COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 000 828
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 15 360
  • София
Цитат

Знаем, че 20% от болните от Ковид имат нужда от хоспитализация, а от тях още 20% от интензивни грижи. Ние имаме 34 110 активни случаи, хоспитализирани са 2841 души и имаме 180 в интензивно. Сметките нещо не излизат, според мен, а още по-малко като сметнем и факта, че не тестваме особено много.
Именно, защото не тестваме достатъчно, затова не ти излизат сметките.

# 15 361
Тя е логична, но в този момент е утопична, защото голяма част от дкц са унищожени.

# 15 362
Идеята за ДКЦ все пак е логична. Най-малкото сградите са проектирани за здравни заведения, с условията за проветряване и прочие, има рентген и лаборатория. Няма нужда да се търси специално сграда. Хората ходят и без това и нужда от организация има. Сегашното разделение на имунизации и прегледи при ЛЛ си е проформа. Моята е в поликлиника, абсолютно проформа е в цялата поликлиника, така че не е само аз да си сменя ЛЛ. Тази идея си е логична и не е нужно да я четат тука. Сега, че тука има по-логични идеи от тия на МЗ, вече е проблем.
Сериозно ли има условия за проветряване в ДКЦ-тата?
ЛЛ на нашите е в такова. Всеки път, като ходя, получавам клаустрофобия в този тесен коридор, наблъскани сто човека без отворен прозорец. ДКЦ-то в нашия квартал е същата работа.
Това е най-неподходящото място за ковид кабинети. Според мен кабинетът трябва да е самостоятелен и да може да се чака навън.

# 15 363
  • Bulgaria
Цитат

Знаем, че 20% от болните от Ковид имат нужда от хоспитализация, а от тях още 20% от интензивни грижи. Ние имаме 34 110 активни случаи, хоспитализирани са 2841 души и имаме 180 в интензивно. Сметките нещо не излизат, според мен, а още по-малко като сметнем и факта, че не тестваме особено много.
Напротив. 20% от активните случаи са 6822. Разбира се, че сметката не излиза. Хората се оправят сами. Четох разказ във фейсбук как жена си е наела кислороден апарат, защото сатурацията ѝ пада, а според лекарите била добре и няма нужда от хоспитализация.

# 15 364
Това е разказ как протича диагностиката и домашното лечение в Холандия. Няма драми, опашки, всичко е организирано и планирано и хората са спокойни. http://www.danybon.com/top-novini/radost-covid-netherlands

# 15 365
Най-общо Модков каза, че трябва да се ползват ДКЦтата, които са достатъчно много и във всеки район в София. И ако не във всяко  то поне в 4-5 района на София  да има ковид-кабинет, в който всеки симптоматичен гражданин да може да отиде,  за да получи преглед, да му се пуснат изследвания и ПСР тест, да му се направи рентген. И след това да бъде насочен за домашно лечение или хоспитализация.
Като одтанах с впечатлението,  че става дума за хоеата, които вече са "отсяти" от личния лекар като ковид-пациенти.
Това, за да бе се трупат всички тези хора в болниците, които вече издъхват и нямат капацитет.
Четат ли ни Simple Smile
Май вие вчера това предложихте?
Иначе хубаво да четат, а дали ще го приложат?

# 15 366
  • София
Не се наемам да оценявам идеите на ББ за фургоните и на Москов за ДКЦ-тата, но ми е ясно, че трябва бързо да се измисли нещо и да се действа, а не да се чака проблемите да назреят и пожарникарски да се спасява някое звено от системата. То хубаво увеличиха броя на линейките - и сега какво? Армия кашлящи и подсмърчащи, с тест и без тест, ще се юрне към болниците и ще ги задръсти, защото мястото на такива не е там и е нужно спешно да се организира доболнична помощ на хора със симптоми - с тестване, преглед от лекар и назначаване на лечение. Поне за големите градове и София, която в момента е най-голямото огнище на зараза, трябва да се действа веднага, докато и грипът не е появил на сцената. Няма да питам къде спаха цяло лято управниците, че стана вече банално.

# 15 367
  • София
Цитат

Напротив. 20% от активните случаи са 6822. Разбира се, че сметката не излиза. Хората се оправят сами. Четох разказ във фейсбук как жена си е наела кислороден апарат, защото сатурацията ѝ пада, а според лекарите била добре и няма нужда от хоспитализация.
На база "хванатите" активни случаи. Според мен, те са много повече, но не са тествани, и затова бройката хоспитализирани изглежда "ниска". Не знам дали ми е правилна логиката, де, може и да бъркам някъде.

# 15 368

На база "хванатите" активни случаи. Според мен, те са много повече, но не са тествани, и затова бройката хоспитализирани изглежда "ниска". Не знам дали ми е правилна логиката, де, може и да бъркам някъде.
ако болните са повече, 20 процента ще са още повече

# 15 369
Не съм съгласна. Много поликлиники има в София в стария си вид и лекари има там -лични и отделно специалисти. Не е само един вход в повечето. Мога и да дам примери на поне 3 поликлиники такива.
То да се пазят чисти там и да няма ковид болни е мираж това. Нали болни хора ходят за прегледи, а зимата пък ще е пълно с такива. Деца, ама..те са безсимптомни повечето. Бременни..те милите са най-ощетени и под стрес. За тях трябва наистина специална грижа и внимание да измислят нещо. Не знаеш кой е с ковид, дори да не кашля. Всеки се пази и в краен случай ходи за прегледи. Дори сега са празни коридорите на поликлиниките (там , където аз ходя де) В болниците знам, че много отделения са затворени (не разбрах защо, ама там лекарите са свободни значи)
Начини могат поне частично да подобрят нещата. Писах за ЛЛ, там е мисия невъзможна при някои, дори по телефона, а практиката им е с поне 3-4х пациенти да нямат достъп за лечение при тях.
Не съм съгласна само правителството да е виновно. То Е виновно, защото постави интересите на хотелиерите пред здравето на хората. Приемахме всякакви за лятна почивка и без тестове, дори реклама правихме, писахме доста тук. Гърците поне с мисъл приеха туристи и пак пламнаха, ама се опитаха хората.
Да не пиша за самосъзнанието на българина. Дори едни маски нададохме писъци за права на децата, а сега умират учители. И пак само сочим другите страни , че работят, ама мерките им не ни изнасят. Ако може ей-така без мерки и всичко осигурено, щото нали ...Да не пиша и за тези пък дето не вярват изобщо и не спазват нищо , благодарение на лекари правещи си политическа акция и трупат точки за избиратели май.
Ми виновни сме хората. Политиците гледат и настроенията на народа, ами...като писнат и махат мерки, после си измиват ръцете с нас и се получава омагьосан кръг.

# 15 370
Айде пак вменяване на вина У хората.
Хората са такива, каквито са правилата и управата. Хората могат да бъдат управлявани, а не оставени да бъдат "такива" или "онакива".

# 15 371
Тези 51 жертви за деня. Като при война...Това прочетох днес. Доста тъжно: "Мили ми другарчета ковидиотчета, само тази нощ и само в нашето отделение са починали трима пациенти с разгъната клинична картина на ковид инфекция. А ние сме хирургично,  а не ковид отделение. 90 процента от пациентите ни са ковид позитивни. Целият болничен персонал се тества. 
Болницата излиза от строя. Като огнище на зараза. И ще помоля всеки, който продължава да си мисли, че това е безобидно, или че е конспирация,  да се гръмне, преди да коментира. И не става дума за страх, нито за паника. А за реалност. А на практика всичко можеше да е много по-различно, ако наистина нямаше самозабравяне след първите положителни резултати.  И да, прекъсване на веригата е решението.  А за малко да забравя: коментари от сорта на: а колко хора умряха от други причини,  са леко кретенски. Защото аз не мога да направя нищо за починалите в автомобилни катастрофи. Мога обаче да помогна за ковид болните, макар и косвено. Просто защото съм един прост хирург."

# 15 372
Не ви е правилна логиката, обратното е  Simple Smile По-горе са обяснили - ако само хванатите случаи се гледат (а ние знаем, че има още много нехванати), би следвало много повече хора да са в болница (над 6000) и в интензивни грижи (над 1200). Очевидно хората се самолекуват масово или пък щамът е от по-малко вредните.

# 15 373
Хареса ми това мнение в друг форум за справянето в Япония:

Скрит текст:
'То не е само до ред и дисциплина. Когато се държиш към населението си като към суверен, с уважение, търсиш тяхното разбиране и подкрепа, обясняваш детайлно, открито, колкото е необходимо за да са всички наясно какво и защо се прави - тогава срещаш разбиране, съпричастност и последователност. И не се налага нито да издаваш забрани, нито да контролираш.

От самото начало подходът тук беше коренно различен. Като се почне от това, че държавен панел от експерти анализираше всичката информация, която имаше по света и я поднасяше на хората в специален сутрешен блок - да знаят колкото се може повече за новият вирус, а не да разчитат на "една жена на пазара" и на тъмните кьошета в нетя. И всяка мярка и стъпка се обосноваваше и съгласуваше с хората - от най-горе та чак до малките обшини и пенсионерски клубчета по региони. И всеки направи по нещо, дребно, но когато общите усилия са в една посока (а не стил "орел, рак и щука") и нещата се получават - без мъки, драстични промени, драми...И отношението към възрастните е друго, и манталитета....абе...

Но, да, слава Богу, за сега поне успяваме. При 127 милиона население за вчера имахме 629 случая, 33 са сериозни и 4ма починали. Токио, което е 5 Българии струпани една върху друга има 158 случая вчера.'

Последна редакция: вт, 03 ное 2020, 10:29 от Bradley Cooper

# 15 374
  • Пловдив

Ами всъщност си е точно така. Те кръчмите и моловете могат да си работят колкото си искат, но ако хората имат достатъчно акъл, няма да ги посещават.

Това е точно така. Но! Отново проблемът с невярващите. Ти и твоето семейство може да де посещавате молове и барове, но все някой от обкръжението ти ще е от невярващите и ще ги посещава. И този някой ще постави други хора в риск с поведението си.

Общи условия

Активация на акаунт