Плюсове и минуси на кварталите в София - 9 тема

• 37 950
  • 749
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Според мене тоя квартал се крепи само на единия мол и на близката метростанция.

Аз живея точно до мола, това никакво предимство не е, дори е недостатък. Трафикът е ужасен събота и неделя, особено ако вали. По Коледа е някакъв малък ужас. Метростанцията - добре, но като нямаш тротоар по който да стигнеш до нея пак не е кой знае какво. В близките 20 години, не виждам как ще е читаво място, поне за моите разбирания - особено като гледам как усвояват терени инвеститорите и как общината никаква я няма (както винаги).

# 181
  • София
Предполагам, възрастен ще свикне някак. Но дете, особено подрастващо момиче, не бих пуснала сама в ОК.

# 182
Съжалявам за разочарованието. Трябвало е да направите по-добро предварително проучване. Обиколихте ли района преди да купите?
Да, разхождахме се из квартала, но явно не е било достатъчно. Grinning
Тогава разговарях с приятелка, която е от там и тя каза,че нямат проблеми с циганите, но вече си мисля,че тя е свикнала и не й прави впечатление.
Учила съм в НБУ , живяла съм 5 години в старата част на ОК ( по Любляна) , но никога не съм се сблъсквала с това,което забелязвам в групата във фейсбук  и около панелките в ОК2.
Просто апартаментът е точно това , което си представяхме:широк, удобен, функционален. .. до (бъдеща)метростанция е (аз не съм шофьор), обзавеждаме го с много вълнение, но вече обсъждаме да го пуснем под наем.

Последна редакция: вт, 29 сеп 2020, 22:46 от Serendipity*

# 183
Е то може и да няма проблеми с циганите, дори и да ги има. Като пуснат метростанцията може и да дръпне квартала. Поживейте малко и вижте как ще е.
Според мен няма място за сравнение с частта около НБУ и Любляна. Тази част дръпна много и то последните 4 години. Може би е трябвало там да вземете, като си я познавате. Та с оглед на това, че там се подобри доста положението, мисля, че има шанс и за вашия район. Иначе аз дори също обмислям вариант да си взема нещо на ул. Боряна.

Последна редакция: вт, 29 сеп 2020, 22:53 от moonriver

# 184
Съжалявам за разочарованието. Трябвало е да направите по-добро предварително проучване. Обиколихте ли района преди да купите?
Да, разхождахме се из квартала, но явно не е било достатъчно. Grinning
Тогава разговарях с приятелка, която е от там и тя каза,че нямат проблеми с циганите, но вече си мисля,че тя е свикнала и не й прави впечатление.
Учила съм в НБУ , живяла съм 5 години в старата част на ОК ( по Любляна) , но никога не съм се сблъсквала с това,което забелязвам в групата във фейсбук  и около панелките в ОК2.
Просто апартаментът е точно това , което си представяхме:широк, удобен, функционален. .. до (бъдеща)метростанция е (аз не съм шофьор), обзавеждаме го с много вълнение, но вече обсъждаме да го пуснем под наем.
Явно вашата приятелка действително си им е свикнала, вероятно е и израстнала там, нали?
Ако ви успокоява, по-проблемната част е Овча Купел 1, те са на границата с Факултета, дели ги една полянка, която в бъдеще сигурно ще бъде заселена от мургавите така или иначе. Но изобщо не е като да липсват проблеми. Има ли цигани има и дребна битова престъпност. От сега се гответе, че и Факултета обгазяват зимата с това, което горят в печките си, а то е буквално всичко възможно - дограми, боклуци, гуми и т.н.
Старата част на Овча Купел е по-отдалечена и няма толкова много цигани, даже на места си има луксозни къщи.

# 185
Може да съм пропуснала, ако е обсъждано, но този проект за нов квартал дали е замразен или е одобрен. Сякаш звучеше добре...
https://m.dnevnik.bg/gradska_sreda/2020/02/17/4030672_budesht_kv … ia_se_nadiava_na/

# 186
Започва добре, но от средата натам става дрън-дрън-ярина.

https://www.mediapool.bg/sofiya-shte-se-pazari-s-chastnitsi-za-5 … a-news312826.html

# 187
Започва добре, но от средата натам става дрън-дрън-ярина.

https://www.mediapool.bg/sofiya-shte-se-pazari-s-chastnitsi-za-5 … a-news312826.html
Защо да е дрън дрън?
Крайно време беше да се случи нещо такова, и самия факт, че се говори за това, е положителен, защото миналите 30г. и това не се правеше. А пък какво ще се случи реално, и кога -  ще видим.

Според мен с изкупуване няма да стане, поне не и на "пазарен" принцип, защото това практически дава възможност на собствениците да рекетират общината, а оттам и всички нас, които й пълним хазната. За справка вж. първия (и засега единствен) коментар в статията...

# 188
Естествено, че дава възможност за нереалистични желания на собствениците. Като тези, дето пускат обяви за имоти на цена, на която никога няма да се продадат. 
Но преценката си е тяхна - като не успеят да се договорят, ще продължат да си плащат данъците, а пък няма да могат да реализират приходи.

Дрън-дрън-ярина са глупостите за бонове и облигации - питай дядо си и баба си за облигациите, а майка си и баща си за боновете. Те ще ти обяснят за какво говоря.

# 189
  • София
Да бе, ще ги обезщетят! Имам една приятелка с една градинка, вече 10 г я мотат.

# 190
Като тези, дето пускат обяви за имоти на цена, на която никога няма да се продадат.
Е да ама тия дето пускат на висока цена, имат алтернатива (конкуренция), а пък когато купувачът (общината) е взел решение да прави "нещо" точно на това място и му трябва конкретен имот, който е един от 5000 замесени, тогава никой няма да чака собственика да се накани да продава на по-ниска цена. Или по-точно изборът е между това дали цял квартал (примерно) да го чакат и в това време да стоят без детска градина или да се дадат едни пари Х в повече и всичко да се отпуши.
Дрън-дрън-ярина са глупостите за бонове и облигации - питай дядо си и баба си за облигациите, а майка си и баща си за боновете. Те ще ти обяснят за какво говоря.
Ако имаш предвид облигациите от 90-те, няма нужда да питам баба ми и дядо ми, които повечето не са живи вече. То бонове и облигации са общи термини (както примерно акции), всичко зависи какво се крие зад тях. Но в случая съм съгласен с тебе, че такива идеи са тъпи, най-малкото защото 95% от хората няма да ги разберат изобщо. И особено след спомените от 90-те, ще решат, че ги цакат (което може и да е вярно).

# 191
Слаш, пак ще научиш нещо ново и след това ще обясняваш компетентно по други теми. Боновете от масовата приватизация са си бонове, а облигациите от 50-те години на миналия век са нещо съвсем друго. И за това баба ти и дядо ти могат да ти обяснят. А аз съм и виждала едни такива големи в къщи - формат А5, различни цветове.

# 192
Слаш, пак ще научиш нещо ново и след това ще обясняваш компетентно по други теми. Боновете от масовата приватизация са си бонове, а облигациите от 50-те години на миналия век са нещо съвсем друго. И за това баба ти и дядо ти могат да ти обяснят. А аз съм и виждала едни такива големи в къщи - формат А5, различни цветове.
И какво точно ново научих? Освен че не говорим за едно и също...
Бонове и облигации се използват почти синонимно (английската дума за облигации е bonds). И двете са ценни книжа, които някой издава срещу пари (заем). За през 50-те не знам, но и през 90-те имаше редица врътки с облигации по външния ни дълг (т.нар. брейди облигации), които нямат нищо общо с приватизацията...

Не знам това какво общо има с темата за парковете в София, и че идеята общината да издава бонове срещу парцели за паркове и детски градини, е меко казано странна...

# 193
Ето какво ми изскочи току-що

https://www.mediapool.bg/sofiyantsi-skochiha-sreshtu-stroezh-na- … e-news312852.html

Като пример как нещата се случват,  за някои, които са по-равни от другите.

Пък някой съфорумец може да се възползва от офертата Smirk, че на Оборище не изскачат често възможности за НС.

# 194
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/10/06/4120171_chastni_ulici … ef=home_mainStory

Сигурно сме ги дискутирали тези неща в някоя от темите.

Общи условия

Активация на акаунт