Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 47

• 31 961
  • 762
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Slashy, "да остане за децата" не означава непременно да живеят там. Ако искат да продадат, да си купят друго, да преустроят, да разделят. Въпросът е да имат стартов капитал. Ако инвестираш в подходящите имоти, то си е инвестиция без обезценяване.

# 346
Точно така няма нищо лошо и ако човек си умре сам и без половинка...
Ами дори при перфектен развой на нещата, чисто математически шансът е 50:50 да умреш без половинка. Все един от двамата е първи. Както казва Ицето Стоичков - сомтаймс уин, сомтаймс люн.

Иначе съм съгласен с теб - както почти винаги. Но пък ако некупуването на жилище е недоброволно, т.е. наложено от обстоятелствата, тогава пък съвсем не е повод за присмиване и заяждане. Според мен.

# 347
  • София
Брат ти си противоречи на чисто принципно ниво. Хем да не "разглезваме" децата, хем и "се загробвал капитала".
Ами той ако се загробваше, нямаше с какво да се разглезят тия деца.
Виж, ако наистина го "загробим" тоя капитал по рискови инвестиции, коли и всякакви глупости, то и да искаме може да не можем да ги разглезим тия деца.

Бтв и аз съм икономист, нямам нищо против, че може да има по-ефективни инвестиции. Въпросът е да се направи добре сметката "за и против", за да не стане, че си пропуснал половината параметри. Инфлация например, рискове и тн.
Ако просто искаш да си харчиш парите до дупка, и си търсиш рационализиращи оправдания, тогава няма логически аргумент, който може да те спре.

Бтв, това "разглезване" може да е с обратен знак. Защото има някои хора, колкото повече им "оставиш", толкова повече искат да "върнат жеста" и се трудят и амбицират повече, да оставят пък на следващите поколения още повече. След като емпирично виждат колко е добре да имаш летящ старт. Въпрос и на възпитание.

Но пък ако некупуването на жилище е недоброволно, т.е. наложено от обстоятелствата, тогава пък съвсем не е повод за присмиване и заяждане. Според мен.
Значи другите да се заяждат, ние да си мълчим!? Да, бе да! Хаха!
До сега само "чакащите срива" се опитват да се заяждат. И се държат детински и неуравновесено.
Лошо няма, де! Щом ги влече. Но съвсем коректно е да се отговори по техния начин.

Ако "по някакви обстоятелства не можеш да си купиш жилище", е проява на лош вкус да се заяждаш точно с този проблем с тези, които са могли.

Последна редакция: вт, 29 сеп 2020, 17:23 от Танграта

# 348
Точно така няма нищо лошо и ако човек си умре сам и без половинка...
Ами дори при перфектен развой на нещата, чисто математически шансът е 50:50 да умреш без половинка. Все един от двамата е първи. Както казва Ицето Стоичков - сомтаймс уин, сомтаймс люн.

Иначе съм съгласен с теб - както почти винаги. Но пък ако некупуването на жилище е недоброволно, т.е. наложено от обстоятелствата, тогава пък съвсем не е повод за присмиване и заяждане. Според мен.

Хайде не се хващай за думата де, ясно е какво искам да кажа, ама да опиша всичко в детайли (като описание на математическа задача на състезание) е хем трудоемко, хем ще изгубя читателите Wink

Аз лично много внимавам да не се заяждам с никого, особено пък да се присмивам на неуспелите. Порови се в писанията ми ако искаш и ще видиш, че няма такъв случай. Точно затова изказването как бедната пенсионерка ЧС само си чеше езика е нещо като непредизвикана атака.  Всичко, което пиша, е на принципна основа, споделям идеи и принципи, защото детайлите са индивидуални за всеки и не е нужно да слизаме на това ниво. Може да съм и саркастична, но пак е към идеи (вярата в срива с 30-50% например), а не към хора, неуспели да си купят жилище.

Slashy, "да остане за децата" не означава непременно да живеят там. Ако искат да продадат, да си купят друго, да преустроят, да разделят. Въпросът е да имат стартов капитал. Ако инвестираш в подходящите имоти, то си е инвестиция без обезценяване.

Така е, и хубавото е, че жилището на първо място е за собствено подсигуряване до края на живота, а чак после евентуално отива да "разглезва" децата. Обичайно разглезва внуците всъщност Simple Smile И няма лошо, така се гради семейно благоденствие, разните му там Моргановци и Рокфелеровци да не са първо поколение богаташи?

Иначе за дете най-добрият старт в живота е добро образование без дългове. И пак зависи от детето, за някои ще са пари на вятъра). Пък след това вече, ако е рекъл господ, И образование, И апартамент е още по-добре Grinning

Последна редакция: вт, 29 сеп 2020, 17:35 от Черна станция

# 349
100% Simple Smile
Искам да си разглезя децата, всяко да живее в собствено жилище и отделно да има поне още един имот за под наем, та каквото и да става, да не ги мисля за елементарните неща в живота. А ако искат лукс, ще се потрудят. Simple Smile
Ти може да искаш така, но може и друго да стане в такива случаи.
Имам познати, без 1 работен ден, но имотни, продават през 8-10 години по 1 имот и си живеят.

Границата е много тънка и се размива между елементарни неща и много неща на готово, а 2 апартамента на дете е далеч от елементарни неща.

# 350
Учудвам се на "акъла" на някои хора (разбирайтe Slashy и Alexlsav) в този форум, как постоянно търсят трески за дялане и пропуски в желанията и плановете на другите, те какво искали, пък какво всъщност можело да стане Grinning

Само се показахте какви дървени философи сте, особено Slashy ( не помня колко мнения имаше където философстваш за обявените цени и договорките), a Alexslav с ни в клин ни в ръкав информацията, какво били 1900 лв. в неговото обкръжение.

За да не е поста офтопик:

По мои наблюдения търсенето не е спаднало значително все още (не мисля и че ще спада значително), но ми се струва че Разрешенията за строеж през тази година определено са по-малко от минали. Лично си го обяснявам, че с тези Ковид и размествания във властта, времена преди избори и т.н. първо администрацията работи по-бавно, или пък по-стриктно в някои случаи, а може би има и фирми, близки до властта, на които това също им се отразява по някакъв начин.

# 351
Хайде не се хващай за думата де, ясно е какво искам да кажа, ама да опиша всичко в детайли (като описание на математическа задача на състезание) е хем трудоемко, хем ще изгубя читателите Wink
Не всички читатели Simple Smile
Всичко, което пиша, е на принципна основа, споделям идеи и принципи, защото детайлите са индивидуални за всеки и не е нужно да слизаме на това ниво.
Забелязал съм, затова казвам, че почти винаги съм съгласен с тебе - дори когато не съм съгласен, пак съм съгласен с неутралния начин на поднасяне. Който като гледам е кът в тоя форум...
Да, ама ако целта е да бъде продаден, това е пак инвестиция, и трябва още като  го купуваш да е предвидено това. Защото апартамент за ползване се избира коренно различно от такъв за препродаване или даване под наем - поне ако искаш да е лесно ликвиден. С което пак опираме до това, че според мен целта ти е просто да си паркираш добре твоите пари сега, пък с децата какво ще стане, никой не знае. Само не е добре да ги ползваш да аргументираш собствените си инвестиционни решения.
Така е, и хубавото е, че жилището на първо място е за собствено подсигуряване до края на живота, а чак после евентуално отива да "разглезва" децата. Обичайно разглезва внуците всъщност Simple Smile И няма лошо, така се гради семейно благоденствие, разните му там Моргановци и Рокфелеровци да не са първо поколение богаташи?
По темата за разглезването съм на друго мнение. Глезене никога не е добре, по цял куп причини. Човек трябва първо да се научи да прави от нищо нещо, т.е. да създава стойност, и след това ще може от нещо да направи "много нещо". Ако се мине директно на втора фаза, шансът за провал е много голям.
Между другото точно сред най-известните self-made богаташи, като Рокфелер, Вандербилт, Ротшилд и т.н. никой от децата и внуците не успява да повтори постижението на "основоположника" на династията. Може би Ротшилд донякъде имат развитие в първите 2-3 генерации, но в днешно време някой може ли да каже ей така от обща култура името на представител на фамилията Ротшилд? Корнелиус Вандербилт тръгва от малко холандско село и става за времето си най-богатия човек в света - днес най-известният му потомък е водещия по CNN Андерсън Купър. Другите емнайсе наследника никой не ги е чувал. Така че състояние много трудно се пази, и глезенето със сигурност не е част от стратегията.

# 352
Цитат
Да, ама ако целта е да бъде продаден, това е пак инвестиция, и трябва още като  го купуваш да е предвидено това. Защото апартамент за ползване се избира коренно различно от такъв за препродаване или даване под наем - поне ако искаш да е лесно ликвиден. С което пак опираме до това, че според мен целта ти е просто да си паркираш добре твоите пари сега, пък с децата какво ще стане, никой не знае. Само не е добре да ги ползваш да аргументираш собствените си инвестиционни решения.

Образованието и материалното благосъстояния в изражение най-вече на собствен дом, вианги са били висша ценност за българина. В този смисъл, не ти ли е поне неудобно да обясняваш на хората как всъщност използвали децата си за нещо си, и как това не било добре? Не мислиш ли, че те самите знаят по-добре от теб какви са им мотивациите и какво всъщност правят. Аман вече.....

# 353
По темата за разглезването съм на друго мнение. Глезене никога не е добре, по цял куп причини. Човек трябва първо да се научи да прави от нищо нещо, т.е. да създава стойност, и след това ще може от нещо да направи "много нещо". Ако се мине директно на втора фаза, шансът за провал е много голям.
Между другото точно сред най-известните self-made богаташи, като Рокфелер, Вандербилт, Ротшилд и т.н. никой от децата и внуците не успява да повтори постижението на "основоположника" на династията. Може би Ротшилд донякъде имат развитие в първите 2-3 генерации, но в днешно време някой може ли да каже ей така от обща култура името на представител на фамилията Ротшилд? Корнелиус Вандербилт тръгва от малко холандско село и става за времето си най-богатия човек в света - днес най-известният му потомък е водещия по CNN Андерсън Купър. Другите емнайсе наследника никой не ги е чувал. Така че състояние много трудно се пази, и глезенето със сигурност не е част от стратегията.

Точно затова и писах, че по-добре е да се плати образованието. Едно следване в Англия до магистър струва (все още, след Нова година поскъпва драстично) над 160 000 лева (грубо 4 х 40 000). И е хубаво младежът да почне без дългове живота си. А апартамент - някога евентуално, по-вероятно за внуците ( и това написах).

Не знаеш имената, защото стават много - внуци, братовчеди и сега започнатото от един се притежава от цяла фамилия, кого да знаеш? И фамилията обикновено само гласува принципно (нали са акционери), но в оперативното управление са включени единици от наследниците, а може и никой. Но това не значи, че богатството не расте.

# 354
Учудвам се на "акъла" на някои хора (разбирайтe Slashy и Alexlsav) в този форум, как постоянно търсят трески за дялане и пропуски в желанията и плановете на другите, те какво искали, пък какво всъщност можело да стане Grinning

Само се показахте какви дървени философи сте, особено Slashy ( не помня колко мнения имаше където философстваш за обявените цени и договорките), a Alexslav с ни в клин ни в ръкав информацията, какво били 1900 лв. в неговото обкръжение.

За да не е поста офтопик:

По мои наблюдения търсенето не е спаднало значително все още (не мисля и че ще спада значително), но ми се струва че Разрешенията за строеж през тази година определено са по-малко от минали. Лично си го обяснявам, че с тези Ковид и размествания във властта, времена преди избори и т.н. първо администрацията работи по-бавно, или пък по-стриктно в някои случаи, а може би има и фирми, близки до властта, на които това също им се отразява по някакъв начин.

Някои разбраха, дори поясниха моя пост, но ти явно си далеч от тях.
хайде да не те мъча, далеч съм от мисълта даже, че всички взимали над 1900лв, както се изказа някой назад, за това писах това което ти не схвана.

# 355
Ами слагайте емотикони бре, хора. Те затова са измислени, понеже писмената комуникация "отрязва" интонацията, мимиката и пр. елементи на живия разговор.

Иначе за много хора това изобщо не е ирония, защото наистина всичките им познати работят за над 2000 лева и съвсем обяснимо няма да схванат, че имало ирония. Де да те знаят ти дали си от техните хора или не?  Дали това не е фукане или е тъжна шега?

# 356
В  Европа колко величествени сгради стоят отпреди 200-300 години. Откъде дойде това, че у нас трябва да се събарят след 70-80 . Синът ми живя във Франция в къща от 14 в. И гордо ѝ стоеше над вратата табелката с годината . Хазяинът дори го изтъкваше това като предимство.

# 357
Образованието и материалното благосъстояния в изражение най-вече на собствен дом, вианги са били висша ценност за българина. В този смисъл, не ти ли е поне неудобно да обясняваш на хората как всъщност използвали децата си за нещо си, и как това не било добре?
Ами ти всъщност казваш точно това, което и аз - че собственият дом е някаква самоцел. Ти го наричаш висша ценност, но тя е такава само защото на хората е втълпявано от поколения, че е ценност - и по този начин става самоцел, т.е. нещо което всеки преследва на чисто инстинктивно ниво, понякога почти като рефлекс. Естествено това не значи, че хората си купуват имоти "без да искат", но фактът, че цените се вдигната толкова последните години, показва, че българинът като се види с пари, които не знае какво да ги прави, ги налива в имоти. Което каза и ти.

По повод "философсването" - философията по принцип е наука за размишляването над света и нещата като цяло, а не над конкретни хора и случаи. Така че си съвършено прав, че философствам, което е напълно съзнателно и е целта на всеки форум.

# 358
Образованието и материалното благосъстояния в изражение най-вече на собствен дом, вианги са били висша ценност за българина. В този смисъл, не ти ли е поне неудобно да обясняваш на хората как всъщност използвали децата си за нещо си, и как това не било добре?
Ами ти всъщност казваш точно това, което и аз - че собственият дом е някаква самоцел. Ти го наричаш висша ценност, но тя е такава само защото на хората е втълпявано от поколения, че е ценност - и по този начин става самоцел, т.е. нещо което всеки преследва на чисто инстинктивно ниво, понякога почти като рефлекс. Естествено това не значи, че хората си купуват имоти "без да искат", но фактът, че цените се вдигната толкова последните години, показва, че българинът като се види с пари, които не знае какво да ги прави, ги налива в имоти. Което каза и ти.

По повод "философсването" - философията по принцип е наука за размишляването над света и нещата като цяло, а не над конкретни хора и случаи. Така че си съвършено прав, че философствам, което е напълно съзнателно и е целта на всеки форум.

Чудех се дали не съм прекалил, ама ти наистина си дървен философ Simple Smile

# 359
Българина е традиционалист и иска да осигури себе си и децата си с жилище и това не е някаква форма на глезене, а начин да им даде по-добър старт в живота и да защити спестяванията си от инфлация, финансови сътресения и други рискове, вид инвестиция. Но ако погледнем под различен ъгъл живота под наем, той дава шанса да разполагаш с повече пари, за да пътуваш и се забавляваш повече, да реализираш идеите си, да не робуваш на място, битовизми и купчина строителни материали. Няма правилно или грешно решение, а въпрос на гледна точка, свобода на избор и етап от живота.

Значи като иронизираме Пух и Слаши няма проблем, а за Попея и Черна Станция има. Когато неможе да кажеш нещо смислено или да обориш прости аргументи е най-лесно да се нахвърлиш върху някого с обида. Изобщо иронията, самоиронията и личните нападки не помагат за това да се научим да уважаваме и ценим чуждото мнение, дори да не му симпатизираме. А току виж научим нещо. "Невежи са само тези, които са решили да си останат такива." (Платон)

Относно цените - анкетата е красноречива: ~80% смятат, че ще има спад или застой в цените и това отговаря на прогнозите на финансовите анализатори и ситуацията в момента по фирмите. Онези близо 20%, които казват, че цените ще растат също са прави, защото дългосрочно цените на недвижимостите растат. Анкетата не посочва период за тези прогнози, а просто сондира за настроенията на участниците. Но наистина ми е интересно, колко от пишещите във форума имат интерес да купят жилище в момента (до края на К19 кризата, когато и да е той)?

Последна редакция: вт, 29 сеп 2020, 19:09 от pooh06

Общи условия

Активация на акаунт