COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 006 343
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 13 230
Заведенията и по време на затварянето преди не спряха работа, няма да спрат и сега, изключително силно застъпиха с доставки, някои едва смогваха дори. Реално жалим само нощните заведения с алкохол и сервитьорките там, които действително по правило са студенти и млади несемейни хора, които деянат на безсъние. Това е временна работа, доста от тях работят без договори, за джобните и на свой ред да имат за заведения. Ами, ще си седнам малко на трибуквието, родителите им гладни няма да ги оставят.

# 13 231
Щом така смятате... Аз имам други наблюдения за работещите в тази сфера... Момиче, което учи право с починал баща и болна майка на легло, за която се грижи+ сестричка на 13 г. Жена с педагогическо образование, но не я вземат на работа като преподавател, а има детенце, което гледа сама... И още... Готови да чистят и тоалетни...

# 13 232
Mury-mur,
На базата на основателните претенции на собствениците на заведения, че трябва да бъдат обезщетени, защото със заповед им е забранено да работят.
Доколкото си спомня, учителките в детските градини и персонала, получаваха пълните си заплати, докато не работеха градините.
Не защитавам фолкпевиците ни най малко. Такава музика дори не харесвам.
Понеже и на мен ми стана интересно какви доходи обявяват и плащат ли данъци изпълнителите. Открих някакво интервю на Васил Найденов, че годишно плащал 60 хиляди лева данъци.

Основателни? Живеем в условия на свободен пазар. Тоест риска от фалит частният бизнес си носи сам. Независимо дали е международна IT компания, огромен завод, банка или квартална кръчма.  Специално за собствениците на заведения у нас беше направено повече от достатъчно. За персонала им едва ли, но това вече беше работа на собствениците - да обезщетят работниците си с това, което държавата им дава. А не да си ги кътат и да искат още.
На учителките работодател е държавата или общините, затова ги обезщетява тя. Както онзи с мазната коса и колегите му би трябвало да обезщетят своите сервитьори и какъвто там още персонал имат.

Изпълнителите след като са платили по 60 хил. до 1 млн данък, това значи, че годишният им доход е 600 хиляди до 10 милиона. Ха дано са спастрили нещо за черни дни и да не се редят с барманите и фризьорките на една опашка за помощи.

# 13 233
Всички ще чистим тоалетни ако трябва.

# 13 234
Няма смисъл да се подпомагат браншове, които няма да се възстановят в близките години. За какво да им плащат заплати и да си мислят, че след няколко месеца ще се върнат на работа и ще е като преди? Рано или късно ще са на борсата, ако не сега - през лятото. Няма как да ги храни държавата с години. По-добре сега, за да си знаят какво следва, защото стана ясно, че сами не могат да се сетят.

Слънчевата, то заради толкова много права сме на това дередже. Всички си знаят правата, ама задълженията са само ако има "контрол". Обезщетение имт право да искат, ама разписани мерки да спазват - не било тяхно задължение, а на контролните органи.

Щом така смятате... Аз имам други наблюдения за работещите в тази сфера... Момиче, което учи право с починал баща и болна майка на легло, за която се грижи+ сестричка на 13 г. Жена с педагогическо образование, но не я вземат на работа като преподавател, а има детенце, което гледа сама... И още... Готови да чистят и тоалетни...
Тоалетни и на друго място могат да чистят. В болниците места за санитарки има винаги, там също има нощни смени.

# 13 235
  • София
Беше ми най-смешно като го гледах някъде Алибегов да казва, че искали точно дата от кога ще могат да работят... И как аджеба да стане това?

# 13 236

не желая да съм съдник, но това последното, особено пък в млмента има такъв глад за преподаватели, че е абсурдно

# 13 237
Слънчевата, Барса, да, гадно е, че хората остават без работа и доходи.
Но защо си мислите, че държавата, дори и на 100% от обявените заплати да им плаща, те ще са добре?
Това е бранш, в които всички са на минимална заплата, някой са на 4 часа уж. Дали ще са на бюрото за по 12лв. на ден, или държавата ще им плаща 80/20 или дори 100%, те пак са в положение да са със прекалено малко пари.
Имаха време да се насочат към нещо друго, цяло лято. От самото начало на март месец беше ясно, че тези сектори ще страдат. И то дълго. На който не му е ясно, още тогава го написах, ето го пак:
Нито развлекателният, нито туристическият бранш ще се върнат на нивото си от 2019 поне още 2-3 години. Тепърва ще става по-зле положението икономически. Тепърва ще го отнесат другите браншове и хората ще пренасочат парите си към по-важни разходи. Свърши времето на капанчетата през улица. Пазара сам ще се ограничава постепенно. Всичките ресторанти, кафенета и барове ще трябва да се борят за клиенти, много ще фалират. Сега е времето тези хора да се пренасочат към различна работа, защото и без това рано или късно ще им се наложи.

# 13 238
  • Bulgaria
Ще има и още по-голям недостиг на преподаватели. Защото трябват заместници за болните и за тези, които са в отпуск или болничен за по-продължително време. Млад човек може да си намери работа винаги. Не са най-добре платените професиите в нощните заведения и наистина са млади хора, така че мисля, че при желание ще могат да си намерят по-добра и по-доходоносна работа. Най-малкото, за да не ги осигуряват на 4 часа, каквато е масовата практика.

# 13 239
  • София
Барманите и сервитьорите в нощните заведения са масово млади хора без семейства, включително ученици и студенти. Реално нискоквалифициран персонал, който безболезнено може да си смени попрището, което и без пандемия ще смени след някоя година. Колко се пенсионират на такава длъжност?
Повечето бармани, диджеи и персонал от нощни заведения, които поне аз познавам, са акьори, режисьори и прочее, които реално с пандемията са ударени двойно. Но не само по тази причина, мисля, че вместо по стара традиция да викаме "Защо пък на тия ще даваме", е хубаво да се издейства същото и за останалите пострадали от ситуацията. Това по начало е работа на синдикатите, но у нас реално такива няма.

# 13 240
Слънчевата, Барса, да, гадно е, че хората остават без работа и доходи.
Но защо си мислите, че държавата, дори и на 100% от обявените заплати да им плаща, те ще са добре?
Това е бранш, в които всички са на минимална заплата, някой са на 4 часа уж. Дали ще са на бюрото за по 12лв. на ден, или държавата ще им плаща 80/20 или дори 100%, те пак са в положение да са със прекалено малко пари.
Имаха време да се насочат към нещо друго, цяло лято. От самото начало на март месец беше ясно, че тези сектори ще страдат. И то дълго. На който не му е ясно, още тогава го написах, ето го пак:
Нито развлекателният, нито туристическият бранш ще се върнат на нивото си от 2019 поне още 2-3 години. Тепърва ще става по-зле положението икономически. Тепърва ще го отнесат другите браншове и хората ще пренасочат парите си към по-важни разходи. Свърши времето на капанчетата през улица. Пазара сам ще се ограничава постепенно. Всичките ресторанти, кафенета и барове ще трябва да се борят за клиенти, много ще фалират. Сега е времето тези хора да се пренасочат към различна работа, защото и без това рано или късно ще им се наложи.
Сама казвате че икономиката затъв и ще има много фалити... Къде тогава да идат тези хора? Докато някой ги наеме на работа как да живеят?

# 13 241
Ще има и още по-голям недостиг на преподаватели. Защото трябват заместници за болните и за тези, които са в отпуск или болничен за по-продължително време. Млад човек може да си намери работа винаги. Не са най-добре платените професиите в нощните заведения и наистина са млади хора, така че мисля, че при желание ще могат да си намерят по-добра и по-доходоносна работа. Най-малкото, за да не ги осигуряват на 4 часа, каквато е масовата практика.
Ако нямаш вуйчо владика.... Трудна работа... Сега по пандемично време може и да вземат някъде някой млад учител по заместване, иначе е трудно.. Поне у наше село...

# 13 242
  • Bulgaria
Те реално ако получават обезщетение на база на това, на което са осигурявани, ще останат без пари. По-голямата част. Малко са тези, които са осигурявани на пълното си възнаграждение и работно време.

# 13 243
Според мен сега е времето да се преквалифицират. Болниците, рзи, общините  имат нужда от помощ, Да изпратят барманите и сервитьорите там. Повечето са млади хора. Хем ще помагат, хем ще им се плаща

# 13 244
Тези бизнеси бяха затворени 3м, ако не ме лъже паметта? Тогава как оцеляха?
То беше ясно, че кръчмите и клубовете ще затворят, още откакто вирусът беше само в Китай.

Общи условия

Активация на акаунт