Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 47

• 31 935
  • 762
  •   1
Отговори
# 435
Случилото се допълнително ме отрезви и избрах възможно най-дългия срок за кредита, като успях да договоря и един не лош лихвен процент (2.5).
Къде го това чудо 2,5%?! Аз от 5 банки, никъде не ми дадоха по-малко от 2.7 и избрах Райфайзен.

# 436
Случилото се допълнително ме отрезви и избрах възможно най-дългия срок за кредита, като успях да договоря и един не лош лихвен процент (2.5).
Къде го това чудо 2,5%?! Аз от 5 банки, никъде не ми дадоха по-малко от 2.7 и избрах Райфайзен.
В Райфайзен нормално. В другите големи вероятно също е така. Пробвай в някоя българска колко ще ти дадат. И на мен в българска ми дадоха 2,51%

# 437
В Райфайзен нормално. В другите големи вероятно също е така. Пробвай в някоя българска колко ще ти дадат. И на мен в българска ми дадоха 2,51%
При мен имаше значение, защото не всички банки отпускат за СС панел, доколкото разбрах само Уникредит, ОББ и Райфайзен

# 438
Колко да поевтинеят.. днес видях табела 1300евро директно от строителя на Будапеща и К. и М.

# 439
Днес четох една статия в Money.bg
"Исканията за отсрочване на кредити прехвърлиха 10 милиарда лева"
Още една малка причина цената на имоти да паднат с някой друг процент но колко времето ще покаже Wink

Това само по себе си нищо не значи - има такава опция и всеки се пробва, закъсал или не. Това си е гювеч.

# 440
За София не знам, тя никога не е била България, и нещата там са били винаги диаметрално противоположни, но в провинцията цените ми приличат на  на Шипченските опълченци. Стоически и героично се мъчат да удържат но.. Редица примери вече красноречиво показват че все по отчетливо и ясно идва краят на пика. Цар Кеш в момента е господар на положението. Писала и назад в темата - като нищо си извоюва в много случаи и "шокиращите" 30%. За 10 и не говоря - те са като добро утро. Положението е като пълна чаша, на която и трябва една капка за да прелее. Днеска Джамбаската ме израдва истински нахвърляйки се върху Урсулата която гледаше като отровена с гъби. Обвини я директно човека в пълно безумие и безотговорност като и препоръча да се въздържа от тегленето на огромния заем за социални експерименти. Та дали ще напечата Европата огромната сума или ще изтегли заема все тая, но ако не го направи то цените на недвижимостите в БГ то ще отидат да не казвам къде по нанадолнището. Тая дългова спирала в която сме влезли и с която ББ само помпа заплатите на ДС хич не ме радва. Нещата са неадекватни. Ненормално е според мен да се вдигат пенсии и заплати ( макар и от чист популизъм) на фона на умираща икономика и срив на цели водещи сектори осигуряващи огромния пай в бюджета. То както казах всичко е природата и живота е нелогично, та и това не ме учудва, но се надявам Танграта да разясни и осветли малко ситуацията.

# 441
Кои са българските банки, че аз само за Първа инвестиционна се сещам?

# 442
Кои са българските банки, че аз само за Първа инвестиционна се сещам?
ЦКБ, Инвестбанк, Асетбанк.

# 443
Тя ЦКБ толкова е българска, че...

# 444
Poppea, не си прав(а) да лепиш етикети, а и с хейт далеч не се стига..

Всъщност излезе одобрение за кредит и въпреки проблемите смятам да рискувам.. Просто сделката се забави първоначално поради проблем с документите и изчакване от страна на продавачите. Междувременно се случи тази неприятност, но всяко зло за добро както се казва - спечелих малко време, за да посъбера още някой лев и да се уверя, че въпросния апартамент е най-доброто, което можем да си позволим в момента. Мисля, че случихме и на читав агент, който помогна да намалим цената, така че си заслужи комисиона и всички ще са щастливи. Случилото се допълнително ме отрезви и избрах възможно най-дългия срок за кредита, като успях да договоря и един не лош лихвен процент (2.5).

В предната криза имаше по-добри цени, повече предлагане и се купуваше малко по-лесно, но пък кредита беше по-скъп. Сега като, че ли по-трудно отпускат кредит, по-бавно се случват нещата и има повече условности.
Никакви етикети не лепя. И да си решил да рискуваш, това си е твоя работа, но то не променя факта, че спад  има в условия на криза, което пък е пречка за купувачите, защото са несигурни, а и е напълно възможно да не им отпуснат кредит, ако вече са си изгубили работата или им е намалена заплатата. На теб са ти отпуснали, ама те не знаят какво е положението с перспективите във фирмата ти, а ти си знаеш и се страхуваш. И правилно се страхуваш. Аз не отричам, че ситуацията е кофти за теб, а и за много други като теб. И не злорадствам, и не хейтя. Аз само посочвам очевидното, че спад в цените върви в комплект с криза, безработица и несигурност, което е в ущърб на огромната част от купувачите. Изключвам тези с надиплен кеш, разбра се.  Тоест, спадът всъщност не е хубаво нещо за купувачите. Както каза и Румка, "мерси" от такъв спад.

# 445
Това обвързване на спад в цените с неминуема икономическа криза ми идва в повече. Спад на цените на НИ се свързва с апокалисис в икономиката. Малко прекалено ми се струва. Айде по-спокойно. Строителството не е водещ бранш. То не бяха несигурсност загуба на работа. Като паднат 20-30% няма да свърши света нито жилищата. И тия дребни заяждания просто не са коректни.

# 446
Това обвързване на спад в цените с неминуема икономическа криза ми идва в повече. Спад на цените на НИ се свързва с апокалисис в икономиката. Малко прекалено ми се струва. Айде по-спокойно. Строителството не е водещ бранш. То не бяха несигурсност загуба на работа. Като паднат 20-30% няма да свърши света нито жилищата. И тия дребни заяждания просто не са коректни.

Първо, май объркваш последователността. Не ставаше дума, че спадът на цените ще докара криза, а че кризата ще свали цените. Т.е. цените нямаха причина за спад преди да започне кризата и спадът е следствие, а не причина.

И второ, принципно НИ са много важен компонент в икономиката и могат да докарат криза. Миналата голяма криза започна баш от цените на НИ - някой се беше изхитрил да подлъже всички бедни американци, които принципно не могат да си позволят (голяма) къща, да си накупят на кредит и да не го връщат, а непрекъснато да го рефинансират като вземат нов по-голям кредит на база на порасналата стойност на жилището. Да де, ама това работи докато цените растат и когато цените спаднаха всичко се срина. Хората закъсаха и останаха без домове, банките отписваха огромни дългове и излязоха на загуба, тази загуба се прехвърли по веригата...

# 447
Никакви етикети не лепя. ...И не злорадствам, и не хейтя. ...
Напротив, и трите неща правиш. По презумпцията за невинност ще приема, че го правиш неволно и не са ти такива намеренията, но факт е, че се заяждаш излишно с всеки, който ти каже нещо на въпреки.

По темата, недвижимите имоти (ако може не ползвайте толкова съкращения, сума време мъдрих какво е това "НИ") са си доста важен отрасъл и като стойност даже представляват доста сериозна част от състоянието на хората и на държавата като цяло. Предполагам малко хора имат повече пари кеш (вкл. в банкова сметка), отколкото стойността на имотите им.

Този отрасъл стои от двата края на икономическата верига, от една страна строителството генерира голям оборот в икономиката, вкл. за доста "съпътстващи" браншове като обзавеждане, електроуреди и т.н. От друга страна цените на вече построените имоти, които са извън активния паричен поток, са важен индикатор за това как хората гледат в бъдещето и за какво са склонни да харчат парите си (и колко пари имат). Това обаче зависи от 1001 фактори, голяма част от които психологически, така че е трудно да се даде директна зависимост "ако цените правят това, значи в икономиката се случва онова". По-скоро обратно, когато вече знаем долу-горе какво става в икономиката, по цените на имотите може да се ориентираме колко силно изразено е то.

# 448
Всъщност, на такова намаление бих казала "мерси"!

Няма универсален съвет или правило, но Уорън Бъфет инвестира точно по време на криза и спад на цените. Споменах преди време, че "Най-добрите инвеститори в недвижими имоти не са хора, които винаги отлагат или пък избързват. А просто са добри стратези, които се ангажират да постигнат своите планове и амбиции".

Наясно съм, че по време на криза има рискове, но има и възможности. "Това не може да се случи на мен" не е стратегически издържано мислене за нашата действителност. Затова договорих добра цена/бонуси в обзавеждането/добър лихвен процент, прецених възможностите си и съставих план "Б" ако нещо се обърка.

Последна редакция: чт, 01 окт 2020, 08:57 от pooh06

# 449
В предната криза купихме 2 апартамента на суууупер ниска цена. Ма бяхме млади и зелени, още се ядосваме защо бе си купихме повече, имахме пари за още поне 1 по голям, или 2 по малки.
Тъй че, който има кеш, купува и е цар. Другите не са.

Общи условия

Активация на акаунт