Отговори
# 540
https://instagram.com/stories/thebursin/2403779306275946057?utm_ … hid=1vzefygrmide1
А Ханде си е споделила същото клипче с бебето, което и Вие коментирахте преди 😏

# 541
Скоро започва Домът, в който си роден,е твоята съдба пак в сряда, но не знам как е като рейтинги и дали представлява голяма конкуренция. Иначе го следя де. 😄

# 542
  • Плевен / София
Славе, опитах, но не се получи и изтрих опита...Ще избягвам цитирането на постове от телефона и направо ще отговарям Grinning
Какво ли обсъждат тук Дартанян и тримата мускетари Kissing Heart

За рейтингите... отдавна съм спряла да им отдавам значение, относно избора ми на сериал.

# 543
Скоро започва Домът, в който си роден,е твоята съдба пак в сряда, но не знам как е като рейтинги и дали представлява голяма конкуренция. Иначе го следя де. 😄
И аз го чакам , много ми допадаше , но мисля , че и двата сериала ще си имат добра аудитория.

# 544

Какво ли обсъждат тук Дартанян и тримата мускетари Kissing Heart

Мело: - Дада, ама ти хич ли не вярваш в любовта от пръв поглед? Ами ви е момичета? Романтика, това-онова...
Еда: - Мелоооо, джанъм...
Джерен: - Хм...
Фифи: - Мело, стига си хвърчала сред розови облаци...

# 545

[/quote]
За символиката на змията и от мен. Simple Smile (В 10-ти еп. Еда носи обеца с образа на змия при вечерната среща със Серкан и скандала им, но тя е различна от тази във втория фраг.)
Богата и противоречива символика има змията. Тя може да възприема и мъжки, и женски образ; може да носи смърт, но и живот, добро, но и зло. Сама по себе си не е нито лоша, нито добра, а притежава и двете качества. Отрицателният й и прокълнат образ е запазен в религиите на съзнанието и най-вече в Християнството, Просвещението, когато Разумът и Законът са изведени като приоритети за човека и обществата. Змията обаче е основен архетип много преди това, във всички древни митологии. Тя е в началото на еволюционното животинско развитите с край - човекът. В този смисъл змия и човек са противопоставени, допълващи се съперници. Което означава, че в човека има нещо и от змията, въпреки че е отличаващ се с разум. Тя изразява онази част на съзнанието му, която най-малко се контролира (според психоаналитици - в най-нисшите пластове на психиката, тъмната й, тайнствена, рядка и неразбираема, природна душа). Затова се свързва с изворите на живота и със самата идея за живот. На арабски "змия" се казва el-hayyah, а живот - el - hayat. El-hay - едно от основните Божии имена, се превежда като "живителния", който дарява живот или е самият принцип на живота. От тук и - световен женски символ, господар на плодородието. Увива се, целува, прегръща, задушава, поглъща и ... заспива. Много енигматична, нейните намерения са непредвидими, внезапни, като преображенията й, т.е. изразява живота в латентното му състояние. В древните митове обаче тя свързва противоположностите в умереността, условие за всяко равновесие и хармония. Тя може да отрови, но и да лекува. Атрибут е на медицината, (но не е лечител). И освен това - на гадателството, на поезията, на фундаменталната наука с революционните й открития. Тук тя е в ролята на змията - вдъхновител на гръцките богове Аполон и Дионис.  И показва, че няма истинско творчество без първоначалния тласък на екстаза, въображението, които със-знанието може да овладее в образи, мелодия, теория... - винаги в един цялостен свят, в който природа и човек не се нараняват, а се обичат.
И тук му е мястото на ландшафтния архитект, който преди да види отделните форми и материали, вече е "видял" цял свят и то в перспектива във времето.
http://www.savour-garden.com/landscape.htm
Никак не е случайно, че това е Еда. Жената по начало вижда творението си като жив свят, не толкова аналитично, разчленен по закони, правила и организация. Тя е и тази, която чува първо мелодията, после различните звуци. Затова си мисля, че диамантената змия (от сини и бели диаманти, като чиста река) е на ухото на Еда, не на челото, ръката,  пръста, или като огърлица на шията (там змията има друга символика). Самото ухо по структура и форма наподобява змия, осигурява равновесието и пространствената ориентация, и е двоен символ на пола като плодоносно, като истински живот.
Та в контекста на сцената от фрага Еда срещу Серкан, животът като начало, тайнство и цялост срещу живота като сигурност на ума. Творецът Серкан видя в Еда истинския ландшафтен архитект, който оживява човешкото строителство. Да се надяваме, че е готов и да напусне схемата на душата си, която се страхува от тайнството на живота.

# 546
А не мислите ли, че просто този вид бижу трябва да рекламира Ханде избрано от стилистите и. И символика, йок.
Иначе е интересно да се прочете каквото сте постнали за змийския смисъл.

мамашите са го сметнали около1900 рус рубли
Е да, в новия фраг змията е със сини камъни.

Последна редакция: вт, 22 сеп 2020, 14:47 от Slawena

# 547
  • Плевен / София
Да....Мело ми е ясно, че само любов и се върти в главата Stuck Out Tongue Winking Eye За мен ще е интересна картинка, ако Фифи се влюби Stuck Out Tongue Winking Eye
А относно "Домът, в който си роден е твоята съдба" съм в голяма дилема....Той ми беше фаворитът от "сериозните" сериали и за беля е в един ден с Вратата.....Ти да видиш....Да играя ли, на "онче бонче..." кой да бъде на онлайн и кой направо с превод...Thinking

# 548
  • София
gostenka68, аз не отдавам никакво значение на рейтингите при избор на сериал, който да гледам. Споделих ги, защото са от значение кой сериал ще продължи да се снима и излъчва, и кой ще бъде спрян. Затова казвам, че е важно да продължаваме с добрия рейтинг. Че от това зависи съдбата на любимия ни сериал. Wink

Относно “Домът...” и аз разбрах, че се връща на екран и то в сряда. Не съм го гледала, само знам, че е с Демет Йоздемир и е имал добър рейтинг преди. Надявам се да не повлияе негативно на нашия филм. Четох, че са доста различни сериали и предполагам всеки си има своя фенбаза. Дано да изляза права и не ни се отрази на рейтинга. 🤞🏼

# 549
И аз да си се допълня... Замислих се върху името на Еда... Не съм познавачка на турския език, но съм чувала в турските филми думата "едана" или "едене" ,или нещо подобно, което означава "рай"... Е, как тогава да не свържеш змията, Еда /като кратка форма на "рай"/ или Еда и Ева / с промяна само на една съгласна... Изкусителка от Рая си е нашата Ханде, няма спор... Внушенията са наситили всеки детайл от сериала... Айшето хубаво е подредила картите, а ние тук като видни гадателки гадаем ли, гадаем...
Доколкото знам думата за "рай" е cennet/ дженнет.
Не открих нищо в нета за смисъл на дума или име "Еда".

# 550
Кате, като човек, който се интересува от символика и семантика, с всичко съм съгласна, с изключение на едно, което ще напиша по-долу.. Преди това да вметна нещо, защото някой беше написал, че прекалено се взираме в детайли, които просто вероятно не съществуват.. Авторите на всички художествено-стойностни произведения рядко се опитват да вплетат умишлено всички символи и образи, които познават... Но именно точно това неосъзнато използване на предмети, образи и архетипи правят една творба или един художествен продукт изключително въздействащи и вълнуващи.... Без дори и да познаваш значенията и символите, ако творецът или авторът е МАЙСТОР, той би успял да предаде без много усилия цялата тази емоция  на едно подсъзнателно за зрителя, слушателя или читателя ниво... Така се раждат обикновено шедьоврите... А и да не забравяме, че всяко ново нещо е добре забравено старо, почерпено от фолклор, митология или религия... Например, тази интересно разказана история от Айшето, като основа много ми напомня на "Красавицата и Звярът", като към нея са добавени много други архетипи и митологеми, които са елегантно вплетени в сюжета... И затова според мен  историята се превръща за всички нас  в една пленяваща и очарователна приказка... 

П.П. Кате, тук нещо логиката ми куца...
Скрит текст:
"Затова се свързва с изворите на живота и със самата идея за живот. На арабски "змия" се казва el-hayyah, а живот - el - hayat. El-hay - едно от основните Божии имена, се превежда като "живителния", който дарява живот или е самият принцип на живота. От тук и - световен женски символ, господар на плодородието. Увива се, целува, прегръща, задушава, поглъща и ... заспива. Много енигматична, нейните намерения са непредвидими, внезапни, като преображенията й, т.е. изразява живота в латентното му състояние. В древните митове обаче тя свързва противоположностите в умереността, условие за всяко равновесие и хармония. Тя може да отрови, но и да лекува. Атрибут е на медицината, (но не е лечител)."

Хем може да лекува, хем не е лечител... А какво е тогава?! Средство ли, лекарство ли?!

# 551
Ще си позволя и аз да сложа едно клипче с Еда и Серкан. Не мисля, че е качвано тук, но ако е, моля за извинение. Радвам се, че сериалчето ни провокира толкова много хора да творят красиви неща. И дано още дълго му се радваме.

# 552
Стига де, няма да се женят Селин и Серкан! Какво е това?! Не вярвам! Толкова гневни хора ще има по света ако това се случи и сериала ще загуби доста аудитория. Дано да знаят какво правят сценаристите.

paterina, развесели ме коментарът ти, дано си права и да няма сватба между Серкан и Селин. Yum

Преди малко мярнах някъде коментар, че в момента екипът снима в Beylerbeyi, Üsküdar, Истанбул. И там имало много популярен ресторант Gul Sultan Yalisi, който бил известно място за организиране на сватби!
Може да е свързано със сватба, може и бизнес обяд да е... Fork And Knife

Ама в последния епизод така ни подгряха с идеята за сватби, че ми се струва, че може и да видим поне една сватба. Wear Ring

# 553
Привет!
Чета, че Еда получава известие, че е спечелила стипендия за Италия.
Странно - как я приема - тази стипендия би била или от Серкан или от баба й...

# 554
Еда вероятно не знае, че стипендията я плаща бабата, иначе нямаше да приеме. Но според мен ще разбере, ще се разгневи и ще се скрие при любимия. Това е моят сценарий. Joy

Общи условия

Активация на акаунт