COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 002 020
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 21 870
Скрит текст:
На каква база са ви притесненията от mRNA ваксините?

Че са нови. Нищо че е вероятно да са революция и в борбата с рака. Собственикът на Бионтех работи по тази технология точно върху лекарство срещу рак.

Радетелите срещу неизпитанити технологии пеницилин ли приемате като се наложи или последно поколение антибиотици? И те вредят, ама без тях можеше да не доживяваме масово и до 40, а без ваксините да раждаме по 5 деца за да оцелее едно.

Зависи. Последно с ангина точно пеницилин пих. Изобщо не може да се обобщава по този начин.
Между другото ако бях с диабет или хипертония например, щях да се ваксинирам веднагически. Та не знам кой за какво е радетел.

Интересно е, че относно диабета широко разпространено е, че не носи повече опасност този ковид. Не бе включен в списъка и като диагноза, изискваща преминаване на онлайн обучение по здравословни причини. Четем за доста починали със съпътстващ диабет, без да се уточнява какъв, разбира се и дали е добре компенсиран. Всеки диабетик обаче знае колко е трудно управлението на кръвната захар при една настинка, например. Споменаваш обаче диабет и хипертония и за мен това е лампичка. За хипертонията ясно. За диабета-защо? Три предавания слушах по темата, и в трите неглижираха  "успокояваха" диабетика.

В голяма грешка си! Първо, може ли да ми посочиш трите вида диабет, че аз само за два основни вида зная?-Тип 1, Тип 2 и ЛАДА
Второ, не зная какво си чула, обаче преди две седмици бях на конференция по диабет и половината от сесиите бяха свързани с КОВИД. - чудесно, дай моля повече информация.
Категорично диабетът е един от факторите, повишаващи шанса от заболяване и увеличаване на вероятността за утежняване на протичането. - и аз така смятам, затова смятам и за престъпно нехайство да се неглижира състоянието, аз по-скоро съм притеснена, че "приспиват" вниманието, и пак казвам, гледах предавания в стил - дабетикът не застрашен повече от другите, и това повече ме притесни.
Най-елементарното обяснение е, че рецепторите, с които се свързва вируса “живеят” вътре в клетката и за да излязат на повърхността имат нужда от глюкоза. Високите нива на глюкозата води до повишен брой ACE-2 рецептори. Оттам и по-лесното заразяване и по-тежкото протичане. - ясно е, че перфектно управляван диабет почти няма, освен ако не е с помпена терапия и много сериозен подход и количество знания, а у нас това не е широко разпространено все още. Може би затова говорят, че "опасност " няма, при контролиран диабет. Само че, контролът е много относително понятие, и един малък вирус прави невъзможно управлението, какво остава ковид.
Мога лекция да изнеса по въпроса, но не е тук мястото.  - дай лекцията на лични Simple Smile

Още веднъж, може ли информация за ТРИТЕ вида диабет? Мерси. - 1,2 и Лада

# 21 871
LADA спада към тип 1. MODY се счита за отделен тип, гестационният диабет и той се води отделно.

# 21 872
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Честито бебенце, мила Неко Heart
Нека е здраво и късметлийче!

За педиатър мога да поразпитам в Драгалевци и Симеоново...
Нашият е в Симеоново (до преди две години нямахме в Драгалевци), аз съм доволна, но в тези месеци дори не сме опирали до него и не знам на какъв хал е...

# 21 873
И от мен честито Неко, едно хубаво нещо в темата да се чуе! За бебета и малки деца много хора са доволни от поликлиника България, аз нямам опит, както вече писах и моята ЛЛ си прекрати практиката и сме при един лекар, за когото нищо не зная и не мога да препоръчам. То по-добре че не сме допирали де, желая на всички ви хич да не се сещате за личните си лекари в тези дни!

# 21 874
Лейка моя, на каква база дегенеративни?

mRNA идва от messenger RNA, какво е матр.РНК?

# 21 875
UK
Правителството официално поиска от независимия регулаторен орган по лекарствата MHRA да направи оценка на ваксината Pfizer-BioNTech, каза здравният секретар Мат Ханкок на пресконференция.

Това е първата стъпка за установяване дали е подходящa да бъде разрешенa. Данните вече се предоставят от Pfizer.
Ако бъде одобренa, ваксината ще бъде достъпна в NHS безплатено и ваксинацията може да започне следващия месец.
https://www.bbc.co.uk/news/live/uk-55013064

# 21 876
[quote

Тип 1, тип 2 и следоперационен, без да съм лекар. Баща ми е диабетик, на инсулин, след операция се получи. Панкреас не функционира. Като питах какъв вид диабет е, казаха че не е нито тип 1, нито тип 2, а следоперационен.

Последна редакция: пт, 20 ное 2020, 20:27 от stasha_s

# 21 877
Гестационен? Или се излагам?

# 21 878
LADA спада към тип 1. MODY се счита за отделен тип, гестационният диабет и той се води отделно.

Според всички клинични гайдлайнс (как му викат на български?), има два основни типа диабет. Тип 1 и тип 2.
Малко разбирам от диабет, да ви кажа.

# 21 879
Гестационен? Или се излагам?
Има го,   Но той е отделна категория, защото е временно явление. В 25% може да премине в постоянен.

# 21 880
International Diabetes Federation (IDF)

Types of diabetes

There are three main types of diabetes – type 1, type 2 and gestational.

Type 1 diabetes can develop at any age, but occurs most frequently in children and adolescents. When you have type 1 diabetes, your body produces very little or no insulin, which means that you need daily insulin injections to maintain blood glucose levels under control. Learn more.
    Type 2 diabetes is more common in adults and accounts for around 90% of all diabetes cases. When you have type 2 diabetes, your body does not make good use of the insulin that it produces. The cornerstone of type 2 diabetes treatment is healthy lifestyle, including increased physical activity and healthy diet. However, over time most people with type 2 diabetes will require oral drugs and/or insulin to keep their blood glucose levels under control. Learn more.
    Gestational diabetes (GDM) is a type of diabetes that consists of high blood glucose during pregnancy and is associated with complications to both mother and child. GDM usually disappears after pregnancy but women affected and their children are at increased risk of developing type 2 diabetes later in life.
https://www.idf.org/aboutdiabetes/what-is-diabetes.html

# 21 881
  • София
Днес пак се загледах пред Пирогов дали има хора на фургоните - към 2 часа по обед имаше 5-6 човека пред единия фургон, но не беше много ясно дали са всеки сам или имаше с придружители. Отстрани лекар в скафандър говореше с една двойка възрастни хора.  Засега излиза, че няма кой знае каква навалица. Очаквах да е панаир по цял ден.

Не знам как от Файзер са решили, че именно при хората над 65 години и рисковите групи тяхната ваксина е най-добра. Те колко хора от рискови групи и над 60 са тествали? Не се ли прави тест основно със здрави доброволци, при това млади?

Последна редакция: пт, 20 ное 2020, 20:17 от Andariel

# 21 882
  • София
Пак се ядосах. Гледам новини. Отворил първият Коледен базар в София. С ограничения отново само на хартия. Без консумация на храна и алкохол. Всички с маски задължително и без струпвания. И репортерката показва и казва как още днес не се спазват "хартиените" правила. Пият си хората глюнвайн, хапват вурстчета. Струпани около отоплителни тела.
И после пак те виновни. А Фандъкова ми се прави на загрижена. Нали тя се подписва на разрешителното.
Дори в една Македония ще се лишат от тях. Трябва ли сега да организираме "изкушения". И после да обвиняваме хората.
Следва продължение. За ПЪРВИ път тази година в София ще се организират ТРИ Коледни базара.
Не че и аз не ги обичам. Почти всяка година не съм в България по Коледа именно заради тях.
Писна ми от двуличието ИМ.

# 21 883
Даже и деца има включени в изпитанията.

# 21 884
Днес пак се загледах пред Пирогов дали има хора на фургоните - към 2 часа по обед имаше 5-6 човека пред единия фургон, но не беше много ясно дали са всеки сам или имаше с придружители. Отстрани лекар в скафандър говореше с една двойка възрастни хора.  Засега излиза, че няма кой знае каква навалица. Очаквах да е панаир по цял ден.

Не знам как от Файзер са решили, че именно при хората над 65 години и рисковите групи тяхната ваксина е най-добра. Те колко хора от рискови групи и над 60 са тествали? Не се ли прави тест основно със здрави доброволци, при това млади?
Не. За да се постигне изобщо някакъв клинично значим резултат, ваксината се тества при голям брой (с хиляди!), пациенти, за да се разболее все пак някой от ковид. Това е желания ендпоинт за FDA.
На файзер проучванията започват от 12 годишни. При другите ваксини са от 18 годишни.

Общи условия

Активация на акаунт