Плюсове и минуси на кварталите в София - 9 тема

• 37 801
  • 749
  •   1
Отговори
# 105
И у нас сме на 2 етажа, долу е всекидневна и 1 спалня, горе са 3 спални. И така разделено е много удобно. Аз мога да си тропам долу, горе си спят.
Да бе, 2-та етажа сами по себе си са си супер, ама да имат достатъчно площ. В този случай долу беше само хол около 25-30 кв.м. и баня, и горе още 2 спални, пак малки. И от всеки етаж 1/3 се пада стълбище.

На края на булевард Линкълн беше някъде, някаква малка клиника или болница имаше срещу блока.
Да, значи е тотално друго. Това което аз казвам е над Горна баня, т.е. като пресечеш цялата Горна баня и продължиш да катериш нагоре.

# 106
  • Sofia
Какво мислите за новия квартал Промишлена зона Хладилника?

# 107
Че ще стане същото като във всички по-нови квартали (Манастирски ливади, Кръстова вада и т.н.) - масово презастрояване, никаква инфраструктура?

# 108
  • София
Какво мислите за новия квартал Промишлена зона Хладилника?
Въпрос на вкус. До парк, до метро, централен район е. Имам приятели, купиха на 1200Е на кв на дълбокозелено. Не вярвам да се намира евтино там.
Не съм ходил лично скоро, но май до парка има затворени комплекси, където е по-прилично.
А по "Филип Кутев" също се строи, но малко повече циганейшън изглежда. Там още има складове за алуминиеви дограми, и какво ли не друго.

# 109
  • Sofia
За този нов квартал не се ли обсъждаше да има добра инфраструктура, спомням си, че говориха преди време за това.

# 110
  • Blondeville
Строят ли детски градини (държавни, частни) паралелно с  кооперациите, има ли такива по проект там? Ако отговорът е “не”, и ги прикачат към район Лозенец и тях, ще стане оле мале 😁

# 111
За този нов квартал не се ли обсъждаше да има добра инфраструктура, спомням си, че говориха преди време за това.
То за всеки нов квартал така се говори и рекламира. Истината обаче изпъква след 10-тина години примерно.

# 112
То за всеки нов квартал така се говори и рекламира. Истината обаче изпъква след 10-тина години примерно.

В новите квартали няма добра инфраструктура и не се предвижда да има такава.

В Европа например обществената инфраструктура като ВиК, Електроенергия, пътища, ДГ, Училища и т.н. се изграждат от общините и то преди да е започнало застрояването.

В БГ ти дават разрешително за строеж и ако искаш в квартала ти да има обществена инфраструктура трябва ти да се погрижиш да се изгради в резултат, на което се получава един миш маш. Всеки инвеститор построил там нещо си като обществена инфраструктура и го дарил на общината. Много често и пътищата до жилищните сгради не са отчуждени та е възможно да се окаже, че няма как да стигнеш до дома си! Обществени ДГ и Училища не се строят от инвеститорите, защото е много скъпо в резултат, на което в новите квартали такива изцяло липсват.

Като виждам какво се случва с Витоша и Манастирски ливади не бих си купила жилище в нов квартал.

# 113
И аз помня колко се говореше за изграждането на новия квартал в промишлената зона, колко щяло да бъде яко, то улички, то детски градини.. пък кво ще стане реално, ще видим Simple Smile

# 114
Вижте как е сега - докато има строежи и тежка техника, никой не влага в пътната инфраструктура. Чака се да приключат всички строежи, а дотогава - лунен пейзаж.

# 115
И аз помня колко се говореше за изграждането на новия квартал в промишлената зона, колко щяло да бъде яко, то улички, то детски градини.. пък кво ще стане реално, ще видим Simple Smile
Ще стана каквото и в другите нови квартали!
Пари в СО за изграждане на нова инфраструктура винаги липсват, така че не очаквам нещо по-различно да се случи, в който и да е нов квартал.

Докато не се промени така закона, че да не е възможно да строиш докато не се изгради обществената инфраструктура ще продължава е толкова безумно новото застрояване.

То дори децата няма къде да играят в тези нови квартали. И често играят на улицата наред с колите. И тротоари даже липсват.

# 116
В новите квартали няма добра инфраструктура и не се предвижда да има такава.
Аз знам едно изключение - в Малинова долина поне главните артерии за ВиК и ел. са прокарани от общината. Това са го потвърждавали и инвеститори, които строят в района. Вече разклоненията по малките улички си ги прави всеки сам. Но след като има направени улици, тротоари и осветление, около които е празно и незастроено (все още) това е добър сигнал.

Като виждам какво се случва с Витоша и Манастирски ливади не бих си купила жилище в нов квартал.
Зависи кой какво търси. Витоша на мен ми харесва, заради ниското строителство и близостта до планината. А това че на места (не навсякъде) е супер нагъчкано, е факт.

Относно училища и ДГ - не знам защо винаги се излиза с този аргумент напред. Вероятно има хора, на които (вече или все още) не им трябват такива учреждения, и за тях това не играе роля. Или може дори да е минус, защото ще им се мотат врякащи дечурлига всеки ден, заедно със съпътстващия поток от коли на родители, които ги водят и вземат.

# 117
  • Blondeville
Аз го споменавам проблема с градините и училищата, защото сме в този период, и то още в началото му, и виждам каква драма е за семействата с малки деца, на места чакат 20 деца за 300 места за градина, с училищата е по-добре. Доста често хората, които тепърва купуват жилище също са на този етап, или им предстои. Естествено, че не за всички е важно или на дневен ред. Но дългогодишното бездействие на Столична Община в това отношение, както и като цяло допускането на безогледно строителство без предварително планирана инфраструктура, е голям проблем за новите квартали, който се прехвърля и върху старите такива по отношение на градините.

# 118
Разбирам, но все пак градината е проблем, който те засяга по 3-4 години на дете, ако имаш няколко "засичащи" се, да го кажем общо 5-6-7 години. Жилището обаче остава. После ще се питаш дали ти пасва на училищата, през цялото време дали ти пасва на работата, и т.н. Затова аз лично не бих си избирал квартал според това колко са наблизо градините, а дали искам да живея там - което е комплекс от много фактори, част от тях нерационални.
Друг е въпроса ако имаш намерение да живееш там 5г. и после да продаваш и да се местиш на друго място...

# 119
  • Blondeville
То не става дума да са ти под прозореца градините, а да има такива с прием в административния район, и то такива в които имаш поне някакъв шанс да влезеш. В районите с най-голям недостиг на места в държавна, има и недостиг на места в частните, резервират се места и тн. А пък точки носи административният район, извън него шансът е равен на 0, освен ако не е в Кремиковци. Та едни около 5 години градина за едно дете са си фактор, а с повече деца съвсем.

Общи условия

Активация на акаунт