Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 47

• 31 949
  • 762
  •   1
Отговори
# 375
Ех, хубаво е, че влязоха нови акаунти да се пораздвижи темата Stuck Out Tongue Winking Eye
Додо, какво стана с апартамента в Парк вю? Ще има ли сделка?

# 376
  • София
Ех, хубаво е, че влязоха нови акаунти да се пораздвижи темата Stuck Out Tongue Winking Eye
Додо, какво стана с апартамента в Парк вю? Ще има ли сделка?
Купихме го, още миналия месец. Само изчакахме адвокатът да провери документите и го капарирахме. Не сме се двоумили въобще. На зелено с плащане 20% сега, а 80% на акт 16. Доволни сме от покупката, въпреки, че не ни направиха отстъпка.

# 377
Честито за покупката Simple Smile
Радвам се, че не съм сама, купуваща в тези несигурни времена (аз съм с панелката в Люлин 9)
Обаче ми е интересно брокерите как работят, някой звъняха до последно и след като капарирах, за да ми предлагат още оферти; други даже ми беше трудно да ги открия на телефона им, какво остава да предложат нещо свястно. Изобщо е доста забавно да търсиш жилище, на мен ми е за 1ви път, доста нови неща се научават, общуваш с много и различни брокери и собственици; обикаляш квартали, в които не си стъпвал Grinning Емоцията е голяма.

# 378
Супер, Додо! А ти ли се двоумеше или имаше още една съфорумка, която обмисляше покупка там?
И да не е само чат Simple Smile : дайте малко съвет, как да процедирам със непотребните вещи в апартамент за продажба? Има ли фирми е Сф, които разчистват апартаменти? Също дали има такива благотворителни организации, на които да се подарят различни вещи: мебели, дрехи срещу взимане?

Последна редакция: ср, 30 сеп 2020, 00:35 от Kölsches Mädel

# 379
  • София
Друга съфорумка се двоумеше, но не знам какво се случи и дали купиха. А ние не сме го мислили особено много. Следим пазара от 3 години и чакахме да паднат цените и не дочакахме. Мисля, че щом след короната не спаднаха цените, няма и да се случи. Не сме ходили по огледи и не сме се разправяли с брокери съответно. Видяхме обявата, харесахме го, отговаряше на всички критерии и решихме, че е нашето... И това беше

Последна редакция: ср, 30 сеп 2020, 00:30 от Д0Д0

# 380
  • София
Тангра, никого не плаша с нищо - просто констатирах спад и дадох своята прогноза, базирана на реални данни (тепърва ще споделяме кой каква отстъпка договори). Ти поне четеш и си вадиш хляба с данни - виж първите две книги от списъка и ще ти стане ясно за какъв спад иде реч, за цикличност на икономиката и инвестиции в условия на криза. В момента е наистина глупаво да твърдим, че ще има катастрофален спад с 30% за всички жилища и че дългосрочно имотите няма да поскъпват, да генерализираме и т.н. Всъщност при катаклизъм като война, фалит на банки или природно бедствие всичко може да се случи, но това е малко вероятно. Неразумно е да се надпираме, че цените са супер, че няма криза и всичко е 6 на имотния пазар в България. От година и нещо наблюдавам едно обзаведено жилище на хубаво място и ми допадна. Спада при него е с малко повече от 30% от офертната цена (дори при карантината беше на още по-ниска сума), но се случиха някои сътресения в работата, има си минуси и все още се колебаем. Междудругото се чудя от къде идва циничния ти език, а уж си учен мъж. При мен стратегията с образованието проработи - като % и доходи не е нещо значително, но съм доволен от избора си. Фен съм на премерения риск. Какво лошо има да гледам в чуждата паница, нали аз ще я напълня ако решим да купим, а не да живеем под наем (хранят се една камара хора по веригата)?
Къде пък видя циничност!?

Аз може да съм учен, но по сърце съм преди всичко практик. Знам, че каквото е в реалността, това е. Човек може да си въобрази, че е много учен, а и умен, и че добре разсъждава. Ако не го провериш в реалността, и не го покажеш/докажеш, все едно е нищо. И не ми давай контра пример Айнщайн. Той е един.

Аз живея по принципи. След принципа на "проверката в реалността" идва принципът "личен пример" (то е пак производно на 1то). Та ако някой съветва някой, трябва да го е правил, или да е готов да го направи.
Ти беше този, който говореше да захванем собствен бизнес и да сложим силикон.
Чисто и просто използвах принципа "личен пример", за да ти препоръчам първо да направиш ти това, което сам препоръчваш. А не че те карам аз лично да правиш нещо. Не съм толкова нагъл и високомерен да карам някой да прави нещо си. Освен ако не го е пожелал първо той. И като илюстрация на принцип.Аз отговарям само за себе си, нося лична отговорност и отговарям за всичко, което правя. И рядко препоръчвам неща, които не съм направил лично.

Ако те е страх да не ти открадне някой офертата за имота, както сам каза преди няколко страници, не пречи да дадеш общи параметри. Година на строителство, цена на квадрат, квартал, размер, степен на ремонти.
За да видим какви са тия 30% с конкретика. А и да сравним с пазарните цени в района сега и преди 6 месеца.

# 381
Скрит текст:
Ама гледам и повишителите и те се наредиха да пазаруват имоти.Замириса им на евтинки хапартаменти и хайде, и ние ще купим.Като паднели с 30% 50% ще се пазари.Не ,че нещо просто гледам как се променя нагласата на тълпата.От  ще поскъпват до безкрай, през няма да падат цените ще се задържат, и като падна с 30% и аз ще купя.
Попеа и ЧС баш с пенсиите нищо няма да купят, само си чешат езиците Grinning
Хе-хе, не ни мисли нас, ти гледай ти да купиш. че да не се лашкаш по квартири до пенсия Wink

Изобщо не се лашкам по квартири Wink

# 382
Тангра, не искам да разкривам детайли за въпросния апартамент, но във форума с отстъпките съм публикувал снимки на екрана с намалени на 10% + офертни цени. За принципите си прав - човек трябва да има и да живее според тях. Но май бъркаш нещо относно какво съм съветвал - всеки си има глава на раменете да си предценява. В случая отговора беше към ЧС, където тя едва ли не каза, че недвижимите имоти са единствения логичен избор, който ни остава за инвестиция. А това не е вярно - има много други възможности за инвестиция, ако щеш да се правят деца (зависи от гледната точка). Катастрофален спад с 50% несъм предричал. Незнам какво им става на някои хора, като се каже, че цените ще падат и се посочат аргументи. Това със силокона го казах леко шеговито преди няколко поста относно видове инвестиция. Но е факт, че много жени прогресират с добра визия. Относно бизнеса, също го споменах във въпросния пост. Имал съм нещо като опити за малък бизнес, къде по-малко успешно, къде не. Ти например само с апартаменти и паркоместа под наем ли се издържаш? Междудругото ми е интересно каква е доходността от това начинание и какви са рисковете да отдаваме под наем?

Последна редакция: вт, 29 сеп 2020, 23:53 от pooh06

# 383
  • София
Аз може да съм учен, но по сърце съм преди всичко практик. Знам, че каквото е в реалността, това е. Човек може да си въобрази, че е много учен, а и умен, и че добре разсъждава. Ако не го провериш в реалността, и не го покажеш/докажеш, все едно е нищо. И не ми давай контра пример Айнщайн. Той е един.

Темата е уникална, отдавна не се бях завъртал по форуми, ама толкова много езистенциални разсъждения има тук в тая банална област като жилищата, че и някой професор по философия би се заинтересувал. Simple Smile

И аз като дървен философ да се изкажа - практиката и теорията не могат да бъдат така разделени и несвързани във физиката и другите науки. На Айнщайн теориите обясняват реални явления т.е. практиката. Компютърът на практика работи, но за да работи стоят тонове учебници по математика, електроника и и хиляди години еволюция. Обаче, голямата разлика с недвижимите имоти е че целия тоя бизнес се предвижда трудно напред. И то е щото икономиката според някои учени не е точно наука и не се описва точно с формули като при Айнщайн. Simple Smile И тук съм напълно съгласен, че в този бизнес с нюх, опит, усет може да правиш чудеса без да имаш някакво теоретично обяснение... Просто защото има много неопределености, и по-скоро това не е математика, а игра на карти. Ако знаеш кога, как и какво да купуваш - печелиш! Ето сега имаме Ковид 19. Такова нещо в учебниците по икономика няма! Цените ще се сринат, няма да се сринат! Кой знае - има ги и двата варианта...Може и да скочат в небесата. Ако знаех какво ще стане след няколко години да съм милионер.

Сега да питам практически въпрос, стига с тия философии. Simple Smile  Понеже търся нещо специфично, което по-рядко се намира, има ли практика по агенциите да им пусна заявка и да чакам от тях оферти, ама без да ми губят времето с неща дето изобщо не ме интересуват? Преди време бях пуснал запитване за един имот с няколко съвсем ясни въпроса до една от големите агенции и не си направиха труда дори да ми отговорят с 2-3 реда, и реших, че ако им дам задание нищо няма да свършат...

# 384
Ще те заливат с всякакви сбирщайн оферти, които то да си отсяваш.
Ако си много придирчив, ще те игнорират.
Все пак, те не са магьосници да си вадят имоти от ръкавите 8

# 385
Ако живееше в САЩ или UK със сигурност можеше да разчиташ на професионализма на агенциите. Да не слагам всички под общ знаменател, ама тук практиката е, че няма практика - както сам каза, това е много неясна наука Grinning Но пробвай, ако ти стиска - наистина човек не знае какво ще стане.

# 386
  • София
Танграта, за принципите си прав - човек трябва да има и да живее според тях. Но май бъркаш нещо относно какво съм съветвал. Катастрофален спад с 50% несъм предричал. Незнам какво ви става, като някой каже, че цените ще падат и посочи факти. Това със силокона го казах леко шеговито накрая, преди няколко поста относно видове инвестиция. Но е факт, че много жени прогресират с добра визия. Относно бизнеса, също го споменах във въпросния пост. Имал съм нещо като опити за малък бизнес, къде по-малко успешно, къде не. В случая отговора беше към ЧС, където тя едва ли не каза, че недвижимите имоти са единствения логичен избор, който ни остава за инвестиция. А това не е вярно. Ти например само с апартаменти и паркоместа под наем ли се издържаш? Междудругото ми е интересно каква е доходността от това начинание и какви са рисковете да отдаваме под наем?
Ами добре, лошо няма! Щом си се шегувал за силикона, вникни в принципа, за който говоря! Личният пример. Да не е силикон, акции да е, бизнеси, каквото там. Кажи ти какво правиш, а не врачуване за "Денят на страшния Съд".

damon1, и ти си прав. Има доза несигурност и непредсказуемост.
Но си трябва и математика, пък и икономика. Като е непредсказуемо, те прави сляп с 1то око. Ако не вдяваш от логика, математика и икономика, ставаш сляп и с другото ...

Е, има и слепи с нюх ... и печелят. Случаи всякакви.
Има други, еднооки, не играят.

pooh06, аз съм се занимавал с много неща. Преди около 25 години имах няколко вида бизнеси, на млади години. Верига компютърни клубове, заведение, кафене и за ядене, имал съм и магазин за продажба на дамско бельо.
Преди около 17-18 години се отрекох от частния бизнес и емигрирах в Канада. Учих комп сайънс и започнах да работя в ИТ. Именно заради разнообразния си опит давам мненията, които давам. Все от опит. Също в тия времена (и не само) съм разговарял с доста читави хора, с бизнеси, които също са имали много опит, и са го споделяли. За което съм благодарен.
Захванал съм се и с имоти, пак от опит. В ония далечни години, помещенията ми за комп зали бяха под наем. Имаше 1 човек много свестен, имаше много помещения негови. Имал бизнес, спестил, купил. Беше ми пример. После пък той прати сина си в Германия да учи. Сега има ИТ фирма собствена със служители. И тн и тн и тн. Животът е много шарен. Както казва ЧС, тази тема е за имоти ... Иначе аз преди 20ина години пишех по форуми за Бойни Изкуства само. И пак мога да си пиша. Интереси и практики ... всякакви.

# 387
Хубаво, благодаря че сподели. Риска в бизнеса не е малък, но и печалбите не са малки. Имотния пазар (особено при намаляващи цени) е също нелоша възможност за инвестиция, но за купувачи с пари или стабилна работа. Иначе строители и хазяи са струва ми се в неизгодна позиция към момента. Аз проучвам и си преценявам силите, чакам да изпадне някоя добра оферта с до 20-30% от цената и ако всичко е наред ще купя. Лихвите в някои банки май са нулеви/отрицателни? Проблема е, че ме изненадаха в последния момент неприятно в работата и отива на съкращение, напускане или дългосрочна агония. ЧС отбеляза мъдро, че може някой да изгори с ипотеката. Покрай "Ковида" меринджеите изтрещяха, печалбите на много фирми намаляха, икономиката ни е зависима от настроенията на чужденците, купуването на зелено е риск поради клауза "форсмажорни обстоятелства" и други (дозата непредсказуемост). Врачуване не правя, а работя с данни. Силните на деня днес са купувачите - само това мога да кажа и спирам с прогнозите.

Последна редакция: ср, 30 сеп 2020, 00:32 от pooh06

# 388
Аз мисля, че този сценарий го обсъдихме вече: цените падат, но единият от семейството вероятно остава без работа. Или работата им е под въпрос.
И поради тази причина, се въздържат от покупка. Жалко, дано да има светлина в тунела при теб. Но и в този случай излиза, че от намалението купувачите не винаги печелят.
Всъщност, на такова намаление бих казала "мерси"!

И само да спомена: считам, че голяма част от хората сега биха се въздържали от покупка. Не се чувстват особено стабилни в работата, или нямат такава.
На наша обява за работа (в прованса) имаме към 200 кандидатури, за най-проста работа в офис. Момичето, което назначихме, каза че от февруари е безработна, кандидатствала е къде ли не. А дори на интервю не са я извикали. Смятай....

# 389
Явно сме били доста хора, колебаещи се за Парк Вю. Аз първо бях решил да чакам още, но като видях колко бързо свършват двустайните, го реших и подписах. Също като Додо, 20-80 %.
Кварталът ми харесва, доста пообикалях там последния месец, дори и с паркоместата не изглежда да е тежка драма все още.

Общи условия

Активация на акаунт