Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 3

• 71 133
  • 779
  •   1
Отговори
# 90
Ям, хляб си ям, боб, картофи....явно е от неяденето на захар тези седмици...
2200 гр е в 31+5 съм. Голяма глава и корем имало.... А бащата е едър същия.
Сега си хапнах мед, явно трябва да си хапвам както преди и каквото ми се яде, не съм аз за диета без сладко.
Ще видим какво ще каже и лекаря в понеделник.
Благодаря на всички за мненията ви!

# 91
Сладкото е вредно за всички и неяденето му не води до проблеми, точно обратното.

# 92
Щом и бебето е голямо, хич не ти трябва захар и въглехидрати. А си още в 31 седмица. Вероятността да напълнееш много е доста голяма. Ще има да се чудиш как да се оправяш после. Вярно че после е далеко, но и то идва рано или късно. Освен ако не те бъркат кг.

# 93
Кг не ме притесняват а по- скоро да е всичко наред,кг ще ги сваля. А и съм качила до сега  10. С миналата бременност качих 20.
Четох че гликиран хемоглобин под норма може да лъжливо под норма от прием на фолиева киселина,желязо и В12, а аз и трите ги пия. Възможно ли е да е нисък от тях?

Каквото и да е в понеделник ще каже лекаря....явно ще се следи пак. Wink

Последна редакция: пт, 09 окт 2020, 19:47 от изгубен

# 94
  • Г. О.
Здравейте. Това са резултатите от кръвно-газов анализ. Почти навсякъде стойностите са под долна граница. Кажете мнението си, моля ви.

# 95

Моля за мнение за изследванията на сина ми, притеснена съм...

# 96

Моля за мнение за изследванията на сина ми, притеснена съм...

Цибалаб имат доста интересни гранични стойности... аз съм имала немалко случаи с грешни резултати, тъй че повече там не пускам нищо.
Иначе еритроцитите са увеличени, на моето дете също е имало такива резултати, според педиатърката не е проблем.
Креатининът е показател за бъбречната функция, а АСАТ и АЛАТ са чернодробни ензими, които при синът ти са увеличени. Във връзка с какво са направени тези изследвания - ако е бил болен от вирус или взимал лекарства - може и от това да са тези стойности. Това лекар трябва да го прецени.
Иначе според тези изследвания има дефицит на Вит. Д, което не знам колко е вярно, тъй като долната граница, ако не се лъжа е около 25-30, поне в другите лаборатории. Но дори и да има дефицит - това лесно се оправя с прием на Вит. Д - аз имам също и пия Вигантол.

# 97
Благодаря ти за коментара! Пуснахме изследванията профилактично, защото си имаме някои съмнения най-вече за захарта (постоянна жажда, липса на тонус и т.н.). В сряда ще видим и лекарката какво ще каже, но като знам колко внимание обръщат... И точно, че и бъбречните, и чернодробните изследвания са завишени, а захарта точно на горна граница...

# 98
Наред са си реф. стойности на вит.Д, просто са в друга мерна единица. Оптимални са над 75 ако са в mmol/l

Може да има метаболитен синдром. На колко години е?

# 99
Наред са си реф. стойности на вит.Д, просто са в друга мерна единица. Оптимални са над 75 ако са в mmol/l

Може да има метаболитен синдром. На колко години е?

Миоки, на 15 е. Има ли нещо, за което да настоявам пред лекарката?

# 100
~Tony~, за Вит. Д може и да не съм права, но за кръвната захар нормата е до 6.1 мол/л. За това съм 100% сигурна, защото си правя ежегодно и се следя. Не знам защо Цибалаб са решили, че е 5,60, но дори и да е на горна граница, пак това не е критерий за диабет. За това се правят специални изследвания (обременяване с глюкоза), тества се инсулин и т.н.
Според мен, настоявай педиатърката да му даде направление за ендокринолог, такъв лекар най-добре ще определи какви допълнителни изследвания трябва да се направят и ще изпише схема за Вит. Д. Между другото, при дефицит има умора и още купища други симптоми, тъй че е важно да се следи и да се приема Вигантол или някакъв друг препарат с Вит. Д.
Дано да е само това.

# 101
Миоки, на 15 е. Има ли нещо, за което да настоявам пред лекарката?
Не знам какво ще каже, много зависи от лекаря. Често пренебрегват първите знаци на проявите на метаболитен синдром. От друга страна тинейджърите са фициологично леко инсулиново резистентни заради усиления разтеж, но в случая по-проблемни са чернодробните. Настоявай за изследване на инсулин, ако не го насрочи лекаря, направете го самостоятелно, а после може да пуснеш резултатите в тази тема.

Скрит текст:
Междувременно, детето ти има нужда от промяна в храненето. Спрете всички пакетирани храни (сладкиши, чипсове, пуканки, банички, кифли и тем подобни), безалкохолни, включително натурални сокове, дори собственоръчно изстискани и намалете хляба и тестените. Да не прекалява с плодовете, а да наблягате на домашна храна - месо, зелечнуци, яйца, млечни, ако не са му проблемни.
Също горещо бих ти препоръчала да махнете олиото и да го заместите с животинска мазнина или зехтин/кокосово масло - ще е полезно за цялото семейство.   
Синът ти има ли проблем с теглото или необичайно натрупване на мазнини в коремната област?

Моят син е слаб, но беше заформил шкембенце. Откакто му ограничих сериозно джънка, шкембето се стопи. Храни се горе-долу както ти описах, с тази разлика че не е много по зеленчуците. Не сме правили изследвания, защото не е имал симптоми които да го наложат.

# 102
~Tony~, за Вит. Д може и да не съм права, но за кръвната захар нормата е до 6.1 мол/л. За това съм 100% сигурна, защото си правя ежегодно и се следя. Не знам защо Цибалаб са решили, че е 5,60, но дори и да е на горна граница, пак това не е критерий за диабет..........

Защото границите в Цибалаб за различните възрасти са различни. Моя син е на 11г и също му дават такава горна граница, на мен си ми дават 6,1. А стойност над 5,5 вече си е висока така или иначе.

# 103
~Tony~, за Вит. Д може и да не съм права, но за кръвната захар нормата е до 6.1 мол/л. За това съм 100% сигурна, защото си правя ежегодно и се следя. Не знам защо Цибалаб са решили, че е 5,60, но дори и да е на горна граница, пак това не е критерий за диабет..........

Защото границите в Цибалаб за различните възрасти са различни. Моя син е на 11г и също му дават такава горна граница, на мен си ми дават 6,1. А стойност над 5,5 вече си е висока така или иначе.

Да, ясно, разбирам.
Но за стойност около 6 - тъй като съм имала такава, ендокриноложката ми обясни, че глюкозата в кръвта зависи от много фактори и това, че е на горна граница, не значи непременно, че има някакъв проблем. Просто трябва да се проследи например след седмица и в случай, че продължава да е около 6, тогава се прави обременяване с глюкоза и се изследва инсулин.
Затова и писах на авторката, че според мен е редно да заведе детето на ендокринолог.
Иначе се извинявам за негативния коментар за Цибалаб, но след като ме изкараха болна от Лупус, а такова нещо изобщо се оказа, че нямам, вече просто не им вярвам... но това си е мое лично мнение.

# 104
Благодаря на всички за включването! Утре ще видим лекарката какво ще каже. Иначе синът ми наистина натрупа няколко килограма, защото води доста заседнал живот. Сега уж тръгна на плуване, но си го мързи. Иначе сладкото сам ограничи и шкембето май му се посмъкна.

Общи условия

Активация на акаунт