Плюсове и минуси на кварталите в София - 9 тема

• 37 881
  • 749
  •   1
Отговори
# 135
За съжаление, в България колкото и да си богат, дори и къща да си купиш, излезеш ли навън, се сблъскваш с разбити улици, липса на инфраструктура, нагли съседи, всякакви неуредици, които законово могат да се решат, но институциите са мудни и трябва да ангажираш много енергия или пари, за да се задействат. Аз лично, ако бях на 20, бих се ориентирала към образование и кариера, които ще ми ползволят добри доходи на Запад и бих инвестирала в имот там. Но това го осъзнавам сега. В София хубавите квартали се презастрояват, не се инвестира в обществени паркинги.

Много е добре, че не се инвестира в обществени паркинги. От къде на къде? Личният автомобил си е лична, а не обществена отговорност.
Щеше да си прав, ако за автомобил не се плащаше нищо. Но се плаща и данък и винетка. Тогава вече не е само лична отговорност.
Виж обаче велосипедът си ти е изцяло лична отговорност, защото за него не се плащат данъци, следователно нямаш и право да изискваш от държавата велоалеи. Не съм ли прав?

# 136
С какво наличието на достъпен обществен паркинг ще засегне личната отговорност към автомобила?
Дали ще го ползваш или не ти решаваш, но е по-добра алтернатива от плащането на годишна такса към общината за правото да паркираш на улицата в близост до вас, без това да ти гарантира наличието на място или някакво друго удобство, покрив и защита от температури например.

# 137
Винетката за паркиране ти гарантира паркиране в един доста обширно каре, тя няма за цел да гарантира спиране пред входа, защото те мързи да повървиш малко. Наличието на общински гаражи също не може да гарантира свободно място в тях.  Нито пък, че тези гаражи ще са безплатни, само защото са общински. Защо човек, който няма кола, трябва да плаща чрез данъците, които плаща, и изграждането, и поддържката на съоръжение (общински паркинг) за тези, които имат коли.

Гаражите не винаги са въпрос на пари, на някои места просто няма. Жилищата са строени без такива изобщо или с недостатъчен брой паркоместа.

И това е вярно.
Но и другото е вярно - съвсем скорошна случка. До нас строят една нова кооперация и съсед ми казва, че питал за паркомясто, ама били по 11К еврА и било скъпо.

Отделен въпрос е парите за винетките за паркиране защо отиват само за заплати на скобарите и разни други далавери, а не за строеж на общински паркинги, каквато беше и една от целите на въвеждането им.

По спомени, без да претендирам за точност, той Фък си има гараж/паркомясто.
Но ако се абстрахираме от личния момент, след като практически няма свободни гаражи и паркоместа в кооперациите, а все още има паркирани коли по улиците, значи има нужда от още. Които няма как да бъдат осигурени в новите кооперации. Което значи, че или трябва да бъде намален броят на колите, или да бъдат осигурени алтернативи за паркиране, като например общински или частни гаражи. За под наем.

Броят на колите може да бъде намален по 2 начин - с морков (добър и удобен ГТ) и с тояга (по-високи данъци, рестрикции, включително санкциониране за паркиране на забранени места, което все още не се случва).
Чудя се, защо в Атина, дето е не по-малко застроена от София, не е и по-евтина от София, има частни многоетажни гаражи. И печелят от наемите. Защо тук никой не е решил да запълни тази пазарна ниша, в която може и да има хляб, въпрос на разчети?

Последна редакция: пт, 25 сеп 2020, 21:30 от Не се сърди, човече

# 138
Защо тук никой не е решил да запълни тази пазарна ниша, в която може и да има хляб, въпрос на разчети?
За гаражите и аз това се чудя, ама не исках да се набутвам в "спора" между двамата колеги.

Не знам кой и защо има очакване общинските паркинги да са безплатни, аз като шофьор не бих имал това очакване. Обществения транспорт като е обществен, да не е безплатен. И според мен един паркинг би бил много добра инвестиция, най-груба сметка: Един паркинг за 100 коли ако таксата е левче на час, на ден прави примерно 1000лв. оброт. Ако приемем, че събота и неделя е безплатно или не се ползва, месечно да ги сложим 20 хил. лв. Да кажем всеки от нас 1 месец в годината е извън града, слагаме ги годишно 200 хил. лв. приход. Това от съоръжение, което на практика има вид като на Акт 14 - голи бетонови колони и плочи, даже стени няма. Иска се само ел. инсталация, осветление, малко канализация за дъждовна вода, и туйто. Няма изолации, фини мазилки, дограма, отопление, ...
Тука наемодателите да кажат за жилищна сграда колко площ или  каква сграда трябва да е, за да носи такъв приход, и каква е инвестицията за нея. И после поддръжката.

П.П. Ябаа, тука докато напиша и дискусията намаля с 5 екрана...

# 139
С уточнението, че говоря за центъра (лош център), един празен парцел, за който инвеститори може и търг с наддаване да направят, за на построят кооперация върху него, си стои незастроен и се ползва като паркинг. Има една бариера с чип. Около 10 външни паркоместа. Преди 4-5 години звънях да питам за свободно място за 2-3 дни, отговорът беше, че всички места са заети с дългосрочен наем. Което сигурно е вярно, защото все едни и същи коли ги гледах паркирани.
Наоколо е смесица от нови и стари кооперации, а и новите са строени по различно време, което означава, че не всички имат паркоместа/гаражи за всички апартаменти.
В Атина и то в широкия център има сгради-паркинги, не са отворени платформи. В темата за туризма, нерядко почиващи в Гърция са писали приблизително следното - от хотела/къщата/апартамента ни уредиха с място в паркинг наблизо.
Но пък това е инвестиция, за която сигурно са нужни повече от 5 години, за да се изплати и да почне да е на печалба. Ако добре си си направил сметката, една кооперация за живеене за 5 години ще я проектираш, построиш и продадеш, ще си прибереш печалбата и ще почнеш нова.

# 140
  • София
Слаши, пак теоретични сметки Simple Smile
Забрави да го умножиш по процента на заетост. Което е ВСИЧКО. То е разликата между печалба и пълна загуба.
Един бизнес при 90-100% заетост може да на печалба. От 80 надолу на пълна загуба.
Тия 20к, ако ги сложим със 70% заетост, автоматично падат на 14к. Оттам слагаш и 3 заплати на охрани по 1.5к, шефа им още 1.5к поне. Сот, мот, ток, данъци. Примерно 9к, и пак е много.
Това са ти 9 тристайни под наем. На които не плащаш охрана, не плащаш ток.
Точно многоетажните гаражи са много скъпо строителство, защото има много бетон, арматура. Не знам и дали плочите не са по-дебели. Все пак по 2т кола не е като 100 кила човек.

И на това нещо кой е инвеститора, кой дава земята, кой довършва строежа, и кой върти наема на паркинга?
За едни въшливи 9к на месец накрая.

Не случайно, и в световни градове, в центъра им, доста гаражи са на терен. Без постройка. Има, разбира се, и многоетажни.

Това в кой квартал ще е, че хората да плащат по 1лв на час? Дори и в центъра, често в зоните има празни места. А е по левче. Терен в центъра как се намира и колко струва? И ако го намериш, дали няма да поискаш да построиш жилищен блок, с цени от 2000Е/кв.

# 141
Тангра, ако си чел внимателно изобщо не съм сложил 100% заетост. При 100 коли по левче на час, това са 2400 лв. на ден, което естествено няма как да стане. Аз съм смятал с 1000лв, което е 40% заетост. Същевременно някои плащат за час, а тръгват след половин, така че за едно и също време може да платят двама. После в месеца сложих 20 дни вместо 30, и в годината 10 месеца, вместо 12.
За конструкцията съм съгласен, че трябва да е по-стабилна, защото товарът е много по-голям. Въпреки това отпадат огромна част от по-фините дейности. И не знам каква охрана те гони, на всеки публичен паркинг в условията за ползване пише, че не носят отговорност за щети. Има камери и бариера, толкоз. Записите от камерите се гледат, ако стане нещо, иначе никой не кисне да воайорства...

Последна редакция: сб, 26 сеп 2020, 10:35 от Slashy

# 142
Тангра, в лошия център (северно от Дондуков в карето между Дондуков, Мария-Луиза, Сливница, Исул) има свободни парцели (съборени стари къщи), които се ползват за платени паркинги. Някои от тях са малки - за 10-ина коли, други са доста големи, при това с голямо лице, бая големи кооперации могат да се издигнат там. Но си стоят като паркинги, и повярвай, някои от тях са фул с абонамент, случайно преминаващ за няколко часа не може да влезе.
Освен този паркинг, за който вече писах, отидох на още един в района, точно на гърба на Исул (към Данаил Николаев). И там отказаха - всички места били заети - за доктори от ИСУЛ.

# 143
И в "хубавия" център има подобни парцели, ползвани за платен паркинг. Един такъв има на 6-ти септември между Патриарха и Аспарух, съвсем близо до малките Пет кьошета. Подобно на случая на мандаринка, зает е дългосрочно и няма места. Абонамент 240 лева/месец. За 20-ина коли някъде. Подобен има и на Гладстон близо до големия Дивак (кръчмата).  
Танграта, проблемът не е левчето, а ограничението до 4 часа (зелена зона), всъщност там е 2 часа, 2 лв/час, синя зона е, на 6-ти септември, имам предвид. Ако работиш наблизо и фирмата не плаща абонамент за теб, няма друг начин да идваш с кола на работа (на мандаринка "начините" са доста ненадеждни за мен, сигурно има и такива случаи, но не са масови и не решават проблема за болшинството идващи с коли). Или ако наемаш наблизо апартамент без гараж/място и имаш кола, нямаш друг начин, освен да си плащаш за паркинг за колата.

Последна редакция: сб, 26 сеп 2020, 11:23 от Анонимен

# 144
На Христо Белчев между Солунска и Денкоглу има подземен паркинг в стара кооперация (голяма и масивна, не е за събаряне). Сигурна съм, че и там е само с абонамент, още повече, че е закрит, а не открит паркинг.
Та затова си мисля, че има пазарна ниша за закрити паркинги в конкретни квартали и карета, въпросът е потенциалният инвеститор да си направи добре сметката.

На Денкоглу, между княз Борис I и Самуил имаше открит паркинг, от около 2 години вече нещо копаят (реставрационно-укрепителен изкоп пише на табелата). Парцелът е с много голямо лице. Докато беше паркинг, ми казаха, че цената за работен ден е била 15 лв. Нямам представа какво ще правят, но направиха основи като за 2 подземни етажа.  Иначе, докато беше паркинг, имаше 1 будка с охрана (масово са по 2 пенсионера на МРЗ), една бариера и туй-то. Поизровен бетон и тук-таме асфалт. Но синя зона.

# 145
На Христо Белчев между Солунска и Денкоглу има подземен паркинг в стара кооперация (голяма и масивна, не е за събаряне). Сигурна съм, че и там е само с абонамент, още повече, че е закрит, а не открит паркинг.
Ако имаш предвид този срещу Дивака - аз съм спирал там (именно като ходя в Дивака). Винаги е имало поне 2-3 свободни места, но говорим за вечер след 8-9ч. Тарифа не помня, но вероятно е 2лв/час, защото плащам по 8-10лв за едно нормално дълго излизане в Дивака.

# 146
Определено проблем на зоната е ограничението в престоя. Особено се притеснявам като ходя в болница. Добре, че поне спирам в зелената зона. Последния път почти го докарах до 4 часа и си викам, не стига кисненето в болница толкова време, ако после трябва да се занимавам със скоби или да си търся къде са ми отнесли колата.. та аз съм абсолютно ЗА платени паркинги. Да направят достатъчно из централните места (но големи, така че да стигат за всички) и ако искат да забранят да се спира дори и по зоните.

# 147
Муунривър, особено до болници пък задължително трябва да има паркинги. И това е работа на градоустройството, т.е. на общината да се сети за това и да обособи територии за тези цели.
До Исул, откъдето имам впечатления, е ужас просто. Там са квартални улици, на практика няма паркинг за хората, идващи в болницата (не говоря за работещите). Специализацията на болницата е такава, че има болни, които идват за процедури, които не са за час-два. Отделно има тежко болни, неподвижни или трудноподвижни. Сега трябва един човек да ги свали пред входа и след това шофьорът да обикаля по уличките да си търси място за паркиране. След това по обратната процедура. Самата болница заема доста голяма територия и може да се измисли вариант за обособяване на паркинг за посетители. Но, както се сещаш, това не им е приоритет. Едва ли имат и излишни средства за такива капиталови разходи. По-скоро държава (болницата е държавна) и община би трябвало да измислят вариант. Включително за работещите в болницата.
За живеещите наоколо въвеждането на зелена зона беше добре, защото пък там по уличките паркираха освен посетители на болницата, и хора, работещи наоколо - примерно в Английската гимназия и около нея. Та сега е доста по-добре за живущите, но не и за тези за болницата.
Майчин дом имат сравнително голям паркинг, мисля, че пускат и приходящи - примерно близки за изписване на бебета или при спешност, но наоколо има доста други клиники и болници и проблем за паркирането на приходящите болни и техни близки също е голям.

# 148
Цитат
Отделен въпрос е парите за винетките за паркиране защо отиват само за заплати на скобарите и разни други далавери, а не за строеж на общински паркинги, каквато беше и една от целите на въвеждането им.
Уж щяха да ремонтират тротоарите.И така осем години са си все разбити.Точно за под Дондуков говоря,но не около Исул.Добре стана със зелената зона.Идваха хора от Люлин,паркират в квартала,после на тролейчето до Натфиз или Ндк.

# 149
Силвърстоун, сега са оправили южния тротоар на Искър от градинката почти до Исул, т.е. до онзи паркинг за докторите от болницата. Там са оставили последното парче неоправено. Дано да го довършат.

Не знам, моят спомен е, че с поне част от парите от зоните трябваше да се строят общински паркинги. Може и да греша. Ама ще ме прощават, да се плащат заплати на едни каки и чичковци, дето се подпират по цял ден и половината време си мажат по телефоните - не трябва така да бъде. Или истинските скобари, които като заскобват, се оглеждат като котараци да се появи собственика, да му махнат скобата "по договаряне".

Общи условия

Активация на акаунт