COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 002 497
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 21 840
Скрит текст:
На каква база са ви притесненията от mRNA ваксините?

Че са нови. Нищо че е вероятно да са революция и в борбата с рака. Собственикът на Бионтех работи по тази технология точно върху лекарство срещу рак.

Радетелите срещу неизпитанити технологии пеницилин ли приемате като се наложи или последно поколение антибиотици? И те вредят, ама без тях можеше да не доживяваме масово и до 40, а без ваксините да раждаме по 5 деца за да оцелее едно.

Зависи. Последно с ангина точно пеницилин пих. Изобщо не може да се обобщава по този начин.
Между другото ако бях с диабет или хипертония например, щях да се ваксинирам веднагически. Та не знам кой за какво е радетел.

# 21 841
  • София
Би ми било интересно някой фен на Китай и китайската стратегия да ми обясни как така хем са победили вируса, хем непрекъснато отнякъде изскачат някакви нови случаи, които ги карат да тестват скромни градове от по няколко милиона...
Не е много трудно за обяснение.
Здравната им система не е под напрежение, болниците функционират нормално. Винаги ще изскачат случаи, това е милиардна държава, която съвсем не е е затворила към външния свят.
В допълнение - много вероятно, поне аз така смятам, се тества. Но не само при епидемичен взрив (което за тях са 10 души от 11 милионен град), а да речем  - при всяка настинка, при всяко влизане за преглед в болница или където и да е. Отиваш при личния лекар (или както в Китай се казва) с хрема - първо тест за ковид.
Предполагам, че се тества на принципа на проверката: Добър ден 3158-о училище, днес ще тестваме 2650 произволно избрани деца от 1-и до 12-и клас. И може би няма такова нещо като съгласие от родител, който има право да откаже, сигурно няма. Съгласието се презюмира с раждането на детето Wink
Примерно. И тестването едва ли е спирало обаче. Може да има партита на басейни, но сигурно се тества НЕ таргетно и Непрекъснато.

# 21 842
В болницата при сепсис дават най-често Пиперацилин - Тазобактам, който си е пеницилин +.
Скрит текст:
Пиперацилинът принадлежи към група лекарства, известни като „широкоспектърни пеницилинови антибиотици”. Той може да убие много видове бактерии. Тазобактам може да възпрепятства някои резистентни бактерии да преживеят ефектите на пиперацилин. Това означава, че когато пиперацилин и тазобактам се прилагат заедно, те убиват повече видове бактерии.
Заедно с това ми слагаха Меронем и Метронидазол.
Цялата терапия продължи 17 дни, през които имах температура 38.8 - 39.5.
Сепсисът беше причинен от бъбрека, но според мен "хванах" и  вирус в допълнение, най-вероятно в болницата, подобен на Ковид, с кашлица и болки.  Беше през ноември 2019 г.

Последна редакция: пт, 20 ное 2020, 17:33 от Rosita

# 21 843
  • София
Е, все пак ще има Коледни базари в София, но без маси и без сцени.
https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/zabraniha- … -v-sofiia-6117915

# 21 844
Тук започна масовия мор в домовете за възрастни - днес са докладвани 66 починали, от които 16 са над 90 години; 29 починали в група 80-89 години; 18 починали в група 70-79 години; 2 починали в 60-69; 1 починал в група 30-39 години;

Някой в шведския форум беше написал, че е достатъчно да ваксинират старческите домове с ефективна ваксина и починалите ще спаднат до 1 или 2 починали на ден. Нещата се развиват както през пролетната вълна - 70% от починалите продължават да идват от старческите домове.

Миналата седмица са направени 254 295 теста, от които 32 705 са били положителни или 12,97%. Средно се падат по 36 000 теста на ден.

За тази седмица още е рано за данни - днес беше последното докладване и следващия вторник ще докладват накуп за събота, неделя и понеделник.

С тези 66 починали, добавени към съответните седмици, когато реално са починали, цифрите са следните:

Седмица 45: 150 починали (средно 21 починали дневно)
Седмица 46: 159 починали (средно 22 починали дневно)
Седмица 47: 62 починали (ще се допълва)

От днес 20 ноември е забранено да се продава алкохол след 22.00. Това означава, че сервирането на алкохол трябва да се прекрати в 22.00 и че питейният обект трябва да се напусне не по-късно от 22.30.

Разпространението на инфекцията се увеличава твърде бързо и тревожно в Стокхолм. Сега е моментът на истината за нас, стокхолмчани - сега всички ние трябва да действаме и да поемем нашата отговорност за противодействие на разпространението на инфекцията. Град Стокхолм предприе допълнителни мерки.

Прилага се решението на правителството да ограничи броя на хората на публични събирания до 8 души и затегнатите преди това местни общи съвети, които сега бяха удължени до 13 декември. Ограничението от осем души се отнася за публични събирания, т.е. нещо, за което се нуждаете от разрешение, като демонстрация,  концерт, театър или кино. Кината решиха да затворят, защото не си заслужава да работят за 8 човека клиенти.

Музеите, фитнес залите и басейните се затварят до 13 декември за възрастни, курсовете на децата могат да продължат.

Пунктовете за срещи на възрастни също се затварят до 13 декември. Осъществявайте контактите с приятелите си, който сте срещали в тези пунктове дигитално.

В ситуацията, в която се намираме, се препоръчва да не посещаваме магазини в цялата страна, различни от хранителните магазини и аптеките. Пазарувайте онлайн, за да не става струпване в магазините, които продават несъществени стоки.

https://start.stockholm/aktuellt/nyheter/2020/11/kraftfulla-atga … te-vi-hjalpas-at/

# 21 845
  • София
Скрит текст:
Би ми било интересно някой фен на Китай и китайската стратегия да ми обясни как така хем са победили вируса, хем непрекъснато отнякъде изскачат някакви нови случаи, които ги карат да тестват скромни градове от по няколко милиона...
Здравната им система не е под напрежение, болниците функционират нормално. Винаги ще изскачат случаи, това е милиардна държава, която съвсем не е е затворила към външния свят.
В допълнение - много вероятно, поне аз така смятам, се тества. Но не само при епидемичен взрив (което за тях са 10 души от 11 милионен град), а да речем  - при всяка настинка, при всяко влизане за преглед в болница или където и да е. Отиваш при личния лекар (или както в Китай се казва) с хрема - първо тест за ковид.
Предполагам, че се тества на принципа на проверката: Добър ден 3158-о училище, днес ще тестваме 2650 произволно избрани деца от 1-и до 12-и клас. И може би няма такова нещо като съгласие от родител, който има право да откаже, сигурно няма. Съгласието се презюмира с раждането на детето Wink
Примерно. И тестването едва ли е спирало обаче. Може да има партита на басейни, но сигурно се тества НЕ таргетно и Непрекъснато.

Това прави нещата още по-странни. Държавата не живее капсулирано, хората не спазват строги ограничения, твърди се, че икономиката е в небивал бум, докато хайманите в Европа се мъчим. Въпреки това хващат 10 човека от многомилионен град, а останалите си свиркат. При вирус, който се предполага, че е с изключително висока вирулентност, който се предава по въздушно-капков път и за който в Хубей даже пръскаха из въздуха. Ми, не, не се връзва.
Редица европейски държави бяха в не по-малко строг локдаун, но са покосени от втора вълна. А оправданието за Китай е, че са комунизъм и той едва ли не трепе вируса...

# 21 846
В Китай контрола е различен, както и наказанията.

UK
Празнични сцени на нормалност и никакво социално дистанциране на остров Ман
Хиляди хора се събраха  за годишното включване на коледните светлини в четвъртък вечерта.
Празничните тържества бяха водени от парад с фенери, който беше придружен от хор, пеещ коледни песни.
На остров Ман има по-малко от 400 случая на коронавирус от началото на пандемията и за разлика от други части на UK, понастоящем няма изисквания за социално дистанциране на острова и са разрешени събирания.

https://www.bbc.co.uk/news/live/uk-55013064

Последна редакция: пт, 20 ное 2020, 17:24 от Ladybird_

# 21 847
Не съм и аз специалист по mRNA терапевтиците. Съображенията за отключване на автоимунни заболявания са теоретични, доколкото досега не е била прилагана технологията. Пак на теория, потенциалните  дългосрочни странични ефекти са по-малко, отколкото при конвенционалните ваксини. Вярвам, че ще подходят изключително внимателно и ще отсеят хората с автоимунни,например тези с Лупус, мога да си представя, че ще ги изключат.

# 21 848
  • София
Скрит текст:

Това прави нещата още по-странни. Държавата не живее капсулирано, хората не спазват строги ограничения, твърди се, че икономиката е в небивал бум, докато хайманите в Европа се мъчим. Въпреки това хващат 10 човека от многомилионен град, а останалите си свиркат. При вирус, който се предполага, че е с изключително висока вирулентност, който се предава по въздушно-капков път и за който в Хубей даже пръскаха из въздуха. Ми, не, не се връзва.
Редица европейски държави бяха в не по-малко строг локдаун, но са покосени от втора вълна. А оправданието за Китай е, че са комунизъм и той едва ли не трепе вируса...
О, не, не, в локдаун като в Китай никоя държава в Европа не е била. Онези там и на работа не ходеха. Разбирай, работели са само полицаи, лекари, ВиК и пр. Няма не искам, няма недей - раздавали са се бохчите с ориз от държавния резерв и толкоз.
Иначе за другото съм съгласен. Аз не харесвам китайците, апропо, ама никак, нито им се възхищавам.

# 21 849
Скрит текст:
На каква база са ви притесненията от mRNA ваксините?

Че са нови. Нищо че е вероятно да са революция и в борбата с рака. Собственикът на Бионтех работи по тази технология точно върху лекарство срещу рак.

Радетелите срещу неизпитанити технологии пеницилин ли приемате като се наложи или последно поколение антибиотици? И те вредят, ама без тях можеше да не доживяваме масово и до 40, а без ваксините да раждаме по 5 деца за да оцелее едно.

Зависи. Последно с ангина точно пеницилин пих. Изобщо не може да се обобщава по този начин.
Между другото ако бях с диабет или хипертония например, щях да се ваксинирам веднагически. Та не знам кой за какво е радетел.

Интересно е, че относно диабета широко разпространено е, че не носи повече опасност този ковид. Не бе включен в списъка и като диагноза, изискваща преминаване на онлайн обучение по здравословни причини. Четем за доста починали със съпътстващ диабет, без да се уточнява какъв, разбира се и дали е добре компенсиран. Всеки диабетик обаче знае колко е трудно управлението на кръвната захар при една настинка, например. Споменаваш обаче диабет и хипертония и за мен това е лампичка. За хипертонията ясно. За диабета-защо? Три предавания слушах по темата, и в трите неглижираха  "успокояваха" диабетика.

# 21 850
Затлъстяване и диабет се сочат като много рискови фактори при КОВИД от самото начало на пандемията.

# 21 851
Дева, диабет не е равно а затлъстяване. Има три вида диабет. Освен всичко, пак казвам, диабетът не бе включен в списъка със болести и състояния, изискващи преминаване на дистанционно обучение, който бе спуснат  началото на учебната година. Учудващо е, затова помолих за коментар.

# 21 852
Къде съм писала, че е равно?
Съвсем отделни рискове са.

# 21 853
ОК. Питам какъв точно е рискът, при положение,е за трети път го пиша-диабетът не е включен в състоянията, допускащи преминаване на ДО по здравословни причини първо, и второ, сега не мога да цитирам линкове, но гледах поне 3 предавания със здравни консултанти, които успокояваха диабетиците, че "няма нищо страшно" и не карат ковид по-различно от останалите.

# 21 854
Е, то при всяка нова технология, в началото всичко е само на теория. Но то и при конвенционалните ваксини никога не знаеш дали нещо няма да даде на късо, колкото и рядко да се случва. Даже на ниво генетика, с вкарване на омаломощен вирус, на вектор+код на спайк има повече какво да се обърка.

Да, не е имало такава ваксина срещу инфекциозен агент, но за лечение на онкологични заболявания се проучват от доста време. Сега като се изповаксинираме ще се даде тласък и на това им приложение.

Моята лична позиция е: докато опрат до мен, ще са ваксинирали поне един милиард души и ще е минала пълна година, поне, от първите ваксинирани. Ако дотогава няма информация за някакви драми, ще се ваксинирам с кеф.

Мама Нана, какво се дъвчеш с Габито? Интелигентните хора гледат  да се изказват в сферите им на компетенция.

Общи условия

Активация на акаунт