COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 004 135
  • 22 282
  •   2
Отговори
# 14 685
  • sofia
Днес се разрових да видя колко линейки има в Спешна помощ. Вчера ме фрапира новината, че 18 обслужват София през деня. Това ми се стори абсурдно. Ето какво намерих. Малко е старо.
https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/541-lineiki-i … -stranata-215075/
Мисълта ми е, че колите са, като креватите. Без екипи, които да ги обслужват, са безполезни.
Това във връзка с глупавото изказване на министъра за военните бусове и...договор с таксиметрова компания!?!

# 14 686
Сега се сетих и за мярката за носене на маски на открито какви вълнения предизвика тук, че било пълна глупост.
И по този случай се сетих, че наскоро гледах някакво видео на някаква бг влогърка от Истанбул от септември месец.
Специално обяснява как било задължително маски навсякъде и всички носят защото глобите били 200 лири. Оплаква се, че щели да и напишат глоба на улицата , само защото носа й бил леко отвън и че в България било много по добре, че не било така.
Ето това е примера, какво е като цяло отношението на българите.
Никой не иска да спазва мерки и правила в България, а после се чудят, защо до там сме се докарали.

# 14 687
през лятото не го разтуриха, оставиха леглата в готовност за ковид.
И аз наистина не си правех майтап. За другото само мога да ти напомня, че се предлагаше да има тема за коронавирус в България отделно и ние слагахме известно време през пролетта постингите в скрит текст. Сега пък всеки ред се подлага на сравнение, критика или привикване на модератор. И искам съвсем сериозно да отбележа, че на думата Австрия подскачат едни и същи и вече е симптом на нещо друго - на сериозен проблем.

Мерките в Швеция са си правилни за Швеция, мерките на Германия - за Германия, а у нас - никога не съм си позволила да дам оценка, въпреки че мнение си имам, естествено. И единствената причина да не кажа нищо по въпроса е, че "бежанките" (цитат от най-изявения тъпанар Smiley) отнасят друг вид коментари. Виж, българин в България може да си коментира, както пожелае. И това винаги е било така, та спазвам неписаното правило.

# 14 688
Лошо, но не всеки, който се лекува в психиатрична клиника е Ханибал Лектър.

# 14 689
Наистина съм изумена, че театро по тв пак ще замаже нещата. Щом са му ясни нещата, ще направи поне едно нещо, искано от СП и медиците. И с незабавен ефект в ситуацията. Но 5 сълзи по телефона успокоиха бг мамите
Тоест да им даде по седем бона чисто, разбирай десет бруто заплата на всички и тогава всичко ще е о к? Ми не ми е редно някак точно сега да се изнудва. Ако работещите в енергетиката кажат "Искаме 20 х. на месец иначе няма да имате ток през зимата"? Да са си оправили бакиите преди пандемията, не сега на гърба на хората да отварят различни фронтове. Щели сме да умираме в линейките пред болниците ако нямало адекватно заплащане. Може и да са прави, обаче що ми се струва, че сме заложници на една грозна война, от която няма да има печеливши.....

Преди да се започне раздаване на хиляди левове пари на калпак, от нашите, общите пари, трябва да се осветли с един регистър на професори, доценти, лекари, медицински сестри кой в коя болница е назначен, как огрява да работи на 3-4 места, и как му стига денонощието за такава усилена дейност. Така ще лъснат кухите болници, дето само точат пари от касата  и нямат капацитета за това, за което са сключени договори с касата. Сега проблема идва точно това, че лекар който е прихванал вируса оголва и другото място на което е включен. Но какво им пука на всички -заплаща се 85% дейност без да работят за това, че има криза.На хората останали без работа обаче никой не дава пари за да си поемат разходи за тестове и за лечение. И увличение на здравна вноска много скоро ще поискат. Това не може да става без да има ясни правила-какво получавя всяка страна срещу какво.

# 14 690
Всъщност в Австрия много малка част от психиатриите поемат хора с постоянно пребиваване. Повечето терапии са поведенчески. Просто се сетих за статия, в която казваха, че Германия е преразпределила пациентите от 400 специализирани на тази тематика клиники и са освободили трайно на клиника между 20 и 50 легла за коронавирус. Може да е проблем за тези хора, може да не е. Не ги познаваме все пак.

# 14 691
Момичетата от чужбина, които пишат тук, според мен е полезна и интересна всяка информация, която споделяте. Не знам кой ви докладва и с какъв акъл ви трият ако е така. На мен ми е интересно какво се случва по света, най-малкото за да сравня тези данни с това, което ни поднасят по медиите и дали не ни успиват. Защото мен пък не ме интересува как много по-развити държави не се справят, искам ние да можем да се справим. Или да се полагат усилия в тази насока.

# 14 692
  • София
Положението да се чака линейка в София, не е от днес и от вчера. Не можем да се обвиняват хората за това, че в София има 18 линейки на 1 200 000 официални жители., тоест на 67 000 човека, само 1 има право да му призлее. То е абсурдно по принцип, не за време на криза! Неофициално, София наброява близо 2 000 000, по данни на разни проучвания.

# 14 693
Софиянци не са виновни за липсата на линейки! И най-вече че 8 месеца се тръби ако си с ковид да си лежиш у дома и да звъниш на 112 и линейка! Всеки човек, дори не медик,а просто имал в живота си досег със СП знае, че това е абсурдно за София и България като организация! 112 може би има капацитет да отговори на обажданията...и да съчувства по телефона, но СП няма капацитет да извози тези болни, особено тези за снимка или изследвания.

# 14 694
Положението да се чака линейка в София, не е от днес и от вчера. Не можем да се обвиняват хората за това, че в София има 18 линейки на 1 200 000 официални жители., тоест на 67 000 човека, само 1 има право да му призлее. То е абсурдно по принцип, не за време на криза! Неофициално, София наброява близо 2 000 000, по данни на разни проучвания.

За това писах за случая в 4 градска, че се прахосаха повече от 3-4 часа за един пациент. Ако така се работи, тая линейка може 5-6 души да види днес...че и едночасова дезинфекция нали се прави...

...

Ли Лу,
Скрит текст:
Всъщност в Австрия много малка част от психиатриите поемат хора с постоянно пребиваване. Повечето терапии са поведенчески. Просто се сетих за статия, в която казваха, че Германия е преразпределила пациентите от 400 специализирани на тази тематика клиники и са освободили трайно на клиника между 20 и 50 легла за коронавирус. Може да е проблем за тези хора, може да не е. Не ги познаваме все пак.
Да, зависи как е организирана като цяло помощта при хора с такива заболявания  в съответната държава, защото хората на домашно лечение често имат нужда да са с някого през деня и ако това се прави от социален работник например е възможно  да не се влиза в болница.
У нас такова нещо няма, за това се разчита на роднини евентуално...но колко хора могат да си позволят да се грижат за друг по цял ден...

# 14 695
Тарикатщината придобива все нови и нови висоти сред някои хора. Стоя си аз днес в магазин за дрехи и чакам на 2 метра разстояние да дойде моят ред и един възрастен господин лекинко така ме предреди и се нареди между мен и човекът пред мен. Направих му забележка, отдръпна се. Но адски много се издразних, щото и без вирус е малоумно да се вреш в хората, но сега... Голям келипир е да се направиш на приятно разсеян и да предредиш, когато хората спазват някаква дистанция...

Последна редакция: нд, 01 ное 2020, 14:13 от Ели-Мели

# 14 696
Прекалява се с нападките към роднините. Защо не са направили това, защо не са направили онова. В крайна сметка може нито да са имали автомобил на разположение, може и да нямат шофьорска книжка. Не всеки е шофьор. Да не говорим, че е доста рисково да помолиш приятел, който има автомобил да го транспортира. Защо роднините ги е било страх да се качат? Ами, сигурно има причина. Може да има много причини, но в крайна сметка братът се е качил. Много е лесно да съдиш отстрани.

Ежедневно ни се вменява, че има установен ред за реагиране при доказан случай с Корона. Че не е отговорно хората да се карат със собствени коли или таксита в болниците. Където и без това няма места. Роднините са разчитали, че този ред функционира, че поведението им е правилното. Не ги обвинявайте така лесно, те си знаят през какво са минали и минават. Факт е, че здравната ни система е абдикирала, че умират хора, които биха могли да бъдат спасени при до-добра организация. Факт е, че болните в къщи нямат право на рентгеново или скенерно проследяване. Че се лекуваме предимно с информация от мрежата. Че сме оставени да се справяме сами. А когато не успеем, влизаме в безличната статистика.

# 14 697
Съвсем скоро наистина ще започнат побоищата и убийствата на лекари по време на щурм.
Леглата без персонал и оборудване в болници без персонал и оборудване се отварят не защото болните в тях ще бъдат лекувани и спасени, а за да не умрат в ръцете на безпомощните си семейства.

# 14 698
Съобщили са за още един починал учител.
То май и без тях ще останем, а колко са болни не се знае-не мисля, че казват реално бройката.
Вярно най-голяма прослойка от работещите, ама всеки ден да умират и процентно към другите не знам как е.

Учител на 59 г. от община Рудозем е починал, заразен от коронавирус, по данни на РЗИ-Смолян.
Преподавателят е издъхнал в МБАЛ-Мадан.

# 14 699
Как се справят южните ни съседи.
Те не са по-дисциплинирани от нас, но там играе дебелата тояга и няма прошка
150 евро за неправилно поставена маска, заведение за неспазване на мерки 15000! Евро и затваряне за месец.
В Атина пуснати нови 100 автобуса.

https://news.bg/int-politics/koronavirus-masovo-nalagat-globi-v- … ska.html?amp=true

Общи условия

Активация на акаунт