое, разбира се. Както е и мое мнение, че ако горното важи за прясно преболедували, с антитела, ойде коньо у ряката, дето се вика.. За какво да си слагаме ваксини, след като самоизолациите и карантините, по тази логика, ще продължат и години след ваксините....
Но както казах, аз смятам, че на Бо Джо така му отърва, пък личният пример е най-важен. Някои други, знаете, им свалиха карантината на втория ден, след което хвърчаха оставки де, ама... след дъжд качулка.
Ваксините се слагат за да не се разболееш, или да преминеш леко през заболяването.
Едино от предизвикателствата при ваксините е дали предпазват от заболяване, или предпазват и от разпространение.
Още никой не е отговорил категорично защо някои хора не се заразяват и при близък контакт/в семейството например/, както и дали тези хора, които не са се заразили са зарАзни.

# 21 828
  • Пловдив
Починал е един от известните лични лекари в Пловдив, д-р Еленски. Предполагам и доста други са чували за него, често даваше интервюта. Криво ми стана.
https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/D-r-Elenski-izduhnal-za- … -da-mu-po-1023229
Прекрасен лекар и ЧОВЕК.Чухме се в понеделник,звучеше нетипично,но си вдигна телефона,не знаех че е болен.Просто съм  шок,цял ден не знам на кой свят съм,на дечицата е ЛЛ,идея нямам как да им кажа

# 21 829
Pfizer и неговият партньор BioNTech казват, че ще кандидатстват за спешно разрешение в САЩ за своята ваксина Covid-19 в петък.

Работата на Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) ще бъде да реши дали ваксината е безопасна за пускане. Не е ясно колко време ще отнеме FDA за проучване на данните. Правителството на САЩ обаче очаква да одобри ваксината през първата половина на декември.

Данни от напреднало проучване показват, че ваксината защитава 94% от възрастните над 65 години.

В процеса участваха 41 000 души по целия свят. Половината получиха ваксината, а половината плацебо.

Компаниите посочват в съобщение, че също са започнали подаване на заявления за разрешаване в области, включително Великобритания, Европа, Австралия, Канада и Япония, като до края на тази година се очаква да бъдат произведени до 50 милиона дози, последвани от още толкова като 1,3 милиарда дози през 2021г.
https://www.bbc.co.uk/news/live/uk-55013064

# 21 830
Джаста, на мен ЛЛ ми каза да продължа да пазя възрастните вкъщи поне още седмица
Но аз по принцип нося маска и съм се изолирала.
На работа също съм с маска и ръкавици.
Дева, и аз бих постъпила така(по принцип съм навсякъде с маска на носа и устата, ползвам дезинфектанти и имам спрей със спирт за въздуха), но имам греда с колежката и не знам какво да правя. Веднага застъпи на работа, ние сме свободна професия, нямаме шефове, две сме в офиса - аз и тя. Не е проблем, че е дошла на работа, макар аз да мога да поема и нейната, но тя категорично отказва да носи ЛПС. Каза аз маска няма да нося и дезинфектанти няма да ползвам, ти като искаш носи. Нито си е правила тест след карантината, нито нищо, мъжа и е развил бронхит и явно продължава да боледува, тя води детето на детска градина, идва на работа, общува с хора и отказва в офиса да е с маска. Просто не съм очаквала такава без отговорност.

# 21 831
  • Пловдив
А във връзка с починалите на стълбите, проверка е установила вина на 7 човека, 3 са уволнени.
https://news.bg/health/lekar-sanitari-i-shofyor-sred-uvolnenite-v-plovdiv.html

# 21 832
Какво е най-новото от Китай?
Официални медии в Китай казват, че последните пациенти в северозападната част на Синдзян са излекувани от Covid-19 и са изписани от болница.
Миналия месец огнище в град Кашгар доведе до 428 души с положителни тестове, 78 от тях със симптоми. Фирмите и училищата бяха затворени и имаше няколко кръга тестове в целия град, за да се идентифицират симптоматични и асимптоматични носители на вируса.

Има обаче нови опасения в източния град Тиендзин, който има население от над 11 милиона души.
Днес официални лица потвърдиха на пресконференция, че 8 души са дали положителни тестове в града (5 със симптоми, 3 - без). На жителите в част от града е казано „да не напускат домовете си“, а  болниците са „поставени под затворено управление“. Смята се, че хората може да са се заразили с вируса в болницата, където вече са били лекувани редица служители от логистиката и студената верига.

Има опасения и относно предаването в училище в Хонконг. Учениците в началните училища в целия град ще затворят от понеделник за две седмици след поредица от нови случаи. Яслите и градините вече са затворени в града до 6.12 като „предпазна стъпка по време на кризата Covid-19“, след като бяха регистрирани над 100 огнища на настинка.
Днес министърът на здравеопазването на града предупреди Хонконг, че „вероятно е навлязъл“ в четвъртата си вълна на коронавирус.

# 21 833
На каква база са ви притесненията от mRNA ваксините?

# 21 834
Испания очаква да ваксинира "много значителна част" от населението си през първата половина на следващата година, обяви в петък премиерът Педро Санчес.

"Нашата страна, Испания, ще бъде първата страна в ЕС, заедно с Германия, която ще има пълен план за ваксинация", каза той и добави, че пълните подробности ще бъдат представени на заседанието на кабинета във вторник.

# 21 835
  • София
Би ми било интересно някой фен на Китай и китайската стратегия да ми обясни как така хем са победили вируса, хем непрекъснато отнякъде изскачат някакви нови случаи, които ги карат да тестват скромни градове от по няколко милиона...

# 21 836
Скрит текст:

Хеликаза, моите притеснения са във връзка с дългосрочните ефекти-автоимунни заболявания например. Знам, че си запозната с тези ваксини. Ако може да внесеш повече яснота? Благодаря!

# 21 837
  • Варна
Би ми било интересно някой фен на Китай и китайската стратегия да ми обясни как така хем са победили вируса, хем непрекъснато отнякъде изскачат някакви нови случаи, които ги карат да тестват скромни градове от по няколко милиона...
Не е много трудно за обяснение.
Здравната им система не е под напрежение, болниците функционират нормално. Винаги ще изскачат случаи, това е милиардна държава, която съвсем не е е затворила към външния свят.

# 21 838

Че са нови. Нищо че е вероятно да са революция и в борбата с рака. Собственикът на Бионтех работи по тази технология точно върху лекарство срещу рак.

Радетелите срещу неизпитанити технологии пеницилин ли приемате като се наложи или последно поколение антибиотици? И те вредят, ама без тях можеше да не доживяваме масово и до 40, а без ваксините да раждаме по 5 деца за да оцелее едно.

# 21 839

Общи условия

Активация на акаунт