COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 002 557
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 14 325
Австриците ни  взеха един самолет мед.сестри . Сега им трябват ,  после пак ще ги изхвърлят.
Няма да ги изхвърлят, защото тук винаги им трябват, не само сега.
Скрит текст:
Както навсякъде по света, лекарите и медицинските сестри недостигат от години. Отношението към лекари и сестри в България е лошо, видя се и в тази тема. Чела съм и разкази от хора, които го оправдават, защото казват, че са груби и алчни. Аз не познавам такива, сигурно обаче има. Казвала съм, че имам лекари в семейството, те са вече много много възрастни, едно време са вярвали в нещо; не са станали лекари, защото са искали да са богати, а по убеждение...
Както и да е, темата е обширна. Исках само да кажа, че и в Австрия има постоянен недостиг.

Ние се готвим за Хелоуин - и буквално и в преносен смисъл. Вчера ни казаха в едно заведение, че от понеделник гастрономията щяла да е затворена. Днес вечерта - подходящо за празника на ужаса - ще има пресконференция. Явно Австрия трябва да последва Германия и да затвори мероприятията. Слуховете са, че може да се излиза вечер, но не можело да се сяда в парковете. Училища и градинни остават отворени.
Скрит текст:
Отсега ви казвам, че каквито и глоби да измислят, ще паднат пред конституционния съд. Това се случи и предния път. Иначе упорито приемам заявки за срещи в задния двор, така изкарахме и предния път - физическа дистанция, не социална. Ако човек чете правилно забраните, вижда, че реално всичко е възможно, но под определени напътствия.

ПП Върви и слухът, че днес инфекциите са минали 6.000. Вчера са били 4.704.

Ли Лу имам позната във Виена, лекар е, но не лекува ковид. Тя каза, че от понеделник щели да ви затварят, освен това раздавали нещо за пречистване на водата. Това вярно ли е? Много се изненадах. Тук такова нещо дори не се споменава.

# 14 326
  • В заешката дупка
При нас, въпреки че случаите не нарастават и кривата се обръща, а и по брой заразане на 100000 за 14 дни Исландия е относително “добре” в сравнение с по-голямата част от Европа, от снощи влезнаха в сила малко по-строги мерки. Причината е, че случаите не намаляват толкова бързо колкото главният ни епидемиолог се надяваше. Бързо се взе решението - от днес за утре напрактика - и заради Хелоуин. Тук също се организират празненства и партита, а децата обикалят кварталите.

Банът за събирания се сваля от 20 на 10 души. Има изключения - градски транспорт, училища, големи молове и магазини, парламент, погребения и др.

Досега препоръката за носене на маски и дистанция не важеше за деца на и под 15 г, но от днес препоръките са за всички над 6 г. (Това не важи за училищата, касае основно градския транспорт и магазините.)

Иначе от няколко седмици не работят баровете и нощните клубове, басейните, фитнес клубовете (някои от тях), фризьори, козметици и подобни бизнеси с близък контакт. Групови тренировки, занимания и спортни събития са отложени (с някои изключения). Ресторантите затварят в 21:00.

При първата вълна тук рядко можеше да се види някой с маска. Сега обаче се носят масово на определени места като градски транспорт, магазини, поликлиники, болници. Няма глоби, това са препоръки, но на места могат да откажат да те пуснат ако нямаш маска (градския транспорт) или пък ти дават ако не си с такава (някои здравни заведения).

# 14 327
Скрит текст:
Но се видя , че без ПСР не те взимат в болница ако се влошиш- затворен кръг.

Ако си спешен, няма как да не те приемат. Тия глупости пред мен точно няма да минат.

# 14 328
  • Брюксел / София
Ами ей-на къде е Бенатова. Тази жена срам няма май. А преди дори ми харесваше за журналист. Много хора ще гледаме по различен начин си мисля покрай този вирус. Други ще оценим с учудване.
Искала била да помогне ...искала доброволец да става. Да се обади на Мангъров , безочие направо.
https://www.168chasa.bg/article/9167329?fbclid=IwAR3NeWTbQdJqKGA … TnoEJY9ffaMstn3mU
Повръща ми се от подобно лицемерие. Забравила е за интервюто с Мутафчийски, сега е на мода да е доброволец.
Не знам! Аз разбирам, че всеки има право на мнение и да вярва в каквото си поиска, но къде по дяволите е човещината и емпатията?! Да допуснем за миг, че всички мерки и така омразното носене на маски е излишно и пълна глупост, просто да допуснем, че е така. И в същото време да има 0,0001 % вероятност спазвайки тази “глупави и ненужни” мерки да помогнем да спасим някой от заразяване. Какво има да се мисли и разсъждава, просто трябва да се направи. Толкова ли е сложно?! Толкова ли сме загубили човешкото, че ни е по-важно да философстваме, разсъждаваме, хулим (в това число и себе си слагам), а да не спазваме елементарни и мн лесни за спазване мерки, с които някой може да бъде спасен???

# 14 329
Скрит текст:
Но се видя , че без ПСР не те взимат в болница ако се влошиш- затворен кръг.

Ако си спешен, няма как да не те приемат. Тия глупости пред мен точно няма да минат.

Няма да те приемат.
Вчера бях в болница, по спешност, защото планово не може. С тест, за сметка на болницата обаче.

# 14 330
  • София
.... Вече обявявам война да ви кажа. ..
Струва ми се , че ако продължим още 2-3 седмици със същите темпове на разболели се / установени случаи , обявяването на война ще бъде безсмислено. Както и налагането на локдаун или каквито и да е други административни мерки , защото народът ЩЕ СИ ГИ САМОНАЛОЖИ . Не че ще изчезнат фенчетата на "вир0с нема" изцяло, но чувствително ще намалеят...
Да предположим, че всички мерки ( и спазването им ) са напълно достатъчни и спре растежа на новозаболелите/новоконстатирани - всеки би могъл да се досети, че от раз няма да тръгнат надолу бройките.
В същото време все още не сме стигнали пика при смъртните случаи, който кореспондира с активно болните лаг-вайки с 2-3 седмици.... а направо не ми се мисли ако болници/лекари/персонал/РЗИ/др. се сринат истински, защото все пак сега функционират, макар и зле ( да не е малък рискът от истински срив ) .
Всичко до тук е според оптимистичен сценарий . Никола Тесла - оптимистът в темата тези дни разсъждаваше в тази посока.
Аз обаче съм скептикът и съм с убеждението (лични наблюдения), че в този живот винаги има какво още да се обърка и счупи и то ще се счупи в най-неподходящият момент ( добре де - това го плагиатствам от някой си Кирил Паркинсън ).

# 14 331
  • София
Това е оптимистичният вариант  - ако на хората им стигне акълът да си самоналожат мерки.

# 14 332
  • София
Където видя такива индивиди без маски поне ще викам и крещя , та да ме чуят всички. Може и луда да съм, ама ми писна.
Постът ти ме подсети за вчерашна случка. Бях се качила току- що в превозно средство и нв си сложих маска. Не защото не искам или не спазвам мерките, винаги си слагам, просто забравих, имам си и други грижи на главата.
Една особа на слизане вместо да ми направи забележка, на която аз нямаше да реагирам, защото щеше да ми стане неудобно, че не съм я сложила, ми изкрещя "слагай си маска, кучко".

Да, в нарушение съм била, но както ми е до гуша от всичко, на такова отношение имаше късмет, че го каза, слизайки. Та хората невинаги правят неща от наглост и безочие и свирепото отношение на никого няма да помогне.

# 14 333
Че хората се локдаунват сами и без правителството това е факт, но това е прекалено хаотично, нали затова има правителство да управлява кризата. А това в момента не е качествено управление.

# 14 334
  • София
Това е оптимистичният вариант  - ако на хората им стигне акълът да си самоналожат мерки.
Мисля си че първата реакция ще бъде да се самозатворят , не толкова от съзнание колкото от дръпване на г@вното. Ако ситуацията не се подобри и ако властта е лабава, следват безредици ...

Последна редакция: сб, 31 окт 2020, 14:01 от Tatko-Vrab4o

# 14 335
  • София
Не знам дали коментирахте инициативата на Словакия да изтества цялото население и който е с отрицателен тест - да си щъка - https://btvnovinite.bg/svetut/slovakija-zapochva-masovo-testvane … -za-covid-19.html
Иначе за София е нормално смъртността да е по-ниска - много млада кръв се влива от цяла България, средната възраст е по-ниска, смята се, че има повече интелигентни хора, които още при първи симптоми взимат мерки. Моята приятелка, която е с отявлени симптоми на коронавирус и е контактна, но от РЗИ така и не й звънят, е взела нещата в свои ръце - самоизолация, храна се носи до вратата без личен контакт, парацетамол и Калмацин по препоръка на личната й лекарка. Така ше е тя...

# 14 336
  • София
Каквото и да се направи сега като мерки и ограничения  - резултатите ще ги видим след време, най-малко - след прочутите две седмици. Дотогава ще берем плодовете на сътвореното дотук.
И нещо любопитно. На улицата пред нас сменят тротоарните плочки, работи бригада - явно от някаква фирма по договор с общината. На всички им са раздадени еднакви маски и явно указанията са да ги носят непрекъснато, независимо че са на открито и работят физически труд. Можете ли да предположите кои работници изпълняват най-стриктно това изискване? Няма да повярвате, но ... мургавите, а те са половината, всички с правилно сложени маски и бачкат, та пушек се вдига. Предполагам - страх ги е от санкции или да не си загубят работните места, но факт е, че са изрядни.
Е, как да не каже човек - и циг..., пардон, ромите, и те се научиха да носят маски, само "умните" нашенци философстват и воюват за правата си, докато България усърдно катери нови върхове в класациите по най-заразена нация с най-много смъртни случаи.

# 14 337
  • Bulgaria
На мен ми прави впечатление, че много роми носят маски и на открито още преди новата заповед. Повечето, които съм виждала са с медицински. Сигурно има и такива, които не носят, но честно казано не се сещам да съм виждала по магазините. Майка ми през лятото беше видяла в един малък град момче /ромче/, което кара колело с маска.

# 14 338
  • Варна
Тестът ми е отрицателен 🥳
Интересно. Аз смятах че е по вероятно да имаш Ковид отколкото да нямаш от симптомите които описа.
..........
Това са симптоми на един куп други заболявания. Аз ги имам още преди пандемията симптомите........

# 14 339
Във фейсбука ми днес изникват едно след друго предложени събития за Хелоуийн, по клубове и барове, разбира се до 23.00 часа. И от това ще берем плодове след седмица.

Общи условия

Активация на акаунт