COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 006 276
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 13 215
  • София
Барманите кътат, Нот, оказаха се най-ценните ни кадри тука напоследък, всички за тях ще работим.

# 13 216
Във връзка с усложнената обстановка с COVID-19 Гърция затвори за влизане на чужденци през нощта ГКПП Промахон с изключение на товарните автомобили.

Между 00:30 ч. и 05:00 ч. през ГКПП „Промахон“ се пропускат само гръцки граждани с леки автомобили и автобуси. Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка в някои области на Гърция е въведено временно ограничение на движението в нощните часове. За зоните, попадащи в ниво 3 (оранжево) и ниво 4 (червено), е забранено движението в интервала от 00:30 ч. до 05:00 ч. Изключения се допускат за работещите нощна смяна или при спешни случаи (проблеми, свързани със здравето). Заради влошената епидемиологична обстановка от 06:00 ч. на 29 октомври 2020 г. окръг Серес, където попада и Промахон,  както и окръг Йоанина, ще влязат в т.нар. червена рискова зона със степен 4 . Вследствие на това може да бъде наложена забрана за движение както извън, така и в рамките на съответните области.
https://coronavirus.bg/bg/news/731

# 13 217
Защо, те не се хранят, не се обличат, нямат семейства, деца, родители, не боледуват? С какво са по различни от теб и мен барманите,сервитьор и те, готвачи те?

# 13 218
  • София
Не знам, Барса, ти ми кажи с какво са по-специални, че искат да им се плащат 80% от заплатите, докато не работят - което не се прави за никой друг сектор и никой друг служител.
Явно са по-специални.

# 13 219
Готвачите и сервитьорите не са останали без работа, хайде моля ви се. Ресторантите си работят. Тези от нощните заведения да ги обезщетяват съобразно възможностите на държавата. Щото сутринта Р. Алибегов дори не си беше направил сметка колко пари му трябват за това и за колко души да важи тази мярка. И това ли ние да му свършим? Ама дай да мрънкаме, цялата държава само с тях се занимава.

# 13 220
  • София
И други хора в други браншове са загегнати.

# 13 221
Сачева е казала, че на трудов договор в нощните заведения работели около 32 хиляди човека.
 И сега трябвало да ги обезщетят.
https://www.24chasa.bg/novini/article/9164529
Но според мен, тези две седмици ще станат поне 4-5 месеца, защото не вярвам до февруари да се подобри ситуацията и да позволи, да работят.

Според Алибегов са 100 000...

Близо 70 000 са без договори или...!?

https://www.24chasa.bg/novini/article/9163216

# 13 222
След като не им се дава възможност да работят....

# 13 223
Фандъкова казва че към момента няма да затварят ДГ и яслите, но следващата мярка която обмислят е и учениците от по малките класове да минат на ДО. Ще действат внимателно и поетапно. Преди и те да минат на ДО ще изчакат да видят дали сегашните мерки са достатъчни да забавят вируса. Ако той продължи да расте и те ще минат на ДО.
https://www.24zdrave.bg/Article/9164391

Здравният министър е написал във ФБ че вече има реален риск здравната с-ма да не издържи, и съветва хората да се пазят максимално, защото разпространението вече е дифузно. Цялата здравна с-ма вече е на предела си. Не само лекарите, но и здравните инспектори са на абсолютният си физически предел. Призовава хората да им се притекът на помощ като се пазят максимално да не се заразят, за да може те също да продължат да ни помагат и здравната с-ма да издържи.

Математика на щаба Витанов вчера е казал изключително тревожни данни. Сега е най опасният момент в цялата епидемия. Не само за о-вото и за здравната с-ма. Сега риска за отделният човек да се зарази с вируса и съответно да го предаде и на близките си е най висок от началото на епидемията. Репродуктивното число е по високо от когато и да било, в момента е 1,56. Това число расте с бясна скорост от 1 месец насам. В края на септември беше 1,1, в началото на Октомври 1,2, в средата 1,37, в момента е 1,56. Ако то не спре да расте, няма начин да избегнем здравната катастрофа. В момента заразените с вируса в България са близо 150 000, а контактните им (1 човек средно има между 5 и 8 контактни на които може да предаде вируса. Това са между 750 000 и 1 200 000 човека които в най близкото си обкръжение имат заразен с вируса.)

Разбирате ли колко е опасно в момента положението. В момента стоим на ръба на пропастта. Всеки 8-и българин вече е в пряк контакт със заразен, заради епидемичният взрив. За това Витанов казваше че минем ли границата от 2 000 новозаразени на ден в официалната стат. почти няма път назад, защото това са реално 16-20 000 нови заразени ежедневно. А всеки от тях ще зарази средно поне още 1 човек а повечето дори още 2-ма при репродуктивно число 1,56. Аз затова съм и песимист, че не извадим ли чука веднага и не направим това.
Скрит текст:
Скрит текст:
Консолидация на обществото е прекрасен израз, но приложен за едни други общества, където управляващите си подават оставка след папарашка снимка без маска (справка - здравният министър на Чехия, ако не греша). Има ли смисъл да давам за пример нашата действителност? Винаги сме били оставени сами на себе си, каква консолидация и какво общество?

И тези празни приказки помагат да се забави заразата с какво точно?

Една хубава маска ще ви помогне повече от оставката на чешкия министър да не се озовете във военно-полевата им болница, ако сте чех.
И не само чех.

При сегашните цифри трябваше вече да сме нахлупили маските до очите и да се чудим какво още можем да направим, а не още да философстваме.
+ 1000
Макар, че форума не е представителна извадка, хората извън него едва ли са на по различни мнения т.е. голяма част осъзнават, че са нужни мерки. Защо трябва да ни бъдат ниписани/казани? Имаме информация, от различни точки на света, от различни хора, занимаващи се с лечение, изследвания, политика ............
Наистина ли манталитета ни е като на уплашени малки деца, които чакат спасение, неясно от къде.
Няма как да стане без ясно лидерство, написани, прилагани и спазващи се мерки част от стратегия в която знаем кое защо се прави и с каква цел. Ние хората не сме извънземни. Нямаме колективно съзнание. Всеки си има собствено съзнание, възприятие за света, за правилно/грешно, на някой му пука дали яко ще мрем, на друг не. На някой му пука дали ще може да се лекува около Коледа и Нова Година не само от Ковид и от всичко останало, на друг не. Някой вярва че вируса е просто грип, друг не, някой вярва в ползата от маските, друг ги отрича и т.н. и т.н. Аз честно казано вече съм песимист и започвам да не виждам полезен ход. Стигнахме вече до  момента на необратимост, досега можехме да направим нещо, вече няма как да спрем вируса да не ни помете. Не виждам как ще предотвратим посрещането на Коледа и Нова Година, без 3-цифрени починали на ден, напълно блокирала здравна с-ма, с много повишена смъртност от други болести, каквато няма да има при нормално работеща здравна с-ма.

За мен решението е в ясно лидерство. Излиза премиера по телевизията и казва, скъпи съграждани, изправени сме пред огромна заплаха пред каквато нашата страна не е изправяна през 21 век. Държавата да изпадне в невъзможност да изпълнява една от основните си функции разписани в конституцията на Република България. Да осигурява здравеопазване на своите граждани. Ситуация в която не сме изпадали в историята на 3-тата българска държава. За да го предотвратим взимаме следните мерки:

Всички ученици от горните класове, минават на ДО в цялата страна. Всички ученици от средните класове в областите в червено минават на ДО. Малките класове използват освободените пространства в у-щата и се разреждат максимално. (Това в комбинация, с увеличаването на ГТ във всички градове което в комбинация с отпадането на голяма част от учениците ще намали значително струпването на закрито на много хора в ГТ).

Въвежда се полицейски час, от 21,00 до 5,00 часа в този период никой няма право да е на улицата освен по уважителните причини: по работа, към болница и т.н.

Мобилизараме армията в помощ на здравните власти, за каквото им трябват (за всичко за което Кунчев се оплаква че нямат хора, да осъществяват контрол по спазване на мерките и т.н., вместо да стоят в казармите и да се упражняват в разглобявяне, чистене и сглобяване на калашници. По време на пандемия армията може да реши много проблеми с недостига на персонал в различни институции)

Затваряме всичко което може да се затвори, заведения, кина, театри, зоопаркове, отнемят се всякакви фестивали на рибата, празници на града, и не знам какви глупости в тоя момент. (Това при условие че държавата има резерви в бюджета за да създаде някаква икономическа програма не 60/40 или 80/20 а 100/0, да е сигурно че няма да остане човек без препитание заради мерките до Коледа. Според мен има, за да се трошат милиарди за няколко кирливи изтребителя).

Така ги виждам аз най общо нещата като единствен възможен път от тук нататък най общо, без подробности и детайли, но много сложно ми се вижда всичко за постигане и организиране, а и ще има голяма о-вена реакция срещу такива строги мерки, защото една част от българите и то не малка предпочита да гази в трупове (и тук не говоря само за Ковид, а предстоящата увеличена смъртност от всичко след блокирането на здравната с-ма.) пред това за 2 месеца да си промени значително житова. Говорим само за 2 месеца, не за 2 години.

С тези мерки ще посрещнем Коледа вместо с 3-цифрени починали, с 2-цифрени заразени. Преди Коледа мерките започват да се отпускат, държавата позволява на заведенията, ресторантите, кината, театрите и т.н. да заработят защото е вредно за икономиката дълго време да стои на стоп-пауза, но с много строги правила за работа, но и още по важното с драконовски контрол, за който ако нямат хора от РЗИ ще използват армията. Да има човек който отговаря за всеки квартал в тая държава и проверява този, този и този ресторант, театър, кафене и т.н. спазват ли се мерките, и така в цялата страна. Да след отварянето на Коледа, вируса пак ще започне да расте и пак ще стигне сегашните стойности но, 1-во по бавно ако контрола по мерките е по силен и 2-о чак през Февруари. Едно е да сме в това състояние преди още Октомври да е минал, и предстоят Ноември, Декември, Януари, Февруари, друго през Февруари когато предстои слабият период на вируса. Така с едни строги мерки и затваряне за месец и половина, ще изкараме до следващата есен когато дай Боже ще има ваксина или ефективно лечение. Въпроса е колко от народа е съгласен драстично да си промени живота до Коледа, и колко предпочита да гази през трупове (и пак повтарям не говоря само за Ковид) но да не си промени живота драстично до Коледа.

за да се намалят рязко хората с които контактува всеки 1 от тези 150 000 заразени в момента, вече няма как да избегнем здравната катастрофа около Коледа и Нова Година.

# 13 224
  • София
Ще се преквалифицират като не могат да работят като сервитьори и бармани. Това е положението. Не са нито първите, нито последните. При свиване на обема работа работодателят има грижата за бъдещите действия, а и нали сега има мярка - да я ползват, не може специално за тях да се измислят още и още.

# 13 225
Барманите и сервитьорите в нощните заведения са масово млади хора без семейства, включително ученици и студенти. Реално нискоквалифициран персонал, който безболезнено може да си смени попрището, което и без пандемия ще смени след някоя година. Колко се пенсионират на такава длъжност?

# 13 226
Сигурно ли е, че Пирогов и ВМА търсят доброволци?

# 13 227
И други хора в други браншове са загегнати.
Засегнати са всички, не на всички обаче им се забрани да работят.... Как си представяте няколко месеца живот без финансови средства?

# 13 228
ГАйдарски, ако иска да запази уважението към себе си и професията си, е редно да се извини за това, че подведе, да не кажа излъга, в ефир.
 Не смятам, че можеше да се спаси  присъственото обучение. Не и с такива псевдо мерки в училищата.
Кабинетна система?! Нали за някакви балони говореха. Къде са?
И най-вече  - не се осигури безплатно тестване на деца и учители. Извинявайте, но в на дъщеря ми класа имало вчера 7 болни деца. Да, разбирам, тестовете са скъпи и е нормално това, че много родители не могат или искат да правят на децата си. От 7 деца нито едно не е направило тест. Включително и дете, чиято майка е с Ковид. Така не се контролира разпространение.
За моя изненада, от 21 родители, попитани от класната дали желаят ДО за децата до 27 ноември, 18 отговарят с Да. Аз също. И да уточня, че въпреки, че училището ни се води от "елитните" (неприятно ми е това определение), ДО пролетта не беше на никак добро ниво. Но ето, че масово родителите, поне от класа, искат ДО.

Аз още от самото начало писах. Нито има балони, нито ще има, защото и самите напътствия са пожелателни-там, където има възможност. Писани са ясното съзнание, че на 90% от местата такава възможност няма.
Разбира се, че ДО е доста как да кажа, лошо на места, да съм по-мека даже в изказа си.
Включително и при нас, в баш елитна гимназия. Но те нашите и присъствено толкова си могат и това за мен не е бил показател. Моята идея беше, че все пак децата са двигател, те сами учат, трябва им просто легализация под формата на ДО.
В класа на едно от децата ми не 7, всички бяха болни поетапно от началото на октомври. Моето дете последно изкара "нещо". Да, нито едно дете не е тествано, а всички до един бяха с ковидоподобни симптоми.
В нашия клас беше същото. В един момент половината ги нямаше, включително и моето дете. Нейните симптоми бяха гърло и хрема, без температура и кашлица и затова не правихме тест, но си стоя вкъщи повече от седмица. В съседните класове беше подобно положението. Провеждаше се присъствено обучение с куп отсъстващи деца, на които не беше осигурено никакво обучение, защото като не са с доказан Ковид или контактни, не попадаха в никакъв регламент. Същевременно бяхме длъжни да спазваме епидемичните правила, според които децата трябва да остават вкъщи дори когато имат само симптоми на настинка. Мина ми през ума да заведа дъщеря ми на тест, но размислих, защото принципно това не е решение. Няма как да давам по 120 лв. всеки път, когато й потече носът. Ако ще се държи на присъствено обучение в безопасна среда, трябва да се осигурят безплатни тестове за децата

# 13 229
Барманите и сервитьорите в нощните заведения са масово млади хора без семейства, включително ученици и студенти. Реално нискоквалифициран персонал, който безболезнено може да си смени попрището, което и без пандемия ще смени след някоя година. Колко се пенсионират на такава длъжност?

Това се случи тук в Швеция, нощните клубове и дискотеки бяха затворени повече от 6 месеца. Отидоха на борсата, болшинството се преквалифицираха и си намериха нови работни места. Дори безработни стюардеси и стюарди отидоха да работят в старческите домове.

Общи условия

Активация на акаунт