COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 998 757
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 22 215
  • София
Дълбоко се съмнявам всеки кихнал да умира от желание да е в мизерията в болницата, заобиколен от болни от корона. Хайде вече да ги приключим тези оптимистични сценарии на паникьосаните хипохондрици, които от една кихавица и два сопола търчат в болницата! Най-малкото в болница приемат след направения тест и е малко трудно да попаднат в ковид-отделението, ако тестът е отрицателен. А обективните показатели като сатурация и рентгенова снимка няма как да ги вържем с това как за нищо хората лежат или искат да лежат в болница. По-скоро се случва обратното - всеки гледа до последно да отлага, защото знае, че ако влезе, не се знае как ще излезе.

Последна редакция: нд, 22 ное 2020, 08:21 от Andariel

# 22 216
Чудите се какво правят нашите управляващи, ми и ние се чудим.
Дават нов смисъл на понятието "нищо". Confused

Според статистиките на Робърт Кох, училищата и офисите не играят никаква съществена роля в развитието на пандемията, наред с ресторантите и хотелите.
С цялото ми уважение и респект, могат да си гледат работата. Точно училищата и големите офиси /особено, където се работи с хора/, предоставят прекрасни условия за разпространение на вируса. Писах вече, за две седмици след ДО, нашата област от последните места, вече е в челните. Хората, прекарали вируса, които познавам, имат деца в училищна възраст.
За родните хотели и ресторанти няма смисъл да се коментира. Без пандемия/епидемия нивото на спазване мерки за хигиена не е особено добро, а сега беше "всяко чудо за три дни".

Последна редакция: нд, 22 ное 2020, 09:04 от Mama_Nana

# 22 217
  • Пловдив
Пребиваването в болница, при сегашната обстановка, е сериозно изпитание на психиката и хич не вярвам за едно кихване някой да иска доброволно да си го причини. Няма как да постна публикация на приятел от фейса. Всичко е както го описахме тук многократно. И, да, тоалетната е в стаята. Стол е луксозна тоалетна в по-нова болница. Но ако имаш късмет ще го почистят веднъж на ден. Уринирането не е на стола, а в уринатор. И той се почиства на късмет. Няма как да сложа снимките тук, профилът е затворен. Но той е в сравнително добра болница с нови такива пособия. Представете си инфекциозна болница......До тук с романтичната представа какъв рахат те очаква в болницата за два сопола.

# 22 218
Още един лекар е починал в Гоце Делчев! Там дали останаха, а дали ще има нови след време? Пътят на закриване на болницата е открит, или пътят на загиване на региона.
https://m.struma.com/obshtestvo/anesteziologut-d-r-n-kalaidjiev- … bitkata-s_171735/

# 22 219
  • При семейството си
Но иначе нощните заведения “затворени” - с 200 човека вътре.
Не знам как ще издържат лекарите и изобщо медицинският ни персонал.

# 22 220
Калинка, стискам палци за майка ти!
Според мен голямата разлика в хоспитализираните у нас е, че реално тук ни е първата вълна и масово има зараза. Също, че доста хора не се лекуват адекватно или карат на крак, после бързо се влошават.
Тази мантра със страха и паниката не върви вече, при тази висока смъртност.
Отделно лошите битови условия, поради които всеки разумен човек бяга като дявол от тамян от болниците.

Днес очаквано са малко починалите, ще се добавят към понеделник, вторник и ще са 200+.

# 22 221
  • Tsingtao-Hsishuang Panna
Н'да, мисля че е добре да се подготвим психически за вторник... А и цялата следваща седмица ще е поне 150+ на ден. Също и данните за смъртността по седмици от НСИ сто процента ще са зашеметяващи.

# 22 222
  • София
Точно така, за вторник - да се готвим, конкретно за вторник, не за понеделник. Тогава ще е по-голямата бройка....

# 22 223
  • София
Как само минахме от киселото мляко и чесънът ни правят неуязвими, към една от нациите с най-висока смъртност Neutral Face

# 22 224
Тази мантра със страха и паниката не върви вече, при тази висока смъртност.
Отделно лошите битови условия, поради които всеки разумен човек бяга като дявол от тамян от болниците.
Високата смъртност идва от невъзможността хората да получат нужната грижа. Няма как да стане, една сестра/лекар да огрее на 40 човека /примерно/. То не е само да ти сложат система и да ти дават лекарства в определен час.
Определено по в началото, имаше много уплашени хора, които искаха да влизат в болница, сега не знам. Може страхът да е обратен - влизайки в болница е по страшно, предвид условията.

Как само минахме от киселото мляко и чесънът ни правят неуязвими, към една от нациите с най-висока смъртност Neutral Face
и БЦЖ ваксина.

# 22 225
Не само в малките градчета и села положението с линейките и екипите в тях е безочливо. Много преди пандемията бившият ми приятел от нищото започна да повръща през 5 минути. За 2 часа повърна може би над 15 пъти, придружено с температура, високо кръвно и адски болки, на моменти имах чувството, че чак губи съзнание. Аз не шофирам, та като видях, че положението е много зле, звъннах на бърза помощ. 10 минути ме разпитваха по телефона ама хипертоник ли бил, ама друг път случвало ли се било, да не би да е ял нещо съмнително, защо не съм му дала НЕЩО. Накрая вече побеснях и попитах ще пратят ли в крайна сметка линейка, или не. Отсреща ми обясниха, че то по принцип това не било спешен и животозастрашаващ случай и последваха още 100 въпроса защо не сме отишли до спешен център, като не съм шофьор защо не сме викнали такси... Направо побеснях и започнах да повишавам тон, накрая вече неохотно казаха, че пращат линейка, да ги чакам пред входа ако се заключва. Час и 10 минути дремах отвън. Дойдоха толкова вкиснати, че няма накъде повече, само дето не ме набиха, че ги викам. Отношението рязко се промени след 20 лева и извинения, че съм ги притеснила, които направо ми приседнаха. Така че положението с бърза помощ е трагично навсякъде, не само в провинцията. Дори като ми се е налагало няколко пъти да ходя до спешното в провинцията са били много по-отзивчиви.

# 22 226
  • София
Ако се върнем на сметките при почти 120 000 заразени би трябвало да имаме 24 000 хоспитализирани, нали така, 20%? Дори да приемем, че на са отметнати като оздравели някаква част, пак хоспитализираните ни са твърде малко.
По скоро са твърде много... Назад някой писа за познат, който е приет в болница с температура и болки в мускулите. Я се замислете, колко пъти при такива симптоми изобщо сте се сещали за лекар? Болниците са пълни, защото всеки кихнал иска в болница от страх. А повечето лекари не смеят да върнат никого, защото не знаят колко психясал седи насреща им и дали няма да им спретне международно "шоу" в стил "Оууу, аз умирам, гонят ме от болницата!". Ако приемаха само наистина нуждаещите се от болнично лечение, по вероятно е болниците да са полупразни.
Това може да е било така преди два месеца. Сега изобщо не е така, но и не говоря за това. Лейката правилно отбеляза, объркала съм бройката, активните случаи са 80 000. 20% се нуждаят от хоспитализация принципно. Хоспитализираните ни са много спрямо капацитета на болниците, но са малко спрямо броя на активните случаи. Това исках да кажа снощи.

А днес продължаваме с 40% положителни тестове, колкото и да са малко самите тестове. Учудвам се, че и тук в темата, в която хората все пак следим нещата малко по-задълбочено, се говори за спад на случаите. Ясно е, че ще има още по-сериозен спад следващата седмица, защото хората се тестват с антиген тестове. Статистика за тези тестове няма никаква. Фандъкова промърмори нещо за 1000 теста в ДКЦ-тата, от които над 300 положителни, но антиген тестове се правят и в частните лаборатории, в болниците, а знаем, че там се правят повечето тестове като цяло. Та мазаляка си е мазаляк, няма какво да се заблуждаваме. И докато управляващите хокат народа и показно затворили 2 заведения и арестували 2-ма души в метрото без маска, реално ние нямаме мерки, за които да се говори, че ако се спазват нещо ще се промени. Нито има ограничение колко души могат да се събират на закрито, а такова вече има даже в Швеция, нито са отменени големи събития, заведенията работят и всичко си е все едно няма пандемия.

# 22 227
  • в страната на чудесата
Антигенни тестове има и в аптеките...
И ако за другите стат има, макар да не се оповестява, за тези от аптеката никой няма да знае.

# 22 228
  • София
Антигенни тестове има и в аптеките...
И ако за другите стат има, макар да не се оповестява, за тези от аптеката никой няма да знае.
Парадоксално, но не и неочаквано е, че нещо, към което светът се стремеше, за да контролира по-лесно епидемията, у нас се използва за обратното.

# 22 229
Може би хора биха могли да лекуват и пневмония у дома си, но това изисква средства,ресурси- лекарства, наблюдение...все пак можеше да се организира, поне в София, където има платежоспособни. Но сега като всичко пламти, се реагира на тежки случаи, не се планира... времето за това се пропиля

Общи условия

Активация на акаунт