Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 3

• 71 151
  • 779
  •   1
Отговори
# 120
Нормално е на 23  г. като качиш 10 кг да се чувстваш некомфортно. При мен се получи нещо подобно, но причината беше в едни явно неточно подбрани противозачатъчни за СПКЯ. После обаче успях да си ги сваля.
По принцип при СПКЯ и ИР има варирания в теглото, тъй че е добре, че сте се обърнали към ендокринолог за причината. Най-вероятно с ниската доза Глюкофаж (щом засега и понася) нещата ще влязат в норма.
Лекарката препоръча ли нещо като хранителен режим? При резултатите, които се вижда и холестеролът и е малко по-висок (не е кой знае какво), но може би трябва да обърне повече внимание на това,  с което се храни. При нисък калций например е препоръчително да се консумират повече млечни продукти, при висок холестерол - да се намалят колбаси, пържено, разни junk food, за ИР пък не трябва да се прекалява с бял хляб и изделия от него, захар и т.н. Поне според мен балансираното хранене е в основата на всички такива проблеми. И разбира се, дъщеря Ви, ако не спортува нещо, сега е времето да започне.
Мила, много благодаря за всички отговори Hug
Да, храни се НВ, основно яйца, риба и месо със салати. Случва се един два пъти в месеца да хапне нещо вредно с приятели, но това е изключение. Надявам се, че с Глюкофажа нещата ще се пораздвижат. Преди да качи килограмите правеше през ден каланетика, но като започна да качва, освен ходене по 10 км, друго не е правила. Сега чувам, че пак щяла да започва каланетиката и като сложим и ходенето до университета и обратно, смятам че ще започне да сваля.

# 121
  • София
Може ли да коментирате тези резултати, сега се върнах назад в изследвания и видях че винаги са такива стойности,на въпроса при лекар, казват нищо не е,  но според мен не е хубаво да са под долна граница и то всяка година когато ги пускам....
    мcv 81  /84-98/              79 /84-98
 мcн 27 /28-34/                     27 /28-34/
pdw 10.30  /11.5-14.5/        11 /11.5-14.5/
     2019                                       2020

# 122
Проверете желязото как е,   MCV и MCH обикновено са ниски при ниско желязо, колко е хемоглобина?

# 123
  • София
Хемоглобина е 138, а желязото 10.68/6.60-29.5/

# 124
Здравейте!Искам да попитам какво е мнението ви относно следните изследвания,ще ви бъда много благодарна,ако някой ми даде някакво разяснение,защото са много противиречиви,уви...
ПКК                      
     левкоцити / WBC        6.4       x10*9/L    3.5 - 10.5     FC
     еритроцити / RBC        4.05       x10*12/L    3.90 - 5.90     FC
     хемоглобин / HGB        134       g/L    120 - 160     FC
     хематокрит / HCT        39.8       %    35 - 47     FC
     ср. обем на еритроцитите / MCV       98.3       fl    78 - 96     FC
     ср. Hgb. конц. в ер. / MCHC        337       g/L    320 - 360     FC
     ср. Hgb. съдърж. в еритр. / MCH       33.1       pg    27 - 33     FC
     тромбоцити / PLT        247       x10*9/L    130 - 450     FC
Биохимия
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
Глюкоза/Glucose       6.16       mmol/l     2.8 - 6.1     PHOT
Хормони
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
FT4        21.04       pmol/l     12.0-22.0     ECLIA
TSH       4.57       uIU/ml     0.27 - 4.2     ECLIA
TAT/anti-TG        15       IU/ml     < 115     ECLIA
MAT/anti -TPO        11       IU/ml     < 34     ECLIA

# 125
Здравейте!Искам да попитам какво е мнението ви относно следните изследвания,ще ви бъда много благодарна,ако някой ми даде някакво разяснение,защото са много противиречиви,уви...
ПКК                      
Биохимия
Хормони

В ПКК има някакви малки отклонения, но там не мога да коментирам.
Това, което обаче не е добре е глюкозата, която е малко над горната граница и TSH, което е високо. Според тези изследвания TAT и MAT са в норма, което е добре. Според мен трябва да се консултирате с ендокринолог, задължително да направите преглед с ехограф на щитовидната жлеза и да пуснете още изследвания за тази наднормена кръвна захар. Обикновено се прави обременяване с глюкоза и се тестват нивата на кръвната захар и инсулина. Може да има инсулинова резистентност, но може и да няма. Кръвната захар се вдига по много причини - скорошно боледуване, стрес и т.н. Същото важи и за TSH. Затова трябва да се направят още изследвания и при нужда да почнете да взимате лекарства, в съчетание с добър хранителен и двигателен режим.

# 126
ПКК                      
Биохимия
Хормони

В ПКК има някакви малки отклонения, но там не мога да коментирам.
Това, което обаче не е добре е глюкозата, която е малко над горната граница и TSH, което е високо. Според тези изследвания TAT и MAT са в норма, което е добре. Според мен трябва да се консултирате с ендокринолог, задължително да направите преглед с ехограф на щитовидната жлеза и да пуснете още изследвания за тази наднормена кръвна захар. Обикновено се прави обременяване с глюкоза и се тестват нивата на кръвната захар и инсулина. Може да има инсулинова резистентност, но може и да няма. Кръвната захар се вдига по много причини - скорошно боледуване, стрес и т.н. Същото важи и за TSH. Затова трябва да се направят още изследвания и при нужда да почнете да взимате лекарства, в съчетание с добър хранителен и двигателен режим.
А за припадъци и рязко качване на кръвно след това...нямам представа,замъглено зрение...Благодаря Ви за отговора,нямам никакъв стрес и боледувания...

# 127

Някой може ли да даде мнение за тези резултати. Подготвяме ин витро. Миналият месец ми откриха и Хашимото.

# 128
Здравейте!
Моля за съдействие за разчитане на резултатите от кръвните ми изследвания. Безспокои ме косопад от няколко месеца, четох че ниския феритин може да е причина за него.

# 129
  • sofiq

Може ли мнение за тези резултати?Благодаря!

Последна редакция: ср, 21 окт 2020, 09:30 от AnMary

# 130
Здравейте ! След настинка и отпадналост пуснах ПКК, показа високи стойности според референтните на моноцитите - 13 при горна граница 8,50.
Дали да отида не хаматолог, или да изчакам да ми мине и пак да пусна ПКК ? При останалите показатели няма чак такива отклонения, макар да виждам и лимфоцити 0,97 при долна граница 1.20. Странно, че не пише L (low).
Моля за мнение.

# 131
Здравейте ! След настинка и отпадналост пуснах ПКК, показа високи стойности според референтните на моноцитите - 13 при горна граница 8,50.
Дали да отида не хаматолог, или да изчакам да ми мине и пак да пусна ПКК ? При останалите показатели няма чак такива отклонения, макар да виждам и лимфоцити 0,97 при долна граница 1.20. Странно, че не пише L (low).
Моля за мнение.

Миналата година при разболяване детето ми имаше висок резултат на моноцитите. ЛЛ ме накара да пусна изследване за мононуклеоза, което се оказа отрицателно. Нищо повече не направихме, каза, че е от вируса. Даже не сме правили контрола. След няколко месеца, когато се разболя пак и сме правили ПКК, моноцитите си бяха в норма.
Най-вероятно резултатите са заради настинката. Аз на твое място обаче, бих попитала ЛЛ дали е необходимо да се тестваш за мононуклеоза. Хематолог в момента, не мисля, че ще ти свърши работа.

# 132
ЦРП-то ми е 4, в норма е. Ако беше мононуклеоза, може би щеше да е повишено.
Вероятно е от настинката, мъчи ме областта около опашната кост, отпаднало ми е, леко болезнени шийни лимфни, запушен нос. Звънях на ЛЛ да питам да се тествам ли за корона, каза засега не.

# 133
Да, щом CRP си е в норма, надали е мононуклеоза.
В момента има вирус, който е с подобни на твоите симптоми, ние с малкия го изкарахме, майка ми, децата на почти всичките ми приятелки, всички почти са хремави, кой с температура, кой без. Аз лично се тествах за короната - отрицателен.   
За съжаление сега за всеки дребен вирус ще сме в страх, че може да е това Rage
Но за моноцитите, щом CRP е такова, изобщо не се притеснявай.

# 134
  • София
Може ли коментар на резултати по повод остеопороза? И благодаря много!. Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
TAT   H    4.27       IU/ml    < 4.11   
Паратхормон       56.61       pg/ml    15.0-68.3   
TSH       1.150       uIU/ml    0.350 - 4.940   
MAT       5.28       IU/ml    0 - 5.61   
fT4       1.020       ng/dl    0.700 - 1.480   
fT3       1.960       pg/ml    1.880 - 3.180   
Калцитонин               pg/ml   
 Този ТАТ е извън норма

Общи условия

Активация на акаунт