Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 47

• 31 949
  • 762
  •   1
Отговори
# 360
Чудех се дали не съм прекалил, ама ти наистина си дървен философ Simple Smile
За да продължа да съм си в ролята - дай моля те дефиниция на тая дума, защото не знам какво точно имаш предвид.

# 361
Сега под наем се коментира гледам Laughing. Еми да ви кажа в моя град има няколко десетки ( може и повече да са, не съм броила) общински жилища, по конкретно стари къщи, щото сега направиха и едни блокчета, та тия къщи са на топ локации, още от Живково време са си там, имат и дворчета, и откак се помня се обитават срещу символични наеми от едни и същи " социално слаби" На тия  " социално слаби" всъщност всички от квартала им завиждаме за чудесните дворчета и уединението. И ни е е яд че самите ние които сме спестявали и лишавали цял живот живеем в "колонии". Сега и тия в новите блокчета - чисто, с климатици, бани..наеми по 50 лева колкото за бог да прости..Ами честно казано и аз бих искала да живея на такова място при такъв наем. Писала съм и назад в темата - в Германия доста хора доживяват старините си под наем, в общински жилища и се чувстват прекрасно. В същото време не пропускат поне два пъти годишно да отидат на почивка. Някой по горе беше писал - имотът бил вечен ! Аз лично съвсем не смятам че някакъв си имот бил " вечен". Напротив, личното ми мнение е че човек не трябва да остава цял живот статичен в някакво русло робувайки на недвижимата си собственост. На мен лично всичко ми втръсва. И тапети, и мебели и пердета, и баня и кухня, и квартал, и град, и хора..Не страдам от сантименти и бих продала дори и най свидната си бащина къща, стига да имам възможност със средствата от продажбата да си купя нещо аналогично на желано от мен място.

# 362
Бас ловя, че Слаши няма деца Simple Smile Колко съм ги слушала такива, а после, ако заимат, не мож' ги позна Laughing
Скрит текст:
Чудех се дали не съм прекалил, ама ти наистина си дървен философ Simple Smile
За да продължа да съм си в ролята - дай моля те дефиниция на тая дума, защото не знам какво точно имаш предвид.
"дървен философ
някой, който на прости и рационални аргументи противопоставя сложни, чисто теоретични доводи, които нямат връзка с реалността"
"дървен философ
лаладжия, въздух под налягане, човек, който винаги е компетентен по всички въпроси, без да има покритие
Обича да е център на вниманието и да ръси житейски мъдрости, без да ги е преживял лично,което може да доведе и до изкривяване на гледната му точка и до самозаблуда.
Wink
https://www.bgjargon.com/word/meaning/%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B2%D … D1%81%D0%BE%D1%84

# 363
  • София
Аз съм слушал и такива с деца. Децата не пречат на философстването.
Случи се преди време, разговарям с един колега. След като му обяснявам какво съм направил стъпка по стъпка, той се съгласява, и след това най-подробно ми обяснява защо това не може да бъде направено. Не че не ми вярва, просто не ме слуша и си рецетира репертоара. А и говори 100% теоретично.
Само дето той говори за "общия случай" и "средното", а аз съм намерил и реализирал Х на брой оптимизации по веригата.
Има една подробност, бизнесът не се движи от "общия случай", а от "оптимизациите".

# 364
... българинът като се види с пари, които не знае какво да ги прави, ги налива в имоти.

Ами то тук споменахме алтернативите:
- Топ образование
- Акции
- Имоти

Образованието не е за всеки. За 80% ще е като да се пълни каца без дъно - парите ще изтекат без полза.
За акциите се иска модерно мислене, пак не е за 80%.
И какво остана? Wink

# 365
  • София
Относно цените - анкетата е красноречива: ~80% смятат, че ще има спад или застой в цените и това отговаря на прогнозите на финансовите анализатори и ситуацията в момента по фирмите. Онези близо 20%, които казват, че цените ще растат също са прави, защото дългосрочно цените на недвижимостите растат. Анкетата не посочва период за тези прогнози, а просто сондира за настроенията на участниците. Но наистина ми е интересно, колко от пишещите във форума имат интерес да купят жилище в момента (до края на К19 кризата, когато и да е той)?
Пух, ти май забрави, че спорът беше катастрофален спад от 30-50% срещу задържане или ръст.
А сега слагаш "задържането" при спада в цените, за да плашиш с голям процент - 80%.

Много добре помня, че едната група твърдяхме, че може да има 10% спад или задържане, а може и повишение.
Така че е коректното, от едната страна да сложиш 10% спад + задържане + повишение, а от другата страна да сложиш катастрофалния спад.
Да не стане така, че 80те% са за задържането, повишението и лекия спад, и едва 20% за катастрофалния спад?

... българинът като се види с пари, които не знае какво да ги прави, ги налива в имоти.
Така, така!
Който се вижда с пари не знае какво да ги прави, и се опитва да ги затрие, ама те се множат ли, множат!
А тоя, който няма пари, "акъл не ще, пари му дай", е гурувец-експерт и е сръчен като Елън Мъск. Само пари да му даде някой, отнякъде, и гле'й какво става!

# 366
Maria 56, така е. Познавам чужденци, които са под наем, въпреки че могат да си позволят всякакъв имот. Предпочитат наем и мобилност. За тях затварянето на толкова много пари е чиста загуба и предпочитат да влагат тези пари в бизнес и да ги завъртят и умножават. Специално те знаят как и им се получава.

От другата страна е българина, за когото наистина собствеността е нещо много важно и е равносилно на сигурност, т.е. базова потребност. И в това няма нищо лошо. Аз разсъждавам по същия начин. Били сме свидетели на достатъчно кризи, обезценки на парите, фалити на банки, несигурност, за да се бетонира изцяло такъв тип мислене. И съответно да се пренесе и спрямо децата, за да искаш "да ги осигуриш с един поне апартамент" - "осигуриш", сигурност.

Друг е въпроса, че населението в България намалява. И сякаш в един момент стигаме етапът на пренасищане. Инвестицията с цел отдаване под наем ще е все по-неизгодна - като цяло. Но поне данъците за имоти се държат изкуствено ниски (спрямо другите страни в ЕС), което според мен също се отразява на по-трудното намаляване на цените. Продавачите могат да чакат с години, ако не са притиснати финансово.
В по-краткосрочен план, ковид ситуацията се отразява, ще се отрази на имотния пазар. Считам че като понижаване на цените - общо казано. Отделни сегменти може би няма да бъдат засегнати.

# 367
Относно цените - анкетата е красноречива: ~80% смятат, че ще има спад или застой в цените и това отговаря на прогнозите на финансовите анализатори и ситуацията в момента по фирмите. Онези близо 20%, които казват, че цените ще растат също са прави, защото дългосрочно цените на недвижимостите растат. Анкетата не посочва период за тези прогнози, а просто сондира за настроенията на участниците. Но наистина ми е интересно, колко от пишещите във форума имат интерес да купят жилище в момента (до края на К19 кризата, когато и да е той)?

Танграта ти е отговорил добре. И аз съм в тези 80%. Но спорът е за СРИВ, нали?

Иначе аз интерес да купувам нямам никакъв, не ми трябват повече имоти. Обаче ако (хипотетично) паднат с 50% ще си купя, без да съм го планирала. То изпуска ли се такъв шанс??? Ми аз и сегашното си жилище купих така преди 4 години (още на зелено, нанесох се преди малко над две). Не го бях планирала изобщо, но небрежно търсех жилище за познат, попаднах на това, за десетина минутки го обсъдихме с половинката, обадихме се, видяхме се със строителя още на другия ден и след седмица имахме предварителен договор, т.е. сделка.  След няколко седмици нищо не беше останало в сградата.

Познавам чужденци, които са под наем, въпреки че могат да си позволят всякакъв имот. Предпочитат наем и мобилност. За тях затварянето на толкова много пари е чиста загуба и предпочитат да влагат тези пари в бизнес и да ги завъртят и умножават. Специално те знаят как и им се получава.

В чужбина наемите са относително по-ниски (спрямо цените на жилищата), а възможностите за инвестиране и въртене на пари са по-големи. Пак детайли Wink

# 368
Мария, ела да видиш какъв зор е в София да се доредиш до общинско жилище. И не са спретнати къщи с градинки, а порутени панелки, много близки като облик до малцинствените блокове.

А скоро едва ли ще станем като германските баби (понеже съм жена, та завистливо гледам бабите) - с бели панталони да си вея глутеуса по ваканции насам-натам. С пенсията и някакви спестявания, вероятно. Я пробвай с 1200 лв. (максималната пенсия в момента) да живееш под наем и да "ваканцуваш". Затова и жилището е бастионът на българина - може да е на хляб и кисело мляко, но няма да е на улицата.

# 369
ЧС, ами не забравяш ли стартиране на собствен бизнес, финансови и стокови пазари, бинарни опции, акции и ценни метали, поставяне на силикон и какво ли още не Grinning Wink Grinning Образованието е поне за 80%, не подценявай така хората. Уж не очакваме сривове и не купуваме, а все имоти са ни в главите. Да не би риска при инвестиция в имот да е най-малък, а доходноста най-висока? Относно доходите, мисля че г-жа Томева беше споменала да ги повишим, вместо да се оплакваме от цените, но как? Междудругото колко печели един средностатистически брокер на недвижими имоти на година? И дали професията си струва откъм заплащане, сигурност и удовлетвореност от работата? От една страна чух, че шиели маски и продавали кашкавал по време на кризата. Но наскоро попаднах на няколко интересни обяви и се чудя дали е уловка или?

Последна редакция: вт, 29 сеп 2020, 23:37 от pooh06

# 370
  • София
А скоро едва ли ще станем като германските баби (понеже съм жена, та завистливо гледам бабите) - с бели панталони да си вея глутеуса по ваканции насам-натам. С пенсията и някакви спестявания, вероятно. Я пробвай с 1200 лв. (максималната пенсия в момента) да живееш под наем и да "ваканцуваш".
От 100 баби-германки, видяни в чужбина, бабите-германки, видяни в чужбина са 100.
Горе долу такъв извод можем да направим.
Но не е ясно, от 100 баби-германки в чужбина, колко баби-германки-пенсионерки се падат общо.
Да не излезе, че пътуващите са 10% и надолу, колкото и у нас. Щото не се знае колко е СРЕДНАТА пенсия в Германия. Някой ако има обективна, и честна статистика, ще се радвам ... И разбивка, за какво стига тя.
Щото и в Канада уж пенсиите били огромни, по 1200$, ама се оказа, че 1/3 било за социално слаби, живеещи под наем, друга 1/3 била за лекарства и за болни (не били баш безплатни лекарствата, както мълвят злите езици), а последната 1/3 била само ако си живял 40 години там, работил, и била ... в канадски долари, които са 1.25 лв.
И с тия 1200/3 * 1.25лв = 500лв, да ги миришеш ли, да ги ближеш ли, като токът ти е 300$ за 8те зимни месеца.
А стандартът (демек цените) са х3 на тукашните. А един старчески дом ти е 3000$ на месец.

ЧС, ами не забравяш ли стартиране на собствен бизнес, финансови и стокови пазари, бинарни опции, акции и ценни метали, поставяне на силикон и какво ли още не Grinning Образованието е поне за 80%, не подценявай така хората. Уж не очакваме сривове и не купуваме, а все имоти са ни в главите. Да не би риска при инвестиция в имот да е най-малък, а доходноста най-висока? Относно доходите, мисля че г-жа Томева беше споменала да ги повишим, вместо да се оплакваме от цените, но как?
Пух, стига с това гледане в чуждата паница. Що купували другите хора имоти, а не акции, собствен бизнес, ценни метали и поставяне на силикон.
Ми ти като искаш, поставяй си силикон и купувай ценни метали!
След това дай "личен пример", ела във форума, сподели ценно мнение да помогнеш на другите и кажи, така и така, еди колко си силикон си сложих, и еди колко си милиона спечелих. Това ще е ценно и съдържателно мнение.
А не да гледаш чуждото канче, що другите правели това, що правели онова. Ми ти какъв си им, че да им държиш сметката? Кажи при теб кое е проработило. Иначе философии, дал господ. Идеите са като задника. Всеки си има.
Simple Smile

# 371
ЧС, ами не забравяш ли стартиране на собствен бизнес, финансови и стокови пазари, бинарни опции, акции и ценни метали, поставяне на силикон и какво ли още не Grinning Образованието е поне за 80%, не подценявай така хората. Уж не очакваме сривове и не купуваме, а все имоти са ни в главите. Да не би риска при инвестиция в имот да е най-малък, а доходноста най-висока?

И собственият бизнес не е за всеки. Не случайно там 80 или 90% от бизнесите фалират първата година. Много хора се юрват да стават бизнесмени само защото са чули, че е хубаво. За собствен бизнес трябва да познаваш пазара, да е добра конюнктурата, да имаш бизнес план за навлизане и да знаеш как ще излезе с печалба накрая (че да не станеш роб на бизнеса до старини). За ценните книжа писах вече. И обучението помага на всеки така е, ама ако забеляза аз писах за обучение в топ университет в чужбина. Ми там вече съвсем не за всеки тези пари са уместно вложени.
И не, на мен съвсем не са ми само имототе в главата, просто тук темата е такава Wink
Доходността казват, бил много прилична в момента (5%). Аз лично не знам, защото не се занимавам с наеми. А рискът е минимален за момента. След 5 или 10 години не се знае и който е с ипотека може и да изгърми.

# 372
Тангра, никого не плаша с нищо - просто констатирах спад и дадох своята прогноза, базирана на реални данни (тепърва ще споделяме кой каква отстъпка договори). Ти поне четеш и си вадиш хляба с данни - виж първите две книги от списъка и ще ти стане ясно за какъв спад иде реч, за цикличност на икономиката и инвестиции в условия на криза. В момента е наистина глупаво да твърдим, че ще има катастрофален спад с 30% за всички жилища и че дългосрочно имотите няма да поскъпват, да генерализираме и т.н. Всъщност при катаклизъм като война, фалит на банки или природно бедствие всичко може да се случи, но това е малко вероятно. Неразумно е да се надпираме, че цените са супер, че няма криза и всичко е 6 на имотния пазар в България. От година и нещо наблюдавам едно обзаведено жилище на хубаво място и ми допадна. Спада при него е с малко повече от 30% от офертната цена (дори при карантината беше на още по-ниска сума), но се случиха някои сътресения в работата, има си минуси и все още се колебаем. Междудругото се чудя от къде идва циничния ти език, а уж си учен мъж. При мен стратегията с образованието проработи - като % и доходи не е нещо значително, но съм доволен от избора си. Фен съм на премерения риск. Какво лошо има да гледам в чуждата паница, нали аз ще я напълня ако решим да купим, а не да живеем под наем (хранят се една камара хора по веригата)?

Последна редакция: вт, 29 сеп 2020, 20:57 от pooh06

# 373
Според мен,в началото на 2021г.,ще има срив в цените на имотите.

# 374
Според мен,в началото на 2021г.,ще има срив в цените на имотите.

Какво е срив?

Общи условия

Активация на акаунт