COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 006 429
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 13 515
Като гледам до края на седмицата ще ударим 3000 на ден. Дискотеките кога ще ги затворят? Кръчмите защо още работят? Който не може да си приготви сам храна у дома, да си купи, продават по магазините, ама всичко е защото трябва да дадат обезщетения на някои хора, а похарчиха "мазнинката". Чудя се и защо всички ученици не са минали още на ДО......вижда се, че не става.
В Пловдив повечето болни били на кислород. Колко ли народ ще измре в следващите дни и седмици......не ми се мисли.
ПП Апропо, какво ставна с мантрата, че на морето гъз до гъз, пък нищо не станало....

Дискотеките са затворени от днес.
Заведенията за хранене са с намален капацитет, заради разстоянието между масите.
Учениците до 7 клас бабите и дядовците ли ще ги гледат, докато родителите им работят или?

Относно заведенията .... някой чел ли е достоверен източник затова как се справят/смятат да се справят/ в Европа  ... в смисъл как държавите подпомагат точно бизнеса с ресторанти и клубове ?
На моя приятелка в Барселона й плащат 80% мисля че каза от заплата. Работи в кафе на голям хотел

# 13 516
Загледах се в конференцията - ами това не е прес конференция на НОЩ. Това е на министерство на здравеопазването. Все си мисля че краля слънце махна щаба. Та общо България лети по скоростната магистрала по нанадолнището.

# 13 517
В Гърция тече купон в нощни заведения, виждам го в сторита в Инстаграм на приятели...мерките са на някои региони.
И точно гърци да се дават за пример за дисциплина? Joy
Да, в Гърция мерките се въвеждат според цвета на зоните. В зони с високо разпространение (червени), са най тежките мерки. В други са по леки.
На гърците може да им липсва дисциплина и на приказки са много силни и вилни... Ама като им изпляскат една глобичка, ела да видиш как бързо се дисциплинират болшинството.
По мое мнение глобите са много добър стимул за спазване на каквото и да било, стига да има кой да ги приложи.
     В Швейцария на времето,  по лош навик си бях хвърлила фаса на улицата. Една жена веднага ме предупреди да си го прибера, защото глобата е еди колко си пари (не помня вече колко каза). Ама няма лошо е, ама няма цапаш. Само - има глоба. Да ви кажа, веднага ми се изпари навика, който уж бях градила със години.
    Та така и с мерките.

# 13 518
Пак да попитам, за другите държави - не затворили училищата.
Каква е организацията в тези държави в училищата?
Носят ли лични предпазни средства, при констатиране на заразен ученик/учител как се процедира, там има ли починали учители.
Дайте информация, като се сравнява поне да знаем с какво.
Здравейте, мога да дам информация за Лондон, който в момента се намира в Tier 2(зона с високо разпространение), според чийто правила могат да се събират групи, не по- големи от 6 човека на открито, посещенията на закрито са забранени и т.н "леки" ограничения, в сравнение с някои северни части, които са под локален локдаун.
Впечатленията ми са от праймъри скуул- децата ми са на 6 и 9 години и учат в едно училище.
Използват се всички 6 входа, без смесване на потоците, като всяка year group състояща се от два класа, представлява бабъл, т.е около 50 + деца. Бабълите идват, тръгват от училище, ходят на обяд в стола, ходят на физическо УЖ без да се смесват, "подаваме" децата на учителите на входа.
Маски не са разрешени вътре- нито за ученици, нито за учители( по избор на родителите, децата могат да са с маски, когато ги взимаме/изпращаме в двора). За родителите е задължително да са с маски, докато чакат на съответния вход, има обаче и такива с маски под носа и на брадата...
Всичките ни родителски срещи са по WhatsApp, родителите вече нямат право при никакви обстоятелства да влизат в училището. Доколкото знам от учителка, техните срещи с директорката също са по WhatsApp- всеки се свързва от неговата класна стая.
Извънкласните дейности при нас са отменени, както и всички еднодневни пътешествия, както и нямат все още часове по музика.
Още през септември целият клас на големия ми син беше с някакъв вирус с температура, гърло, някои деца имаха и кашлица. Увериха ни, че това е сезонната инфлуенца и няма повод за притеснение, защото ситуацията се наблюдава и анализира всекиденвно Simple Smile( тук по принцип хрема и температура не са причина детето да не ходи на училище😒)

Протоколът в училището е следният- ако дете получи симптоми на училище(температура, кашлица, загуба на обоняние) се вика родител, който извършва теста на място в училище. Ако получи симптоми вкъщи, имаш избор- да го заведеш на тест(а тук в момента това е много трудно по здравната каса) или семейството да се самоизолира за 14 дни, след изтичането на които може да се върне на училище.
Засега имаше няколко случая на тестове в училище, но всички бяха отрицателни. Официално, училището ни е в много висока рискова зона, но към момента случаи на ковид в него няма. Неофициално, обаче, дали и колко деца са болни, дали не заразяват около тях, никой не знае, просто защото няма възможност за толкова тестове, така че и тук не е розово положението.
В момента децата са ваканция и са вкъщи, но от другата седмица училището започва отново и ще ги пусна със свито сърце.

Последна редакция: чт, 29 окт 2020, 10:39 от *peteto*

# 13 519
Както се и очакваше, нещата отиват от зле на пО зле. За учениците мога да кажа че спазват мерки толкова, колкото и възрастните около тях - за региона където живея и работя почти никак.
Всяко голямо междучасие минават покрай офиса ми на групи плътно един до друг и без маски (с единични изключения ). А училището се намира на другия край на градчето, така че какъв контрол и спазване? Кой ги контролира тези тълпи (главно от малцинствата ), които по времето когато би трябвало да са на училище се шляят из града, по кафета и магазини? С една дума нашенска работа. Песимизма ми се увеличава защото е ясно че сами ще ни е много трудно да се справим.
Хайде, някои от западняците си пращат болните при нужда във Германия, ами ние къде ще ги пращаме?
Разчитах че може би до зимата, Запада ще е овладял ситуацията и ще може да ни помогне в кризата да избутаме до лятото, а сега се оказва че те самите се нуждаят от помощ.

# 13 520

Аз пък от първо лице мога да ти кажа, че в една болница без да споменавам коя "болните" по цял ден играят карти и се чудят какъв купон да си спретнат. Защо са там - ами защото заради масовата психоза, която се оказва на хората на всяко едно ниво - новини, статии, форуми, лични контакти са уплашени да не вземат да умрат. И така тази конкретно болница с двуцифрен брой пациенти няма тежки случаи, но е пълна.
И аз знам същото. Колкото и да облъчват от екрана информацията от болниците си излиза и неофициално.

Защо все така става - "от екрана ни облъчват" с инфо, че болниците вече са задръстени, шефовете на болници с лицата и имената си, а всички неофициално информирани "със сигурност знаят, ама няма да кажат къде"?

# 13 521
  • Сф
Цитат
                    Без да омаловажаваме сериозността на заболяването, трябва да се замислим дали не става въпрос за изкуствено насаждана паника, която може да се дължи както на злоумисъл, така и на прекалено голямата информационна свързаност в света и възможност за преекспониране на един проблем, който хората в миналото са възприемали много по-спокойно и без правокираната от медиите и социалните мрежи свръх емоционалност”, коментира анализаторът Юлиян Войнов."

Някои хора още не са осъзнали,че в момента има пандемия в целия свят и умират нищо неподозиращи  хора, които биха живели с години . Да отричаш реалността и да живееш в розов балон си е проблем на отделния индивид, не на обществото, което прави всичко по силите си да оцелее. Чак пък и анализ на миналото. То това чума, епидемии, войни, концлагери, все е преекспонирано, да знаете от господин анализатора на медиите..хаха

# 13 522
Да, в Гърция мерките се въвеждат според цвета на зоните. В зони с високо разпространение (червени), са най тежките мерки. В други са по леки.
На гърците може да им липсва дисциплина и на приказки са много силни и вилни... Ама като им изпляскат една глобичка, ела да видиш как бързо се дисциплинират болшинството.
По мое мнение глобите са много добър стимул за спазване на каквото и да било, стига да има кой да ги приложи.
     В Швейцария на времето,  по лош навик си бях хвърлила фаса на улицата. Една жена веднага ме предупреди да си го прибера, защото глобата е еди колко си пари (не помня вече колко каза). Ама няма лошо е, ама няма цапаш. Само - има глоба. Да ви кажа, веднага ми се изпари навика, който уж бях градила със години.
    Та така и с мерките.

Ей в това е истината.
У нас това е единствената мярка, която може да проработи.

# 13 523
  • Bulgaria
Според Националната информационна система у нас коронавирусна инфекция е констатирана при 2087 лица-медицински служители. 67 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. От тях 27 са установени при лекари, 24 - при медицински сестри, 7 - при санитари, 2 - при фелдшери и 7 - при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил потвърден новият коронавирус, са 1197. Новите случаи от последните 24 часа са 36. Починали са:

Скрит текст:
жена на 87 г. с астма;

жена на 83 г. с диабет, сърдечно и хронично неврологично заболяване;

жена на 52 г. със сърдечно заболяване;

жена на 71 г. със сърдечно заболяване;

жена на 74 г. със сърдечно заболяване;

мъж на 81 г. със сърдечно заболяване;

жена на 78 г. с астма;

жена на 73 г. с диабет, сърдечно и хронично неврологично заболяване;

мъж на 66 г. със сърдечно заболяване и диабет;

мъж на 74 г. със сърдечно и хронично неврологично заболяване;

мъж на 74 г. със сърдечно заболяване;

жена на 70 г. с хронично белодробно и сърдечно заболяване;

мъж на 65 г., за когото към момента няма информация за придружаващи заболявания;

мъж на 78 г. със сърдечно заболяване;

жена на 81 г. със сърдечно заболяване;

мъж на 74 г. със сърдечно заболяване;

мъж на 43 г., за когото към момента няма информация за придружаващи заболявания;

жена на 51 г., за която в системата все още не са въведени придружаващи заболявания;

мъж на 86 г. с хронично белодробно заболяване;

жена на 68 г. с онкологично и сърдечно заболяване;

мъж на 60 г., за когото в системата все още не са въведени придружаващи заболявания;

мъж на 65 г. със сърдечно заболяване;

мъж на 64 г. със сърдечно заболяване и диабет;

жена на 75 г. със сърдечно заболяване;

жена на 64 г. с онкологично заболяване;

жена на 68 г. със сърдечно и хронично белодробно заболяване;

мъж на 50 г., за когото в системата все още не са въведени придружаващи заболявания;

жена на 74 г. със сърдечно заболяване;

мъж на 41 г., за когото към момента няма информация за придружаващи заболявания;

жена на 61 г. със сърдечно заболяване;

жена на 56 г. с диабет и хронично хематологично заболяване;

мъж на 69 г. с диабет и сърдечно заболяване;

жена на 70 г. с диабет и сърдечно заболяване;

мъж на 69 г. със сърдечно заболяване и диабет;

жена на 87 г. със сърдечно заболяване;

мъж на 79 г., за когото към момента няма информация за придружаващи заболявания.

https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/2760-sa-novite-s … -potvrdeni-u-nas/

83    F    Шумен    Шумен       
52    F    Търговище    Търговище   
71    F    Благоевград    Петрич   
74    F    Благоевград    Петрич   
81    M    Сливен    Нова Загора   
78    F    Сливен    Сливен   
73    F    Благоевград    Сандански   
66    M    Благоевград    Петрич   
74    M    Габрово    Габрово   
74    M    Благоевград    Петрич   
70    F    Пловдив    Пловдив   
65    M    Пловдив    Пловдив               
78    M    Монтана    Монтана   
81    F    Пловдив    Пловдив   
74    M    Враца    Враца   
43    M    Бургас    Несебър   
86    M    София-град    Столична   
68    F    Враца    Враца   
60    M    Добрич    Тервел               
65    M    Русе    Русе   
64    M    Велико Търново    Стражица   
64    F    Бургас    Поморие   
68    F    Бургас    Карнобат   
79    M    Габрово    Габрово   
50    M    Бургас    Приморско   
74    F    Варна    Белослав   
51    F    Разград    Разград   
75    F    Хасково    Минерални бани   
41    M    София    Елин Пелин   
56    F    Габрово    Дряново   
69    M    Кърджали    Кирково   
70    F    Смолян    Златоград   
87    F    Пловдив    Пловдив   
69    M    Перник    Перник
87    F    Пловдив    Родопи
61    F    Търговище    Омуртаг

# 13 524
Безобразно отношение от Кантарджиев. Къде са им PR ите?

# 13 525

Е какво каза, де?

# 13 526
  • София

Е какво каза, де?
Нищо ново, но постоянно правеше препратки към Мангъров и всички останали, които не го били слушали, а той колко е прав. И не казвам, че не е бил прав, макар и той да говори какво ли не в последните месеци, но не може в ситуация на тежка криза да си позволява да се държи като мъж в развод, който постоянно отнася всеки коментар към "врага". Отделно не спира и да вини хората, които не разбирали и не спазвали мерките. Изобщо няма да питам къде е отговорността на управлението на страната.

# 13 527
Моля, споделяйте периодично важни неща от брифинга за нас, дето не гледаме.
Най- вече ме интересува ще кажат ли осигурени ли са новите тестове, къде можем да разчитаме на тях,  както и ако има кой да захапе Ангелов за "спокойно, легла има".
Всъщност, той там ли е .

# 13 528
"Училището не учи на математика, а на присъствие в живота". И си мисля, уж все искаме да сме, като другите държави, ама някак все не го докарваме. Франция и Германия се затвориха отново, остават само - училищата. Пък ние от тях почнахме...
Каква е организацията в тези държави в училищата? Носят ли лични предпазни средства, при констатиране на заразен ученик/учител как се процедира, там има ли починали учители.
Цитирам свой пост от лятото, още преди да започнат училищата. Починали учители няма.

Скрит текст:
В Ирландия учебната година започва след две седмици и по този повод онзи ден получих имейл с 5 страници инструкции от училището на дъщеря ми. Става въпрос за secondary school т.е. след 6-ти клас. Всеки ученик трябва да си носи от вкъщи маска, дезинфектант, дезинфекциращи мокри кърпички и пакет сухи носни кърпички. Всички тези неща ще са налични и в училище и ще се раздават при нужда. Чешмичките за пиене на вода ще бъдат премахнати, а диспенсърите за хартия за ръце в тоалетните ще бъдат заменени със сешоари. На територията на училището ще има 57 станции за дезинфекция. Всеки клас ще учи в собствената си стая, с изключение на часовете по практика. Досега класовете се местеха за всеки час в различна стая. Вратите на всички класни стаи ще стоят отворени през цялото време, за да не се докосват излишно от никой. Чиновете ще са разположени така, че между учениците да има по 1м дистанция, а между учителя и учениците 2м. И учителите и учениците ще трябва да са с покрито лице/маска през цялото време още с влизането си в сградата. Ще е доста тегаво, тъй като часовете са от 8.50 до 16ч. Ще бъдат предвидени "малки почивки от маските", по време на които децата и учителите ще могат да ги махат за кратко, но само докато са навън и спазват дистанция от 2 м. Междучасията, които са само две за целия ден ще бъдат по график. Всеки клас ще се храни в стаята си. Вещите на всеки ученик( кутия за обяд, бутилка за вода, униформа, несесер, калкулатор и т.н.) трябва да са надписани с етикет с името на ученика. Извънкласните занимания са отменени поне до ноември. Учебната година започва на 31 август поетапно с половин ден обучение и запознаване с новите правила. В понеделник започват да кажем седмите класове (1-st year) и тези, които завършват (6-th year), във вторник деветите класове (3-rd year) и т.н. Дъщеря ми е трета година и ще започне училище на 1 септември с половин ден. При наличие на някакви симптоми ученикът трябва да си остане в къщи. Ако някой развие симптоми по време на часовете, ще бъде изолиран в определено за целта помещение, докато дойде някой да го прибере. Това е накратко най-важното.
Мрънкане за маските няма. Още в началото на учебната година в училището беше въведено еднопосочно движение, което означава, че няма как да се разминеш по коридора с някой. Всички вървят една посока, носят маски и спазват дистанция. На 17 септември в училището имаше случай на заразен ученик, който в последствие се оказа че се e заразил в семейството и се изолира за две седмици. Други карантинирани нямаше. От тогава до сега не е имало друг случай и моето мнение е, че това се дължи изцяло на строгите мерки.

Последна редакция: чт, 29 окт 2020, 20:04 от precious*

# 13 529
Видин: жълта зона ➝ оранжева зона

https://covid.tobel.bg/#map=8/2844607.5/5269612/0

Общи условия

Активация на акаунт