COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 002 902
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 21 765
UK
Има ранни "обещаващи признаци" на изглаждане на случаите, след като заключването на Англия беше въведено в началото на ноември, заяви министърът на здравеопазването Мат Ханкок.
„Вчера видяхме за първи път седемдневната средна честота на случаите да намаляват“
„Това са обещаващи признаци, че блокирането работи, за да се контролира броят на заразените.“
Въпреки това той каза, че някои ограничения трябва да останат в сила по време на Коледа.
Ханкок добави, че правителството се опитва да постигне набор от правила в UK, които все още да позволяват "радостта" от Коледа ", но също така да защитават хората".
https://www.bbc.co.uk/news/live/uk-55013064

# 21 766
  • София
https://offnews.bg/sviat/ivanka-tramp-i-dzhared-kashnar-otpisaha … -sled-740598.html
Иванка Тръмп и Джаред Къшнър отписаха децата си от училище, след като бяха обвинени, че пренебрегват коронавируса

# 21 767
Татко Врабчо, благодаря.
Това е протокол, който РЗИ разпространи. Мислех, че е друго. За съжаление той не обхваща поведението амбулаторно.
И според мен е преписан, има лекарства, които не са регистрирани, не знам дали ги ползват.
Ето едно бг участие за хидроксихлорокин
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2052297520301657?via%3Dihub
С любезното участие на чайките Simple Smile

Кои са чайките?
Много притеснителни резултати. Кой може са си позволи да прави ЕКГ през ден? Има 5 с QT prolongation над 60 ms, което е клинично значимо удължаване. Само не разбрах това от всички профилактирани или само от лекуваните. Както и да е, за мен не е ОК.

ами не е както и да е, защото ако такива подробности не се дават в научно изследване, какъв е смисълът от него? или не умеят да ги пишат правилно, въпреки че е толкова кратко всъщност това? аз го прочетох от интерес, след като е толкова противоречив в света този  HCQ, а пък нашите кардиолози го харесват, и не разбрах как станаха 191 човека, които са го приемали, като в двата пасажа по-горе пише за 156 /при профилактиката/ + 33 /при лечението/, което прави 189... 2 човека разлика може да не е съществена, но е озадачаващо откъде се появява

# 21 768
  • Пловдив
"Чайка Фарма" са чайките.

https://tchaikapharma.com/bg/

# 21 769
Три от най-големите социални мрежи заявиха, че ще обединят усилията си с fact-checkers, правителства и изследователи, за да се опитат да намерят нов начин за справяне с дезинформацията.
Дезинформацията за ваксините се разпространява във Facebook, Twitter и YouTube, като мнозина поставят под въпрос тяхната ефикасност.
Благотворителната организация за проверка на фактите Full Fact ще координира сътрудничеството.
https://www.bbc.co.uk/news/live/uk-55013064

# 21 770
Аз да питам, като изтече 14 дневната карантина на преболедувал и той се върне на работа още на другия ден, безопасен ли е за околните (веднага след изтичане на карантината, още на другия ден)?
Знам, че теста след преболедуване не е задължителен. Колежката ми беше болна от вируса, изтече и карантината и се върна на работа веднага. Личната и лекарка и казала, че сега е защитена и не трябва да носи маска. Аз малко се притеснявам, затова питам.
И аз имам такова питане. Колко безопасни са хората веднага след изтекла каранрина, ако се върнат на работа бързо и имат отново контакти с хора.

Последна редакция: пт, 20 ное 2020, 12:13 от daisy12

# 21 771
А аз не разбирам как така в Китай вече няма Ковид? Или има информационно затъмнение ....
Когато Китай каже "Добър ден!", първо виж къде е слънцето и дали наистина е ден.... Не вярвам и на буква, излязла от там, не на дума или реплика.

# 21 772
В световен мащаб е прието, че след 14 дни от първия симптом вече не си зарАзен. За това и карантините са по 14 дни.
След 14 дни са откривани вирусни фрагменти с ПСР, които не са "жизнеспособни".

# 21 773
Коментар от фейса:
Правите си тестове, а после ревете!?
Е, аз не съм под карантина и няма никога да бъда, защото нито аз, нито контактните ми, ще си направим тест!
Лесно е, да си свободен, стига да го желаеш. 😉
Аз съм по-болна и критична от бабите и дядовците Ви, но свободата няма да си дам. Нито имам намерение да умирам.
А това, че го написах аз, не значи, че няма хиляди, като мен.
350 000 загубиха работата си, още Март и Април, за да Ви пазят Вас и бабите Ви.
Мислите ли, че им пука, за този филм вече?

Това човек в уж рискова група. Аз нямам надежда, че тия хора ще им дойде акъла и ще погледат по-далеч от носа си, но е шокиращ егоизмът и увереността, която им позволява да пишат публично това.

Ще се качват случаите не, а до космоса ще стигнат.
Да, но когато няколко такива ги разхождат с линейката от болница в болница и ги върнат в къщи, защото няма легла или попаднат в черната бройка не и близките им друга песен ще запеят. Защо изобщо си губите времето с тъпия фейсбук.

# 21 774
В Германия бройките вървят нагоре въпреки локдауна. Днес са 23 600. Меркел готви нови мерки от другата седмица, но щяла да даде на хората по Коледа известна доза свобода.

Математически модел на университета в Заарланд показва, че мерките през ноември не са постигнали целите си.

https://www.welt.de/

Последна редакция: пт, 20 ное 2020, 11:18 от Анонимен

# 21 775
А за наличие само на горчив вкус чели ли сте нещо?
Майка ми вече втора седмица е болна. Не си е правила тест, но е ясно какво е - била е в контакт със заразен, отделно на работата на сестра ми, с която живеят заедно, имат много болни с ковид.
Освен силна умора, болки в мускулите, кашлица от няколко дни има само горчив вкус - всичко, което яде имало еднакъв горчив вкус и не се храни.
Сестра ми го изкарала леко за една седмица само.

# 21 776
  • София
Скрит текст:
А за наличие само на горчив вкус чели ли сте нещо?
Майка ми вече втора седмица е болна. Не си е правила тест, но е ясно какво е - била е в контакт със заразен, отделно на работата на сестра ми, с която живеят заедно, имат много болни с ковид.
Освен силна умора, болки в мускулите, кашлица от няколко дни има само горчив вкус - всичко, което яде имало еднакъв горчив вкус и не се храни.
Сестра ми го изкарала леко за една седмица само.

Единият ми колега говори за "хартиен/ картонен/ вкус" или "вкус на паркет". Казва, че храната "има някакъв вкус, но е сякаш яде намачкана хартия". Приятелката му няма абсолютно никакъв вкус и обоняние, казва, че е все тая дали пие вода, или ракия примерно. Явно при всеки е различно...

# 21 777
Южна Австралия влезе в lockdown въз основа на лъжа, изречена от човек с Covid-19 за връзката му с пицария, казват от полицията.
Строгото блокиране започна в сряда, след като в щата откриха 36 инфекции.

Но това би било избегнато, ако мъжът беше казал истината, че работи на смени в пицарията, а не че ходил там само за да си купи пица.

Тази дезинформация накара здравните служители да приемат, че мъжът е хванал вируса по време на много кратко излагане и че щамът трябва да е силно заразен.

"Оперирахме на предположението, че този човек просто е отишъл в магазин за пици, [с] много кратко изложение и се е отдалечил, заразявайки се с вируса".
„Сега знаем, че е бил с много близък контакт с друг човек, за когото е потвърдено, че е позитивен с Ковид. Това промени динамиката значително.

Австралия разчита на блокировки, широко разпространени тестове и агресивно проследяване на контактите, за да докара ежедневните инфекции близо до нулата.

Няма да последват полицейски действия срещу мъжа, тъй като "няма наказание, свързано с изричане на лъжи", каза комисарят на полицията в Южна Австралия Грант Стивънс.
https://www.bbc.co.uk/news/world-australia-55011790

„Ако този човек беше коректен към екипите за проследяване на контакти, нямаше да влезем в шестдневна блокировка.“

# 21 778
  • София
В световен мащаб е прието, че след 14 дни от първия симптом вече не си зарАзен. За това и карантините са по 14 дни.
След 14 дни са откривани вирусни фрагменти с ПСР, които не са "жизнеспособни".
Е да де, ама ако детето се е заразило къмто десетия ден, откакто родителите са били заразени (или развили първия симптом) и детенцето го кара безсимптомно, значи ли, че още поне 6 (или колко?) дни, ако не и повече, след изтичащата на родителите карантина, то ще може да заразява/предава, въпреки че го кара без симптоми?

# 21 779

Самоизолацията е 10дни/вътре в семейството/
Карантината е 14 дни спрямо последния болен.

Общи условия

Активация на акаунт