Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 3

• 71 163
  • 779
  •   1
Отговори
# 105
# 106
  • Г. О.
Добро утро.
CRP 3.71 mg/l при референтна стойност 5 mg/l означава, че всичко е наред, нали така? Четох, че е желателно да е 1 mg/l, като между 1 и 3 също е приемливо, но над 3 вече не е добре. Трябва ли да се притеснявам? Пуснат е по собствено желание, а не по препоръка на лекар.

# 107
  • Велико Търново/Latitude: 43 ° 32 '47 "North - Longitude: 6 ° 56' 17" East
Скрит текст:
Здравейте!
Бихте ли споделили дали има нещо притеснително!
Профилактични изследвания. Жена - 40г.
От няколко месеца тромбоцитите са въртят около 400-435
В случая са в горна граница, но съм виждала лаборатории с граница 400
Тромбокрит 0,420, при горна референтна стойност на тази лаборатория 0,282, а при други - 0,400
Благодаря предварително!

Последна редакция: вт, 13 окт 2020, 13:05 от pepi:)

# 108
Здравейте. Може ли да коментирате тези изследвания, на 23 годишно момиче са. Ендокриноложката и изписа Глюкофаж ХР500 и Иногинол, заради повишени стойности на инсулина и ПКЯ, но не коментира стойностите на КЗ. Предварително благодаря.

# 109
Здравейте. Може ли да коментирате тези изследвания, на 23 годишно момиче са. Ендокриноложката и изписа Глюкофаж ХР500 и Иногинол, заради повишени стойности на инсулина и ПКЯ, но не коментира стойностите на КЗ. Предварително благодаря.

Стойностите на кръвната захар са в норма. Обикновено СПКЯ може да върви с инсулинова резистентност и това е лечението в повечето случаи.
Между другото, коментира ли ниския калций? Би трябвало да взима някаква добавка за това. Ниският калций нерядко е свързан с дефицит на Вит. Д, тъй че според мен е редно да се пусне и такова изследване и да се взима допълнително, особено сега през зимата.

# 110
Да, има изследване на вит Д и е ниско,25 е. Приема по 5 к Вигантол.
Мен ме притеснява това, че КЗ на първия час след обременяването е паднал, а не се е повишил. Това не е ли хипоглекимия?
 И тъй като вчера сутринта са правени изследванията , резултатите излизаха буквално докато бяхме на прегледа, показвахме ги на докторката от телефона и аз не обърнах внимание на това, не знам и докторката дали е видяла. Страхувам се да не и падне кръвната захар още от Глюкофажа и Иногинола.

# 111
А нещо за калция каза ли? Иначе е добре, че е почнала Вигантол. Това + допълнителен калций ще оправи този проблем.
Иначе и аз забелязах, че след обременяването е паднала КЗ, но пък и инсулинът доста се е качил. Докторката каза ли, че според резултатите е инсулинова резистентност? Трябва ли да се  правят контролни изследвания скоро, за да се види как върви лечението?
Аз като по-млада бях с такова нещо + СПКЯ и тогава ми изписаха Метформин + Диане 35, тъй като имах и съвсем разбъркани полови хормони, но Метформинът не ми понесе, с Диане 35 стойностите на инсулина паднаха, после го махнах и него и няколко години пих Инофолик. Така някакси се оправи всичко.
При дъщеря ти направихте ли изследвания на половите хормони? На мен ми обясниха тогава, че те могат да влияят на инсулина също.

# 112
Да, каза че е ИР, но за КЗ нищо не каза. За калция също нищо не казс.

Това са и изследванията на 4- ти ден.

А това на 22- ти ден, като се има предвид, че цикълът и не е редовен. Каза, че прогестерона и е нисък, но това ще го реши гинеколога как да го лекува.

# 113
Да, каза че е ИР, но за КЗ нищо не каза. За калция също нищо не казс.

Това са и изследванията на 4- ти ден.

А това на 22- ти ден, като се има предвид, че цикълът и не е редовен. Каза, че прогестерона и е нисък, но това ще го реши гинеколога как да го лекува.

Кръвната захар е съвсем в норма, но при ИР тя не винаги е висока. Виждам обаче, че и инсулинът на гладно на това изследване е съвсем в норма...
Иначе половите хормони на 4-ти ден са ОК, прогестерон е нисък, естрадиол - висок, но това е само, ако овулацията е била наистина на 14-ти ден, което при нередовен цикъл трудно се хваща. Тези резултати наистина трябва да ги види АГ и да каже дали е необходимо още нещо хормонално.
Иначе тя почна ли да взима Метформин (Глюкофаж)? От Иногинол няма да има странични ефекти със сигурност, защото са витамини, но Метформинът има някои неприятни. Разбира се, не всеки ги получава.
Според мен вижте как и се отразява изписа нито лечение и направете скоро контролен преглед, на който питайте ендокриноложката и за калция и за кръвната захар - по-специално за това да не направи хипоглекимия. Но предполагам,  Глюкофаж е в някаква много ниска доза, все пак.

# 114
Прогестерон се изследва на 7мия ден СЛЕД доказана овулация (щом има нередовен цикъл) , иначе резултатът няма да е достоверен. Високият естрадиол говори за повечко фоликули или т.нар поликистоза.

# 115
От тази вечер ще започва Глюкофаж ХР 500, най- ниската доза, а Иногинола го беше започнала още преди да го изпише ендокриноложката, от около 10 дена. Ще видим как ще и подейства Глюкофажа ако не се чувства добре няколко дена , ще го спре.
В резултатите от 4- тия и 22 ия ден наистина инсулина на гладно е в норма, но при обременяването се оказа повишен. Но нали в дните преди това изследване трябва да се приемат въглехидрати, за да е точно изследването, се чудя дали затова не и е повишен инсулина.

# 116
Правила съм обременяване 2 пъти заради въпросният инсулин и никога не са ми казвали, че предишните дни трябва да приемам повече въглехидрати... Но може би това е някаква нова концепция по въпроса, не знам. Според моята ендокриноложка в дните преди всякакви изследвания от рода на КЗ, холестерол и т.н. трябва да се храня нормално, да вечерям предишния ден нормално, както всеки един ден. Спомням си, че един път бях отишла на изследвания след обилна вечеря за РД на мъжа ми с пържоли, торта и какво ли не, ами холестеролът ми беше ужасен, КЗ почти на Горна граница. След седмица повторих - всичко беше ОК.
Идеята на обременяването е да се премери колко е инсулинът на гладно и КЗ съответно и как реагира при по-екстремно натоварване с глюкоза.
Между другото, какво е теглото на дъщеря ти? Защото аз съм много слаба и когато имах такива проблеми също бях с доста поднормено тегло и ендокриноложката ми обясни, че при такъв тип телосложение дори и след пубертета има вероятност за СПКЯ и ИР, което отшумява с напредване на възрастта. Не знам дали е точно така, те теориите се менят, но определено при мен се получи така и кистите се изчистиха, цикълът ми стана по-редовен. За мен тези добавки от рода на Инофолик и Иногинол са страхотни и много помагат.
Надявам се, че и при дъщеря ти проблемът ще се “израсте”.

# 117
Дъщеря ми беше 55 -57 кг на 178 см , сега е 65-67 кг вече, на 23 г. е.  За мен и семейството ни изглежда прекрасно с тия кг, но тя не се чувства добре в тях и нищо не и става, купи си нови дрехи с 2 размера нагоре. Снощи започна Глюкофажа, за сега няма проблеми. След месец точно  е на гинеколог и на контролен преглед при ендокринолога. Сутринта евентуално ще направи един инсулин и КЗ  контролно.

# 118
Нормално е на 23  г. като качиш 10 кг да се чувстваш некомфортно. При мен се получи нещо подобно, но причината беше в едни явно неточно подбрани противозачатъчни за СПКЯ. После обаче успях да си ги сваля.
По принцип при СПКЯ и ИР има варирания в теглото, тъй че е добре, че сте се обърнали към ендокринолог за причината. Най-вероятно с ниската доза Глюкофаж (щом засега и понася) нещата ще влязат в норма.
Лекарката препоръча ли нещо като хранителен режим? При резултатите, които се вижда и холестеролът и е малко по-висок (не е кой знае какво), но може би трябва да обърне повече внимание на това,  с което се храни. При нисък калций например е препоръчително да се консумират повече млечни продукти, при висок холестерол - да се намалят колбаси, пържено, разни junk food, за ИР пък не трябва да се прекалява с бял хляб и изделия от него, захар и т.н. Поне според мен балансираното хранене е в основата на всички такива проблеми. И разбира се, дъщеря Ви, ако не спортува нещо, сега е времето да започне.

# 119
Здравейте, единствената препоръка на личната лекарка след изследванията на сина ми, е да отслабне. Очаквах го 🙄 Сега за месец ще пробваме наистина да свали няколко килограма и ще пуснем нова проба. Благодаря още веднъж на всички за мненията!

Общи условия

Активация на акаунт