Плюсове и минуси на кварталите в София - 9 тема

• 37 864
  • 749
  •   1
Отговори
# 120
Харесвам региона на промишления квартал. Исках там да купим нещо още преди около 3 години, но не ни се получи.
И все пак, този квартал е вътре в града, до Мол Парадайс, а не е след околовръстното. Така че аз прогнозирам да има добри улици. След време 😃

# 121
Проблемът с липсата на ДГ и училища не е само за 5 години, а поне 15 години. Все пак след ДГ децата тръгват на училище и е добре от един момент нататък да могат да се прибират сами. Т.е. училището да е на пешеходно разстояние или поне да е лесно достъпно.

В новите квартали нито има ДГ нито има училища. Няма и тротоари, по които децата да се движат спокойно. Няма и улично осветление, защото СО и за това разчита на инвеститорите, а те не са склонни да правят улично осветление.

Проблемът си е много сериозен от към липсата на елементарна обществена инфраструктура.

Та за мен лично новите квартали не са добър вариант за млади семейства, които искат да имат деца.
Те са по-скоро за хора, които са без деца, ако може и без автомобили (защото няма къде да се паркира). Т.е. такива, които си плащат данъците, но не очакват нищо от СО като инфраструктура.

rumka833 и Манастирски ливади не е след околовръстното! Даже и Фандъкова живее там, но квартала е изключително зле от към обществена инфраструктура. Разходи се да видиш за какво става дума. Ако се включиш в някои от групите на квартала също ще разбереш за какво ти говоря.

Последна редакция: пт, 25 сеп 2020, 09:23 от nellytan1

# 122
  • София
Не е точно така. От един момент нататък (примерно 5г) хората поумняха, и масово взеха с апартамент да си купуват 1 или 2 гаража. Така че имат къде да паркират. Колкото до децата и училищата, карат ги с кола до друг квартал. Най-често, частни училища, математически гимназии, езикови и т.н.
Не знам колко им е неудобно, но така са си решили хората.
Те си виждат и знаят най-добре собственото положение.
А децата им ще общуват с деца от други добри семейства в тия квартали, вместо с такива, с родители с незавършен 10ти клас и обща работа.

# 123
За съжаление, в България колкото и да си богат, дори и къща да си купиш, излезеш ли навън, се сблъскваш с разбити улици, липса на инфраструктура, нагли съседи, всякакви неуредици, които законово могат да се решат, но институциите са мудни и трябва да ангажираш много енергия или пари, за да се задействат. Аз лично, ако бях на 20, бих се ориентирала към образование и кариера, които ще ми ползволят добри доходи на Запад и бих инвестирала в имот там. Но това го осъзнавам сега. В София хубавите квартали се презастрояват, не се инвестира в обществени паркинги.

# 124
В хубав квартал на човек не му се налага да ограничава децата си от контакти със съседчетата Simple Smile

# 125
  • София
За съжаление, в България колкото и да си богат, дори и къща да си купиш, излезеш ли навън, се сблъскваш с разбити улици, липса на инфраструктура, нагли съседи, всякакви неуредици, които законово могат да се решат, но институциите са мудни и трябва да ангажираш много енергия или пари, за да се задействат. Аз лично, ако бях на 20, бих се ориентирала към образование и кариера, които ще ми ползволят добри доходи на Запад и бих инвестирала в имот там. Но това го осъзнавам сега. В София хубавите квартали се презастрояват, не се инвестира в обществени паркинги.
Извинявам се, ако звуча обидно, но за мен това е напълно хаотично оплакване.
Аз съм живял на запад, с добри доходи, добра професия. Имал съм възможност да си купя имот/и.
Не ми харесва и не смятам, че е по-добре там. Съседите не са по-разбрани. Може да имаш всякакви, както и тук.
От друга страна, животът "на запад" взима страшно много, което не се отчита от хора, не ходили там.

# 126
В хубав квартал на човек не му се налага да ограничава децата си от контакти със съседчетата Simple Smile

А извън квартала, или ще ги возим с колата навсякъде?

# 127
Парите не са равнозначни на интелект, образование и възпитание на родителите. Хайде да не се самозаблуждаваме.

# 128

Много е добре, че не се инвестира в обществени паркинги. От къде на къде? Личният автомобил си е лична, а не обществена отговорност.

# 129

А извън квартала, или ще ги возим с колата навсякъде?

По цялото земно кълбо има разлика в социално-икономическите характеристики на различните квартали в един град. При това в България все още сме далече от такива извращения като no go зони Simple Smile

# 130
  • София
Парите не са равнозначни на интелект, образование и възпитание на родителите. Хайде да не се самозаблуждаваме.
Пряка връзка няма, но все някаква има.
Не са чак толкова много малоумните милионери. Повечето са образовани работещи. А и да има със собствен бизнес и сделки, огромната част от тях са доста умни. Да не кажа изключително.

А друго има, че напоследък родителите гледат да събират децата си по материално положение, а не по интелект. За това вероятно има няколко причини. Едната е бъдещи връзки с "по-силни" хора, позиции и тн.
Другата е, за да няма излишно дразнене, завист, злоба. Както четем и във форума. Някоя майка облича с хубави дрешки детето, и другите злобеят и се дъжат лошо.

Дали е правилно или не, не споря. Може би някаква златна среда. Крайностите са кофти.

# 131
Изначално е странно човек да избере за живеене място, където хората масово са под неговото материално състояние, и се налага да ограничава децата си от контакти. Обикновено хората търсят себеподобни в сферите, които са им важни - в случая пари. Да търсиш такава среда, но да се заселиш при хора без пари е странно.

Митове са това за дрешките и завистта Simple Smile Но ако човек се притеснява да не му завиждат за детските дрешки - отново е по-логично да се засели сред себеподобни, а не сред такива, от които да се мъчи да избяга.

# 132
Проблемът в Бг е, че милионерите са такива в резултат на нечисти сделки, криминални или политически, сега от няколко години има и браншове, в които парите са в резултат от труд.

# 133
И кой е този квартал с по-добрите и умни деца?
В София сме много далече от това кварталите да се обособят и наистина да започне да има разлика, може би 30-40-50г.
В момента децата в Зона Б-5 по зле ли са от децата в Стрелбище или Лозенец?

# 134
  • Blondeville
Ние с мъжа ми сме го решили така или иначе, че началното образование ще е частно, училището в Лозен не ни допада. Но пък местната държавна градина е хубава, близо ни е, децата я харесват, и ето ги едни спестени 1500 лв от такси.

За после аз имам мечти за СМГ, ама моите мечти са едно, желанията и възможностите на децата са друго, та не слагам каруцата пред коня.

Но има хора, които ще купят жилище с кредит за 30 години, и ще им дойде нанагорно ако трябва да покриват по 1, 2 или повече такси в частна градина или училище. Затова кварталите с добри градини и училища могат да са само в плюс, независимо какви са бъдещите планове към момента, никога не се знае.

Още повече тоталната липса на планиране и инфраструктира, дори и да не касаят пряко към даден момент, след време нещата може да се променят и да се превърнат в проблем. Ние сме избрали да сме на място, където ни е било ясно, че ще се шофира. Улицата ни е такава, че абсолютно винаги е почистена зимата, имаме близост до всички неща, които към момента ползваме и посещаваме, концентрирани са в източната част на София. Ако хем се налага да пътувам до градина/училище, после офис, хем зимата не мога да тръгна половин час от някой нов и "модерен" квартал, в който нещото като улици са затрупани със сняг и отттам снегорим абсурд да мине, хем няма нормален тротоар и път да се придвижиш до ГТ, то вече минусите се понасъбират.

Последна редакция: пт, 25 сеп 2020, 11:43 от blondie_anna

Общи условия

Активация на акаунт